poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rodzina w potrzasku  (Przeczytany 54569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline silk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +0/-0
Rodzina w potrzasku
« dnia: 19 Mar 2013, 14:43:03 »
Ifølge tal fra Danmarks Statistik endte 42,7 procent af alle ægteskaber sidste år i skilsmisse - wg dunskiego GUS 42,7 % malzenstw w ubieglym roku skonczylo sie rozwodem.
Czy to rozpad tradycyjnych form wspolzycia ? Zasad, ktore rzadzily swiatem przez ostatnie kilkaset lat?
Co o tym myslicie - czy to normalny rozwoj spoleczenstwa, czy tez stanowi to czesc szerszego problemu?
http://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/familieliv/ECE1924601/aegteskaber-i-krise-manglende-sex-driver-par-i-terapi/

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: Rodzina w potrzasku
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Mar 2013, 14:56:45 »
Ifølge tal fra Danmarks Statistik endte 42,7 procent af alle ægteskaber sidste år i skilsmisse - wg dunskiego GUS 42,7 % malzenstw w ubieglym roku skonczylo sie rozwodem.
Czy to rozpad tradycyjnych form wspolzycia ? Zasad, ktore rzadzily swiatem przez ostatnie kilkaset lat?
Co o tym myslicie - czy to normalny rozwoj spoleczenstwa, czy tez stanowi to czesc szerszego problemu?
http://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/familieliv/ECE1924601/aegteskaber-i-krise-manglende-sex-driver-par-i-terapi/

Dunczycy poszli po rozum do glowy i na maxa wykorzystuja dunski system opieki socjalnej. Skoro to sie im ekonomicznie oplaca byc matka samotnie wychowujaca dzieci - dodatki, ojcic placi alimenty- ulga w podatku, oraz oboje wyzsze np. kontanthjælp. Niech dalej kombinuja w tym kierunku z prawem.
Tak jak w Polsce rodza dzieci dla zasilkow i becikowego.

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Mar 2013, 15:28:12 »
Tak jak w Polsce rodza dzieci dla zasilkow i becikowego.
Zejdź na ziemię, kto w Polsce niby sprawi sobie dziecko dla zasiłku...  ::)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Mar 2013, 15:54:04 »
Zejdź na ziemię, kto w Polsce niby sprawi sobie dziecko dla zasiłku...  ::)

Nie wiem na jakiej ziemi Ty zyjesz ale informacji z Polski to Ty chyba nie sluchasz.
Nawet politycy zaczeli sie tym interesowac bo telewizja naglasnia sprawe, ze zjawisko ma miejsce i sie nasila zwlaszcza w biednych rgionach Polski.
Wiec kto jest a kto nie jest na ziemi? Lub raczej na jakiej ziemi?

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 18
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Mar 2013, 16:10:03 »
w dani moze tak robia ale ty chyba masz niepokolei w glowie,dla jakiego zasilku i becikowego w polsce,dla 50 zl ktos robi sobie dzieci ,uderzyles sie chyba w glowie bo to co piszesz normalne nie jest.a mowia ze to tylko polacy wykorzystuja system dunski.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Mar 2013, 16:13:33 »
w dani moze tak robia ale ty chyba masz niepokolei w glowie,dla jakiego zasilku i becikowego w polsce,dla 50 zl ktos robi sobie dzieci ,uderzyles sie chyba w glowie bo to co piszesz normalne nie jest.a mowia ze to tylko polacy wykorzystuja system dunski.

Wiesz co, jedz Ty sobie w warminsko-mazurskie i sama sie przekonaj. I nie obrazaj mnie prosze z marszu. Bo jeszcze cos Ci napisze..........

Rozumiem, ze Polska telewizja naglasniajac takie sprawy a organizacje pomocowe zauwazajac ten problem, tez maja niepokolei w glowach i wszyscy sie potluklismy w glowe, tak?

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2013, 16:18:52 »
   Ja w Danii osobiscie spotkalam sie ze stwierdzeniem, ze jak sie cos zepsuje, to nie ma sensu sie stresowac, wpadac w depresje, czy tez szukac kopromisu, itp, itd, tylko "nowszy model" ;D
    Ale mysle, ze to szerszy problem, dotyczacy juz nie tylko Danii, czy innyc krajow skandynawskich ale rowniez Niemiec czy Holandii itd... Rodzina jako podstawowa komorka spoleczna przestala pelnic swoja role i to jest tragiczne, tak uwazam...  Jakie bede tego skutki?  Niestety, juz najblizsze lata to pokaza.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2013, 16:18:52 »

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Mar 2013, 16:27:37 »
a sobie pisz ile wlezie jak ci ulzy.no to powiedz mi ile tyle dostaja ze tak wykorzystuja system polski.bo wiesz co biedy to ty chyba w polsce nie przezyles,ja w polsce z mezem mielismy ciezko nieraz na chleb niebylo a mopsy az tak chetne do wyplacania zasilkow nie sa albo celowe,okresowe itp a ile tego daja 100,200 max no zeczywiscie objesc sie mozna do syta

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Mar 2013, 16:38:08 »
ogladam polska telewizje i nie slysze jakos o nagannym wykorzystywaniu systemu polskiego .jest masa w polsce osob mowie tu o pijakach tacy to patologia i oni zawsze kase dostana ,bony itp a ci co naprawde tego potzrebuja to musza liczyc sami na siebie.jest tez duza grupa osob co maja duzo dzieci i bieda w domu ale ile myslisz ze oni tego zasilku maja niemaja latwo,ale taki wybor wybrali.ale smieszy mnie jak ktos mowi robia dzieci dla zasilku .a mowie dlatego ze moja szwagierka powiedziala mi wlasnie to samo ze zrobilam sobie dziecko dla kasy ,mam 3 dzieci.boze co za palanty jak dla mnie jak ktos tak uwaza

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Mar 2013, 16:40:25 »
Prosze nie mylic 2 zupelnie róznych rzeczy: malzenstwo i rodzina to nie to samo.

Mazlenstwo to "podpisany" zwiazek 2 ludzi, w Danii zreszta obojetnej plci.

Rodzina to mor (papmor), far (papfar) i dzieci albo tylko jedno z rodziców i dzieci, albo rodzice obojetnej plci i dzieci.

Malzenstwo nie musi byc rodzina, rodzina nie musi byc malzenstwem.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Mar 2013, 16:59:29 »
a sobie pisz ile wlezie jak ci ulzy.no to powiedz mi ile tyle dostaja ze tak wykorzystuja system polski.bo wiesz co biedy to ty chyba w polsce nie przezyles,ja w polsce z mezem mielismy ciezko nieraz na chleb niebylo a mopsy az tak chetne do wyplacania zasilkow nie sa albo celowe,okresowe itp a ile tego daja 100,200 max no zeczywiscie objesc sie mozna do syta

Ja nie pisalem o wykorzystywaniu systemu(w Polsce system hahaha) a o zjawisku jakie ma miejsce. Wszyscy o tym wiedza oprocz niedoinformentow.

Natomiast dlaczego to mialbym przezywac biede w Polsce? Znaczy co, chcesz mnie do jakiej grupy/klasy spolecznej zakwalifikowac?

Offline silk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Mar 2013, 17:06:19 »

Rodzina to mor (papmor), far (papfar) i dzieci albo tylko jedno z rodziców i dzieci, albo rodzice obojetnej plci i dzieci.

Malzenstwo nie musi byc rodzina, rodzina nie musi byc malzenstwem.
I tu nie masz racji.  Sad najwyzsz w 2005 uznal nawet konkubinat za rodzine. Nie ma jednoznacznego okreslenia pojecia rodziny. Sa natomiast definicje prawne, socjologiczne, spoleczne itd.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Mar 2013, 17:15:00 »
I tu nie masz racji.  Sad najwyzsz w 2005 uznal nawet konkubinat za rodzine. Nie ma jednoznacznego okreslenia pojecia rodziny. Sa natomiast definicje prawne, socjologiczne, spoleczne itd.
Konkubinat, ale chyba pod warunkiem, ze konkubenci posiadaja wspolne dzieci?

Offline silk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Mar 2013, 17:21:47 »
No niekoniecznie. Definicja prawna nie wymaga dzieci.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Mar 2013, 17:23:16 »
No niekoniecznie. Definicja prawna nie wymaga dzieci.

Gdzie moge to przeczytac, podaj mi sygnature orzeczenia SN.
Bo widzisz piszesz o definicji prawnej, ale nie piszesz, ze orzeczenie SN posiada uzasadnienie i jest to integralna czesci wlasnie tego uznania i wypelnienia trescia definicji prawnej.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Mar 2013, 17:23:16 »

porod w Danii+rodzina

Zaczęty przez jaroslawdkDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6033
Ostatnia wiadomość 17 Lut 2008, 20:18:42
wysłana przez anha
rodzina

Zaczęty przez piotrz01Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 4108
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2013, 14:57:16
wysłana przez aisak
CAŁA RODZINA W DANII

Zaczęty przez arobar72Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4769
Ostatnia wiadomość 28 Sie 2012, 18:00:35
wysłana przez slaban
Przeprowadzka z rodziną

Zaczęty przez ninczasekDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 13669
Ostatnia wiadomość 24 Paź 2015, 01:43:26
wysłana przez farvela
rodzina 3 osobowa-przymiarki

Zaczęty przez luck_Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 28
Wyświetleń: 13663
Ostatnia wiadomość 02 Lis 2007, 11:50:52
wysłana przez malin