poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Du skal tale polsk  (Przeczytany 26764 razy)

Offline HunOGHan

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: Du skal tale polsk
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Cze 2013, 05:16:54 »
Ja "tale dansk" jeszcze słabo, więc i niuansów nie widzę zapewne, ale o co kaman???
Że jak firma w ogłoszeniach "dam pracę" pisze, że musisz mówić po duńsku, to jest ok., a jak ,że "znajomość polskiego będzie atutem", to to już jest nie ok. ?
Według mnie szef jasno i logicznie wytłumaczył, dlaczego polski , i że fachowcy w tej dziedzinie, nawet nie mówiący po polsku, również mile widziani. To o co krzyk ?
" Polak gorszego sortu"

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Cze 2013, 07:37:52 »
Betti chyba o to, że ogłoszenie jest skonstruowane dość nieszczęśliwie, o to, że część wypowiadających się na nationen ma problemy ze zrozumieniem pisanego duńskiego no i generalnie o to, że spora część społeczeństwa duńskiego nie przepada za przyjezdnymi z Europy wschodniej twierdząc że zabieramy im ich pracę i børnepenge

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Cze 2013, 08:14:08 »
Betti chyba o to, że ogłoszenie jest skonstruowane dość nieszczęśliwie, o to, że część wypowiadających się na nationen ma problemy ze zrozumieniem pisanego duńskiego no i generalnie o to, że spora część społeczeństwa duńskiego nie przepada za przyjezdnymi z Europy wschodniej twierdząc że zabieramy im ich pracę i børnepenge

Problem jest natury tego typu, ze ogłoszenie jak gdyby wyklucza mowiacych w obu jezykach. Cos podobnego z flydende dansk, tylko do tego oczywiscie w Danii nikt nie ma problemow, ze dyskryminuje sie inne nacje oni sa u siebie. Tu zadzialalo w druga strone i ubodło. Ponadto 3F wybitnie walczy z budowlanka polska na tereni Danii poniewaz jest tego jak grzybow po deszczu od malutkich ekip po spore firmy itd itd  ;)

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Cze 2013, 08:30:00 »
Ponadto 3F wybitnie walczy z budowlanka polska na tereni Danii poniewaz jest tego jak grzybow po deszczu od malutkich ekip po spore firmy itd itd  ;)
to juz glupota..jest wolny rynek...to zazwyczaj zleceniodawca wybiera zleceniobiorce a nie na odwrot.3F raczej z tym nie wygraja
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Cze 2013, 08:35:57 »
to juz glupota..jest wolny rynek...to zazwyczaj zleceniodawca wybiera zleceniobiorce a nie na odwrot.3F raczej z tym nie wygraja

Zeby nie było zdziwienia, ze nie wygra. Jezeli zarzuca firmie dumping płacowy to firma moze miec problemy i nalozona moze zostac na nia kara finansowa i nie taka jak w PL mandacik  :)

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Cze 2013, 08:41:23 »
Zeby nie było zdziwienia, ze nie wygra. Jezeli zarzuca firmie dumping płacowy to firma moze miec problemy i nalozona moze zostac na nia kara finansowa i nie taka jak w PL mandacik  :)
nie no jasne..tylko ze troszke inne przepisy obowiazuja przepisy dla firm zagranicznych zarejestrowanych w DK niz tylko dla firm oddelegowanych z innych krajow aby wykonac zlecenie
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Cze 2013, 08:41:23 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Cze 2013, 08:49:25 »
nie no jasne..tylko ze troszke inne przepisy obowiazuja przepisy dla firm zagranicznych zarejestrowanych w DK niz tylko dla firm oddelegowanych z innych krajow aby wykonac zlecenie

Mysle, ze koniec jest niedaleki  ;) Dunczycy nie dadza połozyc sobie branzy na łopatki. Moze np. tak byc, ze firma ktora zatrudni polskiego podwykonawce bedzie musiała zapłacic w drodze rekojmi za niego, całkiem spore zabezpieczenie ktore w całosci ma pokryc wykonana prace gdyby stwierdzono błedy i nalezne było poprawienie pracy na ich koszt, gdzie pozniej szukaj wiatru w polu. Zobaczymy ile firm wyłozy taka kase w ciemno???

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Cze 2013, 08:54:35 »
Mysle, ze koniec jest niedaleki  ;) Dunczycy nie dadza połozyc sobie branzy na łopatki. Moze np. tak byc, ze firma ktora zatrudni polskiego podwykonawce bedzie musiała zapłacic w drodze rekojmi za niego, całkiem spore zabezpieczenie ktore w całosci ma pokryc wykonana prace gdyby stwierdzono błedy i nalezne było poprawienie pracy na ich koszt, gdzie pozniej szukaj wiatru w polu. Zobaczymy ile firm wyłozy taka kase w ciemno???
tylko ze sa roboty i roboty..jesli chodzi o wykonczeniowki nie sadze zeby to cos dalo.co innego z typowa budowlanka od podstaw.po pierwsze przy budowie od podstaw to niestety dunskie firmy musza wylac fundamenty oraz dunscy elektrycy i hydraulicy podprowadzic lacza.innej opcji nie ma.chyba ze polskie firmy maja ludzi ktorzy zrobili uprawnienia w DK(polskie sa niewazne).inaczej zgoda na odbior nie przejdzie.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Cze 2013, 08:56:39 »
tylko ze sa roboty i roboty..jesli chodzi o wykonczeniowki nie sadze zeby to cos dalo.co innego z typowa budowlanka od podstaw.po pierwsze przy budowie od podstaw to niestety dunskie firmy musza wylac fundamenty oraz dunscy elektrycy i hydraulicy podprowadzic lacza.innej opcji nie ma.chyba ze polskie firmy maja ludzi ktorzy zrobili uprawnienia w DK(polskie sa niewazne).inaczej zgoda na odbior nie przejdzie.

Ciesz sie chwila  ;) 8)

Ja bym załatwił sprawe wykonczeniowek momentalnie, ale na razie nie jestem dunskim parlamentarzysta a tym bardziej zwiazkowcem, ale mysle, ze skoro ja wpadlem na ten prosty pomysl, to Dunczycy wpadna tym bardziej  ;D

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Cze 2013, 09:09:42 »
Ciesz sie chwila  ;) 8)

Ja bym załatwił sprawe wykonczeniowek momentalnie, ale na razie nie jestem dunskim parlamentarzysta a tym bardziej zwiazkowcem, ale mysle, ze skoro ja wpadlem na ten prosty pomysl, to Dunczycy wpadna tym bardziej  ;D
noo kochany niestety UE zablokuje ich pomysly jesli takowe powstana.
to cos jakby w pl zabronic uslug zagranicznych(jakichkolwiek)..ciekawe ile wtedy polakow prace by mialo..tak samo z dunczykami bedzie.
poza tym wiekszosc z nich potrafi tylko powiedzmy jedna rzecz np malowanie do drugiej chocby potrafil to sie nie zabierze a stawki zycza sobie dosc wysokie.i powiedzmy sobie wykonanie momentami tez pozostawia wiele do zyczenia.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Cze 2013, 09:22:38 »
noo kochany niestety UE zablokuje ich pomysly jesli takowe powstana.
to cos jakby w pl zabronic uslug zagranicznych(jakichkolwiek)..ciekawe ile wtedy polakow prace by mialo..tak samo z dunczykami bedzie.
poza tym wiekszosc z nich potrafi tylko powiedzmy jedna rzecz np malowanie do drugiej chocby potrafil to sie nie zabierze a stawki zycza sobie dosc wysokie.i powiedzmy sobie wykonanie momentami tez pozostawia wiele do zyczenia.

Co mnie to obchodzi???
Unia, unia a zasady jakie DK ustali wewnatrz to ich sprawa. Tak wiec martuchna szukaj na powrot roboty w DK na kontrakcie  ;D ;D ;D nikt ograniczał nie bedzie, czy ktos zabroni Tobie zarejestrowac samochod z PL w DK??? Nie!!!  ;)

Natomiast jakie by nie miec zdania o Dunczykach co do ich pracy czy spacjalizacji, to oni sa u siebie i szanuja ludzi i prace a nie jak dziki narod wschodni.

Precz z polskimi pracodawcami!!!

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Cze 2013, 09:58:01 »
Co mnie to obchodzi???
Unia, unia a zasady jakie DK ustali wewnatrz to ich sprawa. Tak wiec martuchna szukaj na powrot roboty w DK na kontrakcie  ;D ;D ;D nikt ograniczał nie bedzie, czy ktos zabroni Tobie zarejestrowac samochod z PL w DK??? Nie!!!  ;)

Natomiast jakie by nie miec zdania o Dunczykach co do ich pracy czy spacjalizacji, to oni sa u siebie i szanuja ludzi i prace a nie jak dziki narod wschodni.

Precz z polskimi pracodawcami!!!

nie kazdy polski pracodawca to oszust :) dusnkie firmy tez oszukuja na potege moze nie tak jak polskieale rowniez.tyle ze co do DK firm nikt tego tak nie naglasnia jak w spr firm zinnych krajow.poza tym ja mam prace i nie narzekam.
a co do poszanowania pracy przez dunczykow moglabym dyskutowac.nie wszystcy dunczycy sa tacy sami tak samo jak polacy i inne nacje.

inna

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Cze 2013, 10:02:24 »
Calyten problem tkwi w tym "Enhedslistens og SF's vælgersegment af bz-ere, bistandsklienter samt andre arbejdssky elementer vil jo ikke have nogen job så længe de uhindret kan få lov til at ligge på sofaen og hæve verdens højeste overførselsindkomster! Og de uduelige jobcentre og sociale myndigheder gør intet for at få danskerne i gang!

Alle disse samfundsnassere foregiver bare at det er åh så frygteligt at andre har taget deres jobs - men sandheden er jo at de ikke selv har søgt dem! Og de fleste af disse dovne nassere er ikke 140 kr. værd i timen - men det er derimod en polak som er flittig og loyal ! "

A ja w zyciu nie zatrudnie dunskiego håndværke - w zyciu to co zostawili po robocie w moim domu i ile realnie pracowali to szok. DOPabuse firma z Pl dokonczyla po przedszkolu bo qwa nawet nie potrafili dobrze okien zamontowac

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Cze 2013, 10:22:24 »
Calyten problem tkwi w tym "Enhedslistens og SF's vælgersegment af bz-ere, bistandsklienter samt andre arbejdssky elementer vil jo ikke have nogen job så længe de uhindret kan få lov til at ligge på sofaen og hæve verdens højeste overførselsindkomster! Og de uduelige jobcentre og sociale myndigheder gør intet for at få danskerne i gang!

Alle disse samfundsnassere foregiver bare at det er åh så frygteligt at andre har taget deres jobs - men sandheden er jo at de ikke selv har søgt dem! Og de fleste af disse dovne nassere er ikke 140 kr. værd i timen - men det er derimod en polak som er flittig og loyal ! "

A ja w zyciu nie zatrudnie dunskiego håndværke - w zyciu to co zostawili po robocie w moim domu i ile realnie pracowali to szok. DOPabuse firma z Pl dokonczyla po przedszkolu bo qwa nawet nie potrafili dobrze okien zamontowac
nic nowego nie powiedzialas.moi znajomi dunczycy maja firme budowlana.ani jednego dunskiego pracownika. na hydraulike i elektryke biora dunskiego podwykonawce z ktorym wspolpracuja od lat.sami powiedzieli ze dunczyka zatrudnic musieliby wtedy kiedy obcokrajowcy wyjada.
dwa zaden dunczyk nie zrobi tyle i tak jak polak.trzy dunczycy robia wszystko na jeden kopyt.zeby nie zagraniczne firmy i ich pomysly budynki nowopowstajace oraz remonotwane od podstaw bylyby nuuuuudne.
a 4 jesli chodzi o uslugi jakiekolwiek niestety dania musi dostosowac sie do przepisow unijnych.calkiem niedawno dostala po dupie za to ze robi co chce wiec nie sadze zeby powtorka z rozrywki miala miejsce

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Cze 2013, 10:22:24 »

Polsk skattefup for 50 mio. kr.

Zaczęty przez @ae@Dział Podatki

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 17084
Ostatnia wiadomość 25 Maj 2010, 16:50:07
wysłana przez CzaryMary
dansk polsk center??????co to jest za stronka?

Zaczęty przez jk.dk6Dział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 8127
Ostatnia wiadomość 16 Sie 2009, 01:26:54
wysłana przez mariusz k
Tlumaczenie z dunskiego na polsk

Zaczęty przez mazalDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 10901
Ostatnia wiadomość 26 Mar 2015, 03:45:41
wysłana przez happybeti