:)Moi Drodzy!
Czytam tu od trzech dni, troszkę mi się rozjaśniło,ale nie wszystko. Proszę o podpowiedzi, będę bardzo uradowana,jak już to uda mi się ogarnąć!!! Podziwiam Waszą wiedzę

.....
Córka moja - studentka pracowała w Danii przy truskawkach w 2012 w lipcu i kawałek sierpnia (raptem może 45 dni), potem wróciła do domu, czyli do Polski. Umowa z pracodawcą w Danii została zawarta od 01.07 do 31.08.12.
Z dwa tygodnie temu dostałam list od tegoż pracodawcy z informacją o uzyskanym dochodzie(składniki z kwotami: przychód pomniejszony o składkę ATP, podatek dochodowy, składka na rynek pracy, składka ubezpieczeniowa, kwota przychodu brutto, feriepenge brutto, feriepenge netto). Podano też informacje ze ta firma nie dokonuje rozliczeń w SKAT, podane zostały również informacyjnie stawki do odliczenia kosztów dojazdu do pracy, wyżywienia( 1 dzień - 455 dkk) i zakwaterowania(1 dzień 195 dkk).
Do tego pisma dołączono również druk do wypełnienia, dotyczący wypłaty feriepenge za rok 2012, gdzie należy wpisać dane osobowe i coś czego nie rozumiem "
data wykorzystania urlopu" . O jaką datę urlopu chodzi, skąd mamy to wziąć i co tam wpisać?

??............ ale to jeszcze pikuś!!!!
Następny problem, a mianowicie trzy dni temu otrzymałam kolejny list (6 kartek+ ulotka), tym razem ze SKAT, o nazwie "arsopgorelse 2012", do tego "servicebrev", nic z tego nie rozumiem, bo wszystko po duńsku, masakra jakaś, widzę tylko w tym, tę kwotę przychodu brutto, choć różni się niewiele z kwota brutto z listu, ale powiedzmy ze to jeste przychód brutto. I moi drodzy podsumowanie tych rachunków daje kwotę 867,00 dkk jako (restat for 2012 inkl.procenttilaeg).
Nie wiem o co chodzi, na translatorze przetłumaczyłam za to zaległość podatkowa, którą muszę zapłacić.
Proszę o pomoc, próbowałam sie zalogować na SKAT, ale nie mam hasła, chyba wysłałam o nowe hasło, które przyjdzie mi na adres domowy, ale tego tez nie jestem pewna.
Moje pytanie brzmi: czy powinnam coś z tym robić jeśli chodzi o SKAT, dlaczego jest kwota do zapłaty, i skąd oni to mają, skoro ja nic do nich nie wysyłałam, wyczytałam tu u Was że można przez internet wysłać , ale ja nie znam języka i nie wiem jak i gdzie. Czy mogę coś sama napisać i wysłać listem. Czy jeśli córka nocowała na terenie wykonywanej pracy, i zapłaciła za noclegi to mogę to odliczyć. I czy mogę odliczyć stawkę za wyżywienie i noclegi, za wszystkie dni które są w umowie, mimo że córka była krócej? te same dni i daty widnieją również na rozliczeniu ze SKAT.
Jak mam to wypełnić żeby było dobrze, a jeśli tego nie zrobię, to co ze strony SKAT może mnie spotkać.
Bardzo proszę tych, co już to przechodzili o podpowiedź. Wiem że oprócz rozliczenia w Danii, muszę szybciutko złożyć korektę zeznania w Polsce i ująć to do dochodu.
Proszę o odpowiedź dobrych, mądrych ludzi, którzy wiem że są na tym świecie. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
julka69