poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Upiorni sąsiedzi  (Przeczytany 60984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Upiorni sąsiedzi
« Odpowiedź #90 dnia: 02 Sty 2013, 20:35:46 »
Dziś nad ranem o godzinie 01:08:25 czasu poloniainfowego (= 02:08:25 czasu "normalnego") użytkowniczka skrywająca się pod nickiem, mającym kamuflować jej prawdziwe oblicze, PRZYJACIEL, wykazywała zapędy głodomorskie. Jeśli mąż jest ciachem - to problem z głowy. No chyba, że ona woli konkrety, to pozbędziemy się Niutka  ;)
Mojego meza, nie mozemy pozrec! Pamietaj, ze to on ma MILIONY!
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 03 Sty 2013, 01:49:27 »
mieska w postaci faceta mam pod dostatkiem potraktuje go jako przekaske :Dmeza ci zostawie bo nie moj,MOJ MA DOSYC CIALKA ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Sty 2013, 14:17:37 »
I tak oto zgrabnie z porad sąsiedzko-lokalowych przeszliśmy do towarzyskich, resztę dysputy proponuje przenieść na forum towarzyskie. A swoja droga to ambicje i ego macie całkiem rozdmuchane bo co to znaczy "normalne komuny". "chatynki 100m" mieszkanie na głuchej wsi? Osobiste "wycieczki" i preferencje proponuję zamieszczać na specjalnie utworzonym forum w tym celu, tytuł do dyskusji. Łowcy i łowczynie też znajda miejsce w innych działach, jednak proponuję trzymać się tematu wątków bo wchodzę chcę dowiedzieć się konkretu a tu czytam taki czy taka -łowca, ten to -chatynka, tamta szuka milionera, litości!
Pozdrawiam Wszystkich!!!
  O kurcze panie Niutek, ale mnie pan na bacznosc postawil ;)! Poczulam sie jak w szkole. Polskiej , zeby nie bylo watpliwosci, hehehe. Zbesztana, bo nie jestem "pod linijke" pana profesora. Tylko prosze nie bic ta linijka zbyt mocno  :'(  ;)!!!  Juz bede grzeczna (ale nie obiecuje ;D).
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #93 dnia: 03 Sty 2013, 14:22:31 »
Mojego meza, nie mozemy pozrec! Pamietaj, ze to on ma MILIONY!
     Podzielisz sie Jomir ;D??? Nie bede juz musiala lowic.... Milionow oczywiscie ;D ;)!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #94 dnia: 03 Sty 2013, 14:40:30 »
Chlopem sie nie dziele :)
Natomiast wyimaginowanymi milionami jak najbardziej! Prosze bardzo! 10 dla Ciebie :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #95 dnia: 03 Sty 2013, 14:51:46 »
Chlopem sie nie dziele :)
Natomiast wyimaginowanymi milionami jak najbardziej! Prosze bardzo! 10 dla Ciebie :)
    No spoko, o miliony chodzilo ;D. Dzieki :-*! Teraz zeby bylo w temacie, ide i domeczek (200m :P) kupuje na zad... przepraszam,  na odludziu ;D
     A zeby jeszcze bardziej w temacie: moi sasiedzi sie na razie trzymaja. Oczywiscie poszaleli na sylwka, wiem, bo obrazy znowu rano wygladaly jak po trzesieniu ziemi ;D. Ale od tej pory cisza...., odsypiaja, czy jak :o ;D??

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Sty 2013, 16:14:53 »
... przed burza... tfu, tfu  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 03 Sty 2013, 16:14:53 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #97 dnia: 03 Sty 2013, 16:57:26 »
... przed burza... tfu, tfu  ;D
he, he. I mam tylko nadzieje, ze to nie zombi, ktore budza sie po zmroku ;D

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 03 Sty 2013, 17:19:58 »
Asiak sorrki, tak jakoś mi wyszło, nie śmiałbym Cię nawet trącić, a tym bardziej linijką. Teraz będę już meget cacy.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #99 dnia: 03 Sty 2013, 18:15:09 »
Temat skrecil powoli w "Co jest lepsze/tansze: wlasny dom, czy czynszowe mieszkanie?" ;D. To chyba wspomne o jeszcze jednej sprawie: wynajmujac mieszkanie ze spoldzielni, rodziny, w ktorych dochod miesieczny jest niski, maja mozliwosc otrzymania dofinansowania do czynszu, np 30-40%. Czyli np przy czynszu 5000kr, zmniejszamy platnosc o ok 2000 miesiecznie. Beda wlascicielem niezaprzeczlnie wspanialego mego obiektu marzen i snow, czyli wlasnego domku na odludnej wsi - niestety nie.
Sorki że wrócę do tematu ale nie każdy przyjechał tu żeby "ciągnąć".....z komuny  ;). Chciałem tylko nadmienić że stała stopa procentowa  to teraz 3,5% i jak powszechnie wiadomo odpisujemy je od podatku co pozwala na zmniejszenie oprocentowania do ca 2,2% a to czyni kredyty hipoteczne dość tanimi. Odnośnie złośliwości  Jomir, lokalizacja to kwestia indywidualna, jeden lubi pipki  drugi rybki  :D a dla mnie  jednym z decydujących był fakt odsunięcia się od tak zwanych wielko-miastowych którzy ze wsi wyszli ale wieś z nich nadal wyłazi niestety.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 03 Sty 2013, 22:28:04 »
Sorki że wrócę do tematu ale nie każdy przyjechał tu żeby "ciągnąć".....z komuny  ;). Chciałem tylko nadmienić że stała stopa procentowa  to teraz 3,5% i jak powszechnie wiadomo odpisujemy je od podatku co pozwala na zmniejszenie oprocentowania do ca 2,2% a to czyni kredyty hipoteczne dość tanimi. Odnośnie złośliwości  Jomir, lokalizacja to kwestia indywidualna, jeden lubi pipki  drugi rybki  :D a dla mnie  jednym z decydujących był fakt odsunięcia się od tak zwanych wielko-miastowych którzy ze wsi wyszli ale wieś z nich nadal wyłazi niestety.
powiem Ci ze ludzie ze wsi maja czasami wiecej kultury niz miastowi.A ODNOSNIE KREDYTU na mieszkanie to moje zdanie jest takie ,,jak masz gptowke to rzadzisz,,bo dzis masz prace a jutro NIE,I co wtedy?SADZE ZE KAZDY BY CHCIAL MIEC SWOJE WLASNE,,M,,ALE REALIA SA INNE NIZ BY SIE CHCIALO

Offline wrestler

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #101 dnia: 03 Sty 2013, 23:02:05 »
Cytuj (zaznaczone)
powiem Ci ze ludzie ze wsi maja czasami wiecej kultury niz miastowi.

hehehhehe uderz w stol ,a nozyce sie odezwa  8)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #102 dnia: 04 Sty 2013, 00:18:19 »
Niutek - oj, już tak nie narzekaj, wchodzisz do tematu o "upiornych sąsiadach", a możesz się dowiedzieć ile wynosi podatek od nieruchomości, gdzie lepiej roweru nie wystawiać, jakie stoppery najlepiej zakupić oraz, że tutaj są zboczeńcy (Ci, którzy zbaczają z tematu - czy oni się inaczej nazywają?  ;)), po prostu wszystko w jednym, kompendium dobrych rad, wszystko z myślą o bliźnim  ;)
Moze nie zwrocilem uwagi, ale chyba zapomniano wazniejszy podatek niz podatek od nieruchomosci, ten o ktorym napisala Jomir, a mianowicie ejendomsværdiskat, to znaczy podatek od wartosci nieruchomosci placony rocznie razem z podatkiem od dochodu z pracy, to zanczy skat. wysokosc tego podatku 1% od wartosci mieszkania/domu do 3.040.000 potem wyzszy. Zakladajac wartosc domu 2.500.000, podatek ten = 25.000 kr. Nalezy pamietac, ze podatek ten placi sie rowniez od nieruchomosci posiadanych za granica, np. w Polsce. Wiele osob posiada wlasne mieszkania w Polsce i "zapomina" ze ma obowiazek placenia w Danii tego podatku. Majac mieszkanie wartosci np. 300.000 pln = okolo 530.000 kr. trzeba w Danii zaplacic podatek 5.300 kr. Przepraszam zagalopowalem się - watek dotyczy upiornych sasiadow.

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 04 Sty 2013, 15:52:15 »
Czasami wieśniak brzmi dumnie, chodź jestem mieszczuch to obecnie od niedawna mieszkam na wsi boże jaki ja mam spokój, a sąsiadów, naprawdę wszystkim takich życzę, oczywiście sami Duńczycy, do pracy ganiam samochodem a jak stoi pod mieszkaniem to nawet go nie zamykam. Punkt zamieszkania zależy od potrzeb i punktu siedzenia, co kto lubi, jak ktoś chce się szarpnąć na dom czemu nie tyle tylko, że faktycznie trzeba zdawać sobie sprawę z kosztów nie tylko zakupu tj. opłat z tym związanych, ale dalej nieustannych wydatków na utrzymanie i perspektywy lat ile to będzie trwało. Je wolę się zestarzeć przy drugiej osobie niż z budowlą. Że inwestycja?, tak tylko jaki będzie jej zwrot za 30 lat w stosunku do nakładów? Pozdrawiam Wszystkich

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #104 dnia: 04 Sty 2013, 15:57:36 »
    Vordi, to tez jest zlosliwosc. Gdybym nie musiala, to bym nie brala. Nie musze, ale chce napisac, ze szukam intensywnie pracy od momentu, w ktorym tu przyjechalam. Jedyne, co znalazlam to 15 h/tyg. Malo ale bylo by z dodatkami do czynszu i na dziecko ok, gdyby...   pracodawca wyplacal pensje w calosci, nie oszukiwal na nadgodzinach i gdybym kazdego miesiaca nie musiala wysylalc do niego setek mailow z "prosba" o wyplacenie calej wyplaty! Dzis jest 5.01. a ja nie mam jeszcze wyplaty z grudnia, nie mowiac o 100 wyrobionych nadgodzinach z kilku miesiecy do tylu, braku feriepenge na koncie i kilku innych takich... Wiec prosze najuprzejmiej jak umiem o nie wyjezdzanie do mnie z uwagami pod tytulem, ze "ciagne" z komuny, bo nic czlowieku o mnie nie wiesz!!!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 04 Sty 2013, 15:57:36 »