Ogólne > Kącik Kulinarny
bez konserwantow
happybeti:
Szynka Szwarcwaldzka to nie duńska kiełbasa ;D.
Fakt, zapomniało mi się o niej :-[ ;)
ayme:
wlasnie , dobra tez jest parmenska szynka ,nieraz tanio mozna kupic w Kvickly.pasztety økologisk sa nawet w netto ,i dobrze smakuja, sery tez ,marchewka ekologiczna .nie jest zle ...
jakbyscie zobaczyli to co jedli w Dani 20 lat temu -to byl szajs!sam chleb fransk tost i margaryna Lissette w netto byla!bardzo ubogo bylo ,owoce byly tansze,ale teraz jest raj...wtedy chodzilam do Favora (teraz super Best)i w kolko jadlam jakis zolty ser ktory mi podchodzil... chuda bylam jak anorektyczka. ;D
zpatentem:
Ayme,
Czasem odnosze wrazenie, ze podprowadzasz swoim pacjentom lekarstwa :) bowiem czesto bredzisz.
20 lat temu byla tu jeszcze konkurencja np. byl favør, samodzielna Irma i Iso teraz sa monopole Dansk Supermarket (netto,bilka, føtex) czy COOP (brugseny,fakta, Irma) ktore w duzej mierze decyduja o tym co mieszkancy Danii maja jesc (na czym tez jest najwiekszy awans). Dlatego tez sa wszedzie w tej samej cenie takie same sery, wedliny i z reguly podle mieso z wstrzyknieta woda.Sklepy z serami padly, tak jak i rzeznicy.Zeby kupic cokolwiek dobrego musisz pochodzic po wielu sklepach i niestety czesto przeplacic, oczywiscie jak jestes wybredna.
Dla mnie dunskie pålæg'i sa przesolone bez smaku i zapachu tak samo jak beznadziejne jest mieso z discount supermarketow.
Faktem tez jest, ze przecietni dunczycy kupuja "ceny" a nie smaki bo tak zostali wychowani.
ayme:
No tak widze ze cos nowego brales :o
wiec pojdzmy dalej- znam Zyda, ktory przyjechal do Dani w latach 60tych i tez chwali ,ze wtedy same Irmy byly, nie to co teraz Netta , nawet pokazywal na Nørrebro Station gdzie jest Netto, ze tam ekskluzywny magazyn sie miescil ;D ;D i co mi po tym ?sama widzialam jak upadlo paru rzeznikow i sklepow z serami...moze ja po dunsku mysle, ale ja za malutki kawalek zeschnietej kielbasy u rzeznika nie zaplace 200 kr, bo tyle zaspiewal chwalac ze to krakau pølse ;D ;D
Ale ja pisze o zwyklym Netto , ma o niebo lepszy wybor teraz niz 20 lat temu , a tam kupuje wiele rzeczy bo nie jestem milionerem ;).
zpatentem:
ayme ::)
Co ma znajomy zyd, dom towarowy na Nørrebro, lata 60 z twoim postulatem, ze 20 lat temu byl szajs w sklepach?
Piszesz to majac doswiadczenia tylko z Netta, co powinnas juz na wstepie oznajmic.Rzeczywiscie obecnie Netto ma wiekszy wybor..ale nadal badziewia. Dobre sklepy niestety padly bo nie wytrzymaly konkurencji supermarketow A.P Møller'a i Coop'a.
Zapewniam cie ze 20 lat temu bylo wiecej bardziej ambitnych i konkurujacych sklepow spozywczych na rynku, co oznaczalo mniejsze ceny i bardziej zroznicowany asortyment.
Krakowska u dunskiego rzeznika za 200 gdzie, jak?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej