poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Sukces polskich gimanzajalistów  (Przeczytany 25594 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
Odp: Sukces polskich gimanzajalistów
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Gru 2013, 18:07:28 »
pobawili się w tym czasie by dobrze wypaść w następnym rankingu ;) - uczelnie na świecie
http://www.shanghairanking.com/ARWU2013.html -2 uczelnie w pierwszej setce z Danii (Kopenhaski na 42 miejscu). A brane są pod uwagę wyniki ich absolwentów - gdzie jest w tym rankingu Polska? w 4 setce. Jak to możliwe że ci "głupi" Duńczycy są tacy dobrzy? :)

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Gru 2013, 18:51:20 »
Nie widze w czwartej setce?!?!

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Gru 2013, 19:59:13 »
Co za perfidne wyszukiwanie googla.
Dlaczego obrażacie duńczyków nazywając ich "głupcami"? Dlaczego rozmowa odbiega od tematu? Zaraz tematem będzie świadomość dziadków po 90-roku życia w Europie  :P

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Gru 2013, 20:05:04 »
Nutka,

No to kto w koncu naprawi Polske? Jakie sa tego perspektywy, jak odlegle? Przeciez nieomalze kazdy swiatly Polak chce dac debaka na zachod? Rydzyk wraz z szalikami i w porozumieniu z Bogiem? Na pewno nie super wyksztalceni mlodzi emigranci.

Pytalem tutaj na forum o polskich politykow do ktorych macie zaufanie, padlo jedno nazwisko od jednego forumowicza.
Bez watpienia zagubiony narod i na pewno nie zjednoczony...ale z pelnymi sukcesu gimnazjalistami.

kraj idealny to utopia i wszedzie na swiecie jest co naprawiac, sami politycy naprawiaja gdy widza skutki blednej polityki . wystarczy cierpliwosci ale nam polskim malkontentom jej brakuje , co sie tyczy emigrowania na zachod - emigruja bo sa takie czasy i w histori swiatowej nie tylko polacy emigrowali kiedy ich kraj znalazl sie w tarapatach i kryzysie . nasz kraj rowniez moze sie pochwalic historia ze udzielal schronienia wielu przsladowanym ludziom z innych krajow i stoworzyl im waruki do godnego zycia i egzystencji co na przyklad mialo miejsce w przypadku przesladowanej ludnosci zydowskiej. warto o tym pamietac jak tez o tym ze teraz nowym zjawiskiem jest emigracja zarobkowa ktora nie wiaze sie z umilowaniem systemu i przyrody jakiegos kraju lecz z chlodna kalkulacja : ile tam zarobie - i to wszystko

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Gru 2013, 20:52:34 »
Nie widze w czwartej setce?!?!

301-400   Jagiellonian University   

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Gru 2013, 20:56:19 »
Co za perfidne wyszukiwanie googla.
Dlaczego obrażacie duńczyków nazywając ich "głupcami"? Dlaczego rozmowa odbiega od tematu? Zaraz tematem będzie świadomość dziadków po 90-roku życia w Europie  :P

to jest forum dyskusyjne, tu się dyskutuje,rozmowy czasem schodzą na różne tematy - co jest przecież normalne.

To Ty napisałeś,że Duńczycy "nawet tego się nie nauczyli". Ja to odebrałam tak, że są na to za głupi.

Google jest po to by się czegoś o świecie dowiedzieć - byłam ciekawa jak wygląda poziom akademicki w obydwóch krajach - sprawdziłam co prawda obydwa organoleptycznie, ale moje odczucia są subiektywne. Ty pokazałeś, że lubisz "międzynarodowe obiektywne wyniki" - dlatego ci je zalinkowałam :)

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Gru 2013, 21:01:58 »
warto o tym pamietac jak tez o tym ze teraz nowym zjawiskiem jest emigracja zarobkowa ktora nie wiaze sie z umilowaniem systemu i przyrody jakiegos kraju lecz z chlodna kalkulacja : ile tam zarobie - i to wszystko

Tak, większość tak ma- i dlatego potem krytykuje swoją nową ojczyznę zapominając, że nie gryzie się reki która jeść daje.

Tak - Polska taka jaka jest mi się nie podoba. I pewnie mam coś z Polaka - narzekam na mój kraj. Ale naprawdę trudno tego nie robić. W moim przypadku nie chodziło o kasę, ale o system. Nie ukrywam - jestem bardzo pro-skandynawska, byłam już taka mieszkając w Polsce. Ale nie jestem bezkrytyczna - też zauważam wady tego kraju, jak będzie okazja i odpowiedni wątek to na pewno się wypowiem ;) Ale mało jest takich rzeczy,które mi się tu nie podobają ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 08 Gru 2013, 21:01:58 »

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Gru 2013, 21:35:09 »
to jest forum dyskusyjne, tu się dyskutuje,rozmowy czasem schodzą na różne tematy - co jest przecież normalne.

To Ty napisałeś,że Duńczycy "nawet tego się nie nauczyli". Ja to odebrałam tak, że są na to za głupi.

Google jest po to by się czegoś o świecie dowiedzieć - byłam ciekawa jak wygląda poziom akademicki w obydwóch krajach - sprawdziłam co prawda obydwa organoleptycznie, ale moje odczucia są subiektywne. Ty pokazałeś, że lubisz "międzynarodowe obiektywne wyniki" - dlatego ci je zalinkowałam :)

zgadzam sie co do google i tez korzystam , smutne jest to ze w rankingu polskie uczelnie sa na szarym koncu ale ten ranking  mowi doslownie o ilosci publikacji w pismach naukowych i jesli na tej podstawie okresla sie poziom uczelni to  jestesmy na szarym koncu ... w polsce jest tragicznie z funduszami przeznaczanymi na nauke , biedny kraj nie ma na to budzetu. jesli zas chodzi o wiedze absolwentow to jest inaczej . polacy stanowia bardzo duza grupe publikujacych naukowcow ale pod nazwami innych uczelni ktore znajduja sie w czolowce rankingu o czym mozna tu przeczytac aby miec pelniejszy obraz  http://www.rp.pl/artykul/600895.html?print=tak&p=0

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Gru 2013, 21:57:56 »
Tak, większość tak ma- i dlatego potem krytykuje swoją nową ojczyznę zapominając, że nie gryzie się reki która jeść daje.

Tak - Polska taka jaka jest mi się nie podoba. I pewnie mam coś z Polaka - narzekam na mój kraj. Ale naprawdę trudno tego nie robić. W moim przypadku nie chodziło o kasę, ale o system. Nie ukrywam - jestem bardzo pro-skandynawska, byłam już taka mieszkając w Polsce. Ale nie jestem bezkrytyczna - też zauważam wady tego kraju, jak będzie okazja i odpowiedni wątek to na pewno się wypowiem ;) Ale mało jest takich rzeczy,które mi się tu nie podobają ;)

ja nie krytykuje mojej nowej ojczyzny , narzekanie przeszkadza w osiagnieciu spokoju, radosci z zycia , jest jak jad wiec bez sensu jest zatruwac sobie zycie a osoby ktore tak robia wyrzadzaja sobie krzywde , sa nieszczesliwe ze swojego zycia i to jest smutne ale nie widze tez potrzeby podnoszenia swojego ego nabijajac sie z polskiej biedy i cieszyc sie ze sie nam udalo  z niej wyrwac i czesto nie rozumiem dlaczego w zyciu wielu osob (polakow w dani) tak wazne jest aby dokopac tej polsce i mieszkajacym tam polakom , to jest ciekawe bo ja takiej potrzeby szarpania ran u siebie nie widze

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Gru 2013, 22:07:58 »
nutka, ja czuję się ze swoimi wywodami dobrze :).
Jesli uważasz, że sprzątaczki czy spawacze maja mniej szarych komórek, cóż...no comments... ::).
Zwłaszcza, ze, jak wiemy, wielu "wykształciuchów" z Polski , z tytułami magisterskimi, często w Danii właśnie od sprzątania zaczyna... 8)
" Polak gorszego sortu"

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Gru 2013, 22:20:42 »
Moze nie w temacie ale specjalnie dla farveli i nutki.
Ojczyzna http://sjp.pwn.pl/slownik/2494549/ojczyzna

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Gru 2013, 22:25:56 »
Oj, czy zna ... ktoś odpowiedzi na wszystkie pytania? ;)

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Gru 2013, 01:19:40 »
Moze nie w temacie ale specjalnie dla farveli i nutki.
Ojczyzna http://sjp.pwn.pl/slownik/2494549/ojczyzna

Tak, wiem, nawet sie zastanawiałam czy nie wziąć tego w "". Zostało jak zostało. Ale skoro zalinkowalas to wlasnie. Więź narodowa, z przytoczonego słownika, jednym z jej obiektywnych czynników jest np terytorium, kolejnym - język. Czy ktoś mi lub innym broni czuć więź narodową do nowego kraju?:) czy w tym wymiarze nie będzie to ojczyzna? ;)

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Gru 2013, 01:25:56 »
ja nie krytykuje mojej nowej ojczyzny , narzekanie przeszkadza w osiagnieciu spokoju, radosci z zycia , jest jak jad wiec bez sensu jest zatruwac sobie zycie a osoby ktore tak robia wyrzadzaja sobie krzywde , sa nieszczesliwe ze swojego zycia i to jest smutne ale nie widze tez potrzeby podnoszenia swojego ego nabijajac sie z polskiej biedy i cieszyc sie ze sie nam udalo  z niej wyrwac i czesto nie rozumiem dlaczego w zyciu wielu osob (polakow w dani) tak wazne jest aby dokopac tej polsce i mieszkajacym tam polakom , to jest ciekawe bo ja takiej potrzeby szarpania ran u siebie nie widze

Nutka, to moze pokaz mi w którym miejscu nabijalam sie z polskiej biedy albo dokopywalam Polakom w Polsce? Bo niczego sobie takiego nie przypominam.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Gru 2013, 01:27:27 »
No chyba ze piszesz ogólnie.... Ale personalnie m.in. do mnie sie odnosilas, wiec wnoszę po tym ze i do mnie kierujemy te słowa.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 09 Gru 2013, 01:27:27 »

samochód na Polskich numerach

Zaczęty przez zuzaDział Podatki

Odpowiedzi: 106
Wyświetleń: 82948
Ostatnia wiadomość 23 Maj 2011, 21:43:32
wysłana przez charly
Czerwony MALUSZEK 126 p na polskich blachach w Aarhus

Zaczęty przez Ania i JustynaDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 28493
Ostatnia wiadomość 09 Sie 2013, 18:50:16
wysłana przez piotr1
Pożyczony samochód na polskich blachach.

Zaczęty przez nilaDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 30921
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2010, 14:05:29
wysłana przez zozolek
Opodatkowanie polskich oszczędności

Zaczęty przez liliaDział Podatki

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 28000
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2010, 07:45:51
wysłana przez neletop
o polskich dzieciach deportowanych do Rosji