Ogólne > Dania i o Danii
Mieszkanie-wilgoc
BTK483:
--- Cytat: @ae@ w 10 Wrz 2014, 20:07:56 ---Mozna zaczac juz na etapie szukania mieszkania - kiedy wybudowane, czy ocieplone i kiedy, kto miszkal przed nami i jak dlugo, porozmawiac z poprzednim najemca, popatrzec na drzwi, okna, mury, sprawdzic ile wydal na ogrzewanie poprzedni wlasciciel, jak wietrzy sie mieszkanie - sa wywietrzniki?, jakie sa podlogi - isolacja?
No i jak tu juz ktos napisal - tanie mieszkanie, szybko znalezione nie moze byc super izolowane i super cieple i super ekonomiczne - bo to sie nie bedzie oplacalo wlascicielowi.
Cudów nie ma - albo placisz albo masz cos hm...troche gorszego od "sredniej krajowej".
Zgadzam sie z Jomir - tu jest Dania, bardzo wysoka wilgotnosc powietrza caly rok, wilgotne lata i zimy bez mrozów, to raj na ziemi dla róznych grzybów domowych. Im lepiej isolowany dom tym mniejsza cyrkulacja powietrza, tym wyzsza wilgotnosc tym lepiej dla grzyba :-). Wietrzyc trzeba, emhætte tez trzeba wlaczyc, nie tylko przy bigosie ale za kazdym razem przy gotowaniu.
A tu praktyczna odpowiedz na twoje pytanie:
http://www.familieadvokaten.dk/Breve-700/b700-592.html
--- Koniec cytatu ---
Bardzo Ci dziekuje za ta odpowiedz, na pewno mi to pomoze bo wlasciciel na pewno tego nie naprawi, ale wlasnie on jest prywatnym wlascicielem i jak wyprowadze sie przed 3 miesiacami i nie bedzie chcial oddac mi kaucji to co moge zrobic w tej sprawie?
Jomir:
poczytaj tu:
http://www.skimmel.dk/Generel%20information%20og%20gode%20r%C3%A5d/Ofte%20stillede%20sp%C3%B8rgsm%C3%A5l.aspx
wkleilam ten link nieco wyzej, ale w miedzyczasie rozmyl sie w dyskusji o sprzataczkach
szczurek:
--- Cytat: nadusiaa w 09 Wrz 2014, 17:43:31 ---ja w mieszkaniu nie suszylam rzeczy a gdy przychodzily zimne dni i zima to na scianach pojawial sie grzyb,smierdzialo okropnie.mieszkanie wietrzone co chwile zima nie zima bo tak sie robi i to i tak nic niedalo kupowalam preparaty ale to wina w scianach.sprzatam domy i widze ze masa dunczykow ma te same problemy z grzybem juz na oknach im sie pojawia nie wiem o co chodzi ale my takich problemow az takich w polsce nie mamy jak oni.zgadzam sie z leo1 ma racje.sciany cienkie itp.mam wynajete nowe mieszkanie bo w tamtym mieszkaniu dzieci mi ciagle chorowaly lekarz mowil ze to przez ten grzyb ale w tym nowym mieszkaniu jak przychodzi zima to czuje smrud z lazienki,wentylacja tam jest niewiem dlaczego smierci wilgocia.sciana cieniutka nieocieplona podloga z kafetek jak wchodze to lud.a oni olewka maja przyjsc sprawdzic i nic szlak trafia.grzejniki chodza na maksa a oni mowia ze nie grzeja mocna bo to od temoeratury na dworzu i on ocenia sam ale mi jest zimno do licha niewim co robic jak przyjdzie zima
--- Koniec cytatu ---
kupic sobie cieple galoty i wietrzyc mieszkanie .ja nie mam problemu z wilgocia.Jak gotujemy okap zalaczamy nie wisi tylko dla ozdoby .w laziience wentylator chodzi nie tylko podczas kapieli ale i po kapieli .ja na pradzie przyoszczedzisz to bedziesz walczyc z grzybkiemi mozaika na scianach
faja:
--- Cytat: Jomir w 11 Wrz 2014, 07:40:17 ---poczytaj tu:
http://www.skimmel.dk/Generel%20information%20og%20gode%20r%C3%A5d/Ofte%20stillede%20sp%C3%B8rgsm%C3%A5l.aspx
--- Koniec cytatu ---
Brawo Jomir
Teraz wazne jest ile osob narzekajacych na plesn w mieszkaniu przeczytalo te informacje, ile rzetelnie odpowiedzialo sobie, co robi, zeby uniknac wilgoci.
BTK czasem warto poswiecic pieniadze dla ratowania zdrowia i zmienic mieszkanie, mysle, ze mozecie tez sami pomalowac na nowo, moze bedzie taniej, ale jak gdzies tam bylo napisane: najpierw pisemna reklamacja do wlasciciela, bo na wyprowadzke przed trzema miesiacami, tez musisz miec zgode.
szczurek:
Po co im czytac .za dwa tygodnie ktos napisze ze ma wilgoc w mieszkaniu to tak jak z dawaniem ogloszen w dziale ,,transport,,
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej