poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: SKAT rozliczenie 2012  (Przeczytany 18418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: SKAT rozliczenie 2012
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Kwi 2013, 17:38:08 »
Pracował Pan miesiąc czasu na akord, ma Pan w ogóle CPR-nummer ? (Prawy górny róg pierwszej strony każdego pisma od SKAT). Znam przypadek pracy bez CPR, wtedy jest 60 % podatku.

1941 - szacunek. Nie pomyliłem się pisząc, ze są tu madrzy ludzie.

Sa znacznie bardziej madrzy i bardziej doswiadczeni niz ja!
W tym przypadku tylko pionek pisze.

Offline mateusz57

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Kwi 2013, 17:50:39 »
Numer CPR jest. Odnośnie stawki to za miesiąc pracy tam otrzymałem 18.108,55 DKK więc to ta druga opcja. Dziękuje wszystkim bardzo za pomoc i temat uważam za zamknięty, w razie pytań napewno się pojawię. Dziękuje serdecznie

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Kwi 2013, 17:51:55 »
No to forum prosi o pozytywne opiniowanie, jak wiesc gminna niesie! ;)

Offline julka69

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
    • Status GG
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Kwi 2013, 22:12:27 »
 :)Moi Drodzy!

Czytam tu od trzech dni, troszkę mi się rozjaśniło,ale nie wszystko. Proszę o podpowiedzi, będę bardzo uradowana,jak już to uda mi się ogarnąć!!! Podziwiam Waszą wiedzę :).....
Córka moja - studentka pracowała w Danii przy truskawkach w 2012 w lipcu i kawałek sierpnia (raptem może 45 dni), potem wróciła do domu, czyli do Polski. Umowa z pracodawcą w Danii została zawarta od 01.07 do 31.08.12.
Z dwa tygodnie temu dostałam list od tegoż  pracodawcy z informacją o uzyskanym dochodzie(składniki  z kwotami: przychód pomniejszony o składkę ATP, podatek dochodowy, składka na rynek pracy, składka ubezpieczeniowa, kwota przychodu brutto, feriepenge brutto, feriepenge netto). Podano też informacje ze ta firma nie dokonuje rozliczeń w SKAT, podane zostały również  informacyjnie stawki do odliczenia kosztów dojazdu do pracy, wyżywienia( 1 dzień - 455 dkk) i zakwaterowania(1 dzień 195 dkk).
Do tego pisma  dołączono również druk do wypełnienia, dotyczący wypłaty feriepenge za rok 2012, gdzie należy wpisać dane osobowe i coś czego nie rozumiem  " data wykorzystania urlopu" . O jaką datę urlopu chodzi, skąd mamy to wziąć i co tam wpisać?????????............ ale to jeszcze pikuś!!!!

Następny problem, a mianowicie trzy dni temu otrzymałam kolejny list (6 kartek+ ulotka),  tym razem ze SKAT, o nazwie "arsopgorelse 2012", do tego "servicebrev", nic z tego nie rozumiem, bo wszystko po duńsku, masakra jakaś, widzę tylko w tym, tę kwotę przychodu brutto, choć różni się niewiele z kwota brutto z listu, ale powiedzmy ze to jeste przychód brutto.  I moi drodzy podsumowanie tych rachunków daje kwotę 867,00 dkk jako (restat for 2012 inkl.procenttilaeg).

Nie wiem o co chodzi, na translatorze przetłumaczyłam za to zaległość podatkowa, którą muszę zapłacić.
Proszę o pomoc, próbowałam sie zalogować na SKAT, ale nie mam hasła, chyba wysłałam o nowe hasło, które przyjdzie mi na adres domowy, ale tego tez nie jestem pewna.
Moje pytanie brzmi: czy powinnam coś z tym robić jeśli chodzi o SKAT, dlaczego jest kwota do zapłaty, i skąd oni to mają, skoro ja nic do nich nie wysyłałam, wyczytałam tu u Was że można przez internet wysłać , ale ja nie znam języka i nie wiem jak i gdzie. Czy mogę coś sama napisać i wysłać listem. Czy jeśli córka nocowała na terenie wykonywanej pracy, i zapłaciła za noclegi to mogę to odliczyć. I czy mogę odliczyć stawkę za wyżywienie i noclegi, za wszystkie dni które są w umowie, mimo że córka była krócej? te same dni i daty widnieją również na rozliczeniu ze SKAT.
Jak mam to wypełnić żeby było dobrze, a jeśli tego nie zrobię, to co ze strony SKAT może mnie spotkać.
Bardzo proszę tych, co już to przechodzili o podpowiedź. Wiem że oprócz rozliczenia w Danii, muszę szybciutko złożyć korektę zeznania w Polsce i ująć to do  dochodu.
Proszę o odpowiedź dobrych, mądrych ludzi, którzy wiem że są na tym świecie. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

julka69

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Kwi 2013, 22:24:35 »
:)Moi Drodzy!

Czytam tu od trzech dni, troszkę mi się rozjaśniło,ale nie wszystko. Proszę o podpowiedzi, będę bardzo uradowana,jak już to uda mi się ogarnąć!!! Podziwiam Waszą wiedzę :).....
Córka moja - studentka pracowała w Danii przy truskawkach w 2012 w lipcu i kawałek sierpnia (raptem może 45 dni), potem wróciła do domu, czyli do Polski. Umowa z pracodawcą w Danii została zawarta od 01.07 do 31.08.12.
Z dwa tygodnie temu dostałam list od tegoż  pracodawcy z informacją o uzyskanym dochodzie(składniki  z kwotami: przychód pomniejszony o składkę ATP, podatek dochodowy, składka na rynek pracy, składka ubezpieczeniowa, kwota przychodu brutto, feriepenge brutto, feriepenge netto). Podano też informacje ze ta firma nie dokonuje rozliczeń w SKAT, podane zostały również  informacyjnie stawki do odliczenia kosztów dojazdu do pracy, wyżywienia( 1 dzień - 455 dkk) i zakwaterowania(1 dzień 195 dkk).
Do tego pisma  dołączono również druk do wypełnienia, dotyczący wypłaty feriepenge za rok 2012, gdzie należy wpisać dane osobowe i coś czego nie rozumiem  " data wykorzystania urlopu" . O jaką datę urlopu chodzi, skąd mamy to wziąć i co tam wpisać?????????............ ale to jeszcze pikuś!!!!

Następny problem, a mianowicie trzy dni temu otrzymałam kolejny list (6 kartek+ ulotka),  tym razem ze SKAT, o nazwie "arsopgorelse 2012", do tego "servicebrev", nic z tego nie rozumiem, bo wszystko po duńsku, masakra jakaś, widzę tylko w tym, tę kwotę przychodu brutto, choć różni się niewiele z kwota brutto z listu, ale powiedzmy ze to jeste przychód brutto.  I moi drodzy podsumowanie tych rachunków daje kwotę 867,00 dkk jako (restat for 2012 inkl.procenttilaeg).

Nie wiem o co chodzi, na translatorze przetłumaczyłam za to zaległość podatkowa, którą muszę zapłacić.
Proszę o pomoc, próbowałam sie zalogować na SKAT, ale nie mam hasła, chyba wysłałam o nowe hasło, które przyjdzie mi na adres domowy, ale tego tez nie jestem pewna.
Moje pytanie brzmi: czy powinnam coś z tym robić jeśli chodzi o SKAT, dlaczego jest kwota do zapłaty, i skąd oni to mają, skoro ja nic do nich nie wysyłałam, wyczytałam tu u Was że można przez internet wysłać , ale ja nie znam języka i nie wiem jak i gdzie. Czy mogę coś sama napisać i wysłać listem. Czy jeśli córka nocowała na terenie wykonywanej pracy, i zapłaciła za noclegi to mogę to odliczyć. I czy mogę odliczyć stawkę za wyżywienie i noclegi, za wszystkie dni które są w umowie, mimo że córka była krócej? te same dni i daty widnieją również na rozliczeniu ze SKAT.
Jak mam to wypełnić żeby było dobrze, a jeśli tego nie zrobię, to co ze strony SKAT może mnie spotkać.
Bardzo proszę tych, co już to przechodzili o podpowiedź. Wiem że oprócz rozliczenia w Danii, muszę szybciutko złożyć korektę zeznania w Polsce i ująć to do  dochodu.
Proszę o odpowiedź dobrych, mądrych ludzi, którzy wiem że są na tym świecie. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

julka69

Jak tak ladnie zaczelas, to w pierwszych slowach mej skromnej odpowiedzi napisze, ze nick masz swietny i bardzo poruszylo mnie to 69. Ale do rzeczy.
Corka ma do zaplaty skatowi te korony o ktorych piszesz, jesli wystapilas o tastselv kode poczekaj na niego jak otrzymasz wrocimy do sprawy bo to troche bedzie zamieszane jakby sie moglo wydawac choc nie jest i zrobi sie to online (z pomoca podpowieadacza na gg np.). Natomiast teraz rozlicz podatek w polsce z tego co masz årsopgørelse. Gdy uporamy sie juz w Skat Danmark to bedziesz sobie mogla, te poprawne, sama wydrukowac ze strony skatowskiej i w Polsce zlozysz korekte.
Proste.
Pozdrowionka.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Kwi 2013, 22:30:49 »
No tak, przez te 69 sie rozkojarzylem.
Feriepenge do wykorzystania sa od 1 maja druk wypelnic podpisac u obecnego pracodawcy i odeslac. Trzeba wpisac date rozpoczecia urlopu oraz ilosc dni planowanego urlopu (czytaj tyle ile na obliczeniu lub wiecej choc wyplaca tyle ile uzbierane). No oczywiscie jesli chodzi o ich wyplate musisz podac gdzie, a wiec podac nr konta.

Milego wypoczynku.

Offline julka69

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Kwi 2013, 17:38:34 »
Witajcie!

Otóż dzisiaj otrzymałam z FerieKonto list i już chyba wiem jakie dni mam wpisać, czy dobrze myślę że te dni znajdują się w pozycji "antal dage" -pisze 4. Czy mam wpisać obojętnie jakie cztery dni i obojętnie kiedy??? nie rozumiem tego wszystkiego.

1941 czy możemy się skontaktować jakoś inaczej???może GG, siedzę tu nad tym rozliczeniem dzień i noc i szczerze mam już dosyć!!! muszę to porozliczać, wtedy się uspokoję. Pomocy!!!

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Kwi 2013, 17:38:34 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Kwi 2013, 17:58:07 »
Witajcie!

Otóż dzisiaj otrzymałam z FerieKonto list i już chyba wiem jakie dni mam wpisać, czy dobrze myślę że te dni znajdują się w pozycji "antal dage" -pisze 4. Czy mam wpisać obojętnie jakie cztery dni i obojętnie kiedy??? nie rozumiem tego wszystkiego.

1941 czy możemy się skontaktować jakoś inaczej???może GG, siedzę tu nad tym rozliczeniem dzień i noc i szczerze mam już dosyć!!! muszę to porozliczać, wtedy się uspokoję. Pomocy!!!

Pozdrawiam

No a corka nie moze sie ze mna skontaktowac, przeciez to jej rozliczenie :) :) :) 8) ;)

Co do feriepenge pisalem wyzej, tak ile ich to antaldage (4). Date rozpoczecia planowanego urlopu wpisac i parafe pracodawcy wsio, wylac !
Sprawdz poczte.

Offline julka69

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Kwi 2013, 19:50:25 »
Dla 1941!!
Serdeczne  podziękowania za życzliwe udzielenie informacji w temacie rozliczeń podatkowych, cenne uwagi i pomoc....są jednak dobrzy ludzie na tym świecie....jeszcze raz dziękuję...pozdrawiam
:) :) :)

Offline aaanka

• Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Sie 2013, 22:08:36 »
Witam!

Bardzo proszę o pomoc w rozliczeniu ze Skatem. Próbowałam sama jakoś rozwikłać te obliczenia, ale niestety moja cierpliwość już się skończyła.

W zeszłym roku pracowałam 2 miesiące w Danii - praca typowo sezonowa. Miałam stawkę 112,44 kr za godzinę. Przyszło mi wtedy też rozliczenie Forskudsopgorelse, które mówi, że mam 8% podatku (jak każdy) oraz jeśli za miesiąc pracy przekroczę próg 15 988 kr to mam podatek 36% od nadwyżki tej sumy. Rozumiem, że to były tylko orientacyjne obliczenia?
W maju przyszły do mnie wszystkie dokumenty ze skatu. Za pierwszy miesiąc zarobiłam 23812kr, za drugi 24634kr. Pensję dostałam do ręki w gotówce po odliczeniu tego 8% podatku oraz 36% z tych miesięcznych nadwyżek. Więc wg mnie zapłaciłam ten podatek (pracodawca odjął mi go z pensji brutto).
Natomiast przyszło mi pismo Arsopgorelse, które mówi, że mam zapłacić 11 958kr podatku...I co z tym fantem zrobić?
Pisałam maila do skatu, otrzymałam odpowiedź, ze w zeznaniu Ret årsopgørelsen/selvangivelsen mam zaznaczyć, ze podlegałam ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu (rubryczka 69) i tylko tyle. Co dalej?
Wiem, że również mogę odliczyć koszty zakwaterowania i wyżywienia. Tylko w tym zeznaniu jest kwota za dzień, ja natomiast miałam miesięczny koszt za zakwaterowanie 1000kr i za wyżywienie 500kr (musiałam tyle zapłacić pracodawcy, który mi to zapewnił), niestety nie mam nigdzie tego udokumentowanego. Pamiętam jeszcze, ze jak byłam ze swoim pracodawca zarejestrować się w urzędzie to oficjalnie miałam mówić, że mam własne zakwaterowanie (tzn, że oni ode mnie nic nie biorą za to).

Także dziękuję z góry za odpowiedź i wszelkie wskazówki. Martwi mnie ten podatek do zapłaty, jest jeszcze informacja, że trzeba go było zapłacić do 1 lipca..no i jeszcze muszę rozliczyć się z polskim urzędem.

Podaję również swojego maila: orchidea2022@o2.pl

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Sie 2013, 08:53:43 »
Witam!

Bardzo proszę o pomoc w rozliczeniu ze Skatem. Próbowałam sama jakoś rozwikłać te obliczenia, ale niestety moja cierpliwość już się skończyła.

W zeszłym roku pracowałam 2 miesiące w Danii - praca typowo sezonowa. Miałam stawkę 112,44 kr za godzinę. Przyszło mi wtedy też rozliczenie Forskudsopgorelse, które mówi, że mam 8% podatku (jak każdy) oraz jeśli za miesiąc pracy przekroczę próg 15 988 kr to mam podatek 36% od nadwyżki tej sumy. Rozumiem, że to były tylko orientacyjne obliczenia?
W maju przyszły do mnie wszystkie dokumenty ze skatu. Za pierwszy miesiąc zarobiłam 23812kr, za drugi 24634kr. Pensję dostałam do ręki w gotówce po odliczeniu tego 8% podatku oraz 36% z tych miesięcznych nadwyżek. Więc wg mnie zapłaciłam ten podatek (pracodawca odjął mi go z pensji brutto).
Natomiast przyszło mi pismo Arsopgorelse, które mówi, że mam zapłacić 11 958kr podatku...I co z tym fantem zrobić?
Pisałam maila do skatu, otrzymałam odpowiedź, ze w zeznaniu Ret årsopgørelsen/selvangivelsen mam zaznaczyć, ze podlegałam ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu (rubryczka 69) i tylko tyle. Co dalej?
Wiem, że również mogę odliczyć koszty zakwaterowania i wyżywienia. Tylko w tym zeznaniu jest kwota za dzień, ja natomiast miałam miesięczny koszt za zakwaterowanie 1000kr i za wyżywienie 500kr (musiałam tyle zapłacić pracodawcy, który mi to zapewnił), niestety nie mam nigdzie tego udokumentowanego. Pamiętam jeszcze, ze jak byłam ze swoim pracodawca zarejestrować się w urzędzie to oficjalnie miałam mówić, że mam własne zakwaterowanie (tzn, że oni ode mnie nic nie biorą za to).

Także dziękuję z góry za odpowiedź i wszelkie wskazówki. Martwi mnie ten podatek do zapłaty, jest jeszcze informacja, że trzeba go było zapłacić do 1 lipca..no i jeszcze muszę rozliczyć się z polskim urzędem.

Podaję również swojego maila: orchidea2022@o2.pl

Hahahaha wyslij mi na priv dokumenty ze skat - arsopgorelse mam na mysli.
Nie zwyklem wypisaywac na emaile oferujac pomoc bo chyba nie ja jej szukam i nie ja sie powinienem kontaktowac. To tak w kwestii etykiety.
A z podatkiem cos sie zrobi  :)

Offline sylwuśka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Sie 2013, 13:38:28 »
Prosze o informacje!
do kiedy można było składać korekty do SKAT .
Zrobiłam korektę 27 czerwca a do tej pory nie mam żadnej informacji na swojej stronie że została wprowadzona korekta.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Sie 2013, 13:44:15 »
Prosze o informacje!
do kiedy można było składać korekty do SKAT .
Zrobiłam korektę 27 czerwca a do tej pory nie mam żadnej informacji na swojej stronie że została wprowadzona korekta.

Sorrki jakos dzis nie trafiam w cytuj a dziekuje bez sensu.
Sprobuj jeszcze raz wprowadzic korekte, byc moze zrobilas to jak sys byl przeciazony i nie przetworzylo Twojej korekty.
Czemu tak "wczesnie" sie obudzilas?
Rozliczenie generalnie czaly czas, ale od lipca naliczane sa odsetki od naleznosci ktore trzeba zaplacic dla SKAT ktore nie zostaly zaplacone a wynikaja z rozliczenia.

Offline sylwuśka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Sie 2013, 13:46:52 »
To byla moja druga korekta. Jesli wejde na swoja karte na skacie to jest zaznaczone co zmienialam i daty ale wyglada to tak jak by skat jeszcze tego nie zaakceptowal czy cos bo jest tylko jedno rozliczenie robione w marcu i zaznaczona 1 korekta

Offline sylwuśka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Sie 2013, 13:48:12 »
A tak na marginesie to ja czekam na pieniadze z rozliczenia

poloniainfo.dk