poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy mamy się wstydzić za duńskich inżynierów? Czyli brzoza uderza ponownie.  (Przeczytany 42240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
No, tuzes chlopie przestrzelil.
Znaczy, ze moherowe teorie to te niedoceniane intelingenckie?

Az mnie slow zabralko na dalsza wypowiedz.  :o
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi 2014, 10:03:22 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Zaszlyszane: kraj ma takich przywodcow na jakich sobie zasluzyl. Niektorzy mowia inaczej: jakich sobie wybral. 

Offline makarpoland

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 44
  • Reputacja: +0/-0
Zaszlyszane: kraj ma takich przywodcow na jakich sobie zasluzyl. Niektorzy mowia inaczej: jakich sobie wybral.
A mi kiedys dziadek powiedzial jeden: "synku, Polska jest taka jak my wszyscy i jej synowie".

W sumie mial racje, ale jak troche doroslem, to jednak sie juz z nim mniej zgadzam.

@Jomir

Nie wiem jakie one sa, ale nie wszystkie spiskowe sa moherowe i oszolomiarskie.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Makar, a odpowiedz mi na jedno pytanie jeszcze.
Dlaczego "jarmułki" tak bardzo ci przeszkadzają, ale nie przeszkadza jawna agentura obcego państwa, podporządkowywanie przepisów prawa narzucanym przez to państwo ideologicznym nakazom, przysięga składana na wierność i posłuszeństwo głowie tego państwa przez polskich funkcjonariuszy tego państwa ...możnaby tak dalej wymieniać.
TO ci nie przeszkadza? Może tu "poszperasz" i znajdziesz ujście dla swojej żyłki poszukiwacza międzynarodowych spisków i układów.
Jakie to państwo mam na myśli ?
A, jedno takie, maleńkie, w srodku jednego z europejskich miast.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi 2014, 16:14:30 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline makarpoland

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Makar, a odpowiedz mi na jedno pytanie jeszcze.
Dlaczego "jarmułki" tak bardzo ci przeszkadzają, ale nie przeszkadza jawna agentura obcego państwa, podporządkowywanie przepisów prawa narzucanym przez to państwo ideologicznym nakazom, przysięga składana na wierność i posłuszeństwo głowie tego państwa przez polskich funkcjonariuszy tego państwa ...możnaby tak dalej wymieniać.
TO ci nie przeszkadza? Może tu "poszperasz" i znajdziesz ujście dla swojej żyłki poszukiwacza międzynarodowych spisków i układów.
Jakie to państwo mam na myśli ?
A, jedno takie, maleńkie, w srodku jednego z europejskich miast.

Przeszkadza, bo Polska to nie Izrael, czy jakikolwiek inny kraj. Nie zycze sobie, ze Kwasniewski pil wode w Charkowie, nie zycze sobie rowniez, zeby Kaczynski obiecywal w jarmulce Zydom zalatwienie sprawe odszkodowan powojennych itp. Nie zgadzam sie rowniez na prowadzenie sledztwa przez pansteo, ktore od 200 albo 300 lat jest naszym smiertelnym wrogiem. Polacy zatracili chyba swoja tozsamosc i poczucie godnosci calkowicie...

Ja nie tropie spiskow, tylko o nich czytam. Ostatnio lyknalem ksiazke Kiezuna o transformacji - bardzo pouczajaca lektura.

Plus przypomnialo mi sie jeszcze, ze: "wielokrotnie powtorzone klamstwo staje sie po jakims czasie prawda". To by pasowalo w odniesieniu do naszej historii najnowszej.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
ZA duzo w Tobie zlosci kolego.
Nie zycze sobie, smiertelny wrog, klamstwa - zestawiasz z poczuciem godnosci;

Poczucie godnosci to nie walka na smierc i zycie, to nie na pohybel wrogom.

Mysle, ze masz sporo do przemyslenia.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
Ale nie odpowiedziałeś na moje proste pytanie . Czy ci nie przeszkadza agentura innego obcego państwa w Polsce i reprezentowanie otwarcie przez polskich polityków jego interesów, a nie Polski ?

Co do tego "kłamstwa powtórzonego"- tu masz całkowicie rację :).
Tobie te kłamstwa powtarzają ci , pożal się boże, historycy, ja tamte czasy PAMIĘTAM. I dlatego nikt mi wody z mózgu nie zrobi i nie powie, że było tak, gdy nie było :). Tu mam nad Tobą przewagę :). A DLACZEGO pewna opcja polityczna pisze, co pisze, to już odpowiedz sobie sam . Taka podstawowa sprawa, zawsze zadaj sobie pytanie "Qui bono" .
Wyobraź sobie teraz sytuację za jakieś 20 lat, gdy będziesz przecierał oczy ze zdumienia, gdy jacyś "historycy" będą pisać o czasach, w których żyjesz teraz.
Nieodparcie nasuwa się na myśl Orwell i "podręczniki historii " dla proli z "Roku 1984" . Technika pisania "na nowo" historii jest ta sama.
A orwellowscy "prole"- któż to taki ?
Ano, nikt inny, tylko "ciemny lud", prawda ?
« Ostatnia zmiana: 02 Kwi 2014, 09:25:18 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

Offline makarpoland

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Zlosci we mnie nie ma - bardziej jestem zalamany i smutny. Poza tym czemu wmawia sie nam ciagle, ze mamy byc cicho i nie walczyc o swoje??? Polacy zostali tak skundleni przez te 50 lat, ze wszystko przyjmuja tylko z rezygnacja alobo narzekaniem, bez podjecia zadnych dzialan. O to mi chodzi. O powszechnoa beznadziejnosc i brak wiary, ze mozemy cos zmienic.

Agentura - oczywiscie, ze przeszkadza, ale nie wiadomo czyja to rzadzi u nas wlasciwie :) I nie martw sie - wiedze opieram na obu zrodlach i zawsze to podkreslam. Poza tym znam pare osob, ktore zyly za komuny i podkreslaja rowniez wielka wiare, podekscytowanie "zmianami", "Bolkiem" itd. No i co??? I co z tego wyszlo?

Kiezun bardzo dobrze to podsumowal w paru zdaniach w ksiazce. Siedzimy w kieszeni zachodniego kapitalu, zarzadzani przez nie wiadomo kogo. Nie mamy zadnego wplywu na zycie w naszym kraju.

Offline makarpoland

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
I juz ostatnia rzecz w tym watku - dosyc ciekawa (z ktora sie zgadzam):

Większość z nas wyszła z rodzinnego domu z wyobrażeniem, że nie powtórzy doświadczeń rodziców” – twierdzi autorka. „Wchodziłam w zmieniającą się rzeczywistość bez poczucia ciągłości także w tym generacyjnym wymiarze. Nie mogłam się chwycić żadnych rodzinnych legend – znaleźć oparcia w niczym, co minione”. Dlaczego? Bo przeszłość została definitywnie zakwestionowana w gigantycznym wysiłku, by kraj bez reszty przeobrazić, zmodernizować, by dogonić Europę. Transformacja ustrojowa zbiegła się z rewolucją informatyczną – „byliśmy społeczeństwem na skraju załamania nerwowego” – wszyscy poruszali się po omacku. „Zachwiała się pokoleniowa hierarchia – pisze Wilk – młodzi szybciej zdobywali kompetencje, bez których nowoczesność była enigmą. […] Młodość stała się sojuszniczką nowości, starość – synonimem przegranej, obciążeniem. Pochłonięci przyszłością, nie dostrzegaliśmy wartości wiedzy o sprawach przeżytych i minionych. Zapewne na takim gruncie zrodził się odrażający pomysł: zabierz babci dowód!”. Odrzuciwszy naturalne wzory osobowe „dzieci transformacji” sięgnęły po te podsuwane przez media: „Dorastałyśmy prędko, zderzając obraz mam z nowymi idolkami. Z telewizorów, reklam i czasopism przyzywały nas nowoczesne kobiety biznesu, królowe fitness i dynamicznego samorozwoju. […] Nasze mamy nie przechodziły gwałtownych metamorfoz – nie ćwiczyły aerobiku, nie miały śnieżnobiałych uśmiechów ani puszystych loków do pasa. Starały się być na czasie, zmieniały kroje spódnic, próbowały nowych kosmetyków. Lecz na tle dziewczyn z billboardów wypadały zbyt prozaicznie i statycznie”. Tak wychowankowie III RP wkroczyli w świat wirtualnych marzeń oraz plastikowej doskonałości i… już w nim pozostali. Bez przeszłości, bez pamięci, bez skali porównawczej. Ba, nawet bez potrzeby pamiętania i porównywania. Tym samym stali się bezradni wobec medialnej manipulacji, niezdolni weryfikować kolorową fikcję.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
Makar- "co z tego wyszło" ?
Wyszło najlepsze, co wyjść w takich, a nie innych okolicznościach mogło.
Do licha, ludzie, zachowujecie się czasem, jakby owa "komuna" była jakimś dziwacznym, nierealnym, abstrakcyjnym tworem, którego, niczym smoka z bajki, należało "pokonać i żyć długo i szczęśliwie" .

Nikt z was zdaje się nie pamiętać o implikacjach PRZEDE WSZYSTKIM  GOSPODARCZYCH. Jaki wysiłek, jaką tytaniczną pracę Polacy wykonali w ciągu tych 25 lat, by z zacofanego gospodarczo i technologicznie oraz mentalnie kraju,stworzyć w miarę (znów , na ile się daje na tle CAŁEJ powojennej rzeczywistości) nowoczesny, europejski kraj. Trzeba było SZYBKO STWORZYĆ w Polsce klasę średnią. Że przez "uwłaszczenie nomenklatury" ? A JAK inaczej ? Trzeba było "w biegu" robić wszystko to, co kraje zachodnie po wojnie spokojnie budowały przez kilkadziesiąt lat. Nie widzą TAKICH OCZYWISTOŚCI ci Twoi "historycy" ? To o kant....stołu ;) z nimi :P, bo albo są głupi, albo nierzetelni.
Fragment artykułu, który przytoczyłes- ale o kim on mówi ?
Znów o "ciemnym ludzie", o "prolach", no, niestety. Opisywana przez autorkę część społeczeństwa to nie jego pełny przekrój. Spłyca zagadnienie - znów - celowo, czy "medialnie manipulując" (hehe ).
Wydaje mi się, że każdy jako- tako rozsądnie myślący człowiek jest w stanie odróżnić "sprzedawanie plastiku" od rzeczy ważnych i prawdziwych. To, o czym pisze autorka, to tylko "nawierzchnia", czubek góry transformacji. Dalczego, zarzucając (? ) społeczeństwu "III RP " płytkość, sama temat traktuje płytko i instrumentalnie, co znów potwierdza moją tezę, że cały przekaz tej opcji jest skabusewany do "proli" i ich sposobu odbioru rzeczywistości.
Chcesz być "prolem", "ciemnym ludem" ?
Ja nie.
(Pomijam tu ustęp o tym, że młodzi szybciej z erze informaytycznej zdobywali kompetencje, bo jest to truizm, który miał swoje odbicie również w rozwiniętych gospodarczo społeczeństwach Zachodu- technologia przyspiesza w postępie geometrycznym niemalże , im człowiek młodszy, tym łatwiej sobie ze zmianami radzi , to kolejna "odkryta " przez autorkę "Ameryka" ).

I na koniec jedno , Makar.
Nie wystarczy być "anty" . Trzeba mieć realny plan, jakąś wizję, konkretną, opartą na rzeczywistych możliwościach i podstawach (na ile jesteśmy w tej zmiennej rzeczywistości, oczywiście, w stanie go sobie jakoś wyobrazić- ale to też jako jedno z założen "planu " trzeba uwzględnić ).
Inaczej to będzie tylko cierpiętnictwo i malkontenctwo. A na tym się nic pozytywnego nie zbuduje.
" Polak gorszego sortu"

Offline makarpoland

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Makar- "co z tego wyszło" ?
Wyszło najlepsze, co wyjść w takich, a nie innych okolicznościach mogło.
Do licha, ludzie, zachowujecie się czasem, jakby owa "komuna" była jakimś dziwacznym, nierealnym, abstrakcyjnym tworem, którego, niczym smoka z bajki, należało "pokonać i żyć długo i szczęśliwie" .

Nikt z was zdaje się nie pamiętać o implikacjach PRZEDE WSZYSTKIM  GOSPODARCZYCH. Jaki wysiłek, jaką tytaniczną pracę Polacy wykonali w ciągu tych 25 lat, by z zacofanego gospodarczo i technologicznie oraz mentalnie kraju,stworzyć w miarę (znów , na ile się daje na tle CAŁEJ powojennej rzeczywistości) nowoczesny, europejski kraj. Trzeba było SZYBKO STWORZYĆ w Polsce klasę średnią. Że przez "uwłaszczenie nomenklatury" ? A JAK inaczej ? Trzeba było "w biegu" robić wszystko to, co kraje zachodnie po wojnie spokojnie budowały przez kilkadziesiąt lat. Nie widzą TAKICH OCZYWISTOŚCI ci Twoi "historycy" ? To o kant....stołu ;) z nimi :P, bo albo są głupi, albo nierzetelni.
Fragment artykułu, który przytoczyłes- ale o kim on mówi ?
Znów o "ciemnym ludzie", o "prolach", no, niestety. Opisywana przez autorkę część społeczeństwa to nie jego pełny przekrój. Spłyca zagadnienie - znów - celowo, czy "medialnie manipulując" (hehe ).
Wydaje mi się, że każdy jako- tako rozsądnie myślący człowiek jest w stanie odróżnić "sprzedawanie plastiku" od rzeczy ważnych i prawdziwych. To, o czym pisze autorka, to tylko "nawierzchnia", czubek góry transformacji. Dalczego, zarzucając (? ) społeczeństwu "III RP " płytkość, sama temat traktuje płytko i instrumentalnie, co znów potwierdza moją tezę, że cały przekaz tej opcji jest skabusewany do "proli" i ich sposobu odbioru rzeczywistości.
Chcesz być "prolem", "ciemnym ludem" ?
Ja nie.
(Pomijam tu ustęp o tym, że młodzi szybciej z erze informaytycznej zdobywali kompetencje, bo jest to truizm, który miał swoje odbicie również w rozwiniętych gospodarczo społeczeństwach Zachodu- technologia przyspiesza w postępie geometrycznym niemalże , im człowiek młodszy, tym łatwiej sobie ze zmianami radzi , to kolejna "odkryta " przez autorkę "Ameryka" ).

I na koniec jedno , Makar.
Nie wystarczy być "anty" . Trzeba mieć realny plan, jakąś wizję, konkretną, opartą na rzeczywistych możliwościach i podstawach (na ile jesteśmy w tej zmiennej rzeczywistości, oczywiście, w stanie go sobie jakoś wyobrazić- ale to też jako jedno z założen "planu " trzeba uwzględnić ).
Inaczej to będzie tylko cierpiętnictwo i malkontenctwo. A na tym się nic pozytywnego nie zbuduje.

Kogo nie przeczytam, do jakich wnioskow nie dojde na podstawie laczenia faktow, czego nie napisze, to zawsze jest zle  ???

Powiem krotko - twoja wypowiedz to glupoty. Takie najzwyklejsze. Sugerujesz, ze zlodziejstwo, wyprzedaz majatku narodowego za grosze typom spod ciemnej gwiazdy, ktore teraz kontroluja rynek i dyktuja stawki Polakom robiacym w zagranicznych koncernach, to jest ta upragniona wolnosc i postep ??? Tak, Polacy pracowali ciezko - tylko po to, zeby teraz pracowac w Lidlu, Realu, Kauflandzie, Tesco i brac kredyty w Pekao, ING (i zarabiac 1.500zl i trzymac gebe na klodke chowajac swoja godnosc na kazdym kroku w kieszen). W sumie dobrze napisalas - Polacy ciezko pracowali, na to zeby zylo sie lepiej. Tylko komu?

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
makar,
Zapytalem Cie kiedys co bys w Polsce zmienil - odpowiedziales, ze nie kandydujesz na prezydenta. Jestes nieszczesliwy z sytuacji w Polsce wiec powinienes miec/zdobyc jakies idee i znalezc "wspolnikow" myslacych podobnie, nic sie nie zmieni gdy ludzie beda pasywni, nieustannie narzekajac.
Place w Polsce dyktuje rynek; nikt nie zaplaci Ci wiecej bo jest patriota czy dobrodusznym czlowiekiem. Dodam, ze bedac w Polsce dziwi mnie czesto niezaradnosc personelu w sklepach czy nawet restauracjach.

Zaproszenie zagranicznych inwestorow ma zawsze jakies, w wiekszosci pozytywne konsekwencje, czesci negatywnych nie mozna niestety uniknac skoro brakuje polskiego kapitalu czy "know how".
 Nawet Dania, z bolem serca, pozwala na to, ze wielkie koncerny unikaja placenia skatu bo jakie by byly konsekwencje gdyby owe firmy sie wyprowadzily zostawiajac tysiace bezrobotnych?
« Ostatnia zmiana: 03 Kwi 2014, 14:18:11 wysłana przez zpatentem »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
Kogo nie przeczytam, do jakich wnioskow nie dojde na podstawie laczenia faktow, czego nie napisze, to zawsze jest zle  ???

Powiem krotko - twoja wypowiedz to glupoty. Takie najzwyklejsze.

No, tak...Ty wiesz lepiej . Argument- nie do zbicia i nie do dyskusji, prawda ? ;)

Co do poziomu życia "biednych Polaków" - zapytaj dziadków, starsze osoby, takie, które w momencie transformacji już coś kojarzyły, które pamiętaja "komunę" - JAKI był ich POZIOM ŻYCIA.
Zadaj sobie pytanie, co przeciętny robotnik z najniższą krajową , czy emeryt, miał wówczas w lodówce, jak miał urządzone i wyposażone mieszkanie, ile procent ludności posiadało jakiekolwiek własne samochody, mieszkania itd. Porównaj te dwie proste sprawy .To zobaczysz, czy ludziom teraz nie zyje się lepiej. Tylko...apetyt i aspiracje społeczne rosną. I to dobrze, że rosna. Tylko, zamiast narzekać i krytykowac, trzeba starać się coś zrobić ze swoim życiem.
Dlaczego Ty zaryzykowałeś, skorzystałeś z prawa do swobodnego przemieszczania się, pracujesz w Danii na swoją przyszłość , a Twój kolega z podwórka kombinuje codziennie na piwo , siedzi na jakimś marnym zasiłku czy garnuszku mamusi,lub chwyta się drobnych robót "na czarno" . Powiem, ci jeszcze jedno. Ten sam Twój kolega , owszem, za komuny miałby pracę , bo był nakaz i przymus pracy , tak samo nic by nie miał i piłby piwo pod sklepem i narzekał. A jeśli znasz normalne państwo, które wszystkim obywatelom "daje" wszystko  "za nic"  , podziel się tą wiedzą ;) - z tymi "biednymi", którym "się należy" (jak to mówiono w PRLu - czy się soi, czy się leży ).
" Polak gorszego sortu"

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
A, jeszcze jedno.
Co do "dumnych państw bez obcego kapitału", to na myśl nasuwają mi się dwa: Korea Północna i Kuba.
Zapewne gdzieś na ziemi są jeszcze jakies inne, o których pies z kulawą noga nie słyszał i które o ten "obcy kapitał " ślą codziennie modły błagalne do swojego bóstwa.

Ja o TAKIEJ Polsce nie marzę.
" Polak gorszego sortu"

Offline makarpoland

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
A co mam napisac  ???

Zaraz bedzie, ze populista, naiwniak, to juz bylo, a to niedorzeczne itp.

Napisze krotko - opodatkowac zagranice, obnizyc podatki i zaczac inwestycje - budowa przemyslu i sciaganie najzdolniejszych ze Wschodu albo edukacja naszej mlodziezy, ktora nam jeszcze zostala. Rozwoj na wzor COP i budowy portu w Gdyni. BUDOWA RODZIMYCH KORPORACJI i sciagniecie do niej emigrantow z kapusta!! Ale kto bedzie chcial znowu dac sie wydymac?

No ale coz. To juz bylo i dawnotemu mowili o tym ludzie madrzejsi ode mnie.

Moim problemem nie jest Zachod i koncerny. Moim problemem jest to, ze w 89r ograbiono zwyklych ludzi ze wszystkiego, pozbawiono ich rownych szans w dazeniu do rozwoju na rzecz dziwnych ludzi z jeszcze dziwniejsza przeszloscia. To byla tzw transformacja wybiorcza albo reglamentowana - tylko dla wybranych na preferencyjnych warunkach plus pare % ludzi, ktorzy sie tam jakos zalapali przypadkiem albo "na farcie". Nasz kraj stacza sie w kierunku III swiata. Ludzi traktuje sie jak bydlo, nie mamy na nic wplywu i pograzamy sie w beznadziei.

Inni ludzi, ktorych moge skrzyknac? Malo ludzi w moim wieku sie tym interesuje. Wazniejsza jest imprezka, Facebook itp. Potem jakos to tam bedzie. A jeszcze dodam, ze jak lekko sie aktywizowalem, to jeszcze bardziej sie zalamywalem, bo wiekszosci ludzi wystarczy pet, piwko i komputer. O przyszlosci w Polsce malo kto mysli.

Jeszcze mam pytanie: Jak cos zmienic w Polsce, jesli nikomu na tym nie zalezy? Jestesmy powoli, ale systematycznie wyniszczani ciezka praca, emigracja, brakiem przemyslu i jego likwidowaniem, brakiem sluzby zdrowia itd itp.

A porownanie Polski z Dania... No coz moge powiedziec. To jak gowno porownywac z twarozkiem. Wystarczy porownac sobie biedaka z Danii i Polski.

poloniainfo.dk

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26466
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17792
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39392
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 18896
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?