Ogólne > Hydepark
3F - oszuści -nie dostaniecie żadnych pieniędzy jak chcecie mieć "dagpenge " !
Ola90:
Tak place A-kase i prawnika w zwiazkach,ale jeszcze troche brakuje mi stazu w A-kasie.Tak wiec nie moge isc do prawnika,poniewaz boje sie,ze gdy pracodawca dowie sie to mnie zwolni i zostane bez niczego.W mojej firmie nikomu nie placi za nadgodziny ani zadnego dodatku za godziny nocne.Czy umowa moze zawierac taki przepis,ze pracodawca nie placi za nadgodziny?Czy moze ktos podac jakies informacje na ten temat?
Reksio:
Może albo płacić za nadgodziny albo jest coś takiego, że za te godziny będziesz mogła mieć wolne. Ale to wszystko powinno być wyszczególnione w kontrakcie. Ja niestety paragrafu na to nie znam ale po duńsku to się nazywa "afspadsering".
@ae@:
Moze sie nazywac afspadsering, moze sie nazywac flextimer, moze sie nazywac timebank, moze byc selvtilrettelægelsestid itp itd - w kazdej firmie moze byc inaczej i oznacza co innego.
W A kassie mozesz sie zapytac, oni nie powiadamiaja pracodawcy o twoich pytaniach.
Nie ma co szukac "informacji " na ten temat tu na poloniinfo a jesli ktos ci cos powie to bedzie to na zasadzie - mojego sasiada szwgierki ciocia tak miala...czyli do niczego ci sie taka informacja nie przyda a tylko namiesza.
Idz do Akassy i tylko zapytaj - nic sie nie stanie. Jesli umowa o prace nie jest OK skieruja cie dalej - podpowiedza gdzie mozesz szukac pomocy.
magda3:
Siemka wszystkim
Przepisy oczywiscie przepisami a zycie sobie. Zwiazki zawodowe owszem placi sie po to aby sie ubezpieczyc przed utrata pracy, jednak czy to 3F czy inne zwiazki jest to firma,ktora zyje ze swoich czlonkow a konkretniej z pieniedzy wplaconych przez tych czlonkow, tak jak firmy ubezpieczeniowe. Im mniej wyplaca ludziom tym wiecej maja dla siebie. Proste. Dlatego w umowach sa tez informacje malym druczkiem. A po to malym druczkiem, zeby wlasnie nie kazdy to zauwazyl.
clubdk:
--- Cytat: magda3 w 11 Lis 2012, 12:02:50 --- Dlatego w umowach sa tez informacje malym druczkiem. A po to malym druczkiem, zeby wlasnie nie kazdy to zauwazyl.
--- Koniec cytatu ---
Tylko ze jesli cos jest napisane druczkiem a firma itd specjalnie probuje to ukryc i jest tego swiadoma to jest to nielegalne.
maly przyklad : instalujesz jakis program i musisz przeczytac licenzje ktora zawiera kilkanascie stron 99,9 % osob przeskakuje ten etap potwierdzajac a w polowie rownie dobrze moglo by byc napisane ze zrzekasz sie calego swojego majatku z dniem tym i tym :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej