poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Savuar-vivre rodakow  (Przeczytany 12268 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Savuar-vivre rodakow
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Sty 2013, 12:56:39 »
AK211:
Ale my nie mówimy o dunczykach, poludniowcach, zachodniowcach tylko o wlasnie o nas, o polakach, o polskich zachowaniach.

Ze inni tez tacy moga byc? To ma nas usprawiedliwiac? To znaczy nie ma problemu bo jakis dunczyk nie przyszedl ci pomóc przeniesc lózko?

Niestety, problem nie zniknie, nie bedzie mniejszy tylko dlatego ze twój partner tez nie odpowiada na pisma urzedowe...
Owszem poprawi ci sie samopoczucie  - bo skoro inni tez tak robia, to w czym problem? Ale problem nie zniknie.

Jesteś w błędzie. Skąd wniosek, że w jakikolwiek sposób poprawi mi to samopoczucie ?
Przede wszystkim, mam doskonałe samopoczucie, bowiem nie zaliczam się do grupy opisywanej przez rogę, w związku z czym nic mi tego dobrego samopoczucie nie popsuło, mam je przez cały czas  ;D
Poczuwasz się do tego ? Bo ja wyleczyłam się z polskich kompleksów po x latach w Danii.
Wcześniej mogłabym przepraszać za wszystko.

Chciałam jedynie zwrócić uwagę, że to nie jest problem rodaków, ale właściwie... ludzkości w ogóle... I tutaj moglibyśmy debatować nad miałkością i marnością ludzkiej natury...co jednak nie ma związku z generalizowaniem i zawężaniem biadolenia nad zachowaniem Polaków.

edit: literówka i podkreślenie.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2013, 13:07:38 wysłana przez AK211 »

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Sty 2013, 20:20:41 »
Czytam, czytam i nie chce mi się wierzyć  :o Roga, z całym szacunkiem ale Ty strasznie generalizujesz... Owszem, masz dużo racji w tym co piszesz, ja też niestety spotkałam takich Polaków, ale już tutaj w Danii, kiedy jakieś sześć lat temu zaczęłam tłumaczyć w komunie. Ktoś tu wspomniał, że przykład wynosi się z domu. I tu przecież leży pies pogrzebany  :) Wszystko zależy od wychowania, od tego co się wynosi z domu a potem od tego w jakim środowisku się przebywa. Mieszkając wcześniej w Polsce i przyjeżdżając teraz na ferie itp, nie spotkałam się w moim towarzystwie lub ich znajomych z ludźmi z Twojego opisu. Tutaj w Danii też znam wiele Polskich rodzin, które nie pasują do opisu. Ale mowa tu o "starej" Polonii z połowy i końca lat osiemdziesiątych. Zaś przez ostatnie lata zaczęłam się dziwić tej dla mnie "nowej" polskiej mentalności. Ale nie generalizujmy  8)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Sty 2013, 22:10:28 »
Czytam, czytam i nie chce mi się wierzyć  :o Roga, z całym szacunkiem ale Ty strasznie generalizujesz... Owszem, masz dużo racji w tym co piszesz, ja też niestety spotkałam takich Polaków, ale już tutaj w Danii, kiedy jakieś sześć lat temu zaczęłam tłumaczyć w komunie. Ktoś tu wspomniał, że przykład wynosi się z domu. I tu przecież leży pies pogrzebany  :) Wszystko zależy od wychowania, od tego co się wynosi z domu a potem od tego w jakim środowisku się przebywa. Mieszkając wcześniej w Polsce i przyjeżdżając teraz na ferie itp, nie spotkałam się w moim towarzystwie lub ich znajomych z ludźmi z Twojego opisu. Tutaj w Danii też znam wiele Polskich rodzin, które nie pasują do opisu. Ale mowa tu o "starej" Polonii z połowy i końca lat osiemdziesiątych. Zaś przez ostatnie lata zaczęłam się dziwić tej dla mnie "nowej" polskiej mentalności. Ale nie generalizujmy  8)

Samoobrona z twojej strony nie zmienia przedstawionych przeze mnie moich doswiadczen. Sa to fakty, a nie generalizowanie. Ponadto nie zabieram absolutnie stanowiska, czy tak powinno byc, czy nie, nie probuje dzielic osob na stara czy nowa Polonie, na mezczyzn czy kobiety, na mlodych czy starych. Przedstawilem jedynie zaobserwowane zachowania bardzo duzej ilosci osob w ciagu kilku ostatnich lat. Nic wiecej na ten temat nie moge dodac. Ja tez znam w Danii kilka osob/rodzin (te ktore znam osobiscie a nie z korespondencji), ktore nia pasuja do mojego opisu, bo gdyby pasowaly, to bym tych osob nie znal. Pozdrawiam

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Sty 2013, 22:44:06 »
Może i można to nazwać samoobroną ale poczułam się lekko urażona twoim generalnym podejściem do Polaków. W każdym społeczeństwie są czarne owce, które często rzucają cień na całą nację, przez co tworzą sie pewne "krzywe" stereotypy, co nie znaczy że całe stado jest zepsute.

Szanuję twoją profesjonalną wiedzę ale życzę więcej pozytywnego spojrzenia i humoru  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Sty 2013, 22:09:54 »
Roga uważaj, bo z kim przestajesz takim się stajesz. Ja właściwie nie znam tutaj takich Polaków, którzy by do twojego opisu pasowali. A co do zasad polskiego savoir-vivru, to ja lubię jak mnie ktoś w drzwiach przepuszcza albo pomaga od czasu do czasu w założeniu płaszcza albo nieść ciężkie pudło  :)
Za to za każdym razem szokują mnie Duńczycy sikający zaraz obok auta, jakby nie można się było za jakiś krzak schować, zawsze się wtedy zastanawiam, do jakiego to kraju mnie los poniósł? Trzymanie nóg na stole też nie jest w moim guście.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Sty 2013, 22:56:22 »
Może i można to nazwać samoobroną ale poczułam się lekko urażona twoim generalnym podejściem do Polaków. W każdym społeczeństwie są czarne owce, które często rzucają cień na całą nację, przez co tworzą sie pewne "krzywe" stereotypy, co nie znaczy że całe stado jest zepsute.

Szanuję twoją profesjonalną wiedzę ale życzę więcej pozytywnego spojrzenia i humoru  :)
Mozesz poczuc sie nawet bardzo urazona. Na to nie mam wplywu. Tylko prosze nie wmawiac mi mojego generalnego podejscia do Polakow (mialas na mysli negatywnego). Jeszcze raz podkreslam, ze podalem fakty z ktorymi sie spotykam od kilku lat, a te "zachowania" jakie podalem, to nie wybranie przeze mnie jakies wyjatki, ale minimum 75% wszystkich kontaktow pisemnych jakie otrzymuje. Watpie czy wlasnie w takich sprawach przyjme twoje zyczenie, abym mial wiecej pozytywnego spojrzenia i humoru.  :(

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Sty 2013, 23:21:27 »
Roga uważaj, bo z kim przestajesz takim się stajesz. Ja właściwie nie znam tutaj takich Polaków, którzy by do twojego opisu pasowali. A co do zasad polskiego savoir-vivru, to ja lubię jak mnie ktoś w drzwiach przepuszcza albo pomaga od czasu do czasu w założeniu płaszcza albo nieść ciężkie pudło  :)
Za to za każdym razem szokują mnie Duńczycy sikający zaraz obok auta, jakby nie można się było za jakiś krzak schować, zawsze się wtedy zastanawiam, do jakiego to kraju mnie los poniósł? Trzymanie nóg na stole też nie jest w moim guście.
Nie musisz sie o mnie martwic, przyslowie to nie jest aktulane w moim przypadku, poniewaz nie mialem, nie mam i nie bede mial z tymi osobami "przystawania". Ponadto naleze do solidnej starej szkoly, gdzie byly ustalone pewne normy zachowan i bardzo to sobie cenie i wlasnie mam, mialem i zawsze bede mial takie zasady jak ty opisujesz. Brakuje mi np. w Danii i nie tylko formy zwracania sie na Pan, Pani. Nie zawsze mam ochote zeby ktos mowil mi na Ty, ale tego nie zmienimy, chociaz staram sie ja stosowac w odpowienim srodowisku. Nie przeszkadza mi absoutnie, ze nieraz spotykam zdziwienie w oczach dunskich kobiet, kiedy pomagam im podac plaszcz, czy przepuszcze w drzwiach -najgorsze ze nie sa do tego przyzwyczajone i zdarzylo mi sie kilka razy "zderzenie". Tak jak i ty, nie znam tutaj takich polakow, poniewaz sie z nimi nie spotykam. Co do zachowan dunczykow, mamy osobny watek "dunski savuar- vivre", a twoje oczywiscie najbardziej sluszne. Tylko, ze nie o tym mowa w tym watku.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Sty 2013, 23:21:27 »

