poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kontrakt w duńskiej firmie i co dalej?  (Przeczytany 13993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szulik86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Kontrakt w duńskiej firmie i co dalej?
« dnia: 29 Wrz 2013, 15:32:40 »
Witam.

Otrzymałem propozycję pracy w Danii w Aarhus na kontrakcie bezterminowym jako inżynier.
Pieniądze jakie mi zaproponowali na start to 175 koron/h co w przeliczeniu daje jakieś 28000 koron/m-c.

Wszystko wygląda fajnie ale obawiam się kilku rzeczy:

1. Wynajem mieszkania:pracodawca opłaca mi pokój w motelu do otrzymania pierwszej wypłaty, potem muszę sobie radzić sam.
    Gdzie mam szukać mieszkania na wynajem i ile się na to czeka? Słyszałem że są tutaj problemy z tym i jest to dosyć
    kłopotliwe. Jaka kwota wynajmu na miesiąc?

2. Jaki podatek będę od tego płacił? Sam sobie zasugerowałem jakieś 40% więc na rękę zostanie jakieś 16800 koron.

3.  Czy za takie pieniądze idzie przeżyć w Aarhus tj. okolice tego miasta, a raczej obrzeża bo centrum mnie nie interesuje i
    szukam czegoś w Horning, Hasselager.

4. Czy o pracę w rolnictwie jest trudno (bydło mleczne, roboty udojowe i ogółem wszystko co się kręci wokół krów), pytam
    narzeczona jest inż. Agricultural i chce wyjechać razem ze mną, a obawiam się że jeśli będę tlko ja pracował to może być
    kiepsko z wydatkami na utrzymanie się.

Przepraszam że tyle pytań w jednym poście ale Dania jest drogim państwem i nie chcę żeby wyszło z tego wszystkiego przysłowiowe "zamienił stryjek siekierkę na kijek".

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +2/-0
Odp: Kontrakt w duńskiej firmie i co dalej?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Wrz 2013, 17:33:59 »
Spróbuje ci odpowiedzieć na te pytania ale na pewno też każdy dorzuci swoje parę groszy. Zacznę od tego że ta stawka jak na inżyniera jest bardzo niska(no ale dlatego chyba właśnie szuka polaka) ale wystarczająca żeby tu się utrzymać na średnim poziomie.Kwota jaką otrzymasz na rękę będzie oscylowała bliżej 18 tyś koron, z mieszkaniem czy pokojem do wynajęcia nie ma  większego problemu   

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Wrz 2013, 17:39:17 »
ceny żywności: (ogólnie dla dwóch osób w skali miesiąca wydasz 6000 dkk - 8000 dkk)
www.aldi.dk
www.rema1000.dk
www.lidl.dk
www.netto.dk
www.fakta.dk

Ceny mieszkań 5000 dkk - 10000 dkk ze wszystkim, pokoje 2000 dkk - 4000 dkk

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Wrz 2013, 18:02:46 »
Gdyby chcieli placic normalne stawki zatrudnili by Dunczyka. Niestety jest taka prawda.
Poza tym, dla poczatkujacego inzyniera normalna stawka jest okolo 35.000 koron (z 15-letnim doswiadczeniem zarobiaja okolo 42-45.000), wiec zaproponowana stawka nie jest jakos razaco nizsza.
Poczatkujacy urzednik bankowy (po studiach) dostaje np. 24.500, po trzech latach jednak moze juz zarabiac 35.000.

W kazdej normalnej firmie, co roku odbywa sie  "indeksacja" wynagrodzenia, i jest to okolo 2% (roznie w roznych firmach, ale tak mozna usrednic), wiec co roku bedzie bez jakiegokolwiek wysilku przybywalo.
Co roku tez odbywa sie "MUS-samtale" rozmowa roczna, w trakcie ktorej rozmawia sie o przebiegu pracy, wowczas mozna przenegocjowac pensje.
Tak wiec te 28.000 nie jest jak w Polsce Twoja dozywotnia pensja.

Twoje wynagrodzenie netto bedzie zalezalo w duzym stopniu od roznych ulg podatkowych (miedzy innymi na niepracujaca partnerke), dodatkowych swiadczen w firmie itp.
Na przyklad jezeli beda CI oplacali prywatne ubezpieczenie emerytalne, to czesc ubezpieczenia bedziesz tez placil, ale i tez bedziesz mial ulge. Proba ustalenia Twojego wynagordzenia netto jest na chwile obecna troche jak "wrozenie z fusow", ale generalnie mozesz faktycznie spodziewac sie czegos w okolicach 17-18.000.
Mieszkania na Jutlandii sa duzo tansze niz w stolicy, na ile sie orientuje, mozna juz cos znalezc za okolo 4.000, a za 6000, mozna juz mieszkac przyzwoicie, zwlaszcza, ze jest Was tylko dwoje, wiec nie potrzebujecie stu metrow.

Mysle, ze jezeli jestescie gospodarni, to kwota, ktora zarobisz, pozwoli Wam spokonie zyc, przez pierwszy rok.

Co do narzeczonej - przygotuj juz dokumenty potwierdzajace Wasze wspolne zamieszkiwanie, konto albo cokolwiek innego co potwierdzi Wasz zwiazek. Wowczas dziewczyna dostanie pozwolenie na pobyt na Ciebie.
Mysle, ze powinna znalezc prace, ponoc z praca w rolnictwie nie jest najgorzej, ale czy nie bedzie lepiej, jak pojdzie od razu do szkoly jezykowej? W ciagu roku, jezeli skupi sie jedynie na nauce, to jest w stanie opanowac jezyk do poziomu komunikacyjnego. Ulatwi to znacznie start w zycie zawodowe.

To by bylo na tyle z mojej strony.
Zycze podjecia dobrej decyzji. Powodzenia!
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Wrz 2013, 18:25:05 »
Te ceny zywnosci co podal kol.Slaban to chyba stolowanie na miescie bo jesli sami beda przygotowywac posilki to powinno starczyc spokojnie polowe tej kwoty.

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Wrz 2013, 18:58:44 »
Z tą kwotą na życie
ceny żywności: (ogólnie dla dwóch osób w skali miesiąca wydasz 6000 dkk - 8000 dkk)

może przesadziłem ale miałem też na myśli wypad na miasto kupno jakiegoś ciucha piwo w knajpie itp.  ;)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Wrz 2013, 20:48:19 »
KU mać 175  :o to jak za komuny gdzie profesory zarabiały tyle co budo(z naciskiem na)wlańcy   ???
Pamiętaj jeszcze o kontroli na granicy Jeszcze jedno o ile mnie pamięć nie myli to w budowlance stawka minimalna to 142 DK

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Wrz 2013, 20:48:19 »

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Wrz 2013, 22:17:59 »
http://www.tilbudsugen.dk/

W Hasselager masz mieszkania ze spółdzielni Brabrand.

http://brabrand-boligforening.dk/

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Wrz 2013, 23:41:59 »
Z tą kwotą na życie może przesadziłem ale miałem też na myśli wypad na miasto kupno jakiegoś ciucha piwo w knajpie itp.  ;)
No sporo. 4000kr, a jak beda chcieli oszczedniej, tez dadza rade.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline szulik86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Wrz 2013, 00:34:47 »
Witam.

Dzięki za zainteresowaniem tematem.
Szkoda że wszystko się kreuje w tak szarych barwach. Mamy jeszcze opcję z Anglią w Londynie gdzie ja i narzeczona mamy pewną pracę i spokojnie możemy odłożyć 800-1000 F/m-c i nie wiemy co robić.
Duńczycy w zakładzie to bardzo mili ludzie, ale zarobek kiepski, a dobrze wiedzą jakie mam doświadczenie więc trochę to nie fair z ich strony bo z kolei z nich tacy inżynabusewie że nawet rysunku technicznego nie potrafili zrobić tylko zlecali na zewnątrz :)

Ciężki orzech.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Wrz 2013, 01:17:16 »
Skoro macie obydwoje gwarantowana mozliwosci pracy w GB to bym sie dlugo nie zastanawial, nauka dunskiego jest zmudna i zabiera lata, zwlaszcza jak bedziecie obydwoje pracowac. Narzeczona, z pewnoscia, latwo w Århus pracy w rolnictwie nie znajdzie.

Jeszcze nie slyszalem o pracujacych jako inzynier w Danii ze stawka godzinna chyba, ze jako konsulenci za 600-1000kr/godz.
175kr to smieszna stawka dla inzyniera ale po okresie probnym mozesz zazadac nowy kontrakt oraz podwyzke do wysokosci "prawie" normalnej w twym zawodzie (sa tabele zwiazkow zawodowych na necie).

Wynajem mieszkania to tez oznacza depozyt +a'conto= 3x czynsz czyli czesto 6 razy komorne, dochodzi tez ogrzewanie co przy starych (nienajlepsza izolacja) ale za to tanich mieszkaniach moze byc dosc duzym wydatkiem nawet powyzej 1000kr/m.

"Rysunki zlecali na zewnatrz" - bo jest duzo taniej :)

powodzenia :)
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2013, 02:06:10 wysłana przez zpatentem »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Wrz 2013, 09:30:51 »
Witam.

Dzięki za zainteresowaniem tematem.
Szkoda że wszystko się kreuje w tak szarych barwach. Mamy jeszcze opcję z Anglią w Londynie gdzie ja i narzeczona mamy pewną pracę i spokojnie możemy odłożyć 800-1000 F/m-c i nie wiemy co robić.
Duńczycy w zakładzie to bardzo mili ludzie, ale zarobek kiepski, a dobrze wiedzą jakie mam doświadczenie więc trochę to nie fair z ich strony bo z kolei z nich tacy inżynabusewie że nawet rysunku technicznego nie potrafili zrobić tylko zlecali na zewnątrz :)

Ciężki orzech.
Jezeli juz w tej chwili Cie znaja, to zawsze mozesz przenegocjowac pensje, wiedza co potrafisz. Wiec powiedz, ok. ale za 35.000.
Aczkolwiek :) po podatku duzej roznicy nie odczujesz.
Z drugiej strony jezeli w ten sposob myslisz o swoich przyszlych kolegach z pracy:   nich tacy inżynabusewie że nawet rysunku technicznego nie potrafili zrobić tylko zlecali na zewnątrz :) to w Danii dobrze Ci nie bedzie.
W PORZADNYCH firmach nie ma miejsca na pyche i pogarde.
A do NIEPORZADNEJ nie ma sie co pakowac.

Offline szulik86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Wrz 2013, 10:01:43 »
Jomir byłem w tym zakładzie przez 8 godzin i widziałem jak się pracuję. Rysunki dają na zewnątrz bo nie potrafili zrobić modyfikacji (chłopak z produkcji -polak, powiedział im że może im to zrobić od ręki na chusteczce higienicznej).

Co do samej pracy to jest prosta i na pewno nie nudząca. Natomiast nie chce mi się wierzyć że duńczycy w tym samym dziale mają te same stawki (tak mówił menadżer że to wszystko związki ustalają i on nie może nic więcej zagwarantować).

Co do maszyn które naprawiają to posługują się print screenami i zdjęciami z aparatu (pierwsze widzę taki system ale ok), dlatego dziwi mnie że praktycznie nie używają dokumentacji.

Wiem że to mili ludzie i źle odbierają krytykę ale sam menadżer mówił mi że chciałby żeby oni czegoś się nauczyli ode mnie bo mam bogatsze doświadczenie. Więc nie wiem o co tu chodzi.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Wrz 2013, 10:18:36 »
W Danii pracuje sie inaczej. Kazdy ma swoje okreslone zadania i nie ma miejsca na tracenie czasu na niepotrzebne zadania.

Ot prosty przyklad: mam jechac na targi, potrzebuje wydrukowac dane techniczne produktu. Jak dla mnie sprawa jest prosta: otwieram plik i naciskam na drukuj. Nie???
No, nie. Szef do mnie mowi, ale po co masz na to tracic czas. Od tego jest marketing. Ja mu na to, ze kurcze mowimy o 5 minutach, klikam i sie samo drukuje. Przez te 5 minut, mozesz porozmawiac z klientem, zrobic sobie kawe, albo przejechac np. 10 kilometrow.
Marketing odpowiada za materialy i marketing ma je przygotowywac. Koniec i kropka!

Co do stawek, to o ile to nie jest zaklad panstwowy, to nie wierze w to, ze stawki sa takie same, moim zdaniem sa jakies widelki. Ale byc moze akurat w tej firmie tak jest.

Co do dokumentacji. Dania dba o srodowisko. NIkt juz nie produkuje papabusewej dokumentacji o ile tylko da sie ja zastapic multimedialnie.
Coraz czesciej uzywa sie katalogow on-line, przetargi odbywaja sie on-line, dane produktow dostarcza sie on-line.
Mowimy o kraju zaawansowanym technologicznie, wiec coz, moze Cie brak papieru dziwi, ale na pewno nie jest to przejaw ignorancji.

Jezli chodzi o "zle odbieranie krytyki" to nie chodzi o to, ze ktos personalnie sie z tym zle czuje. CHodzi o rozcnice kulturowe.
Wrzuc w google "jantaloven" , tam znajdziesz informacje o korzeniach.
Tu sie szanuje kazdego czlowieka, jego prace i z gory sie zaklada, ze pracuje najlepiej jak potrafi. Tu kultura pracy jest tez zupelnie inna. Jak i tez waska specjalizacja.
Tu nie ma specjalistow od wszystkiego, tu sa specjalisci w konkretnym temacie.
A wracajac do krytyki. Tutaj sie nie krytykuje, tutaj sie rozmawia i w trakcie rozmowy mowi sie o tym co mozna by zrobic lepiej lub inaczej, a nie co kto robi zle.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Wrz 2013, 10:50:42 »
Jomir byłem w tym zakładzie przez 8 godzin i widziałem jak się pracuję. Rysunki dają na zewnątrz bo nie potrafili zrobić modyfikacji (chłopak z produkcji -polak, powiedział im że może im to zrobić od ręki na chusteczce higienicznej).

Co do samej pracy to jest prosta i na pewno nie nudząca. Natomiast nie chce mi się wierzyć że duńczycy w tym samym dziale mają te same stawki (tak mówił menadżer że to wszystko związki ustalają i on nie może nic więcej zagwarantować).

Co do maszyn które naprawiają to posługują się print screenami i zdjęciami z aparatu (pierwsze widzę taki system ale ok), dlatego dziwi mnie że praktycznie nie używają dokumentacji.

Wiem że to mili ludzie i źle odbierają krytykę ale sam menadżer mówił mi że chciałby żeby oni czegoś się nauczyli ode mnie bo mam bogatsze doświadczenie. Więc nie wiem o co tu chodzi.

Z takim podejscie do spraw, jedz lepiej do Anglii, naprawde to moja szczera rada i nie dlatego, ze zle Tobie zycze.
Bedziesz sie zle czul w tym kraju i tylko sie meczyl. Przyjezdzajac tu albo sie integrujesz i akceptujesz rzeczywistosc albo ......... .
Ponadto Twoje ego nie nadaje sie na Danie, mozesz mi wierzyc, potwierdzam co napiasla Jomir. Rewolucji sam nie zrobisz a wielkiej kariery tutaj tez nie wroze z Twoim podejsciem.
Zapamietaj jedno, wspolpraca z Dunczykami poza DK a praca na warunkach i w warunkach DK to zupelnie dwa inne swiaty.
Jakkolwiek mozesz uwazac sie za nieslychanego fachowca, ale nie ma ludzi niezastapionych i to bez zalu!!!! i sentymentow.
Lepiej sie zalap do nich jako firma podwykonawcza i rob rysunki skoro zlecaja na zewnatrz.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Wrz 2013, 10:50:42 »

TVP Polonia w dunskiej kablowce.Czy jest mozliwosc odbioru

Zaczęty przez pepeAKAkunlaoDział Kultura

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6464
Ostatnia wiadomość 09 Lis 2014, 13:01:07
wysłana przez kayutek
Polski akcent w dunskiej reklamie

Zaczęty przez KilupDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4335
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2009, 19:21:13
wysłana przez Kilup
Wynajem cięzarówki do dunskiej firmy.

Zaczęty przez DawiddDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 4906
Ostatnia wiadomość 18 Paź 2017, 08:49:19
wysłana przez Dawidd
Jaki jest poziom nauczania w duńskiej szkole?

Zaczęty przez CzaryMaryDział Edukacja

Odpowiedzi: 101
Wyświetleń: 66124
Ostatnia wiadomość 05 Lut 2011, 07:35:10
wysłana przez inna
o milosci polsko-dunskiej:)

Zaczęty przez o milosciDział Hydepark

Odpowiedzi: 46
Wyświetleń: 21290
Ostatnia wiadomość 22 Gru 2008, 19:47:15
wysłana przez Jomir