poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: KARP- gdzie kupic?  (Przeczytany 16429 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ROBOTIK

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +0/-0
Odp: KARP- gdzie kupic?
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Gru 2012, 16:32:05 »
Hej , ja dzisiaj kupiłem Karpia 2kg za 130kr. ładny świeży no i martwy :) w METRO :)  http://www.metro.dk/

Offline kama

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Gru 2012, 16:43:24 »
Hej , ja dzisiaj kupiłem Karpia 2kg za 130kr. ładny świeży no i martwy :) w METRO :)  http://www.metro.dk/
A czy musiales miec karte klienta? pozdrawiam

Offline ROBOTIK

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Gru 2012, 18:02:30 »
karte klienta bierzesz przy wejsciu do sklepu u milej pani lub nie miłego pana :) mowisz ze chcesz metro karte i ci daja taka mała katreczke z kodem wazna miesiac czasu i przy kazdym zakupie najpierw dajesz kasierce ona skanuje potem skanuje towar płacisz za wszystko i wracasz do domku siadasz przed tel. i jesz :) proste :) kazdy moze tam kupowac nie ma zadnego problemu tylko trzeba wziąść ta karte przed wejsciem

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Gru 2012, 18:14:48 »
Ludzie co Wy z tym karpiem!?  ;D ;D. Toż to ryba, która jest chwastem wodnym wśród ryb. Kupcie jakąś inną dobrą rybkę w to miejsce, wszak tradycja to spożywać rybę w wigilię a nie koniecznie karpia.  "Tradycja" karpia wywodzi się z czasów PRL-u ponieważ właśnie tę rybę łatwo było szybko wyhodować tanim kosztem i zapchać puste półki sklepowe. Stąd i ta "tradycja karpiowa"  ;D  ;D.
Choinka tez pewnie z czasow præ.ALE JAK TRADYCJA TO TRADYCJA.duzo juz zaczyna ginac z tradycji wigilijnych.Sa i tacy co uwazaja ze kurczaczek i golonka nie beda szpetne na wigilijnym stole .Ludzi interesuje ,,GDZIE MOZNA KUPIC KARPIKA,,

Qashqai

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Gru 2012, 18:48:34 »
Ludzie co Wy z tym karpiem!?  ;D ;D. Toż to ryba, która jest chwastem wodnym wśród ryb. Kupcie jakąś inną dobrą rybkę w to miejsce, wszak tradycja to spożywać rybę w wigilię a nie koniecznie karpia.  "Tradycja" karpia wywodzi się z czasów PRL-u ponieważ właśnie tę rybę łatwo było szybko wyhodować tanim kosztem i zapchać puste półki sklepowe. Stąd i ta "tradycja karpiowa"  ;D  ;D.
Dodam jeszcze ze ma duzo osci i smierdzi mulem, jak dla mnie niejadalna.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Gru 2012, 18:56:51 »
Choinka tez pewnie z czasow præ.ALE JAK TRADYCJA TO TRADYCJA.duzo juz zaczyna ginac z tradycji wigilijnych.Sa i tacy co uwazaja ze kurczaczek i golonka nie beda szpetne na wigilijnym stole .Ludzi interesuje ,,GDZIE MOZNA KUPIC KARPIKA,,

Napisałem, że jeść rybę to jest tradycja ale nie koniecznie karpia. W czasach PRL-u raczej nie uświadczyłeś w okresie świąt innej ryby niż karp więc przez te kilkadziesiąt lat stał się niby tradycją. Chciałem tylko pokrótce napisać skąd wzięła się ta "karpiowa tradycja".
Ale jak są koneserzy karpia to przepraszam   ;) i życzę SMACZNEGO!!!   :)

Offline kama

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Gru 2012, 20:26:19 »
karte klienta bierzesz przy wejsciu do sklepu u milej pani lub nie miłego pana :) mowisz ze chcesz metro karte i ci daja taka mała katreczke z kodem wazna miesiac czasu i przy kazdym zakupie najpierw dajesz kasierce ona skanuje potem skanuje towar płacisz za wszystko i wracasz do domku siadasz przed tel. i jesz :) proste :) kazdy moze tam kupowac nie ma zadnego problemu tylko trzeba wziąść ta karte przed wejsciem
Witam ponownie,
właśnie wróciliśmy z Metro w Arhus. Jeśli ktoś z Was chciałby jeszcze kupić to został jeden około 2kg, nie wiadomo czy będą po Świętach. My kupiliśmy jednego około 2 kg, dodam że można dostać kapuste kwaszoną Frutico, grzyby suszone-prawdziwki lub mieszane, chrzan ( ale ten jest dostępny również w Fotex-ie lub Lidl-u), owoce suszone na kompot. Dostępne są też polskie alkohole: wódka Sobieski, likier Krupnik .

Chciałabym podziękować ROBOTNIK bo dzięki Jego informacji oszczędziliśmy drogę do Niemiec. I z kartą to tak właśnie jak napisałeś, dostajesz przy wejściu, upewniliśmy się dzwoniąc na Kundeservice aby nie potrzebnie dość pózno  nie jechać.
My poprostu bardzo lubimy karpia i jest on częścią naszej tradycji którą znam od małego, ale nie jako że nie było dostępne nic innego tylko poprostu w takiej tradycji nas wychowano.
pozdrawiam wszystkich życząc Wesołych Świąt.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Gru 2012, 20:26:19 »

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Gru 2012, 22:32:03 »
Napisałem, że jeść rybę to jest tradycja ale nie koniecznie karpia. W czasach PRL-u raczej nie uświadczyłeś w okresie świąt innej ryby niż karp więc przez te kilkadziesiąt lat stał się niby tradycją. Chciałem tylko pokrótce napisać skąd wzięła się ta "karpiowa tradycja".
Ale jak są koneserzy karpia to przepraszam   ;) i życzę SMACZNEGO!!!   :)
troche zdziwił mnie twoj post bo moja babcia majaca lat 88 opowiadała mi jak jej mama sw.pamieci przygotowywała karpia a wtedy PRLu nie było .Tradycją wigilijnego stołu stały się potrawy z karpia.Historia tej ryby, znanej i popularnej, to prawdziwa epopeja, która zaczyna się na kresach kontynentu azjatyckiego, na Wschodzie, w Chinach. Tak, właśnie w Chinach! Chińczycy znali i hodowali karpie tysiące lat przed tym, nim pojawiły się one w Europie. Już 1300 lat p.n.e., czyli 3300 lat temu, powstała tam książka kucharska opisująca potrawy z karpia! Napisana zresztą przez pana Li, co w języku chińskim znaczy... karp. Li jest po dziś dzień najpopularniejszym nazwiskiem chińskim, tak jak u nas np. Kowalski. Chińczycy oczywiście karpia jadali, ale wykorzystywali go głównie do celów dekoracyjnych. To od karpia wywodzą się złote rybki i wiele innych gatunków hodowanych dla ozdoby w chińskich stawach i akwariach. Za czasów sławnej dynastii Tang zakazano nawet jedzenia karpia jako ryby świętej. W jaki sposób karpie przywędrowały do Europy? To jest sprawa tajemnicza i dość zawiła. Francuscy autorzy sądzą, że zostały przywiezione na nasz kontynent podczas wypraw krzyżowych. Według innej teorii, karpie trafiły do Europy w XIII w., gdy runęła na nas cała potęga tatarska. Która wersja jest bardziej prawdopodobna? Do końca nie wiadomo. W każdym razie ryba ta, podobnie jak wiele innych, z dawien dawna pojawiała się na polskich stołach. Z XVII-wiecznych rachunków wynika, że najwięcej wydawano na trzy rzeczy: korzenie, ryby i trunki. W dawnej Polsce ryby były wysoko cenione przez Polaków. A polskie rybne obiady znajdowały uznanie w oczach cudzoziemców. Niejaki Edward Pożerski de Pomian, Polak, mieszkający na stałe we Francji, z wykształcenia lekarz i gastronom zasłynął swego czasu, jako twórca potrawy z karpia, zwanej "karpiem a la Pomian", która należy do arcydzieł światowej sztuki kulinarnej! Ciekawe, że przez wieki karp właściwie nie wypadł ze swej roli. O ile w Chinach był rybą świętą, o tyle w Europie stał się rybą świąteczną, jedzoną przy okazji Wigilii, a więc w dzień najbardziej uroczysty, dla Polaków przynajmniej. Ale jest to ryba nie tylko polskich świąt, bo właściwie cała Europa Środkowa jada karpia w momentach uroczystych. Tak więc spożywając w wieczór wigilijny karpia, pomyślmy przez chwilę, jak daleką drogę musiał przebyć, zanim trafił do Polski, na nasze świąteczne stoły. Jak wiele pokoleń przed nami jadło potrawy z tej ryby! Wypada przy tej okazji życzyć na zapas -Smacznego!

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Gru 2012, 12:40:45 »
Hej PRZYJACIELU to się nagooglowałeś  :) np. tu: http://www.dlaemeryta.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=179:historia-swiatecznego-karpia&catid=11&Itemid=106 .
To jak Ci jako świąteczną ripostę, bez urazy tu: http://studioopinii.pl/artykul/4946-telemach-wigilijny-symbol-komunistyczny . Miłej lektury, Wesołych Świąt życzę Wszystkim, zarazem spożywających karpika jak i inne rybki.
Lecę przygotowywać tuszki z halibuta, dorsza i pstrąga  ;D ;D.

Offline ROBOTIK

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Gru 2012, 14:23:11 »
NIE WIEM PO CO JEST TA CAŁA DYSKUSJA KAZDY MA SWOJE POTRAWY KTORE LUDZI I CHCE BY GOSCIŁY NA STOLE JEDEN LUBI KARPIA INNY TALIBUTA JAK DLA MNIE TO MOZECIE SOBIE SWINIE UWĘDZIC . BYŁO PYTANIE O KARPIA GDZIE KUPIC I TEGO SIE TRZYMAJMY .

A JA MAM PYTANIE GDZIE W AALBORG MOGE DOSTAĆ OPŁATEK ? :)TYLKO NIE PISZCIE ZE TO KOMUNISTYCZNA TRADYCJA :)

Offline self-sufficient

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Gru 2012, 14:47:14 »
Też nad tym myślałam, może w koościele św. Marii? Tam jest ksiądz z Polski, wiec moze po mszy? Jeśli nie, to ja jutro odbieram z poczty, bo rodzinka wysłała, a nas tu tylko dwoje,więc mogę się podzielić :)

Offline ROBOTIK

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Gru 2012, 14:54:11 »
Też nad tym myślałam, może w koościele św. Marii? Tam jest ksiądz z Polski, wiec moze po mszy? Jeśli nie, to ja jutro odbieram z poczty, bo rodzinka wysłała, a nas tu tylko dwoje,więc mogę się podzielić :)

super to ja sie pisze na to z checią bym wzioł od ciebie zdziebko bo ja tylko z zona i dzieckiem wiec tylko symbolicznie potrzebujemy :) a do kosciola to nie bardzo mi sie usmiecha isć :) tradycja tradycja ale od kosciola to z daleka

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Gru 2012, 14:56:39 »
ROBOTIK wyluzuj, przecież "cała ta dyskusja" o ile można nazwać dyskusją  ;D odbywa się z przymruzeniem oka  :).
Jeszcze raz wesołych świąt i nie zaprzątajcie sobie głowy sprawami natury materialnej wszak wymiar duchowy tych świat jest chyba najważniejszy, czyż nie tak?

BTW temat jest o karpiu a nie o opłatku  ;D ;D.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Gru 2012, 15:29:49 »
ROBOTIK wyluzuj, przecież "cała ta dyskusja" o ile można nazwać dyskusją  ;D odbywa się z przymruzeniem oka  :).
Jeszcze raz wesołych świąt i nie zaprzątajcie sobie głowy sprawami natury materialnej wszak wymiar duchowy tych świat jest chyba najważniejszy, czyż nie tak?

BTW temat jest o karpiu a nie o opłatku  ;D ;D.
ale opłatek tez tradycja.KIEDYS ICH NIE BYLO WIEC DZIELONO SIE CHLEBKIEM .WESOLYCH SWIAT

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Gru 2012, 15:39:55 »
No w tym to jesteśmy geniuszami :-[
Z zapytania gdzie kupić karpia wyszła kłótnia  ;D
Kama- dzięki za cynk o karpiu w metro. Już się moczy w wodzie, i to nie drogo, ~ 75 dkk/kg

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 22 Gru 2012, 15:39:55 »

aktualna lista,gdzie?

Zaczęty przez dar_czarDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 9867
Ostatnia wiadomość 02 Cze 2008, 13:59:58
wysłana przez Klingon
Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 28102
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41456
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28184
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl
Gdzie na grzyby - Vejle i okolice

Zaczęty przez nodanDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 10871
Ostatnia wiadomość 01 Paź 2010, 12:28:15
wysłana przez nodan