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Sty 2013, 23:42:20 »
Moje życzenia dotyczyły nie tylko tego wątku, ale tego nie zrozumiałeś. Może właśnie dlatego, że brakuje ci podstawowego poczucia humoru  :o

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Sty 2013, 23:43:55 »
I ludzie, pisze się SAVOIR VIVRE  ;D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Sty 2013, 17:23:56 »
@Reksio:
Moze i brakuje mi  podstawowego (?) poczucia humoru, ale wedlug mnie nie ma raczej z czego sie az tak cieszyc. Wszystko ma swoje miejsce i w odpowiednim czasie, a posmiac sie zawsze mozna, jest nawet otworzony w tym celu osobny watek Usmiech dnia .Trudno smiac sie, czy miec dobry humor jezeli mowa o zachowaniach zarowno rodakow i dunczykow, zachowan, ktore nie powinne byc normalnie przyjetymi, albo o tym jak zakombinowac, jak jezdzic na polskich blachach albo ile mozna wycagnac z Danii wyjezdrzajac do domu. Jezeli sadzisz, ze nie mam poczucia humoru,  poniewaz nie wykazuje go na Forum, to masz racje calkowicie racje. Lektura forumowa i spsob zwracania sie do siebie przy najmniejszej roznicy zdan, nie przysparza zbyt dobrego humoru, taka jest moja opinia. Dlatego jak pewnie zauwazylas ograniczam sie w zasadzie do udzielania wyjasnien i odpowiedzi fachowych. A moj dobry humor pozostawiam dla najblizszych i przyjaciol, ktorzy bardzo sobie cenia usmiech, pogode ducha i cierpliwosc, aforum traktuje wyjacznie jako anonimowa wymiane pogladow. W kazdej chwili mozna sie Wylogowac albo kontynuowac - inaczej wyglada sprawa przyjazni, dobrych znajomych, najblizszych, gdzie dobry humor jest jedna z podstaw dobrego wspolzycia. Pozdrawiam.

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Sty 2013, 17:48:24 »
nooo roga.....brawo.....bardzo podoba mi sie twoj tekst o dunach i ich lekcewazacym stosunku do wszystkiego.....nareszcie  ktos napisal prawde  jacy oni sa naprawde......

inna

• Gość

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Sty 2013, 18:18:02 »
"ktorzy bardzo sobie cenia usmiech, pogode ducha i cierpliwosc" i jak tu nie lubic Roga/i  ;)

Sang til dig  :D
http://www.youtube.com/results?search_query=under+stjernerne+p%C3%A5+himlen+rasmus+seebach&oq=under+stje&gs_l=youtube.1.0.0l6j0i5.357.63712.0.65267.87.55.17.2.2.10.2116.7820.17j31j1j0j1j9-1.51.0...0.0...1ac.1.QEhr04vZ4Ls

Przepiekne...., dlatego podpinam sie, aby znowu wysluchac  :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Sty 2013, 19:13:10 »
nooo roga.....brawo.....bardzo podoba mi sie twoj tekst o dunach i ich lekcewazacym stosunku do wszystkiego.....nareszcie  ktos napisal prawde  jacy oni sa naprawde......
Jezeli podoba ci sie moj tekst....bo tak piszesz.....ale zapomniales, ze dotyczy on i dunczykow i naszych rodakow......

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Sty 2013, 19:19:46 »
   Przepiekne...., dlatego podpinam sie, aby znowu wysluchac  :)
Przepiekne......jego ojciec Tommy, jezeli nie wszytkim wiadome, byl jak na tamte czasy fantastyczny. Jablko nie pada daleko od jabloni.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Sty 2013, 19:19:46 »

dunski savoir-vivre

Zaczęty przez mareckiDział Hydepark

Odpowiedzi: 138
Wyświetleń: 281908
Ostatnia wiadomość 20 Mar 2017, 12:02:37
wysłana przez Wioll 26
dlaczego Polacy są tak zawistni wobec swoich rodaków..?

Zaczęty przez ilaDział Hydepark

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 15503
Ostatnia wiadomość 18 Paź 2011, 20:48:40
wysłana przez sylwusia89