poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Muzułmanie podpalali, minister utajniał.  (Przeczytany 112287 razy)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: Muzułmanie podpalali, minister utajniał.
« Odpowiedź #180 dnia: 24 Lip 2013, 22:34:15 »
:o :o :o
Nic nie rozumiem  :-\
Ja tez nie ???  Bo zamiast trzymac sie tematu, psycho spamuje gorzej ode mnie.... :D
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #181 dnia: 24 Lip 2013, 22:36:54 »
Zauwazylem, ze sie rozpedzilas i przeprosilas wtedy, ale nie zauwazylem, jakaz to opcje niby TV2 prezentuje. Ale to tez cala Ty, rzucasz haslo i liczysz, ze nikt nie bedzie dociekal szczegolow ;D

Co do czytania ze zrozumieniem, polecam to w kontekscie podanego przeze mnie pierwszego linku w kwestii Julii G.
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #182 dnia: 24 Lip 2013, 22:37:40 »
Czytaj ze zrozumieniem... kolejny raz ::). "Panstwowa" popelnilam z rozpedu, potem, jak nie zauwazyles (jak zwykle... :D ) przeprosilam i poprawilam.

Poza tym, wybacz, ale  nie mam przyjemnosci ani byc Twoja droga ::), ani tym bardziej specjalistka ::), jak to wciaz i wszedzie probujesz mi wmowic, wiec nej, tak 8) dla piedestalu, na ktorym koniecznie chcialbys mnie umiescic :D.

No, no sama przyznaj, ze troche gwazdorzysz czasem, wiec sie tak nie obrazaj.
Co do sporu to i tak nikt nikogo nie przekona, kazdy prezentuje swoje poglady i juz.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #183 dnia: 24 Lip 2013, 22:55:35 »
Pewnie, ze sie nie obrazam i nawet... po cichu przyznaje racje :D.

Co do faktow, fakt :D. Typowa humanistka ze mnie i narwaniec ;). Znajde cos, co wydaje mi sie interesujace i nie sprawdzam szczegolowo zrodla, bo wiem,... ze psycho sie tym zajmie :D :D :D.

No, ale kazdy z nas ma tu do wykonania inna robote, prawda ;) :)?

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #184 dnia: 24 Lip 2013, 22:57:52 »
Prawda.
A wracajac do tekstu, czyjkolwiek by on nie byl. Jest zrownowazony, duzo bardziej niz wyskoki naszej wlasnej dunskiej DF na przyklad.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #185 dnia: 24 Lip 2013, 22:58:59 »
Pewnie, ze sie nie obrazam i nawet... po cichu przyznaje racje :D.

Co do faktow, fakt :D. Typowa humanistka ze mnie i narwaniec ;). Znajde cos, co wydaje mi sie interesujace i nie sprawdzam szczegolowo zrodla, bo wiem,... ze psycho sie tym zajmie :D :D :D.

No, ale kazdy z nas ma tu do wykonania inna robote, prawda ;) :)?

Ty mozesz sie troche normalniej zachowywac?
 :o :o :o

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #186 dnia: 24 Lip 2013, 23:38:55 »
Prawda.
A wracajac do tekstu, czyjkolwiek by on nie byl. Jest zrownowazony, duzo bardziej niz wyskoki naszej wlasnej dunskiej DF na przyklad.
Tak, jest naprawde fajny i trudno sie do jego tresci w ktoryms momencie przyczepic.
Mnie ujal, wiec niezaleznie od "korzeni", oby takich tekstow, przemowien i przemyslen bylo wiecej. Rowniez w naszym Krolestwie ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #186 dnia: 24 Lip 2013, 23:38:55 »

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #187 dnia: 24 Lip 2013, 23:44:02 »
Psycho,

Pytanko zwiazane z twoja uwaga na temat DF; jak widzisz rozwiazanie problemow zwiazanych z asymilacja muslimow w Europie a zwlaszcza w Danii?
 Jestem pewien, ze twoje dzieci za 20 lat beda mowily "my dunczycy" a dzieci twoich bylych sasiadow z Nørrebro nie powiedza tego nigdy. DF jest blisko bycia 2 co do wielkosci partia w Danii; dlaczego? Bo ma w programie polityke dbajaca o zachowanie tolerancyjnej dunskiej Dani, a takze logiczne wymagania w stosunku do muslimskich imigrantow.
« Ostatnia zmiana: 24 Lip 2013, 23:54:42 wysłana przez zpatentem »

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #188 dnia: 25 Lip 2013, 12:44:02 »
Psycho,
Pytanko zwiazane z twoja uwaga na temat DF; jak widzisz rozwiazanie problemow zwiazanych z asymilacja muslimow w Europie a zwlaszcza w Danii?
Chodzi Ci o asymilacje czy integracje? Bo o ta roznice sie rozchodzi glownie, DF chce ich asymilowac, a nie integrowac.
Nie mam pomyslu na rozwiazanie tych problemow na planie szerszym, panstwowym, na szczescie nie ja musze takie decyzje podejmowac. Ja prywatnie po prostu staram sie szanowac wszystkich bez wzgledu na ich odmiennosc i jak dotad takie postepowanie mi sie oplaca, po prostu traktuj innych jak sam chcialbys byc traktowany.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #189 dnia: 25 Lip 2013, 13:38:04 »
psycho,

Bez gimnastycznej wikipedii :) , poprzez asymilacje nastepuje intergracja, mialem calosc na mysli, tak jak i pewnie DF.

Twoj stosunek do odmiennych obcych jest podobny do mojego, ale jaki jest stosunek wiekszosci muslimow do nas?
Z moich wieloletnich spostrzezen jestem przekonany, ze ich ogromna wiekszosc uwaza Danie za kraj niebiesookich frajerow.
Znalem pakistana ktory wyjasnil mi owczesny plan taktyczny jego rodziny (conajmniej 100 osob w Kbh): przeszwarcowac sie przez system spoleczny i na starosc wrocic z folkepension do Pakistanu;sadze ze to wciaz aktualny trend wsrod tego "towarzystwa".Nowym trendem moze byc utworzenie juz tutaj miniPakistanu z maxiSharia :)

Wiem, ze wyksztalcono i przystosowano do wystepow w mediach z 15 muslimow ktorzy kraza na okolo i udzielaja wywiadow na temat asymilacji/intergracji, tolerancji itp. To demagogia, wierz mi.
Widze czesto wieczorami w miescie liczne grupy muzulmanskich gowniarzy od ktorych emanuje agresja i nieslychana pogarda wobec wszystkiego co dunskie.

Pewnie to wszystko juz wiesz i widziales ale jeszcze nie wyciagnales ostatecznych wnioskow :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #190 dnia: 25 Lip 2013, 13:51:28 »
psycho,

Bez gimnastycznej wykipedii :) , poprzez asymilacje nastepuje intergracja, mialem calosc na mysli, tak jak i pewnie DF.

Twoj stosunek do odmiennych obcych jest podobny do mojego, ale jaki jest stosunek wiekszosci muslimow do nas?
Z moich wieloletnich spostrzezen jestem przekonany, ze ich ogromna wiekszosc uwaza Danie za kraj niebiesookich frajerow.
Znalem pakistana ktory wyjasnil mi owczesny plan taktyczny jego rodziny (conajmniej 100 osob w Kbh): przeszwarcowac sie przez system spoleczny i na starosc wrocic z folkepension do Pakistanu;sadze ze to wciaz aktualny trend wsrod tego "towarzystwa".Nowym trendem moze byc utworzenie juz tutaj miniPakistanu z maxiSharia :)

Wiem, ze wyksztalcono i przystosowano do wystepow w mediach z 15 muslimow ktorzy kraza na okolo i udzielaja wywiadow na temat asymilacji/intergracji, tolerancji itp. To demagogia, wierz mi.
Widze czesto wieczorami w miescie liczne grupy muzulmanskich gowniarzy od ktorych emanuje agresja i nieslychana pogarda wobec wszystkiego co dunskie.

Pewnie to wszystko juz wiesz i widziales ale jeszcze nie wyciagnales ostatecznych wnioskow :)
Wyjatkowo moje "swiezynkowe" ::) obserwacje i rozmowy z samymi zainteresowanymi to potwierdzaja. Oczywiscie to znowu uogolnienie, ale niestety tak jest i mozna sie oburzac, ale moze tak lepiej samemu sie przekonac  i to nie wylacznie z newsow w mediach. Proponuje np w ramach eksperymentu :D zamieszkac w poblizu getta i chodzic na zajecia z muslimami. (Zart ;) )

Fakt jest taki, ze mozna duzo mowic na temat tolerancji i rzucac gromy na jej brak, ale tylko wtedy... jak sie jest od tych spraw 100km dalej :).

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #191 dnia: 26 Lip 2013, 12:36:58 »
I znow kula w plot, Aisak. Mieszkalem w getcie przez pierwsze trzy lata pobytu w Danii, pracuje w towarzystwie bardzo mieszanym, a i w szkole mialem muzulmanow, choc tych "lepszych", bo to dobra szkola byla. I co? Nie stalem sie z tego powodu rasista, bo choc widze to, o czym pisze Zpatentem, to ja naprawde daleki jestem od stosowania kodeksu Hammurabiego.
BTW, wielu rodakow ma taki sam plan z tym folkepension ;) Im bedzie latwiej, jesli UE przetrwa.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #192 dnia: 26 Lip 2013, 12:49:01 »
I znow kula w plot, Aisak. Mieszkalem w getcie przez pierwsze trzy lata pobytu w Danii, pracuje w towarzystwie bardzo mieszanym, a i w szkole mialem muzulmanow, choc tych "lepszych", bo to dobra szkola byla. I co? Nie stalem sie z tego powodu rasista, bo choc widze to, o czym pisze Zpatentem, to ja naprawde daleki jestem od stosowania kodeksu Hammurabiego.
BTW, wielu rodakow ma taki sam plan z tym folkepension ;) Im bedzie latwiej, jesli UE przetrwa.
Od tej kuli to wyrobie sobie wreszcie bicepsy, czyli fajnie, bo tak chcialam ;) :D.

Tak, rozumiem, ale to sa Twoje doswiadczenia. Moje sa troche inne, co nie znaczy, ze jestem rasistka, czy tez , ze nie podchodze z usmiechem do nowych, poznawanych w roznych okolicznosciach muslimow. Wrecz przeciwnie-podchodze otwarcie i z ciekawoscia, taka pozytywna :).

A Machiavelli, moze ?
"Ten, kto prag­nie być dos­ko­nale dob­rym, żyjąc wśród ludzi, którzy ta­kimi nie są, zgi­nie na pewno. " ;) :)

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #193 dnia: 26 Lip 2013, 12:54:03 »
Tak, rozumiem, ale to sa Twoje doswiadczenia.
Oczywiscie i przywoluje je dlatego, ze zachecalas mnie do wyprobowania mojej tolerancji w getcie i w kontaktach z muzulmanami.
Cytuj (zaznaczone)
Moje sa troche inne, co nie znaczy, ze jestem rasistka
Alez jestes. Piszesz o innych per "opaleni", "ciapaty". Rasizm sie z reguly zaczyna na poziomie jezyka, na pewno wiesz to jako polonistka.

Machiavellego teoriami politycznymi sie brzydze, ja po prostu stare dobre prawo karmy wyznaje, ze to, co robisz innym, wroci do ciebie. Wole, zeby wracala dobra.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #194 dnia: 26 Lip 2013, 13:08:09 »
Oczywiscie i przywoluje je dlatego, ze zachecalas mnie do wyprobowania mojej tolerancji w getcie i w kontaktach z muzulmanami.Alez jestes. Piszesz o innych per "opaleni", "ciapaty". Rasizm sie z reguly zaczyna na poziomie jezyka, na pewno wiesz to jako polonistka.

Machiavellego teoriami politycznymi sie brzydze, ja po prostu stare dobre prawo karmy wyznaje, ze to, co robisz innym, wroci do ciebie. Wole, zeby wracala dobra.
Machiavelli to zart. Ja tez wierze w karme :).

Nie zdarzylo mi sie w zyciu powiedziec "ciapaty", ani rowniez napisac. A "opaleni" to moj neologizm ::), sadzilam, ze mily, i ze wlasnie nie traci rasizmem. Chyba zaczal zyc swoim zyciem, przyjmujac negatywne konotacje ;).

Ja go wciaz jednak uzywam bez (pod)kontekstu :).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #194 dnia: 26 Lip 2013, 13:08:09 »