Ogólne > Rodzina ...
Konkubinat/rejestracja zwiazku/slub cywilny
szczurek:
Endrju ty po slubie to nie wycieczki do skata tylko zabierz panne mloda w podroz .
Endrju:
Oczywistych oczywistości na forum nie poruszam :D raczej dopytuje o to, co jest problematyczne dla mnie :)
Jomir:
Z tym skatem, to trudno udzielic nalezyta odpowiedz.
Jezeli teraz zmienisz, to wzrosnie CI skat za nastepne dwa miesiace, bardzo drastycznie, bo zalegly podatek wejdzie na reszte dochodow w tym roku. Ale moze ulga zony, ktora Ci wjedzie "na stan" jakos to zniweluje.
Jezeli nie zmienisz, bedziesz mial do zaplaty spory podatek na wiosne.
ZMiana teraz nieco go zmniejszy.
Ten ophold to dla zony tak?
Zeby uzyskac fradrag zony (zerknij na wypowiedz Rogi kilka postwo wyzej), zona musi byc w kraju. Wiec musisz zaczac od opholdu.
Co do kwoty na jaka masz zmienic, to masz tam wpisac kwote jaka wedlug Ciebie zarobisz w tym roku. Czyli ile zarobiles przed i po podwyzce plus pozostale miesiace.
ksiazecph:
witam
dokumenty potrzebne mozesz zamowic przez internet i Wam wysla do Dani to nie zaden problem
znajdz namiary na urzad w Polsce ktory te dokumenty wydaje w danym wojewodzctwie osatniego zamieszkania twojej nazeczonej badz gdzie urodzila sie, albo do nich napisz maila albo zadzwon
drobna oplata i po klopocie badz niech rodzina Wam te drugi zalatwi i wysle
to sobie przetlumacz a dowiesz sie wszystkiego
http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=6324
i nie masz zarejestrowac nazeczonej w komunie ale w statsforvaltning, komuna moze Ci w tym pomoc
ale szybciej bedzie w wspomniany urzedzie i ta moze nie beda wymagac danych dokumentow ale nie wiem
ksiazecph:
po slubie wszystko bedzie automatycznie, nikogo nie musisz informowac
zona dostanie pobyt po tobie a o reszte panstwo dunskie zadba
i to samo bedzie jak ja zarestrujesz jako konkubine
zadnego skatu nie musisz informowac itd.
a jak chcesz miec wiecej na reke w danej chwili po slubie badz zarejestrowaniu konkubiny to zawsze mozesz zmienic swoja a-konto karte podatkowa
rownie mozesz zmienic swoja karte podatkowa w danej chwili zapominajac zone, konkubine ale musisz sie liczyc ze albo postaniesz doplate albo zwrot po zakonczonym roku podatkowy
jak ja poslubisz i wam nie wyjdzie, choc zycze wam powodzenia to jesli nie zgodzi sie na rozwod to co najmniej szesc miesiecy separacji, po obopulnej zgodzie rozwod, nie to dopabuse po roku rozwod
inna sytuacja z konkubina
badz konkukina badz zona jak nie pracuje to nalezy ci sie znizka podatkowa - fradrag o ktora automatycznie rzad dunski zadba
jak pracuje i do pewnej kwoty to dostaniesz dodatkowa zniszke po niej automatycznie po zakonczeniu danego roku
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej