poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CZY NAPRAWDE....?  (Przeczytany 40257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MalaCzarna

• Gość
Odp: CZY NAPRAWDE....?
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Mar 2013, 20:54:57 »
Mc, no kurcze jestes niesamowita! Tobie pierwszej udalo sie rozszyfrowac ten system. Wow  ;) ;D

Kochana  :D śmialiśmy się (w pozytywny sposób) z pewnego miłego, młodego duńczyka,
 że dzięki jego dziewczynie polce po raz pierwszy w życiu, nie zgodził się z decyzją komuny.

Otóż miał dopłatę do mieszkania z powodu niskiego zarobku ,po roku okazało się że całość ma zwrócić.
Chłopak nauczony że skoro komuna powiedziała to ma rację ,był gotowy zwrócić kasę.
Dziewczyna zainterweniowała (nie będę całości opisywała ) i okazało się ze chłopak nie musi nic zwracać. ;) :D

Taki przykład dla humoru  ;) :D , ale ilustruje myślenie duńskie (nie dotyczy to wszystkich)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #61 dnia: 06 Mar 2013, 20:55:31 »
Jeszcze te niby dunow pokolenie, polskiego w szkole uczyc bedziesz! Oczywiscie juz przed emerytura.
Oby tylko tego w tyleczkach nie mieli ;) ;D
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Mar 2013, 20:57:39 »
A wez i zaloz Dunska Partie Emigrantow.

OK ! Ciebie mianuję na prezesa ! Znasz się na polityce i inteligentny jesteś ...nie to co ja  :D :D :D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #63 dnia: 06 Mar 2013, 21:00:33 »
Kochana  :D śmialiśmy się (w pozytywny sposób) z pewnego miłego, młodego duńczyka,
 że dzięki jego dziewczynie polce po raz pierwszy w życiu, nie zgodził się z decyzją komuny.

Otóż miał dopłatę do mieszkania z powodu niskiego zarobku ,po roku okazało się że całość ma zwrócić.
Chłopak nauczony że skoro komuna powiedziała to ma rację ,był gotowy płacić.
Dziewczyna zainterweniowała (nie będę całości opisywała ) i okazało się ze chłopak nie musi nic zwracać. ;) :D

Taki przykład dla humoru  ;) :D , ale ilustruje myślenie duńskie (nie dotyczy to wszystkich)
Wiesz co, zgadzam sie z tym. Przez rok z ex-Dunczykiem napatrzylam sie na wiele takich rzeczy. Oni (=tzn ta czesc, z ktorymi ja sie stykalam) nie protestuja nawet wtedy, gdy jawnie widac, ze wyrzadza sie im krzywde. Wychodza z zalozenia, ze jak urzad powiedzial, tak ma byc, a Ty Polko przestan siac zamet  ;D (=to o mnie ;) ). Ale oczywiscie to tylko jedna, ta brzydsza ;), strona medalu.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Mar 2013, 21:02:31 »
OK ! Ciebie mianuję na prezesa ! Znasz się na polityce i inteligentny jesteś ...nie to co ja  :D :D :D

Niestety w moim fachu, ustawowy zakaz przynaleznosci do wszelkiego rodzaju "band", znaczy mus apolityczny.
Program Ci moge pomoc napisac, manifest polityczny, tylko trzeba najpierw jakies badania zamowic na okolicznosc niezadowolenia spoleczenstwa i ocenic grupy ilosciowo. Reszta to bajka.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Mar 2013, 21:03:59 »
Wiesz co, zgadzam sie z tym. Przez rok z ex-Dunczykiem napatrzylam sie na wiele takich rzeczy. Oni (=tzn ta czesc, z ktorymi ja sie stykalam) nie protestuja nawet wtedy, gdy jawnie widac, ze wyrzadza sie im krzywde. Wychodza z zalozenia, ze jak urzad powiedzial, tak ma byc, a Ty Polko przestan siac zamet  ;D (=to o mnie ;) ). Ale oczywiscie to tylko jedna, ta brzydsza ;), strona medalu.

No widzisz i tu się rozumiemy ! A my nie potrafimy zgodzić się gdy jawnie nas się krzywdzi.
Protestujemy ! Do czego znowu oni nie są przyzwyczajeni !

a gdzie ja sieję zamęt ? hahahaha
zawsze piszę że jesteś ładna jak miss polonia :D :D :D 

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Mar 2013, 21:06:08 »
No widzisz i tu się rozumiemy ! A my nie potrafimy zgodzić się gdy jawnie nas się krzywdzi.
Protestujemy ! Do czego znowu oni nie są przyzwyczajeni !

a gdzie ja sieję zamęt ? hahahaha
zawsze piszę że jesteś ładna jak miss polonia :D :D :D
nie, ze Ty siejesz, tylko o mnie tak mowil moj ex ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 06 Mar 2013, 21:06:08 »

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 06 Mar 2013, 21:06:37 »
Niestety w moim fachu, ustawowy zakaz przynaleznosci do wszelkiego rodzaju "band", znaczy mus apolityczny.
Program Ci moge pomoc napisac, manifest polityczny, tylko trzeba najpierw jakies badania zamowic na okolicznosc niezadowolenia spoleczenstwa i ocenic grupy ilosciowo. Reszta to bajka.

MY na polonii będziemy głosować i wiem że przegram z tobą o prezesurę ! :D ;)
Po co mam się pchać ? to ja już pokornie kawę i herbatę będę nosić . 8)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #68 dnia: 06 Mar 2013, 21:06:46 »
Ojjj aisak ,proszę cię ! To jest proste jak bicz ! Nie mając zbyt inteligentnego, dociekliwego narodu nie trzeba
się obawiać, że komuś przyjdzie do głowy demonstrować ,protestować, a broń boże mieć inny pomysł na ...
Co najwyżej może człeczek pójdzie na skargę na sąsiada i tyle rozumie z "polityki"  ;) !
Po prostu nie ma kto przeszkadzać rządowi  ;) :D
Ot cały "fenomen"  :D ;)

No, tak...my, Polacy, tacy, ach, inteligentni, poprotestujmy sobie przeciw rządowi w Polsce (jakiemukolwiek )- co se będzie rządził w spokoju, lepiej niech uspokaja tych, co najgłośniej krzyczą, zamiast zajmowac się normalnymi sprawami kraju.

No, MC, jak dotąd jaki kraj na swojej mentalności i podejściu do rządu lepiej wychodzi????
Ten "inteligentny" , Polska, czy ten "tępy" , Dania?
A może mądrze jest NIE wychodzić na ulice o byle g....o, tylko wziąć sie do roboty????
Jakoś dziwnym trafem w Polsce protestuja i strajkuja wiecznie te same grupy  społeczne,a inni na nich zasuwają.
No, tak...inteligentni sa, co się będa przemęczać, niech głupki pracują, im "się należy"....
" Polak gorszego sortu"

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 06 Mar 2013, 21:09:23 »
Betty, ale to się samo przez sie rozumie ,więc po co pisać o tym samym ?
Odpowiadałam na pytanie o DK a nie o PL .ok ?

To jest temat na rozmowę przy kawie i cieście, a nie na pisanie na forum  :D ;D

Betty mam przy tobie wiadomości 666 co to może znaczyć  ;) :D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #70 dnia: 06 Mar 2013, 21:10:45 »
No, tak...my, Polacy, tacy, ach, inteligentni, poprotestujmy sobie przeciw rządowi w Polsce (jakiemukolwiek )- co se będzie rządził w spokoju, lepiej niech uspokaja tych, co najgłośniej krzyczą, zamiast zajmowac się normalnymi sprawami kraju.

No, MC, jak dotąd jaki kraj na swojej mentalności i podejściu do rządu lepiej wychodzi????
A może mądrze jest NIE wychodzić na ulice o byle g....o, tylko wziąć sie do roboty????
Jakoś dziwnym trafem w Polsce protestuja i strajkuja wiecznie te same grupy  społeczne,a inni na nich zasuwają.
No, tak...inteligentni sa, co się będa przemęczać, niech głupki pracują, im "się należy"....
Dunski system sie sprawdzil, polski nie. Wyciagniemy z tego lekcje?

Cieszy mię ten rym: Polak mądry po szkodzie.
Lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.

Offline MałaMi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
  • ...... zadziorna i pewna siebie ;)
« Odpowiedź #71 dnia: 06 Mar 2013, 21:17:50 »
Witajcie wieczorową porą  :) Wypowiadam się tutaj po raz pierwszy ,ale kiedyś musiało to nastąpić ;) Szczerze powiedziawszy ,mogę zrozumieć postawę i Piotrka, i reszty .Jestem w tej szczęśliwej sytuacji,że nie doświadczyłam żadnych niedociągnięć ,ani ubytków na zdrowiu w królestwie duńskim,za to moja siostra  mogłaby pisać na ten temat poematy ...błąd za błędem,ze strony służby zdrowia ,aż nawet ja ,jako laik rwałam włosy z głowy ,i nie chodziło o maleńkie dolegliwości,ale o życie mojej siostry i jej dzieci ( ciąże zagrożone ).Co do zatrudniania Duńczyków i ich pracy ,cóż byliśmy bardziej zadowoleni z polskich pracowników (  efektywni, i wytrzymali, i pracowici )...Ale jak to bywa ,wszędzie i w każdym państwie są negatywy i superlatywy. Życzę Wam i sobie samych dobrych i pozytywnych zdarzeń, ludzi spotykanych na drodze życia, żeby nawet to, co trudne w efekcie okazywało się wybawieniem i dobrym doświadczeniem. /b]

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #72 dnia: 06 Mar 2013, 21:19:17 »

HB nie krytykuj tylko partie pomoz zalozyc MC, nazwe zasugerowalem DPE.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #73 dnia: 06 Mar 2013, 21:19:35 »
Betty, ale to się samo przez sie rozumie ,więc po co pisać o tym samym ?
Odpowiadałam na pytanie o DK a nie o PL .ok ?

To jest temat na rozmowę przy kawie i cieście, a nie na pisanie na forum  :D ;D

Betty mam przy tobie wiadomości 666 co to może znaczyć  ;) :D

;D ;D ;D...666...no, ale to TY masz ten "number of the Beast "  ;D :P 8)...
Ale podpowiem, bo to by się zgadzało, kiedyś, kiedys, daaawno, daaawno, przez jakiś czas byłam "Bestyją" ;)))- ot, tak sobie z siostrą "za młodu" docinałyśmy  ;)
" Polak gorszego sortu"

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #74 dnia: 06 Mar 2013, 21:21:19 »
Witajcie wieczorową porą  :) Wypowiadam się tutaj po raz pierwszy ,ale kiedyś musiało to nastąpić ;) Szczerze powiedziawszy ,mogę zrozumieć postawę i Piotrka, i reszty .Jestem w tej szczęśliwej sytuacji,że nie doświadczyłam żadnych niedociągnięć ,ani ubytków na zdrowiu w królestwie duńskim,za to moja siostra  mogłaby pisać na ten temat poematy ...błąd za błędem,ze strony służby zdrowia ,aż nawet ja ,jako laik rwałam włosy z głowy ,i nie chodziło o maleńkie dolegliwości,ale o życie mojej siostry i jej dzieci ( ciąże zagrożone ).Co do zatrudniania Duńczyków i ich pracy ,cóż byliśmy bardziej zadowoleni z polskich pracowników (  efektywni, i wytrzymali, i pracowici )...Ale jak to bywa ,wszędzie i w każdym państwie są negatywy i superlatywy. Życzę Wam i sobie samych dobrych i pozytywnych zdarzeń, ludzi spotykanych na drodze życia, żeby nawet to, co trudne w efekcie okazywało się wybawieniem i dobrym doświadczeniem. /b]

Jezeli nie tajemnica to w jakim kosciele?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 06 Mar 2013, 21:21:19 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 27347
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 18510
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 40739
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19617
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?