Ogólne > Rodzina ...

dagpleje Kolding

<< < (3/7) > >>

happybeti:
Nas w "komunie " pani zapytała, w jakich godzinach chcielibyśmy córkę do dagpleje oddawać.
Ale , że u nas "baby boom", to wyboru za bardzo nie miałam.Na szczęście bardzo sobie z "moją" nianią przypadłyśmy do gustu, a córeczka, choćby wstała lewą noga i marudziła cale rano, to gdy tylko zbliżamy się do domu niani, już cała happy i uśmiechnięta pędzi tam :).
Tak naprawdę, to nie wiesz, co jeszcze się może zdarzyć, więc ja też nie widzę sensu szukania polskiego dagpleje.
Na spotkanie zapoznawcze miałam przydzieloną tłumaczkę, bo moja niania słabo się czuje z angielskim, aczkolwiek jakos się dogadujemy bez problemu:)
A co do nauki języka przez dziecko, to ja tez jak najbardziej "za".To mu w niczym nie zaszkodzi, a pomoże i rozwinie  :)
Nie bój się, tylko ruszaj do akcji:)))

Jomir:
Dogrzebalam sie do cen w Kolding:
http://www.kolding.dk/om-kommunen/bornepasning/familie-og-born/takster-for-bornepasning-2011-2012

RybkaWillego:

--- Cytuj (zaznaczone) ---Rybka Willego byla tu jako male dziecko, pozniej wyjechala z Danii i jako dorosla wrocila.
Musialabys slyszec jak fantastycznie mowi po dunsku. Sama mowila, ze jak sie uczyla dunskiego "po raz drugi" to jakby jej sie "szufladki w mozgu otwieraly".

--- Koniec cytatu ---
Dzieki Mira.
Faktycznie,to że mieszkałam w Danii jako dziecko bardzo mi pomogło w przypomnieniu sobie języka, kiedy tu wróciłam. Po duńsku zaczęłam sie ponownie porozumiewać po zaledwie 4 miesiącach pobytu w Danii. Do dzisiaj otwieraja mi się " szufladki w mózgu" i ciągle sie uczę. Dodam jeszcze, że jak ktoś się nauczy jednego obcego języka, jaki by on nie był, to nauka każdego kolejnego będzie dla niego dużo łatwiejsza. Dlatego Kasiab19870 polecam zapisanie dzieciatka do duńskiej dagpleje :)

kasiab19870:
dzieki kobietki za informacje, troche mi lzej i latwiej cos postanowic. :) a mam jeszcze jedno pytanie: mam taka kolezanke ktorej maz pracuje tylko w danii i maja dwoje dzieci. Jak wyglada w tej sytuacji rodzinne? czy skoro dzieci sa w polsce jej facet otrzyma rodzinne na te dzieci?? jej maz ma taka prace ze nawet nie ma jak sie i kiedy dowiedziec a ja slyszalam ze to niby sie pozmienialo i ze rodzinne otrzyma sie na dzieci jak sa one zameldowane i przebywaja juz tylko w danii.

kasiab19870:
juz sie doczytalam o rodzinnym...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej