Ogólne > Hydepark

3F - oszuści -nie dostaniecie żadnych pieniędzy jak chcecie mieć "dagpenge " !

<< < (14/20) > >>

Ola90:
W umowie nie ma zadnego slowa"funktionærloven"tylko naglowek umowy to "funktionær" Nie mam zadnej umowy zbiorowej.Posiadam tylko wlasna umowe, w ktorej okreslona jest stawka godzinowa,ilosc godzin tygodniowo oraz to,ze nadgodziny nie sa platne.W umowie nie mam zadnej wzmianki o przeliczaniu nadgodzin na dni wolne.A mam tez okres wypowiedzenia jeden miesiac-to wszystko.ps. Czyli mam rozumiec,ze pracodawca moze uniknac placenia nadgodzin jezeli np.wpisze 50godz.tyg?

@ae@:
To nie tak ze pracodawca moze uniknac placenia - to zalezy od twojej umowy o prace i jesli pracodawca jest nim objety - od ukladu zbiorowego.
Mozliwe ze unika placenia, mozliwe ze takie sa warunki umowy.

To nie ty masz miec umowe zbiorowa to pracodawca podpisuje umowe zbiorowa.

Dlatego radze jeszcze raz - zapytaj w Akassie lub swoich zwiazkach bo tu na poloniainfo dowiesz sie tylko jak inni pracuja - nic ci to nie pomoze ze sie dowiesz jak inni pracuja - jedyne co dla ciebie wazne to twoja umowa o prace i ewntualnie uklad zbiorowy którym - byc moze - sa objeci pracownicy w twojej firmie.
UWAGA: W jednej firmie moze obowiazywac wiecej ukladów zbiorowych - wiec znowu - nic ci nie pomoze ze twój kolega pracuje na takich zasadach bo ty mozesz byc zatrudniona na zupelnie innych.

Jomir:
"Funktionærloven" okresla tylko minimum. Reszte dookresla sie w umowie. A szczegoly omawia "ksiega", ktora powinna byc w w zakladzie pracy.

W kontekscie Twoich pytan o nadgodziny zastanawia mnie zasadnosc Twojej umowy "funktionær". Funktionærloven dotyczy tylko waskiej grupy zawodowej jaka sa: kabusewnicy i dyrektorzy, handlowcy oraz inzynabusewie pracujacy jako serwisanci. Ta grupa zawodowa, generalnie pracuje w godzinach nieokreslonych. Raz pracuje wiecej raz mniej, wiec generalnie chodzi o limit tygodniowy.

Jestes pewna, ze pracujesz na stanowisku, ktore powinno byc objete umowa "funktionær". Jezeli tak, to powinnas zrozumiec, ze taka praca tak wyglada.
Ja czasem jestem w delegacji 3 doby i praktycznie wtedy wyrabiam limit na dwa tygodnie, wiec generalnie dzien po delegacji spedzam w domu na porzadkowani papabusew i doprowadzaniu domu do uzywalnosci i dla moich przelozonych jest to totalnie naturalne. Raz pracuje 14 godzin, raz 3. I to tez jest dla wszytskich zrozumiale. Liczy sie limit tygodniowy.
Aczkolwiek to wszytsko mam zapisane w moim kontrakcie

Jomir:

--- Cytat: @ae@ w 12 Lis 2012, 20:11:55 ---To nie tak ze pracodawca moze uniknac placenia - to zalezy od twojej umowy o prace i jesli pracodawca jest nim objety - od ukladu zbiorowego.
Mozliwe ze unika placenia, mozliwe ze takie sa warunki umowy.

To nie ty masz miec umowe zbiorowa to pracodawca podpisuje umowe zbiorowa.

Dlatego radze jeszcze raz - zapytaj w Akassie lub swoich zwiazkach bo tu na poloniainfo dowiesz sie tylko jak inni pracuja - nic ci to nie pomoze ze sie dowiesz jak inni pracuja - jedyne co dla ciebie wazne to twoja umowa o prace i ewntualnie uklad zbiorowy którym - byc moze - sa objeci pracownicy w twojej firmie.
UWAGA: W jednej firmie moze obowiazywac wiecej ukladów zbiorowych - wiec znowu - nic ci nie pomoze ze twój kolega pracuje na takich zasadach bo ty mozesz byc zatrudniona na zupelnie innych.

--- Koniec cytatu ---
Jezeli dziewczyna faktycznie podlega funktinærloven, nie jest objeta umowa zbiorowa, a funktionærloven. Pytanie czy powinna pracowac jako funktinær czy nie.
Ale tak jak piszesz, zwiazki i tylko zwiazki. Tudziez przetlumaczenie kontraktu.

PaulaXXX:

--- Cytat: rey2000 w 09 Lis 2012, 13:28:37 ---A moje  pytanie .jesli nie masz ukonczone 25 lat, przysluguje CI tylko 6 miesiecy a-kasse! więc... jesli tylko 6 mcy to czy musisz również wypracować  min 1924 h ?

--- Koniec cytatu ---
Tak, dokładnie musisz spełniać wszystkie warunki! Oni uważają, ze powinieneś swoja "młodość "wykorzystać na uczenie się , a nie na prace.  ???

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej