poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kiedy ukrócą tych wszyskich naciągaczy, nabusebów i oszutków?  (Przeczytany 14327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
Odp: Kiedy ukrócą tych wszyskich naciągaczy, nabusebów i oszutków?
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Mar 2014, 20:14:40 »
A mnie dziwi jedno  :o Jak okiem sięgnąć te polityki to takie mądre, uczone, wszystkowiedzące i żeby było jaszcze mądrzej
            obradują w kupie.
A tu zwykły poczciwy budowlaniec czy też baba która nawet nie wie z kim ma tą gromadkę bacho :-X znaczy milusińskich :) dyma system niczym doświadczony alfons podopieczne  :P
Więc jak to jest ?
Polityki za głupie czy może  ludziska za mądre  ???

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Mar 2014, 07:28:29 »
Vordi- ale to nie chodzi o to, czy kto "mądry", czy "głupi" . System państwa opiekuńczego jest taki - i po to jest, by w razie szczególnych , trudnych życiowych sytuacji, ktoś nagle np  nie wylądował "pod mostem" , z dziećmi, bez środków do życia.
To, że są tacy,RÓWNIEŻ wśród naszych rodaków, którzy oszukują i okradają NAS WSZYSTKICH , ciężko, uczciwie pracujących i płacących NA NICH podatki, to inna sprawa. Jak słusznie Jomir zauważyła, to DUŃCZYCY ten swój "dobrobyt " i taki rodzaj państwa budowali, zapewne nie zdając sobie sprawy , że "Polak potrafi..."  ::).
Cytuj (zaznaczone)
Wysłany przez: szczurek
« dnia: 18 Mar 2014, 23:08:27 »

Ale co my zwykli ludzie mozemy zrobic ?-fakt pogadac i to i tak nic nie zmieni.spinanie posladkow tu nic nie da!czy nie tak?sa ludzie co kombinuja z podatkami ,z autami ,z praca na czarno.Nic nie da mam biadolenie ze zle robia!mam nadzieje ze prawo i takich siegnie.Obojetnosc?-a jakie jest inne wyjscie -patrzenie co robi Kowalski czy Malinowski?
My, "zwykli ludzie" , możemy jedynie swoją postawą dawać takim "zaradnym" do zrozumienia, że zwyczjnie nie podoba się nam ich żerowanie na nas. Że ci "klienci socjalni" nie dość, że tak naprawdę OKRADAJĄ NAS WSZYSTKICH, to jeszcze "przyprawiają nam gębę".
Zobaczcie, jak to działa: Dania nie dyskryminuje swoich mieszkańców- jak daje, to równo wszystkim, jak zabiera- też. Jak myślicie, NA KOGO źli są Duńczycy , tracący kontanthjelp, bornepenge itd ? Na swoich współziomków  czy na imigrantów, takich, jak my? I , nieważne wtedy jest, czy ty pracujesz uczciwie , płacisz podatki i grosza od państwa nie bierzesz, czy żyjesz z socjalu i wszelkich dodatków. Jesteś "ten zły Polak, co wyciąga łapę ". Tak, niestety, część ludzi myśli - i nie wnikają, widząc cię w sklepie czy Kommune, czy ty pracujesz, czy nie. A JA osobiście nie mam ochoty być postrzegana jako żebrak i oszust dzięki takim "zaradnym" .

to zacznij donosić na znajomych jak tak cie szlak trafia  :o- ale może zajmij się własnym życiem a nie innych
...i w zasadzie takie "mądrości zyciowe Czesia" powinno się kwitować krótko - "no comments ::)"- ale napiszę to, choć wątpię, czy dotrze .
Ja właśnie zajmuję sie SWOIM życiem. Bo to mnie, uczciwie pracującej, płacącej podatki , takie ZŁODZIEJSTWO i ŻEROWANIE  NA MNIE, NA MOIM DZIECKU (bo Kommune nie stać na to czy tamto do przedszkoli czy szkół dzięki takim "zaradnym, co im się należy" ) BEZPOŚREDNIO dotyka.

I uważam, że powinniśmy o tym mówić głośno .
Bo...być może są i tacy wśród "zaradnych" , którzy zwyczajnie nie zdają sobie sprawy z tego, co robią.Dla których "państwo" to jakiś mityczny twór, jacyś "oni" , którzy "mają" , a więc mają obowiązek dawać... Dla których nic nie ma ze sobą związku, a krytykę swojego postępowania odbierają jako jakąś "zawiść".
Co prawda większości z nas, tu piszących, pewnie cięzko nawet sobie wyobrazić taki tok myślenia, że mozna komuś zazdroscic bycia  "dziadem "  , no, ale tak dla pełnej jasności ....;)
" Polak gorszego sortu"

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 73
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Mar 2014, 07:56:44 »
Happybeti daleko nie szukac .Z tego co tu zauwazylem to duzo ,,wlasnie takich,,ma pomoc tu na forum .wystarczy ze napisza ze potrzebuja pomocy bo praca nie taka ,bo go oszukuja i ma faktycznie na forum pelna prawna pomoc w postaci ,,...idz tu ,czy tam ,uszykuj takie i takie dokumenty,podaj swoj nr fona to ci pomoge,wyslalam ci juz na priv ,itd nalezy ci sie socjalna pomoc .masz racje nikt na czole nie ma napisane ,,jestem pracujacym Polakiem ,,a z dziadostwem to naprawde ciezka walka jest.ja osobiscie bym sie wstydzil isc i dziadowac .ale nie kazdy mysli jak my.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Mar 2014, 08:15:37 »
Bo i tez po to to forum jest- byśmy my, Polacy, pomagali sobie np na początku "ogarnąć" pewne sprawy- nikt nie jest omnibusem i wszystkiego nie wie, zwłaszcza , gdy dopabuse przyjechał i nie zna języka.
Ale tu własnie, myślę, nasza rola- DOBRYCH doradców.
Nie w stylu " nalezy ci się...." , tylko np.
- płać A-Kasse od początku, gdy tylko zaczynasz pracę. Wtedy nie będziesz zmuszony korzystać z "socjalu". Wiadomo, ze tak naprawde to to tez jest jakas forma pomocy, no, ale to są SKŁADKI, masz świadomość, że sam tez się dokładasz, że zrobiłeś, co mogłeś, by "dziadem" nie być.
- nie kombinuj z nienależnymi ulgami, bo byc może przyjdzie czas, gdy będziesz musiał nagle to wszystko zwrócić
i tak dalej w tym stylu - wiadomo, o co chodzi.

Mysle, że nawet sensownie byłoby stworzyc taki "dekalog nowoprzybyłego" i umieścić go w "poczytnym i widocznym  " miejscu , gdzie każdy mógłby przeczytać, co ABSOLUTNIE trzeba zrobić, by potem uniknąc sytuacji w stylu " Ratunku!!!! Pomóżcie! ". Innymi słowy- NAUCZYĆ Rodaków (tych, co mają dobrą wolę, oczywiście, oszustów i złodziei i tak niczego nie nauczysz, bo taki ich , oszustów, już charakter) , jak się ZABEZPIECZYĆ, na ile się da, przed przykrymi niespodziankami, których możnaby uniknąć, gdyby nie niewiedza.
" Polak gorszego sortu"

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Mar 2014, 08:40:52 »
Brawo.i ot wszystko na temat

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Mar 2014, 15:07:25 »
Czyli za napad na bank ponosi odpowiedzialnosc bank - no bo po co przechowuje pieniadze...

A jak tobie ukradna samochód to twoja wina - po co kupowales samochód...

;D
Porównanie w stylu: Powiedz Kasiu jak masz na imię? No chyba , że to wiosenny żart to ok.

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Mar 2014, 16:10:32 »
Happybeti masz racje :)
do mnie na fb ostatnio pisze dziewczyna:
-D: Hej co mi sie nalezy jak pracuje w Danii legalnie 3 miesiace?
-Ja: Jesli stracisz prace, mozesz zlozyc wniosek o kontanthjælp.
-D: A jak sie sama zwolnie?
 ;D ;D ;D ;D
To juz nawet sie nie opyla pracowac...a ja glupia 9 godzin dziennie flaki sobie wypruwam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Mar 2014, 16:10:32 »

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Mar 2014, 17:51:47 »
No widzisz ty po 9 ja po 11 a moja zonka po 8 .Trzeba bylo jej napisac ze jej sie nalezy zjazd do Polski.To jest straszne bo w kregach gdzie sie obracamy wsrod dunczykow to oni wiedza ze my pracujemy ale tak jak ktos nas nie zna a dowie sie ze jestesmy Polakami to faktycznie mozemy uchodzic za DZIADOW .naprawde przykre .
Biedny autor postu faktycznie tak sie zdenerwowal ze litery pozjadal .Trzeba przyjac to na spokojnie ale faktycznie zaczac zwalczac dziadostwo
« Ostatnia zmiana: 20 Mar 2014, 18:17:53 wysłana przez szczurek »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Mar 2014, 21:00:11 »
Zwalczac? Jak zwalczac?
Ja mysle, ze wystarczy brak aprobaty. Wielu ludzi zyje bradzo zwaracajac uwage na to "co ludzie" powiedza.
Wiec niech ludzie zaczna glosno mowic, ze to zwyczajne kretactwo.

Brak aprobaty, zamiast milczacego przyzwolenia, zmieni nastawienie wielu.

Tak, mozna stracic przyjaciol, ale mi osobiscie z kretaczami nie bardzo po drodze :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Marianoitaliano

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Mar 2014, 22:08:36 »
Tak, skat zwroci uwage tym "oszutkom" w nastepnym roku rozliczeniowym - to napewno. Mysle ze "naciągacze, nabuseby i oszutki" sypiaja raczej dobrze. A taki co patrzy bliznim na rece, zyje przecietnie 10 do 15 lat krocej (stres, rak zoladka i i inne), (wg. statystyk 2013rok- badanie nad zawiscia)

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Mar 2014, 22:19:11 »
ZWALCZAC-nie pomagac ,nie doradzac .

Offline Marianoitaliano

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Mar 2014, 23:01:44 »
Nie rozumiem takowego podejscia. Jaki jest sens zycia takich osob? Przeciez oprocz zrodla dochodu, praca jest wielokrotnie rowniez mozliwoscia na "wyrwanie" sie z domu, przebywanie w towarzystwie innych osob, a gdzie chec samorealizacji.. Ehh powiem tak.. od tygodnia jedyne o czym mysle to rozliczenie i ulgi.. przyznam szczerze, ze w pewnym momencie doszlam do wniosku, ze lepiej nie siegac po cos co nie zostalo mi dane i nie kombinowac niz martwic sie i szarpac w Skat. Poza tym jesli ktos  przyjechal do Danii w celach zarobkowych, to niech pracuje a nie kombinuje co zrobic, zeby sie nie narobic, a zarobic  :-\
Hmmm... niektorzy maja prace w domu, niektorzy nie lubia przebywac w towarzystwie innych osob, a ja chce sie realizowac gdzies na hamaku w Brazylii, no ale nie mam kasy, wiec pojde znow jutro do pracy, odloze sobie troszeczke. Mam nadzieje, ze jutro zrozumiesz podejscie innych ludzi, i zaserwujesz nam kolejny przepis na udane zycie. pa

zaczarujmnie

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Mar 2014, 10:15:06 »
Przepraszam, ale nie rozumiem wogóle tego ataku w moim kierunku :) Wyraziłam swoje, skromne zdanie.. rozumiem, że część osób pracuje w domu, rozumiem że nie każdy odczuwa chęć przebywania w towarzystwie innych osób.. ale nie tego post dotyczył ;) mówiłam o osobach, które przyjeżdzają do Danii i kombinują, aby "wyciągnąć" jak najwięcej nie wysilając się przy tym zbyt wiele.. Poza tym nikomu nie serwowałam przepisu na udane życie :)

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Mar 2014, 11:05:42 »
Hmmm... niektorzy maja prace w domu, niektorzy nie lubia przebywac w towarzystwie innych osob, a ja chce sie realizowac gdzies na hamaku w Brazylii, no ale nie mam kasy, wiec pojde znow jutro do pracy, odloze sobie troszeczke. Mam nadzieje, ze jutro zrozumiesz podejscie innych ludzi, i zaserwujesz nam kolejny przepis na udane zycie. pa
mysle ze twoj atak chyba jest pudlem.bo nie widze by zaczarujmnie podpisala sie obiema rekoma pod ,,dziadostwem,,
Sa piekniejsze miejsca niz Brazylia wiec mysle ze to ty zaserwowalas przepis na skromne udane zycie.perspektywy na Brazylije to chyba przy minimalnym wysilku?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Mar 2014, 11:07:42 »
"zaczarujmnie" to nie atak, to glos w dyskusji.
Za kazdym pogladem mozna sie zgadzac lub nie.

Marianoitaliano inaczej mysili, ale ani jedyn slowem nie jest nieuprzejmy w stosunku do CIebie.

Szczerze mowiac, ciesze sie bardzo, ze mamy dwie KULTURALNE dyskusje na forum, gdzie spieramy sie TYLKO na poglady.

Nie bierz dyskusji personalnie :)
Jak nie bedziemy mieli roznych punktow widzenia, nie bedziemy mieli dyskusji!
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 21 Mar 2014, 11:07:42 »

Pierwsze wezwanie do Jobcenter. Kiedy?

Zaczęty przez fisz_20Dział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5270
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2016, 20:28:04
wysłana przez farvela
do kiedy zwrocic podatek?

Zaczęty przez sopociankaDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3653
Ostatnia wiadomość 28 Cze 2011, 01:27:59
wysłana przez roga
do kiedy obowiązuja stare banknoty duńskie?

Zaczęty przez wojo3271Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7074
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2012, 13:12:55
wysłana przez wojo3271
Kiedy najwczewśniej do przedszkola???

Zaczęty przez Magda_lenaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 8312
Ostatnia wiadomość 02 Paź 2012, 13:36:50
wysłana przez anha
kiedy Duńczyk "zwleka" z zapłaceniem faktury...

Zaczęty przez detmonDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4656
Ostatnia wiadomość 03 Wrz 2013, 12:55:32
wysłana przez detmon