Ogólne > Hydepark

do tych, ktorzy sa na a-kasse

<< < (3/9) > >>

Aneczka86:

--- Cytat: Ewa123 w 22 Mar 2013, 13:46:45 ---Na kursy owszem chodze, co 0,5 roku.
Mysle, ze to jest zalezne od komuny, bo moja mnie do niczego nie zmusza :)

--- Koniec cytatu ---

Mozliwe ale to co piszesz tez sie troche sprzecza bo kurs to taka sama aktywacja jak i miesieczna praktyka.

aisak:

--- Cytat: Ewa123 w 22 Mar 2013, 12:42:09 ---

aisak w hotelu to ja już pracowałam, jako kelnerka, idź na a-kasse tak jak ja to będziesz miała okazje "wykazać się" w  przedszkolu  ;) a jak CI pracodawca nie płaci, to szukaj innej pracy...teraz zaczął się sezon i jak przeglądam oferty o prace, to jest ich mnóstwo!

Miłego weekendu :)

--- Koniec cytatu ---
Oj dzieki, dzieki, szukam , szukam. Wiem, ze jest, zatrzesienie i nie narzekam, ale wszystko sezonowa, a kto da jesc zima ;). I to jest gwozdz do trumny.
 "Idz na a-kasse" :o? Wczesniej musze ja wyrobic, maly problem co ;)?

Milego

Ewa123:

--- Cytat: Aneczka86 w 22 Mar 2013, 13:57:39 ---
Mozliwe ale to co piszesz tez sie troche sprzecza bo kurs to taka sama aktywacja jak i miesieczna praktyka.

--- Koniec cytatu ---

Niestety muszę się nie zgodzić z Tobą, możliwe że jest to zależne od Komuny. W mojej Komunie na kurs chodzę 3 razy w  tygodniu na 3h w czym mam 45min na lunch.  Jakbym miała iść na praktyki, musiałabym chodzić na nie jak do normalnej pracy, czyli 37h tygodniowo. Oczywiście słowo aktywacja zgadza się, lecz nie wymiar godzin.

Reksio:
Też przeszłam właśnie na a-kasse (stąd moja chwilowa nieobecność na forum  ;D - zrezygnowałam z pracy) i owszem, miałam zaproponowane kursy ale jeśli nie chcę to moja sprawa. Nikt nic nie mówił o żadnej "aktywacji", z tego co wiem, to jest to na kontancie a nie w a-kasse. I też nie mogą nikogo zmusić do wzięcia jakiejkolwiek pracy - to też prawo socjalu. Dużo było mowy na spotkaniu o tym jakie mamy prawa i obowiązki, i jedynie obowiązkowo trzeba się stawiać na rozmowy z nimi i aktywnie samemu szukać pracy.

Nie dajcie sobie wciskać kitów z okazji że jesteście obcokrajowcami i może ktoś się liczy z tym, że nie wiecie lepiej. Radzę przeczytać prawa jakie was dotyczą i tak przygotowani iść na spotkanie. Też warto zapamiętać, że a-kasse zależy na jak najszybszym "pozbyciu" się was z systemu żeby statystyki się zgadzały i ładnie wyglądały.

aisak:

--- Cytat: Reksio w 22 Mar 2013, 20:18:27 ---Też przeszłam właśnie na a-kasse (stąd moja chwilowa nieobecność na forum  ;D - zrezygnowałam z pracy) i owszem, miałam zaproponowane kursy ale jeśli nie chcę to moja sprawa. Nikt nic nie mówił o żadnej "aktywacji", z tego co wiem, to jest to na kontancie a nie w a-kasse. I też nie mogą nikogo zmusić do wzięcia jakiejkolwiek pracy - to też prawo socjalu. Dużo było mowy na spotkaniu o tym jakie mamy prawa i obowiązki, i jedynie obowiązkowo trzeba się stawiać na rozmowy z nimi i aktywnie samemu szukać pracy.

Nie dajcie sobie wciskać kitów z okazji że jesteście obcokrajowcami i może ktoś się liczy z tym, że nie wiecie lepiej. Radzę przeczytać prawa jakie was dotyczą i tak przygotowani iść na spotkanie. Też warto zapamiętać, że a-kasse zależy na jak najszybszym "pozbyciu" się was z systemu żeby statystyki się zgadzały i ładnie wyglądały.

--- Koniec cytatu ---
Welcome back Doggy ;) ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej