Ogólne > Dania i o Danii

Przerwa w pobycie w Danii.

<< < (3/7) > >>

Jomir:

--- Cytat: Impossible w 07 Sty 2014, 21:03:14 ---Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Gdyby to byla tylko kwestia obrony to pol biedy niestety bede musiala uczestniczyc w cotygodniowych zjazdach na weekendy. I nawet kupujac bilety na te weekendy nie chce myslec jaka bedzie kwaota ko cowa tego rachunku. Pobyt staly jest chyba jednym z warunkow do otrzymania obywatelsta? Czy sie myle?

--- Koniec cytatu ---
TAK

Krakers:

--- Cytat: Jomir w 07 Sty 2014, 22:02:08 ---TAK

--- Koniec cytatu ---
Hvorfor siger du tak? ;)

Krakers:

--- Cytat: Impossible w 07 Sty 2014, 21:03:14 ---Pobyt staly jest chyba jednym z warunkow do otrzymania obywatelsta? Czy sie myle?

--- Koniec cytatu ---
NIE  8)

Impossible - super zadałaś te pytania ;)

faja:

--- Cytat: Impossible w 05 Sty 2014, 21:16:17 ---Dobry wieczór :)
Mam nadzieje ze ktos z Państwa bedzie potrafil mi odpowiedziec na nurtujace mnie pytanie. Otóz jestem w Danii okolo 3 lat,wiem ze po 5ciu latach moge starac sie o tzw "pobyt staly" niestety nigdy nie da sie pewnych sytuacji przewidziec i musze wrocic do Polski na jakies max 5 miesiecy (powrot na uczelnie,obrona itd). Moje pytanie jest nastepujace czy istnieje mozliwosc zrobienia jakies pauzy lub powiadomienia kogos o tej sytuacji? Nie chcialabym zeby te 3 lata mi przepadly bo bardzo sie staralam by sie tu utrzymac itd. Jesli ktokolwiek z Państwa dysponuje waznymi dla mnie i formacjami i potrafi mi (w miare mozliwosci) podac do tego podstawe prawna to bardzo prosze o odpowiedz. Niestety nie znam sie na tyle na dunskich przepisac jak i nie wladam tak jezykiem dunskim zeby sama sobie wyszukac. Z gory bardzo dziekuje :)

--- Koniec cytatu ---
jesli nie zameldujesz , ze opuszczasz Danie, bedziesz miala tu adres, nikt nie bedzie cie sprawdzal, w Danii liczy sie okres pobytu, nie pracy, jesli nie bedziesz miala srodkow na utrzymanie, choc przeciez mozesz miec sponsora ;), mozesz wplacic na jeden dzien na konto kwote ok, 50tys.koron.
 Nikt nie stawia stempelkow po przekroczeniu granicy, widze, ze zalezy ci na pobycie ciaglym, a warto o to zadbac, jestes mloda, po 5 latach bedziesz miala prawo do SU, czyli studiowania za darmo , po 40 latach prawo do pelnej emerytury.

faja:

--- Cytat: Jomir w 05 Sty 2014, 23:02:39 ---By otrzymac staly pobyt po 5 latach musi byc on nieprzerwany i trzeba to udokumentowac.
Na przyklad ciagloscia dochodow, dziecmi w szkole, obecnoscia na uczelni.
Najczesciej jako dokumentacje przedstawia sie kontrakty na prace, albo zeznania dochodowe.

--- Koniec cytatu ---
nie, Jomir, pobyt staly dokumentujesz årsopgørelse, masz za piec lat årsopgørelse, masz udokumentowany pobyt.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej