Ogólne > Hydepark
3F - oszuści -nie dostaniecie żadnych pieniędzy jak chcecie mieć "dagpenge " !
Jomir:
Wiesz, Roga. Ja sobie mysle, ze nie ma co dziewczyny straszyc. Juz sam naglowek na umowie "funktionær" swiadczy o kancie lub nieznajomosci prawa przez pracodawce.
Jak dla mnie pracodawca to Polaczek, ktory albo sam nie zna przepisow, albo liczy na to, ze inni nie znaja.
roga:
...calkiem zapomnialem kim jest ten pracodawca, co nie zmienia sytuacji, ze jego argumenty tez musza byc wysluchane jezeli Zwiazki zajma sie ta sprawa... inaczej byc nie moze i nie powinno. Ja znam sprawe tylko z jednej strony. Oczywiscie zycze Oli zeby wszystko zostalo rozstrzygniete dla niej pomyslnie pod warunkiem, ze jest mowa o przekroczniu przepisow przez pracodawce.....a czy tak jest? Na pewno wszystko sie wyjasni.
Tricia:
--- Cytat: PaulaXXX w 13 Lis 2012, 09:06:17 --- Tak, dokładnie musisz spełniać wszystkie warunki! Oni uważają, ze powinieneś swoja "młodość "wykorzystać na uczenie się , a nie na prace. ???
--- Koniec cytatu ---
hm.... coś mi się wydaje,że jednak jest więcej niz te 6miesięcy :) i ktos kogoś w błąd wprowadza.
Ktoś przeczyta i będzie myslał ,że jak ma te powiedzmy 20-24lata to dostanie pół roku a-kassy.
Roga wie to napisze :)
Jest połowa dagpenge przez 2lata jesli nie masz 25lat.Racja ?
roga:
Nie sprawdzam na biezaco przepisow dot, A-kasse. Mysle jednak, ze okres za ktor mozna otrzymywac zapomoge dla bezrobotnych jest jednakowy dla wyzstkich na rynku pracy, a wiec 2 lata. Sadze, ze osoby ktore pisza o 6 miesiacach myla to z okresem po ktoirym nastepuje obnizka dapenge dla osob ponizej 25 lat. Osby ponozej 25 lat, wedlug przepisow ktore ja znam (o ile sie niezmienily) otrzymuja przez pierwsze 6 miesicy taka stawk jaka im przysluguje a po 26 tygodniach bezrobocia obnizonaz zostaje do 50%.
Nikt nie pisze o tym, ze wysoksoc stawki rowniezdla osob ponezej 25 lat zalezyod tego czy bezrobotny jest "aktywowany" czy nie, a to wazne. Osby ktore otrzymuja dagpenge bez aktywacji i sa ponizej 25 lat otrzymuja po 26
tygoniach 50% satwki = 394 kr. dziennie jezeli maja pelne ubezpieczenie, niepelne ubezpieczenie (deltid) otrzymuja 263 kr. dziennie.
Inaczej wyglada sytuacja osob "aktywowanych", ktore maja uznane wyksztalcenie i osob "aktywowanych" ktore nie maja uznanego wyksztalcenia. Dotyczy to osob powyzej 18 lat ale ponizej 25 lat.
Aktywacja osoby ktora ma uznane wyksztalcenie naasadziewyslania jej nakurslub doksztalcenie oznacza ze po pierwszych 26 tygodniach bezrobociagdzie dostawala pelna stawke, otrzymuje podcastej aktywacji 646 kr. dziennie (82% normalnej stawki). Natomiast osoba bez wyksztalcenia rowniez wysylana na taka aktywacjedostaje 394 kr. dziennie (50%).
Osoby ponizej 25 lat z uznanym wyksztalceniem, wysylane na praktyke do zakladu pracy otrzymuja pelna stawke dagpenge, a osoby bez uznanego wyksztalcenie otrzymuja nadal 394 kr. dziennie (50%).
No i teraz zacznie sie chyba goraca dyskusja i wymiana zdan; kto jakie ma wyksztalcenie i czy mu je uznali czy nie.......
....kto decyduje czy sie ma takie wyksztalcenie/szkole/zawod, ktory moze byc uznany itp.
roga:
....jak zwykle mnostwo "bykow" w moim rekscie. Niestety nie jestem zbyt cierpliwym kiedy mam tylko napisac to co juz jest wiadomym - nie zawsze trafiam w pospiechu we wlasciwe znaki na tastaturze.....Inaczej wyglada z cierpliwoscia jak mam rozwiazac jakis ciekawy/powazny problem, zaszedaje sobie na to czas ("mamo, chwala nas") ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej