Ogólne > Rodzina ...

jade z dziećmi do Danii i mam pare pytań

<< < (5/7) > >>

suso:
Dania jest super krajem, niestety ma też "wady ".niektóre z tych wad są ciężkie do przełkniecia dla rodziny dopabuse co przyjechała z Polski. Choćby opieka lekarska pierwszego kontaktu, albo opieka w przedszkolu. To też trzeba brać pod uwagę,przyjeżdżając tu.

mmaw:
te "wady" to polskie raczej i polskie myślenie bo jak się tak człowiek zagłębi w temat to jest wiele mądrzejszych rozwiązań. szkoda tylko ze wszyscy Ci nasi politycy jezdza po świecie  za pieniądze podatnikow i nie są w stanie wprowadzić choć takiej namiastki w Pl

farvela:
Rodzinne nalicza się od pracy jednego z rodzicow, i nie musi to byc matka. Takze po pol roku pracy Twojego partnera otrzymacie 25 proc rodzinnego. Po roku bedzie to 50, potem 75 itd. 100 proc po 2 latach.
Jesli chodzi o przedszkole. Wszystkie dzieci zaczynały w ten sposób. Zero znajomosci języka. Moj młodszy syn miał 3 lata kiedy tu poszedł pierwszy raz do przedszkola. Początki były trudne, dla wszystkich, ale chyba nie myszę mowić jak śmiga po dunsku teraz ;)

A Ty mozesz spokojnie pracować jak ogarniesz dzieci w instytucjach. Albo iść do szkoły duńskiego. Tak czy tak, do tego potrzebne - ophold, cpr.

dania_d:

--- Cytat: suso w 18 Paź 2015, 16:40:02 ---Dania jest super krajem, niestety ma też "wady ".niektóre z tych wad są ciężkie do przełkniecia dla rodziny dopabuse co przyjechała z Polski. Choćby opieka lekarska pierwszego kontaktu, albo opieka w przedszkolu. To też trzeba brać pod uwagę,przyjeżdżając tu.

--- Koniec cytatu ---
Co ty chcesz od opieki lekarskiej. Moja zona tez narzekala. A dzis popiea dunski system lecznictwa. A niech gdzies uslyszy ze dzieciom antybiotyki na grype czy inne peirdoly. Od kilku lat zadnej grypy w domu. A opieka w przedszkolu obecnie troszk kuleje z powodu ciec kadrowych. Ale pamietam jak kiedys nasze jak byly male spotkaly sie z dziecmi z pl. To nasze ciagle chwalono ;) wygimnastykowane, ruchliwe itd.
Jak ci dzieci dorosna i porownasz kiedys z tymi z pl to docenisz i zrozumiesz

suso:
Dania_d.. Musisz uważniej czytać posty. Słowa wady użyłem jako odnośnika. Sam przyzwyczaiłem się do duńskiej służby zdrowia, tak samo jak moja rodzina. Mieszkam tu już dość długo. Ale wiem ze ludziom którzy dopabuse co wyrwali się z polskiego systemu,ciężko się od razu i bez zastrzeżeń przerzucić się na duńskie standardy. 
To tylko chciałem napisać ;-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej