Ogólne > Hydepark
nordea rasisci
vordingborg:
--- Cytat: roga w 21 Lis 2012, 18:51:47 ---I tutaj nalezy dodac, ze ta grupe mlodziezy, ktora sie uczy, ci ktorzy studiuja i ci ktorzy ucza sie konkretnego zawodu, tą modziez nalezy popierac i wspierac ile sie da. To przed nimi lezy wielkie zadanie przejecia, kontynuowania i ulepszania systemu stowrzonego przez poprzednikow. Dania moze tylko dac sobie rade, majac wyksztalconych obywateli. Oczwiscie zawsze bede prace, niewymagajace zbyt wysokich kwalifikacji, zwykle czynnosci produkcyjne itp., ktore mozna "sprzedac"/zlecic sile roboczej w innych krajach. O inne miejsca pracy niewykwalifikowanej, beda zabiegac obywatele innych krajow - tak dlugo jak dlugo w tych krajach nie podniesie sie wyraznie stopa zyciowa i warunki socjalne. A wiec nauka, wiedza, fach, douczanie sie i podnoszenie swoich kwalifikacj przez cale aktywne zycie zawodowed - to klucz do uzyskania stabilizacji nie tylko ekonomicznej. Zwracam coraz wieksza uwage, ze wielu rodzicow ktorzy przyjechali tutaj aby zostac na dluzej a moze i na zawsze, kladzie ogromny nacis na to aby ich dzieci sie uczyly.
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli uważasz że armia wykształconych bezrobotnych jest w stanie coś zmienić to gratuluję życiowego optymizmu. Ja wiem że Helle tak żarliwie przemawia ale że ty dajesz się na to nabierać tego nie wiedziałem. A z jednym się zgadzam w Nordea przyda się ktoś wykształcony który zrozumie że to przyszedł klient do banku ;)
dania_d:
--- Cytat: newbie12 w 21 Lis 2012, 19:13:56 ---
Polak Polakowi wilkiem.
Przykre
--- Koniec cytatu ---
Ja rozumiem jak ktoś naprawde stracił prace itd.
Ale jak ktoś ma po 2-3 samochody, posiadłość w PL a tu piszę jaki on biedny to sorry. to idzie z moich podatków. Teraz pomyśl inaczej, obetną kolejne zabiegi w szpitalu( bo tak już coraz więcej obcinają gratisowych zabiegów zdrowotnych) aby mieć kaskę dla osób które są kontanthjælp. I teraz ty potrzebujesz taki zabieg. i musisz zapłacić kilka tysięcy a twój sąsiad napawa się jakie to duńskie państwo jest naiwne i daje mu kase. Teraz się zastanów co lepsze nieurażona duma czy czyste sumienie
Jomir:
To nie jest zazdrosc o stan posiadania innego.
Tak naprawde trudno zrozumiec, ze panstwu pieniadze z nieba nie spadaja?
My wszyscy na to placimy, by ktos siedzial w domu.
Czasy dobrobytu w Danii sie skonczyly, zaczyna brakowac pieniedzy na cele publiczne. Te pieniadze nieslusznie wyplacone komus, sa najczesciej zabrane komus innemu.
Byc moze Twoje dziecko, ktore chodzi do szkoly bedzie siedzialo kolejny rok na zuzytym krzesle, bo szkola nie ma na nowe pieniedzy.
Byc moze bedziesz czekac na konsultacje lekarska 2 miesiace dluzej, z powodu "ciec na personelu".
Byc moze dziecku Twojej przyjaciolki nie dadza jablka na podwieczorek, bo trzeba sie "zamknac w okreslonej kwocie" na dzien.
Duzo mam takich przykladow mnozyc?
PRZYJACIEL:
--- Cytat: newbie12 w 21 Lis 2012, 19:13:56 ---no tak... najlepiej podpieprzyć, napisać donos... bo po co ktoś ma mieć
zazdrość, że ktoś dostaje a ty pracujesz? serce cię boli?
typowo polskie...
i żeby nie było... ja pracuję, niczego nie dostaję, nie kombinuję i nie popieram kombinatorstwa, nie narzekam na to co mam ale nigdy przenigdy nie przyszło mi do głowy mieć pretensje do kogoś, że coś tam sobie załatwił. Niech to sobie roztrzasa we wlasnym sumieniu.
No ale osobiście zetknęłam się z podejściem "niczego nie podpowiem bo dlaczego ktoś ma mieć lepiej niż ja".
Polak Polakowi wilkiem.
Przykre
--- Koniec cytatu ---
czy ty czytasz to co piszesz? załatwic sobie cos ? kase ? na ktora ja i ty i inni ktorzy pracuja i sie składamy.a u takich kombinatorow nowa fura ,komora najnowsza i jest ok? i jeszcze w planach 10 wyjazdow do kraju naszego no do Polski ,no bo co tu robic kasa wpływa i sie nudzi ; a moze sie okazac ze za rok lub 2 jak ty stracisz prace to dostaniesz kapstelek od piwka z napisem ,,KROWA DOJNA JUZ N I E D A J E .I CO WTEDY POWIESZ ?OJ MOCNO NAPISANE Polak Polakowi wilkiem kto chce niech sie brata z takimi .ja jezdze mercedesem starym wazne zeby jezdził ,iphona 3 kupiłam sobie 3 lata temu i to tylko 3 bo dbam o swoje bezpieczenstwo i sama siebie zabezpieczam ,a naprawde stac mnie na to zeby szpanowac i rzucac kasa ,ale po co? po to zeby za 2 miesiace isc i prosic panstwo dunskie o pomoc ,bo na chleb niemam?.przez pomyłke ci podziekowałam za twoj post ,a chciałam cie zacytowac , a po drugie nie zazdrosc kto co ma ,ale jak ma to niech zarobi sobie na to a nie dziaduje , DZIADOSTWO I TYLE ty nie kombinujesz a KUPOWANIE MELDUNKU TO NIE JEST KOMBINOWANIE ,uderz w stoł a nozyce sie odezwa.daj sobie spokoj z tym umoralnianiem ,czy zazdrosc czy nie dominuje nad uczciwoscia
roga:
--- Cytat: aska w 18 Lis 2012, 21:20:46 ---Chyba Jomir cos pomieszales, nie mowilem o kredycie tylko o otworzeniu konta. A co do paszportu to z tego co wiem dowod osobisty jest wystarczajacym dokumetem powierdzajacym tozsamosc na terenie Uni. W Polsce ktos cie pyta o paszport? Pracowalem juz w Austrii i Francji i tam otworzenie konta odbywa sie bez problemu mimo ze jestes Polakiem.
--- Koniec cytatu ---
hmmm. doskonale znam system bankowy we Francji, nie wiem jak jest w Austrii. We Francji nie ma prooblemu otworzenia konta mimo (?) ze jestes polakiem, zalezy tylko jakim polakiem ;). Bank nie ma obowiazku "przyjac" cie do banku i wobec wielu osob podchodzi selektywnie i mowi "nie dziekuje", moze sprobuje pan w innym banku. W Danii kazda osoba moze miec co najmniej Nemkonto. Takie sa przepisy i bank nie moze odmowic zalozenia takiego konta, poniewaz na to konto, nie mowiac juz o dochodach z pracy wplywaja swiadczenia jak kontanhjælp, rodzinne, renty inwalidzkie, emerytury itp.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej