poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Upiorni sąsiedzi  (Przeczytany 60652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Upiorni sąsiedzi
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Sty 2013, 22:30:34 »
Przeliczyłeś kiedyś swój czynsz np 4000miesięcznie x 12 mies x 30 lat = 1440000 półtora miliona nie do odzyskania  ???  dom kiedyś sprzedam albo zostawię dzieciakom, a świętego spokoju nie przeliczysz na żadne pieniądze  :)
A Ty podatku od nieruchomosci nie placisz czy jak ?
Bo srednio 20.000 rocznie, ktore tez placisz za nic. 5 miesiecy czynszu, ot tak do panstwa wrzucasz.
Domek to wieczna skarbonka, i z perspektywy wcale nie uwazam, ze mieszka sie w domku taniej. Wszystkie te trawki, nawozy, kwiatki, kosiarki haczki, mycie dachu, unowoczesnienia, upiekszenia, drobne renowacje.... pozeraja mase kasy.
Owszem, mieszka sie moze spokojniej, ale wciaz jednak ma sie sasiadow, noo.. chyba, ze mieszka sie totalnie na wsi... Co kto lubi.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Sty 2013, 22:36:04 »
@roga Mogę cierpieć jak mosjonerzy, mogę nawet jak misjonarze, aby skutek przyniosło i korzyść dla wszystkich.

Aha...misjonarze a nie misjonerzy...dziekuje za poprawienie.... :) 

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Sty 2013, 22:45:48 »
Bo srednio 20.000 rocznie, ktore tez placisz za nic. 5 miesiecy czynszu, ot tak do panstwa wrzucasz.
To są takie kwoty?  :o (ten gif jest boski, a i zdanie pasuje idealnie ;) ).

A jak ktoś ma ten dom, spłacony totalnie, 0 zadłużenia - to już żadne "czynsze" nie istnieją, tylko płaci sobie "normalne" opłaty wynikające z użytkowania domu + podatek od nieruchomości?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Sty 2013, 23:07:29 »
Podatek od nieruchomosci zalezy oczywiscie od komuny (sa drobne lokalne roznice), wartosci domu i gruntu. Placi sie go dwa razy w roku w styczniu i lipcu.

Jezeli nie masz juz zadnych rat, to tak,  praktycznie ten podatek stanowi wszystekie koszty, plus wiadomo ogrzewanie, media, smieci (wcale tez nie najtansza impreza).

Aczolwiek jeszcze jakas drobna kwota na stowarzyszenie mieszkancow. No i pytanie, cyz dom stoi przy drodze publicznej czy prywatnej, bo jak droga prywatna to jeszcze wszelkie kwestie z utrzymaniem drogi wchodza w gre.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Sty 2013, 01:08:25 »
Nie ma to jak rzeczowa rozmowa, skupiając się na temacie ;)

Jak pewnie można wywnioskować z mojej poprzedniej wiadomości - temat jest złożony i punkt widzenia każdej osoby jest inny. Rozumiem - jak ktoś kupi dom, to podniecenie może trzymać długo, ale to nie jest forum, na którym podbudowuje się własne ego, ale profesjonalne forum wymiany opinii oraz doradztwa  8) - teraz to nieźle "pojechałem", co nie?  ;D
Jestes do schrupania-KRAKERSIKU. ;D

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Sty 2013, 01:26:28 »

Nie ma to jak rzeczowa rozmowa, skupiając się na temacie ;)

Jak pewnie można wywnioskować z mojej poprzedniej wiadomości - temat jest złożony i punkt widzenia każdej osoby jest inny. Rozumiem - jak ktoś kupi dom, to podniecenie może trzymać długo, ale to nie jest forum, na którym podbudowuje się własne ego, ale profesjonalne forum wymiany opinii oraz doradztwa  8) - teraz to nieźle "pojechałem", co nie?  ;D
:(

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Sty 2013, 15:06:52 »
Domek to wieczna skarbonka, i z perspektywy wcale nie uwazam, ze mieszka sie w domku taniej. Wszystkie te trawki, nawozy, kwiatki, kosiarki haczki, mycie dachu, unowoczesnienia, upiekszenia, drobne renowacje.... pozeraja mase kasy.
Owszem, mieszka sie moze spokojniej, ale wciaz jednak ma sie sasiadow, noo.. chyba, ze mieszka sie totalnie na wsi... Co kto lubi.
Płace płace tyle że o ile pamiętam to nawet nie połowę tej kwoty jaką podałaś  :) Nigdzie też nie napisałem że jest taniej..... wszystkie te trawki, nawozy, kwiatki, kosiarki haczki, mycie dachu, unowoczesnienia, upiekszenia, drobne renowacje ...pozeraja mase kasy....dodał bym jeszcze gril na tarasie, oczywiście  ma to się nijak do ugniatania tyłkiem wersalki przed TV na 4 piętrze czy też żarcie się z sąsiadami  ;) apropo tych właśnie może mam takie szczęście ale sąsiadów mam wspaniałych, gdy wyjeżdżamy to właśnie sąsiedzi opiekują się zwierzakami i domem  :)
  Krakers gratuluje przeprowadzki do raekkehus'a może nawet będziesz miał kawałek ogródka no chyba że się nie kalkuluję  ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 02 Sty 2013, 15:06:52 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Sty 2013, 15:20:59 »

Święty spokój - pewnie, jest cenny, ja za 2 miesiące wprowadzam się do raekkehus'a, w tak spokojnej okolicy, że chyba będę samochód zostawiał otwarty ;)

Zazdraszczam szczerze ;D. Przede wszystkim okolicy, w ktorej bez strachu mozna pozostawic rower pod oknami :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Sty 2013, 15:25:57 »
Płace płace tyle że o ile pamiętam to nawet nie połowę tej kwoty jaką podałaś  :) Nigdzie też nie napisałem że jest taniej..... wszystkie te trawki, nawozy, kwiatki, kosiarki haczki, mycie dachu, unowoczesnienia, upiekszenia, drobne renowacje ...pozeraja mase kasy....dodał bym jeszcze gril na tarasie, oczywiście  ma to się nijak do ugniatania tyłkiem wersalki przed TV na 4 piętrze czy też żarcie się z sąsiadami  ;) apropo tych właśnie może mam takie szczęście ale sąsiadów mam wspaniałych, gdy wyjeżdżamy to właśnie sąsiedzi opiekują się zwierzakami i domem  :)
  Krakers gratuluje przeprowadzki do raekkehus'a może nawet będziesz miał kawałek ogródka no chyba że się nie kalkuluję  ;)

No tak, zapomialam, ze w Vordinborg, to za 2,5 miliona mozna kupic dom 300 metrow kwadratowych, lezacy na prawie 3000 m dzialki. No, ale ja mialam na mysli normalne kommuny, w ktorych za ta cene kupisz polowe tego jak i nie mniej. Wiec jak masz chatynke kole 100 metrow na koncu swiata, to byc moze CI wychodzi 10 tysiecy rocznie.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Sty 2013, 15:32:12 »
PRZYJACIEL - o 2 w nocy o konsumowaniu myślisz?  :o

vordi - za bardzo to nie ma czego gratulować, bo obecnie, jak to byś Ty powiedział :P - kiszę się w 87 m2, ale mieszkanko jest naprawdę fajne, bo nieźle rozplanowane, tanie jak barszcz ... tylko okolica nieciekawa (i wszystko jasne ;)). Gdyby nie Ci sąsiedzi ...  ;D

Zazdraszczam szczerze ;D. Przede wszystkim okolicy, w ktorej bez strachu mozna pozostawic rower pod oknami :)
- ale to naprawdę nie jest śmieszne, mój rower przestał całe swoje życie na balkonie, bo na dworze (tudzież "na polu" - wersja dla wschodniowców ;)) to by pewnie dłużej niż 2 dni nie postał  ;D A wkrótce ... postawić rower przed domkiem, nie zapiąć / przypiąć ... eh, łezka się w oku zakręciła  ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Sty 2013, 15:32:43 »
Temat skrecil powoli w "Co jest lepsze/tansze: wlasny dom, czy czynszowe mieszkanie?" ;D. To chyba wspomne o jeszcze jednej sprawie: wynajmujac mieszkanie ze spoldzielni, rodziny, w ktorych dochod miesieczny jest niski, maja mozliwosc otrzymania dofinansowania do czynszu, np 30-40%. Czyli np przy czynszu 5000kr, zmniejszamy platnosc o ok 2000 miesiecznie. Beda wlascicielem niezaprzeczlnie wspanialego mego obiektu marzen i snow, czyli wlasnego domku na odludnej wsi - niestety nie.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Sty 2013, 15:35:49 »

vordi - za bardzo to nie ma czego gratulować, bo obecnie, jak to byś Ty powiedział :P - kiszę się w 87 m2, ale mieszkanko jest naprawdę fajne, bo nieźle rozplanowane, tanie jak barszcz ... tylko okolica nieciekawa (i wszystko jasne ;)). Gdyby nie Ci sąsiedzi ...  ;D

Chyba nie jestes moim sasiadem  :o ;D ;D ;D???  Bo to ja  mieszkam w najmniej ciekawej okolicy :P

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Sty 2013, 15:39:22 »
Chyba nie jestes moim sasiadem  :o ;D ;D ;D???  Bo to ja  mieszkam w najmniej ciekawej okolicy :P

Myślisz, że będąc Twoim sąsiadem miałbym powody, by na Ciebie narzekać?  :P  ;)

Pewnie okolica / dzielnica tego samego typu, fajne mieszkania, tanie, ale ... Ci sąsiedzi ... skąd ja to znam?  ;)

Zmykam się zdrzemnąć, właśnie co ktoś petardy odpalał  ;D ... dobrze, że mam stoppery  8)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Sty 2013, 15:50:34 »
Asiak zrób jak Jomir  w jakiejś bogatej dzielnicy upoluj męża  ;D ;D ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Sty 2013, 15:52:21 »

- ale to naprawdę nie jest śmieszne, mój rower przestał całe swoje życie na balkonie, bo na dworze (tudzież "na polu" - wersja dla wschodniowców ;)) to by pewnie dłużej niż 2 dni nie postał  ;D A wkrótce ... postawić rower przed domkiem, nie zapiąć / przypiąć ... eh, łezka się w oku zakręciła  ;D

O rowerku- wierze, moj i syna stoja w mieszkaniu, bo i na werandzie nie jest bezpiecznie, heheh. A na dworze, jak pisalam, ulotnily sie 2 nasze przypiete >:(.  W sumie , co do okolicy (btw ,tez petardy wlasnie wybuchaja) i sasiadow to podobnie mialam w Polsce, jak juz pisalam, ale czlowiek chce mimo wszystko czegos wiecej od zycia, spokoju na stare lata ;) ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 02 Sty 2013, 15:52:21 »