poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: polskie produkty w Netto  (Przeczytany 27923 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maggie23

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +0/-0

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
Odp: polskie produkty w Netto
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sty 2013, 14:45:33 »
o to reakcja
http://politiken.dk/tjek/tjekmad/ECE1862843/kraftig-protest-fra-kunderne-faar-netto-til-at-neddrosle-polske-planer/

dla mnie to tam bez roznicy,nie robie zakupow w Netto ani nie kupuje polskich produktow

aha,i jeszcze to znalazlam  http://epn.dk/brancher/detail/article4974937.ece?partner=pol  a pod spodem artykulu dyskusja

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sty 2013, 15:13:46 »
bardzo dobrze ja sie ciesze  :)pamietam 20 lat temu w Dani jaka bida byla w sklepach ,byscie nie uwierzyli...teraz jest raj i duzy wybor!wtedy mieli jeden rugbrød, jakis kwasny chleb w plastrach lub watowy tostowy...do tego leverpostej za 5 kr i jazda!wtedy w Polsce dopabuse komuna upadla i tez nie bylo np kurczakow  z rozna i innych rzeczy ale tutaj bylo bardzo ubogo, mimo ze mieli supermarkety ale nedzny wybor .
dopabuse gdzies tak z 14 lat temu sie rozkrecili , maja lepsze rzeczy ,za sprawa obcokrajowcow ktorzy ich nauczyli, ze sa inne przyprawy niz sol i pieprz.
jeden gosc co mieszka w Dani ponad 40 lat opowiadal mi ze w latach 60tych  Dunczycy nie znali co to kawiarnia , nie bylo ani jednej w Kopenhadze.
On przyjechal z Warszawy i byl zaskoczony.Byly bodegi, restauracje ale cafe nie bylo...ziol leczniczych nie znaja po dzis dzien , sprowadzaja z Niemiec jak potrzebuja...bardzo ubogi kraj pod tymi wzgledami....wiec super ze w Netto w ktorym i tak jest po krolewsku teraz , beda polskie towary.
« Ostatnia zmiana: 09 Sty 2013, 15:34:06 wysłana przez ayme »

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sty 2013, 16:13:39 »
Mam nadzieje że  Helle pomyśli i może wraz z duńskimi miejscami pracy wciśnie Chińczykom jeszcze jakieś Frikadele w zamian za ryż  ;D 

Offline Gajol

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sty 2013, 18:42:59 »
Tak,

Wczoraj jako pierwsza wiadomosc w wiadomosciach radiu byla wlasnie ta informacja , jakby innych wazniejszych rzeczy nie bylo ,smiac mi sie chce.
Czy nie jestesmy w UE mamy prawo na sprzedaz produktow , tak jak i oni w naszym kraju np .maslo Lurpak czy produkty Arli .
Kazdy ma prawo kupowac to na co ma ochote jeden kupi dunskie drugi polskie lub i innego kraju .

Pozdrawiam

Offline KoerOne

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 11
  • -Otrzymane: 16
  • Gorąco....
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sty 2013, 18:50:38 »
Zacofany kraj, z tego co słyszałem to w GB Tesco już chyba z 5 lat temu wprowadziło nie tylko polskie produkty ale całe polskie stoiska... Ale tu same Adolfy i każdy beczy że łojejku bez pracy Duńczyki zostaną bo wredne Polaki się panoszą w EU i tylko czychają kogo tu wygryźć :D Mi się pomysł podoba i jak idę do Fakty to kupuję polską szynkę i nie dlatego że jest tańsza ale dlatego że jak już ktoś pluje do niej przed zapakowaniem to już lepiej żeby rodak ;)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sty 2013, 19:24:20 »
Zacofany kraj, z tego co słyszałem to w GB Tesco już chyba z 5 lat temu wprowadziło nie tylko polskie produkty ale całe polskie stoiska... Ale tu same Adolfy i każdy beczy że łojejku bez pracy Duńczyki zostaną bo wredne Polaki się panoszą w EU i tylko czychają kogo tu wygryźć :D Mi się pomysł podoba i jak idę do Fakty to kupuję polską szynkę i nie dlatego że jest tańsza ale dlatego że jak już ktoś pluje do niej przed zapakowaniem to już lepiej żeby rodak ;)
Zapomniales , ze w dunskiej rzezni, vacuum, magazynie  rowniez pracuje Polak ;D. Wczoraj np.pakowalam pewne serki i oswiadczam, nie plulam do nich ;) ;D!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sty 2013, 19:24:20 »

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sty 2013, 20:33:30 »
wczoraj w telewizji szef rady konsumentow bardzo pozytywnie zareagowal na ta wiadomosc -dzieki temu mozemy liczyc na tansza zywnosc no i jest nadzieja ze konkurencja obnizy swoje ceny... czyli same pozytywy.
 cieszy mnie ze w koncu pojawila sie jakas reakcja na niczym nieuzasadniony wzrost cen zywnosci

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +7/-9

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sty 2013, 01:53:43 »
bardzo dobrze ja sie ciesze  :)pamietam 20 lat temu w Dani jaka bida byla w sklepach ,byscie nie uwierzyli...teraz jest raj i duzy wybor!wtedy mieli jeden rugbrød, jakis kwasny chleb w plastrach lub watowy tostowy...do tego leverpostej za 5 kr i jazda!wtedy w Polsce dopabuse komuna upadla i tez nie bylo np kurczakow  z rozna i innych rzeczy ale tutaj bylo bardzo ubogo, mimo ze mieli supermarkety ale nedzny wybor .
dopabuse gdzies tak z 14 lat temu sie rozkrecili , maja lepsze rzeczy ,za sprawa obcokrajowcow ktorzy ich nauczyli, ze sa inne przyprawy niz sol i pieprz.
jeden gosc co mieszka w Dani ponad 40 lat opowiadal mi ze w latach 60tych  Dunczycy nie znali co to kawiarnia , nie bylo ani jednej w Kopenhadze.
On przyjechal z Warszawy i byl zaskoczony.Byly bodegi, restauracje ale cafe nie bylo...ziol leczniczych nie znaja po dzis dzien , sprowadzaja z Niemiec jak potrzebuja...bardzo ubogi kraj pod tymi wzgledami....wiec super ze w Netto w ktorym i tak jest po krolewsku teraz , beda polskie towary.
Z pamiecia u ciebie moze troche nie bardzo. Oczywiscie 20 lat temu nie bylo w Danii tego wszystkiego co mamy dzisiaj, tak jak zreszta ze wszystkim - normalny rozwoj, ale nie pisz, ze tutaj bylo ubogo, bo grzeszysz. Relatywnie Dania przed 20 laty, to znaczy w polowie lat 1990 byla, ze tak powiem "bogatsza" niz dzisiaj, porownujac z innymi krajami. To inne kraje zrownaly sie z Dania, poniewaz ich punkt wyjsciwy byl o wiele nizszy.

A ten jeden gosc co mieszka w Danii od 40 lat, to moze ja ;), poniewaz moge potwierdzic, ze nie bylo wtedy kawiarni w naszym pojeciu, ale co kraj to obyczaj. Przyjezdrzajac wtedy za kazdym razem z powrotem do Danii z podrozy do Francji, Wloch, Holandii, Anglii a nie mowiac juz o Norwegii, odczuwalo sie badzo wyraznie, ze spoleczenstwo dunskie zyje w dobrobycie....ale bez kawiarni i bez pizzerii i bez.... wina. Wino zostalo "odkryte", kiedy dunczycy zaczeli jezdzic na urlopy do Hiszpanii z Simon Spies lub z Tjæreborgiem - legendarni zalozyciele dunskich biur podrozy na zasadzie charter-rejser (lata chyba70-te). W Danii pilo sie duzo piwa i troche sznapsa, w Polsce przedec wszystkim wodke. Zgadzam sie, ze wolny rynek i konkurencja to dobra rzecz, ale dlaczego tyle euforii, ze w Danii beda produkty z Polski. Az tak dobre to one nie sa, ale na pewno moga konkurowac z niektorymi produktami dunskimi, oczywiscie jezeli bedzie na nie popyt, nie ze strony tutaj mieszkajacych polakow (kropla w morzu') ale przede wszystkim dunczykow. Mysle, ze Netto bedzie sprowadzal w wiekszym stopniu produkty "dunskopodobne".   

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sty 2013, 09:18:59 »
a wiesz Roga ze byc moze wlasnie to byles Ty ,co o tych kawiarniach mowiles tyle ,ze to bylo w realu a nie tutaj  na forum ;Dno ale jak napisales pamiec u mnie juz nie ta  wiec moze nie pamietam kiedy to my o tych kawiarniach gaworzylismy i gdzie moze wlasnie wino pilismy a alkohol jak wiadomo szkodzi na komorki w mozgu.
pewnie ze Dania to bogaty kraj byl nawet bogatszy kiedys jak napisales , ja jednak pisze o bogactwie asortymentu w sklepach spozywczych a nie o bogactwie ekonomicznym, kochanie.ale jak juz napisalam teraz jest  w sam raz ,mi pasuje jest OK ;D

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Sty 2013, 17:06:18 »
To nie tyle ze dunczycy nie chca polskiej zywnosci - oni poprosu rozumieja jak wazne jest wspieranie wlasnej produkcji, wlasnych miejsc pracy. To przeciez bardzo dobrze.

Polacy w Polsce tez tak powinni myslec a nie dawac zarobic Auchan czy czemus  tam innemu zagranicznemu.
Te miejsca pracy w Danii to takze miejsca w których pracuja tutejsi polacy...

Ile jest "polskiej" zywnosci w tym wszystkim tez nie wiadomo... Bo moze byc tak ze miesko z Ukrainy, maka z Bialorusi a opakowanie z Chin  :D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline sunny

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Sty 2013, 17:50:29 »
To nie tyle ze dunczycy nie chca polskiej zywnosci - oni poprosu rozumieja jak wazne jest wspieranie wlasnej produkcji, wlasnych miejsc pracy. To przeciez bardzo dobrze.

Nieprawda. To właśnie było ( m.in. ) podwaliną do wielkiego kryzysu w latach 30-tych.
Zachęcam do zgłębienia historii.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sty 2013, 18:21:12 »
A kto ta historie napisal i zinterpretowal? Ktos z SF czy z V?
Kryzys lat 30 to ogólnoswiatowy kryzys, ten dzisiejszy jest troche inny a i kraje nauczyly sie czegos przez ten czas.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sty 2013, 18:21:12 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18056
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 50185
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58491
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 56426
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 19516
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy