Ogólne > Hydepark

Duńscy lekarze i ich błędy

<< < (11/20) > >>

Idris:

--- Cytat: happybeti w 23 Lis 2013, 18:18:04 ---

Myślę, że gdyby w Polsce zlikwidować połowę "specjalistycznych oddziałów" i za te pieniądze doposażyć drugą połowę, nie byłoby na co narzekać. Ach, no i gdyby Polacy płacili nie 19, a co najmniej 36% podatków, tez byłoby inaczej, nie ?  ;)

--- Koniec cytatu ---
Pomysl w rzeczy samej przedni, a fakt ze kolejka sie wydluzy i okres czekania na wizyte bedzie dwa razy dluzszy nie ma zadnego znaczenia. O  przeladowaniu specjalistycznych oddzialow juz nie wspomne.

A swoja droga moze autor wyjasni czemu ma sluzyc ta dyskusja o wyzszosci - a raczej nizszosci swiat bozego narodzenia nad swietami wielkiej nocy? Bo narzekaniem na Poloniinfo ani dunskiej sluzby zdrowia nie uleczy ani polskiej nie pomoze.Zawsze jak jestem w Polsce to slysze jak ludzie narzekaja, na sluzbe zdrowia i lekarzy, ze niedouczeni, ze przekupni, ze na nfz to pracuja do niczego ale prywatnie to chocho. Natomiast Polacy w Danii to opinie o lekarzach polskich maja taka wysoka ze hej. Noz kurcze jak to sie stalo, ze wszyscy zadowoleni z polskiej sz do Danii wyjechali?
Czesio jesli ta Twoja znajoma jest tak strasznie leczona z szpitalu to mam nadzieje, ze zglosiliscie to do odpowiednich instytucji?

zpatentem:
Narzekajacy powinni sobie uzmyslowic, ze taka jest juz uroda Dani i taki jest, niestety, los "uchodzcy" :)

Sam mialem grom negatywnych przezyc z dunska sluzba zdrowia, ale nauczylem sie byc zaradnym, przewidujacym i ostroznym, zawsze tez "odrabiam lekcje" przed lekarska wizyta.

Jestem przekonany, ze tego rodzaju dyskusje niczego nie zmienia.

happybeti:

--- Cytat: daniaa w 23 Lis 2013, 18:45:10 ---Trochę nieprzemyślana ta wypowiedz. Po pierwsze widzę, że jeszcze za krótko przebywasz w Danii i zauroczona warunkami (nie wiedzą) duńskiej służby zdrowia w głowie się mieli.
"Zlikwidować połowę secjalistycznych oddziałów w Polsce"? :o Kraj ponad 38mln mieszkańców chcesz raczyć połową dostępnych dziś oddziałów? To nie sytuacja duńska gdzie jest Kopenhaga, a reszta kraju dająca 4mln ludzi. Ale pani "ministra zdrowia" byłaby z ciebie najlepsza: oszczędność=likwidacja :)

--- Koniec cytatu ---

Zauroczona nie jestem. Po prostu, kolejny raz to mówię, ja osobiście i z polskiej i z duńskiej opieki lekarskiej jestem zadowolona. Nie narzekałam w Polsce, nie narzekam tu. To takie dziwne ? Że nie jestem malkontentem i wolę doceniać dobre strony, niż bezproduktywnie frustrowac się z powodu bolączek ?
Jak już pisałam- skoro lekarze popełnili rażące błędy w sztuce- pozwijcie ich, a nie bezproduktywnie wylewajcie żółc na forum. Tyle.

mmaw:

--- Cytat: czesio w 23 Lis 2013, 10:37:23 ---
ok jak chcesz porównywać PL -DK to daj polskim szpitalom lekarzom ten sam sprzęt i finanse co maja Duńczycy i zobaczymy jak to będzie

co do badań to jak robiłem badanie hormonów to lekarz rodziny nawet nie wiedział jakie hormony ma zbadać  :o

a na wyniki czekałem - 2 tyg ( testosteron , Estradiol ) i 4 tyg na prolaktynę - w PL 2-3 DNI  ;D

na usg reki czekałem 1,5 mies  :o gdzie po takim okresie to samoczynie organizm wraca do siebie itp w PL - na drugi dzień  ;D

w tym temacie chodzi bardziej o to że DK lekarze maja sprzęt finanse - zero wiedzy itp

POLSCY mają wiedzę ale brak sprzętu i finansów  :'(

będąc u rodzinnego zatkało mnie jak lekarz musiał z drugim się naradzić jak mam dawkować ibuprom  :o

--- Koniec cytatu ---

Zwroc tez uwage na jakosc tych badan. Czesto pielegniarki pobieraja do zlych probowek, staza za dlugo, np prolaktyna powinna byc rano po wstaniu z lozka, bez nerwow. temperatura przechowywania probek. ktos Ci o tym powiedzial?
 pracowalam w prywatnym labie w Warszawie gdzie zlecenia przychpdzily z rozreklamowanych klinik.cena najwazniejsza w tym wyborze bo takiej klinice KASA sie liczy , najwiecej ma zostac w klinice. Hurtowo szlo...
Zeby taki kontrakt dostac trzeba sie wykazac udzialem w kontroli zewnatrzlaboratoryjnej. I tu sie jazda zaczyna. Laby sie kontaktuja ze soba, podgladaja, caly sztab zaangazowany w uzyskanie certyfikatu, zamawianie specjalnych testow zeby sie na kontroli nie wylozyc.
 kontrola wewnatrzlab. lezy zupelna fikcja. normalnie powinna taka probka kontolna byc zarejestrowana jak inna probka i zbadana tak jak kazda inna, poprostu bezimiennie.

no i teraz mozna sie cieszyc z szybkiego wyniku. Ja tam wole poczekac , bo wiem ze ststem kontroli jakosci w lab w dani jest doprcowany na tip tpo i caly czas ulepszany, bo sztab ludzi pracuje nad instrukcjami, i jakoscia kazdej probki, nie tylko probki kontrolnej,.
Znacie jakies prywatne lab medyczne? ja osobiscie nie. Moze w ok Kopenhagi jest jakies. Mølholm w vejle wysyla wszystko do szpitala. System utrzymania jakosci badan jest bardzo drogi i prywatne kliniki nie moga sobie pozwolic na wlasny lab bo to tu nie przejdzie...a w Pl samowolka nadal...
A niektorzy niecierpliwi ciesza sie ze szybko.....

mmaw:

--- Cytat: happybeti w 23 Lis 2013, 18:18:04 ---

Ach, no i gdyby Polacy płacili nie 19, a co najmniej 36% podatków, tez byłoby inaczej, nie ?  ;)

--- Koniec cytatu ---

teraz zastanowmy sie-
Placimy wysokie podatki w Danii a w Polsce tylko 19%, tak?
znajdzcie sobie jakikolwiek kalkulator wynagrodzen.
Ja tak zrobilam, wpisalam brutto pensje dunska w pl kalkulator   i co? wielkie zaskoczenie !!!! 100 kr mniej netto niz tu w Danii. nie mam innych ulg jak przecietny czlowiek w Dk dla wyjasnienia

a tak naprawde nie jest wazne jaka waluta...
no i zaczelam sie zastanawiac...gdzie ta kasa jest...premiera mamay jak dunczycy, ministrow , prezydenta a oni cala swite dworska...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej