poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dyskryminacja  (Przeczytany 32276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: Dyskryminacja
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Lut 2014, 05:15:55 »
Co do lekarzy ;) :

http://www.wprost.pl/ar/437081/Episkopat-wezwal-lekarzy-by-nie-stosowali-sie-do-opinii-naukowcow/

Widocznie ten pan (jako mąż czy nie mąż ;) ) jest na bieżąco z "wytycznymi" z Polski ;).

I po raz kolejny taka refleksja- najgłośniej krzyczą tu, na tym forum, o "wartościach" ludzie, którzy jednym tchem bez żenady przyznają, że NAJWYŻSZĄ WARTOŚCIĄ dla nich jest KASA.  8) Dla niej zniosą WSZYSTKO - nawet życie w takiej "sodomie i gomorze" , jaką jest Dania.

Ja naprawdę, bez złośliwości , proponuję takim ludziom , by żyli w zgodzie ze swoim sumieniem i zamiast narażać swoje dzieci na - tfu!!!! apage satanas!- edukację seksualną, wrócili do kraju , gdzie zamiast tego dzieci maja lekcje religii katolickiej (jak to się ma do ilości mordowanych noworodków, w tym , ponoć , prawie 100%katolickim społeczeństwie, to inna rzecz ).
Pomyslcie, drodzy "prawdziwi katolicy i Polacy", czy naprawdę "cel uświęca wszystkie środki" ? Czy warto się tak męczyć w tym okropnym kraju , zamiast żyć w tym wspaniałym nad Wisłą? A co do kasy....cóż...w Biblii napisano, by nie służyć Mamonie ;).

Z katotalibanem podobnie, jak z tym powiedzonkiem o Muzułmanach- "Przyjechali stamtąd, gdzie było im tak źle, tu, gdzie im jest dobrze, po to, by tu zrobić tak samo, jak jest tam " ;)

Vordi ;)- moja tolerancja kończy się tam, gdzie zaczyna się włażenie z buciorami w moją prywatną przestrzeń. NIE ŻYCZĘ SOBIE być pouczana , jak mam żyć, przez HIPOKRYTÓW, którzy sami żyją wbrew swoim "zasadom", których maja pełne gęby. DLATEGO nie mieszkam w Polsce. W Danii mi dobrze, nie mam w związku z tym jakichś moralnych dylematów, a wręcz przeciwnie- kraj i panujące tu stosunki odpowiadają mi bardziej, niż to, co ostatnio "w sferze ideologicznej" wyprawia się w Polsce.
« Ostatnia zmiana: 23 Lut 2014, 05:33:15 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lut 2014, 06:31:39 »
Ja niewiem dlaczego wiekszosc tak niecierpia polski.jak mozna nie porownywac polski do dani, jak sopocianka napisala w danii 5ml ludnosci w polsce 38ml chyba jest co porownywac maly kraj lepiej kontrolowac.malo polska przeszla wojna itp I co przy takiej ludnosci nie radzi sobie zle po tym wszystkim a dania co takiego zlego przeszla.a co polska nie daje wyksztalcenia I mozliwosci leczenia.jest ci tu dobrze ok ale nie potepiaj polski bo w kazdym kraju jest cos nie tak. Do danii przyjezdza coraz wiecej ludzi I zobaczymy za kilka lat czy bedzie tak wspanialy socjal.juz z wieloma rzeczami nie jest tak latwo I duzo obcinaja.zobacz np.w danii za rehabilitacje sie placi I psychologa itp z wlasnej kieszeni a w polsce nie.i duzo by pisac.tym co jest tu ok to ok nieobrazam ich ale nie obrazajcie polski I ludzi ktorzy nie mowia o niej zle.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Lut 2014, 10:26:31 »
Ja niewiem dlaczego wiekszosc tak niecierpia polski.jak mozna nie porownywac polski do dani, jak sopocianka napisala w danii 5ml ludnosci w polsce 38ml chyba jest co porownywac maly kraj lepiej kontrolowac.malo polska przeszla wojna itp I co przy takiej ludnosci nie radzi sobie zle po tym wszystkim a dania co takiego zlego przeszla.a co polska nie daje wyksztalcenia I mozliwosci leczenia.jest ci tu dobrze ok ale nie potepiaj polski bo w kazdym kraju jest cos nie tak. Do danii przyjezdza coraz wiecej ludzi I zobaczymy za kilka lat czy bedzie tak wspanialy socjal.juz z wieloma rzeczami nie jest tak latwo I duzo obcinaja.zobacz np.w danii za rehabilitacje sie placi I psychologa itp z wlasnej kieszeni a w polsce nie.i duzo by pisac.tym co jest tu ok to ok nieobrazam ich ale nie obrazajcie polski I ludzi ktorzy nie mowia o niej zle.

Maly kraj czy duzy kraj - nie chodzi o to czy latiwj kontrolowa. do czego doprowadzily kontole, mielismy najlepszy przyklad na krajach bylej tzw. Europy Wschodniej, kontrolowanej przez dziesieciolecia. chodzi wylacznie o "samokontrole", demokracje w pelni slowa tego zanczenia i odpowiedzialnosci spolecznej obywateli. Niewiedza nakazuje ci poinformowac nas, ze w Danii placi sie za rehbilitacje i psychologa, co jest zupelnie bledne. Jezeli masz potrzebe takiego swiadczenia (a nie tylko ty o tym sama decydujesz), nie ma najmniejszego problemu, a z ze Polska "daje wyksztalcenie" mozna dyskutowac. W kazdym kraju "daja" wyksztalcenie, pytanie tylko komu i za ile. Natomiast w zupelnosci zgadzam sie z toba, ze nie nalezy obrazac siebie wzajemnie
tutaj na forum. Nie wiem tylko co to oznacza, ze nie nalezy obrazac Polski?.

Offline jolaniebieska

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
    • zajazd
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Lut 2014, 12:28:36 »
Dziwny artykuł, dziwnej autorki. Brak tolerancji to akurat dobitnie miałam okazję poznać w Polsce, nie w Danii. Dyskryminacja to też polska specjalność, vide Radio Maryja.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Lut 2014, 18:30:26 »
Brak tolerancji to akurat dobitnie miałam okazję poznać w Polsce, nie w Danii. Dyskryminacja to też polska specjalność..
Specjalności dunskich to się jeszcze nauczysz, bo widzę, że nie miałaś okazji poznać...jeszcze :P

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Lut 2014, 19:41:15 »
Rzucili kilka kościołów na sprzedaż http://www.magasinetkbh.dk/indhold/kirker-til-salg więc może się złożycie i jakiś kupicie dla ocalenia duńskiego dziedzictwa narodowego ;).
 Ja widziałbym to tak Wielebny Baba Mira naucza osły znaczy owieczki (bo osioł to też baran) że świnia to też żyrafa!!!
 ae przekonuje że emerytom i rencistą do pełnego szczęście brakuje tylko seksu ze zwierzątkami i rewaloryzacji :P
Drogi Gratis_sms wyświetla na ekranie pieśni religijne np.

Każdy rolnik postępowy, sam zapładnia swoje krowy
Każda krowa postępowa, rolnikowi dać gotowa

Cztery razy po dwa razy, osiem razy raz po raz
itd...
No niech też od nas coś mają więcej niż tylko sopociankę w komune i skonfiskowany niemiecki szrot  :-[

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lut 2014, 19:44:29 »
Slyszalam w radio, ze wiekszosc jest po 10 melonow, ale mozna tez cos znalezc za 2,5 :)
W koncu wiara duchem wielka a nie kosciolem, wiec co tam sie napinac na dyszke nie?

Moge byc WIelebna Baba, jak obiecasz, ze bedziesz z taca latal :)

A serio, to jak w Polsce Kosciolowi na nowe auta brakuje to wiernych obaraczaja danina, a tu kosciol pod mlotek idzie!
« Ostatnia zmiana: 24 Lut 2014, 19:56:06 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lut 2014, 19:44:29 »

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Lut 2014, 05:14:07 »
Moge byc WIelebna Baba, jak obiecasz, ze bedziesz z taca latal :)

Mira może jak napastujesz świniaka to i wyjdzie żyrafa  :D ale z białego kruka kościelnego się nie da!!!
Zresztą sama zobacz jak by to wyglądało

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Lut 2014, 04:48:11 »
Taka mała uwaga jeszcze, do "polskich patriotów".
Błaaagam, piszcie PO POLSKU . "Polska" z WIELKIEJ litery, na litość...
nadusiaa
:
Cytuj (zaznaczone)

Nadusiaa, a KTO mówi o SOCJALU ?
Ja mówiłam o "wartościach" , o "ideologii".
NIE KAŻDY ma TYLKO KASĘ na myśli, porównując Danię i Polskę.
Oprócz tego, by mieć co do gara włożyć, liczą się też inne rzeczy.Przynajmniej dla niektórych.
Dla mnie np ważne jest , by moje dziecko, nie będąc katolikiem, nie było dyskryminowane.
Dania mi to zapewnia, Polska - nie.

" Polak gorszego sortu"

Offline Marcellus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 4
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Mar 2014, 20:46:13 »
A w jaki sposób twoje niakatolickie dziecko miałoby być dyskryminowane w Polsce?
Z tego, co wiem, to podpisując odpowiedni świstek zwalniasz potomka z uczestnictwa w lekcjach religii. Nie wspominając, że lekcje te są zwykle okazją do odrabiania zadań z innych przedmiotów, a ksiądz zamiast nauczać Pisma stara się przez większość czasu uspokoić rozwrzeszczoną hałastrę. Nikt nikogo nie biczuje za innowierstwo.
Zawierając przyjaźnie w wieku pacholęcym też raczej nie zaczyna sie od pytania: czy jesteś chrześcijaninem obrządku rzymskiego?

Podaj przykłady tej dyskryminacji jeśli możesz.

Offline kayutek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Mar 2014, 08:45:48 »
Marcellus, w szkole moze i mozna swistek pokazac. Z przedszkolem z tym raczej gorzej. Trudno wyjasnic 4-latkowi dlaczego mama pojdzie do piekla (cudowna pani katechetka) i dlaczego nie moze isc na zajecia "religijne" z innymi dziecmi. To przyklad mojej przyjaciolki z Polski.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Mar 2014, 11:45:03 »
A ja sie zastnawiam dlaczego potrzeba podpisac swistek by dziecko ZWOLNIC. NIe powinno byc odwrotnie? Podpisac swistek by dziecko ZAPISAC???

Offline Marcellus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 4
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Mar 2014, 12:33:25 »
Matka zapisując dziecko do przedszkola powinna dowiedzieć się, znając swoje odmienne religijne upodobania (lub ich brak), jak dane przedszkole zapatruje się na nauczanie religii. Znaczna większość rodziców życzy sobie, by ich dziecię chowane było w wierze katolickiej. Choć pani katechetka tez powinna wykazać się większą wrażliwością, to oczywiste. Może sprawy udałoby się uniknąc, gdyby matka wcześniej porozmawiała z katechetką?

Jomir - jak napisałem wyżej: znaczna większość chce, aby ich dzieci uczęszczały na lekcje religii. Gdyby było odwrotnie, to prawdopodobnie podpisywałoby się świstek, by zapisać.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Mar 2014, 13:19:09 »
Mimo wszsytko uwazam, ze w wolnym kraju, na zajecia dodatkowe powinny byc zapisy.
W obecnym stanie rzeczy wyglada na to, ze religia jest OBOWIAZKOWA i trzeba z niej dziecko wypisac.
Osobiscie, gdyby na mnie trafilo, to ani bym dziecka nie wypisala, ani posylala, a szkola/przedszkole musialaby cos z tym zrobic.
« Ostatnia zmiana: 18 Mar 2014, 13:37:02 wysłana przez Jomir »

Offline kayutek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Mar 2014, 13:23:16 »
Matka zapisujac dziecko do panstwowego przedszkola w swieckim kraju ma myslec o swoich "religijnych upodobaniach" i prosic pania katechetke o brak manipulacji. Zwlaszcza przedszkolaka. Calkiem sensowne ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Mar 2014, 13:23:16 »

Dyskryminacja a niedopasowanie zawodowe na duńskim rynku pracy - ANKIETA

Zaczęty przez DrosiaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4216
Ostatnia wiadomość 17 Wrz 2012, 13:46:21
wysłana przez solange
Dyskryminacja w pracy - jak walczyć?

Zaczęty przez jakotakoDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 8