poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kolizja  (Przeczytany 26376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fiurek7

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
kolizja
« dnia: 07 Lis 2013, 17:53:02 »
Witam. Jakis czas temu mialem kolizje [ nie wypadek] z mojej winy .Posiadam polskie prawo jazdy. Dostałem list z policji, ze niedługo bede musial isc na egzamin prawa jazdy. To byl moj pierwszy przypadek z policją. Chciałbym się dowiedziec czy mial ktos taki przypadek i czy maja takie prawo. Moze jest jakies inne rozwiazanie tej sprawy.
« Ostatnia zmiana: 07 Lis 2013, 18:20:15 wysłana przez fiurek7 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: kolizja
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lis 2013, 19:24:48 »
Za malo napisales by ocenic.
Natomiast jezeli przyslali, to pewnie wina jednak Twoja byla.
W Danii to nie uczestnicy zdarzenia oceniaja czyja wina byla, a firma ubezpieczeniowa i policja.
Poza tym, jest dunskie przepisy o ruchu drogowy nieco roznia sie od polskich, wiec mogles polelnic blad, ktorego nie byles swiadom.

Sprobuj opisac sytuacje, moze uda mi sie powiedziec Ci jaki blad popelniles.

Jezeli chodzi o egzamin sprawdzajacy czy zabranie polskiego prawa jazdy, to tak, maja do tego prawo.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline fiurek7

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lis 2013, 20:27:01 »
To byla moja wina, wymusilem pierszenstwo, przyznalem sie od samego poczadku.na dniach ma przyjsc mandat, ok popieram ale zeby az cos takiego.Chcem sie dowiedziec czy z powodu malej kolizji,bez ofiar maja prawo skabusewac mnie na egzamin.to byla pierwsza sytuacja w danii nawet nigdy nie mialem kontroli. no i czy nie mozna cos z tym zrobic od strony prawnej. na nie ktore paragrafy mozna znalesc obejscie. nic by nie bylo gdyby dunka nie uparla sie na policje

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lis 2013, 21:22:55 »
Przepraszam, zle przeczytalam.
Tak maja prawa i tak robia.
Dunka uparla sie na policje, gdyz istnieje obowiazek zglaszania na policje kazdej kolizji z obcokrajowcem. Tego Dunczycy ucza sie na pierwszej lekcji nauki jazdy.

Sa trzy sytuacje, w ktorych trzeba obowiazkowo wezwac policje:
1. ofiary w ludziach
2. duze straty materialne
3. udzial obcokrajowca, samochodu na obcych numerach rejestracyjnych.

W zwiazku z tym , ze masz polskie prawo jazdy, policja chce sprawdzic, czy masz wystarczajace umiejetnosci do prowadzenia pojazdu na terenie Danii. Nie da sie tego obejsc, wszystko w swiele obowiazujacych przepisow.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lis 2013, 21:35:42 »
Tego nie wiedzialem, Jomir. Wiec fiurek jezeli nie zna dunskiego a moze tez slabo angielski bedzie mial spore wydatki by moc zdac tutaj egzamin?

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lis 2013, 21:56:08 »
Jesli polskie prawo jazdy jest ze znaczkiem unijnym, jest traktowane jak dunskie, chyba, ze wykroczenie kwalifikuje do zdania egzaminu, radze kontakt z prawnikiem.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lis 2013, 22:00:17 »
Jesli polskie prawo jazdy jest ze znaczkiem unijnym, jest traktowane jak dunskie, chyba, ze wykroczenie kwalifikuje do zdania egzaminu, radze kontakt z prawnikiem.

Tez tak bym chyba zrobil.Najpierw w gratis retshjælp.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lis 2013, 22:00:17 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lis 2013, 01:48:05 »
Przepraszam, zle przeczytalam.
Tak maja prawa i tak robia.
Dunka uparla sie na policje, gdyz istnieje obowiazek zglaszania na policje kazdej kolizji z obcokrajowcem. Tego Dunczycy ucza sie na pierwszej lekcji nauki jazdy.

Sa trzy sytuacje, w ktorych trzeba obowiazkowo wezwac policje:
1. ofiary w ludziach
2. duze straty materialne
3. udzial obcokrajowca, samochodu na obcych numerach rejestracyjnych.

W zwiazku z tym , ze masz polskie prawo jazdy, policja chce sprawdzic, czy masz wystarczajace umiejetnosci do prowadzenia pojazdu na terenie Danii. Nie da sie tego obejsc, wszystko w swiele obowiazujacych przepisow.

Prosze o przytoczenie tych przepisow konkretnie i literalnie w swietle obowiazujacego prawa, gdzie i co konkretnie jest napisane, ze policja ma prawo skabusewac na egzamin obcokrajowca aby sprawdzic umiejetnosci prowadzenia pojazdow na terenie Danii.  ??? ??? ;D

Czyzby DK nie honorowala Unijnej Dyrektywy dotyczacej prawo jazdy???
Nawet gdyby chciano skabusewac obcokrajowca na powtorny czy tez kontrolny egzamin w zwiazku z obojetnie czym, a odnosi sie to do zagranicznych prawo jazdy, DK ma obowiazek wyslac takie zadanie do organu gdzie zostaly wydane prawo jazdy, razem z dokumentem.

To tyle prawdziwe przepisy.
Nawet gdyby obcokrajowiec otrzymal zakaz prowadzenia pojazdu na terenie DK, to Dania nie ma prawa zatrzymac prawo jazdy i oddawac go po zdaniu egzaminu tylko w DK, ich zasmarkanym obowiazkiem jest odeslanie zagranicznego prawo jazdy do kraju jego pochodzenia i urzedu jaki je wydal wraz z orzeczeniem o zatrzymaniu oraz koniecznoscia ponownego egzaminu.
Wlasnie takie jest prawo, chyba, ze ktos chce zdawac egzamin w DK i otrzymac swoje prawko tu.

« Ostatnia zmiana: 08 Lis 2013, 11:15:08 wysłana przez Jomir »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lis 2013, 09:04:55 »
Powiem szczerze, ze ani czasu ani checi nie mam na szukanie przepisow.

Przepis mowiacy o wzywaniu policji juz kiedys zamieszczalam, wiec nie widze najmniejszego powodu ku temu zebym to ja tracila czas na szukanie czegos co juz znalazlam i wkleilam tu na forum. Jezeli ktos jest zainteresowany, niech poswieci swoj czas.

Co do"odbierania prawa jazdy" trzeba by poszperac nieco dluzej w umowach miedzynarodowych i przyznam, ze do niczego mi to nie jest potrzebne, a znalezc cos tylko po to by Tobie udowdnic nie jest zadna motwacja dla mnie. NIe potrzebuje satysfakcji :)

W praktyce, obserwowanej przeze mnie przez okolo 4 lata, wyglada to tak:
1. dostajesz list, w ktorym zobowiazuja Cie do zlozenia egzaminu w przeciagu pol roku;
2. jezeli nie zrobisz tego, przychodzi nastepny list, w ktorym otrzymujesz kilka dni na oddanie dokumentu;
3. jezeli tego nie zrobisz, przychodzi policja do domu lub zakladu pracy, by sobie dokument odebrac. NIe sa to czcze grozby - osobiscie towarzyszylam policji raz w "odwiedzinach" w jednym z magazynow Netto. NIe  musze chyba mowic jaki to wstyd jak policja wpada Ci do pracy i wszyscy koledzy to obserwuja???

Co koniecznosci egzaminu.
Jest umowa unijna, ktora honoruje wzajemnie unijne prawa jazdy, wychodzac z zalozenia, ze "mowimy tym samym jezykiem drogowym". Natomiast jezeli dochodzi do kolizji, to istnieje domniemanie, ze ktos jednak nie do konca zna dunskie przepisy. No bo jak doszlo do kolizji z ewidentnej winy uczestnika?

Po zdanym egzaminie, policja zatrzymuje Twoje polskie prawo jazdy, ktore zniszczone (przeciete) jest odsylane do Polski. Delikwent natomiast otrzymuje dusnkie prawo jazdy.

W przypadku niezdania egzaminu, polskie prawo jazdy zostaje rowniez zatrzymane (zniszczone i odeslane do Polski), a dunskie prawo jazdy zostanie wydane dopabuse po zdaniu egzaminu.
Nie da sie tego uniknac, poniewaz nie zostaniesz dopuszczony do egzaminu, gdy nie dasz egzaminatorowi do reki Twojego Polskiego prawa jazdy.

« Ostatnia zmiana: 08 Lis 2013, 11:15:32 wysłana przez Jomir »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lis 2013, 09:17:26 »
Rozumiem, że dotyczy to tylko cudzoziemców mieszkających w Danii ?
No, bo nie bardzo sobie wyobrażam sytuację, gdy np. dochodzi do kolizji z turystą ...To co wtedy ? Też ma zdawać w Danii  egzamin, jeśli był tu tylko turystycznie i miał takiego pecha  , ze miał wypadek ?
" Polak gorszego sortu"

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lis 2013, 09:21:37 »
Byc moze fiurek spowodowal wypadek "dzika" jazda, co musieliby jednak potwierdzic swiadkowie, dlatego wiec taka byla reakcja policji,istnieje tez mozliwosc nadgorliwosci, a moze braku wiedzy policjanta (to tez ludzie :) ).

Tu link gdzie mozna zlozyc skarge w sprawach prawa jazdy:

https://www.politi.dk/da/borgerservice/korekort/klage_sage_koerekort/

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lis 2013, 09:22:56 »

Przepis mowiacy o wzywaniu policji juz kiedys zamieszczalam, wiec nie widze najmniejszego powodu ku temu zebym to ja tracila czas na szukanie czegos co juz znalazlam i wkleilam tu na forum. Jezeli ktos jest zainteresowany, niech poswieci swoj czas.

Co do"odbierania prawa jazdy" trzeba by poszperac nieco dluzej w umowach miedzynarodowych i przyznam, ze do niczego mi to nie jest potrzebne, a znalezc cos tylko po to by Tobie udowdnic nie jest zadna motwacja dla mnie. NIe potrzebuje satysfakcji :)

1. dostajesz list, w ktorym zobowiazuja Cie do zlozenia egzaminu w przeciagu pol roku;
2. jezeli nie zrobisz tego, przychodzi nastepny list, w ktorym otrzymujesz kilka dni na oddanie dokumentu;
3. jezeli tego nie zrobisz, przychodzi policja do domu lub zakladu pracy, by sobie dokument odebrac. NIe sa to czcze grozby - osobiscie towarzyszylam policji raz w "odwiedzinach" w jedny

To, ze przyjda odebrac to jasne hehehe kazdy to wie, ja sie pytam co dalej z tym dokumentem???
Skoro musi byc ponowny egzamin, mozna go rowniez zdac a PL, po to sa przepisy o odsylaniu dokumentu i honorowaniu wzajemnym prawo jazdy.
Po otrzymaniu prawka w PL i ewentualnym odbyciu zakazu w DK, mozna smialo dalej jezdzic samochodem posiadajac w pelni prawomocne prawo jazdy.

Nie podobaja mi sie przymusowe "biznesy" na Polakach i bezprawne praktyki w wymuszaniu pieniedzy za tlumaczy i nienalezne egzaminy.
Prawo odnosi sie do prawo jazdy, wiec mozna sprawy jego dotyczace regulowac w kraju w ktorym sie te uprawnienia otrzymalo bez bezprawnego przymusu w DK, a nie zakazu prowadzenia pojazdow, to sa dwie odrebne sprawy prawne.
Oczywistym jest w swietle nowych przepisow, ze zakaz prowadzenia pojazdow orzeczony w jednym z krajow EU obowiazuje w calej Unii, to jednak regulowanie swoich uprawnien wobec prawo jazdy z powodzeniem mozna zalatwic tanim kosztem w PL.

Ciekawe jak sie tak wiara porozumie i wysmaruje skarge do Strasburga???
« Ostatnia zmiana: 08 Lis 2013, 11:16:00 wysłana przez Jomir »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lis 2013, 09:27:02 »
Rozumiem, że dotyczy to tylko cudzoziemców mieszkających w Danii ?
No, bo nie bardzo sobie wyobrażam sytuację, gdy np. dochodzi do kolizji z turystą ...To co wtedy ? Też ma zdawać w Danii  egzamin, jeśli był tu tylko turystycznie i miał takiego pecha  , ze miał wypadek ?
No oczywiscie tylko tu mieszkajacych. Ale dunskie system cierpliwy :)

Mielismy kiedys chlopaka, ktory spowodowal kolizje bedac tu w odwiedzinach u rodziny. Skonczylo sie na mandacie.

ale....

Po ROKU!!! przyjechal do Danii do pracy. I doslownie  chwile po zameldowniu sie w Danii, przyszedl do niego "list powitalny".

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lis 2013, 09:29:41 »

To, ze przyjda odebrac to jasne hehehe kazdy to wie, ja sie pytam co dalej z tym dokumentem???
Skoro musi byc ponowny egzamin, mozna go rowniez zdac a PL, po to sa przepisy o odsylaniu dokumentu i honorowaniu wzajemnym prawo jazdy.
Po otrzymaniu prawka w PL i ewentualnym odbyciu zakazu w DK, mozna smialo dalej jezdzic samochodem posiadajac w pelni prawomocne prawo jazdy.

Nie podobaja mi sie przymusowe "biznesy" na Polakach i bezprawne praktyki w wymuszaniu pieniedzy za tlumaczy i nienalezne egzaminy.
Prawo odnosi sie do prawo jazdy, wiec mozna sprawy jego dotyczace regulowac w kraju w ktorym sie te uprawnienia otrzymalo bez bezprawnego przymusu w DK, a nie zakazu prowadzenia pojazdow, to sa dwie odrebne sprawy prawne.
Oczywistym jest w swietle nowych przepisow, ze zakaz prowadzenia pojazdow orzeczony w jednym z krajow EU obowiazuje w calej Unii, to jednak regulowanie swoich uprawnien wobec prawo jazdy z powodzeniem mozna zalatwic tanim kosztem w PL.

Oczywiscie niektorym "biznesmenom" jest to zupelnie nie po drodze, wiec destrukcyjnie wmawiaja rodakom, ze nie maja zadnych praw w tym zakresie i szykujcie portfele.

Ciekawe jak sie tak wiara porozumie i wysmaruje skarge do Strasburga???

Mialam do czynienia z sytuacja odwrotna - ktos stracil prawo jazdy w Polsce i chcial zrobic egzamin w Danii i nie mogl.
Wiec generalnie egzamin musisz zdac tam, gdzie popelniles "gafe".

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lis 2013, 09:35:46 »

3. jezeli tego nie zrobisz, przychodzi policja do domu lub zakladu pracy, by sobie dokument odebrac. NIe sa to czcze grozby - osobiscie towarzyszylam policji raz w "odwiedzinach" w jednym z magazynow Netto. NIe  musze chyba mowic jaki to wstyd jak policja wpada Ci do pracy i wszyscy koledzy to obserwuja???

Co koniecznosci egzaminu.
Jest umowa unijna, ktora honoruje wzajemnie unijne prawa jazdy, wychodzac z zalozenia, ze "mowimy tym samym jezykiem drogowym". Natomiast jezeli dochodzi do kolizji, to istnieje domniemanie, ze ktos jednak nie do konca zna dunskie przepisy. No bo jak doszlo do kolizji z ewidentnej winy uczestnika?

Po zdanym egzaminie, policja zatrzymuje Twoje polskie prawo jazdy, ktore zniszczone (przeciete) jest odsylane do Polski. Delikwent natomiast otrzymuje dusnkie prawo jazdy.

W przypadku niezdania egzaminu, polskie prawo jazdy zostaje rowniez zatrzymane (zniszczone i odeslane do Polski), a dunskie prawo jazdy zostanie wydane dopabuse po zdaniu egzaminu.
Nie da sie tego uniknac, poniewaz nie zostaniesz dopuszczony do egzaminu, gdy nie dasz egzaminatorowi do reki Twojego Polskiego prawa jazdy.

Metnie to tlumaczysz bo nie wiesz, jakim prawem ktos chce mnie "uszczesliwic" dunskim prawo jazdy????
Jestem Polakiem i chce polskie prawko mam w nosie ich dunskie. Zatem dzialanie bezprawne. Wszyscy zalatwieni w ten sposob powinni zlozyc skarge do Strasburga im szybciej i wiecej osob tym lepiej.
Ciekawy jestem jaki bedzie bilans zarobku, do koniecznosci wyplaty odszkodowan a byc moze ukarania DK przez KE za niestosowanie prawa unijnego oraz bezprawne wymuszanie posiadania DK prawo jazdy na obywatelach innych krajow unii?????
« Ostatnia zmiana: 08 Lis 2013, 11:17:05 wysłana przez Jomir »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lis 2013, 09:35:46 »

"Kolizja" autem w Danii

Zaczęty przez Piotr1988Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7226
Ostatnia wiadomość 22 Lut 2018, 08:37:02
wysłana przez Baumi
Kolizja samochodowa, rzeczoznawca, odszkodowanie...

Zaczęty przez klawDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 11464
Ostatnia wiadomość 23 Lis 2013, 17:04:39
wysłana przez Jomir