poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Komentarze powyborcze?  (Przeczytany 169733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tajga75

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +2/-0
Odp: Komentarze powyborcze?
« Odpowiedź #150 dnia: 18 Lis 2015, 11:15:03 »
Cytuj (zaznaczone)
Super expres - super źródło.
Przytoczyłam jedna z gazet w ktorej o tym pisali. W internecie tez było duzo o tym.

Cytuj (zaznaczone)
Podczas zaprzysiężenia rządu prezydent powiedział, że"teraz Polska będzie sprawiedliwa" i zaraz po tym uniewinnił Kamińskiego
Co do Kaminskiego to tez mi się to nie podoba co zrobil prezydent. Z tego co ostanio  czytalam to wcześniejsi prezydencji tez nie jedno maja na sumieniu( Walensa uniewinil  Slowika za kase) . A zreszta jemu dali dokument do podpisu to sam nie wiedzial co podpisuje. Ja osobiscie nie wierze w Polski wymiar sprawiedliwosci, ale to jest tylko moje zdanie.
Co jedni to lepsi rzadza ta nasza Polska!!!

Cytuj (zaznaczone)
W odpowiedzi na artykuł niemiecki dziennikarz usłyszał, że Niemcy zabijali ludzi w czasie II wojny światowej. Ręce opadają.
Nie rozumie o co chodzi w tym co napisałeś!! A kto mordowal ludzi w czasie II wojny swiatowej??

A co dobrego zrobila Merklel dla Europy ściągając uchodźców!! Nie wczesniej jak wczoraj było glosno ,ze planowany był zamach w Hanowerze w czasie meczu Niemcy- Holandia. Odkryto furgonetke pod stadionem z materialmi wybuchowymi i mecz zostal odwolany.Na tym meczu miał być sama Merkel.Czy Niemcy sa zadowoleni z uchodźców !! Jak masz czas to poczytaj troche w internecie ,bo media Ci tego nie powiedza jak sa nastroje w Niemczech. Zamkniete granice ,podpalenia w osrodkach o to cala prawda. Szwecja tez tak otwarta byla i co granice tez zamkniete!!

Cytuj (zaznaczone)
Ministrami są ludzie mający za sobą wiele afer, przekrętów i nadużyć.

Oczywiscie w rzadzie PO takowych nie bylo ???
Nie bede juz przytaczac afer jakie byly za ich rzadzenia.

Moje zdanie jest takie ,ze nic sie w Polsce nie zmieni jak beda rzadzic Ci sami ludzie!! Oni wszyscy sie tylko stalkami wymieniaja.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #151 dnia: 18 Lis 2015, 11:18:41 »
Moje zdanie jest takie ,ze nic sie w Polsce nie zmieni jak beda rzadzic Ci sami ludzie!! Oni wszyscy sie tylko stalkami wymieniaja.

A dlaczego tak jest i bedzie? Kto to i kiedy zmieni, na co ludzie tam mieszkajacy licza? Na "boska interwencje" ?

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #152 dnia: 18 Lis 2015, 14:12:34 »
Habanero,

Chcialbym, nie prosilbym ! Zebys jako intrygujaco nowy, bystry i aktywny forumowicz z wieloma mocnymi pogladami , opisal na czym polega polski patriotyzm.

Jak juz wielokrotnie wspominalem nigdy w Danii nie slyszalem okreslenia "dunski patriota", a pomimo wszystko frekwencja wyborcza jest ok. 90%, choragiewki wisza wszedzie, gdy sa tutaj jakies swieta narodowe.Oni po prostu tego nie manifestuja bo to jest genetyczna swiadomosc czy dumna mila przyjemnosc, pewnie odruch bezwarunkowy.

Dla mnie polski patriotyzm to grupowe lamentowanie, narzekanie, obwinianie wszystkich o wszystko, nagminna bezradnosc, brak inwencji i wyborcze lenistwo.
Podziwiam polskich quasi patriotow na emigracji, ktorzy, zreszta dzieki instynktom samozachowawczym :)  prawdopodobnie nigdy do Polski nie wroca, bredzacych o pariotyzmie, bedac nabusezlacznie rodzinnie podlaczonych do zagranicznego dobrobytu.

Definicje innych zagranicznych patriotow tez sa, przeze mnie mile widziane :)

Odpiszę wieczorem jak wrócę do domu.
Ale widzę że zebranie TWA było ....

EDYTA: Było zebranie, i posiłki przyszły ;)
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #153 dnia: 18 Lis 2015, 14:31:02 »
Jestes w bledzie kolego, zadnej konferencen nie bylo.Zawsze jestem jedynym autorem moich postow.
 Dodam, ze dla mnie termin " patriotyzm" to taki klucz francuski politykow do sklonienia ludnosci do wyrzeczen, ofiar, najczesciej spowodowanych przez owych wybrancow.
O patriotyzmie mowi sie tez w USA ale jest to spowodowane etniczna roznorodnoscia.
Tez nie po raz pierwszej pisze o patriotyzmie.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #154 dnia: 18 Lis 2015, 19:40:30 »
@zpatentem myślę że dobrze wiesz co mógłbym Ci powiedzieć... Ale uciekasz się do chwytu z pytaniem retorycznym tylko po to , żeby "wyłapać" jakieś moje potknięcie, może niewłaściwie dobrane słowo , etc. I ku uciesze Happybeti napisać kolejnych kilka słów na temat bezsensowności tego w co wierzę i o co walczę. Dodam tylko że z Tobą akurat można dyskutować, bo Ty nie uciekasz się do obrażania rozmówcy, przynajmniej na razie.

"Patriotyzm (łac. patria,-ae = ojczyzna, gr. patriotes) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar; pełna gotowość do jej obrony, w każdej chwili. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a także gotowością do pracy dla jej dobra i w razie potrzeby poświęcenia dla niej własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka. Patriotyzm oparty jest na poczuciu więzi społecznej, wspólnoty kulturowej oraz solidarności z własnym narodem i społecznością."

Tak patriotyzm opisuje ciocia Wikipedia... Nieco patatycznie , co nie ?  ;)  Ale coś w tym jest. Dla mnie patriotyzm na pewno jest oddaniem sprawom Ojczyzny, znajomości jej historii i kultury a także dbałością o utrwalanie i pielęgnowanie tejże historii i kultury. O szacunku dla mowy ojczystej nie wspomnę. Solidarność z własnym Narodem i społecznością, coś zupełnie obcego lewactwu , mimimichnikom i patologiom typu PO. Patriotyzm nie jest wartością stałą, jest zależny od czasów i sytuacji ; innym patriotyzmem wykazywali się moi przodkowie, walczący w powstaniach i bitwach  i innym patriotyzmem będę wykazywał się ja, chyba że (nie daj Panie Boże) mnie też przyjdzie walczyć...

Na pewno patriotami są ludzie poświęcający czas i mnóstwo innych środków na informowanie społeczeństwa o zagrożeniach płynących z islamiacji , z odchodzenia polskiego społeczeństwa od tradycji chrześcijańskich czy z ogólnego uwielbienia dla pederastów i wszelkiej innej sodomii. Sam siebie uważam za patriotę ponieważ wspieram finansowo i nie tylko finansowo, działalność kilku organizacji, jestem też aktywnym działaczem kilku z nich.

Mam nadzieję że moja odpowiedź w jakimś tam stopniu zaspokoiła Twoją ciekawość
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #155 dnia: 19 Lis 2015, 04:37:22 »
Jak widać, nie potrafiłeś sobie odmówić , nawet odpowiadając zpatowi, uszczypliwości w moim kierunku i obrażania myślących inaczej.
Głowną cechą polskich "prawicowych" "patriotów" jest brak tolerancji i przeswiadczenie o własnej nieomylności i monopolu na "patriotyzm" .
Mieszanie np. orientacji seksualnej czy religii do tego, czy ktoś jest patriotą , czy nie, uważam za dyskwalifikujące.
Bo , niech ktoś mi wytłumaczy, dlaczego słuchanie poleceń i podporządkowanie swoich działań obcemu państwu, Watykanowi, ma być "patriotyczne" ?
Dlaczego ateista czy buddysta czy czciciel Potwora Spaghetti ;)-nie może być patriotą ?
A wyznawca Światowida?
Jest patriotą, czy nie ? ;)

I na co poświęcali swój czas i srodki polscy "patrioci", gdy nie było "zagrożenia islamizacją" ?
"Zagrożeniu ateizacją" , "zagrożeniu zydowskiemu" ?
Brak słów... ::)

A, jako , ze byłam przekonana, iż Habanero "troszkę" tendencyjnie podpiera się Wiki, pozwolę sobie przytoczyć tu kolejne cytaty :

Cytuj (zaznaczone)
Cechami patrioty jest umiłowanie własnej ojczyzny i narodu oraz szacunek dla swoich przodków. Może być ono realizowane poprzez kultywowanie tradycji i obrzędów, obchodzenie świąt i rocznic, oddawanie czci bohaterom narodowym oraz sławnym osobistościom zasłużonym dla kraju, a także kultywowanie pamięci o nich. Patriotyzm oznacza także postawę prospołeczną przejawiającą się również w pozytywnym działaniu na rzecz rozwoju swojej lokalnej społeczności w różnego rodzaju przedsięwzięciach o charakterze kulturalnym, politycznym, gospodarczym i społecznym; uczestnictwo w wyborach, świadomą postawą obywatelską, ochroną własnego dziedzictwa kulturowego.
Czy za ochronę dziedzictwa kulturowego uznamy wytrzebienie go przez KK ? KK wręcz zakazuje starych obrzędów, uznając je za zabobony. Co wybiera "patriota" ? Dziedzictwo kulturowe, czy religię ?
Dalej czytamy :
Cytuj (zaznaczone)
W pewnych sytuacjach, takich jak utrata niepodległości czy narzucenie danej społeczności rządów o charakterze tyrańskim, działania na szkodę represyjnego aparatu państwowego mogą być uznawane jako patriotyczne, jeżeli służą one budowaniu ojczyzny – nieposłuszeństwo obywatelskie.
Czy ja, załóżmy, mieszkając teraz w Polsce i uznając rząd PIS za tyrański , mogę działaś na szkodę "represyjnego aparatu państwowego"  i to będzie "patriotyzm" ?
W mojej opinii państwo PIS BĘDZIE represyjne i tyrańskie.

A w następnym akapicie - "wisienka na torcie" ;)

Cytuj (zaznaczone)
Patriotyzm to stawianie dobra kraju i swojej społeczności ponad interes osobisty. Wymaga on osobistego poświęcenia i podporządkowania interesom społeczności co może się niekiedy wiązać z rezygnacją z prywatnych korzyści, a nawet z odniesieniem straty. Wynika on z poczucia więzi społecznej i emocjonalnej z narodem, kulturą, tradycją oraz przodkami. Patriotyzm opiera się na poczuciu lojalności wobec społeczności, w której się żyje. Wiąże się także z poszanowaniem innych narodów i ich kultury.
Jak to się ma do wypowiedzi o innych narodach , już nawet nie mówię o arabskich nacjach. Ale wszystkie inne dla "prawiczków" to przeciez "dzikusy" i "brudasy". A Niemcy źli, a Żydzi,  a Rosja zła, a Czesi to "Pepiki", a "Duny" to "tępe i naiwne", a Obama to "koniec cywilizacji białego człowieka"  i tak dalej, możnaby wymieniac długo epitety, którymi "jedynie słuszni patrioci" obdarzają inne narody i kultury.
Jest taka zasada- chcesz, by cię szanowano, sam też musisz szacunek okazać.
Inaczej kończy się "Ustawami Norymberskimi" .
« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2015, 05:04:44 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #156 dnia: 19 Lis 2015, 07:07:20 »

Nie rozumie o co chodzi w tym co napisałeś!! A kto mordowal ludzi w czasie II wojny swiatowej??

Widzę, że czytanie ze zrozumieniem się kłania. Więc wytłumaczę jeszcze raz. Polityk chlapnął głupotę, dziennikarz to wychwycił a ten z braku jakichkolwiek argumentów wyjechał z wojną. To było po prostu nieeleganckie, nietaktowne, chamskie i zwyczajnie dziecinne. Chociaż nawet dzieci w przedszkolu uczy się, że w ten sposób się nie gryzie.

A tak na marginesie, Polacy też w czasie wojny święci nie byli.

Wczoraj w czasie expose uderzyło mnie jedno. Pani "premier" jak mantrę powtarzała "Polacy, Polacy, Polacy". A przecież nawet w Sejmie mniejszość niemiecka ma swojego przedstawiciela a w kraju żyje mnóstwo osób narodowości innej niż polska, a które podlegają polskiemu prawu. Więc to ich nie dotyczy? Polska dla Polaków?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #156 dnia: 19 Lis 2015, 07:07:20 »

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #157 dnia: 19 Lis 2015, 09:55:20 »
Dodam jeszcze prezydenta, który samego siebie stawia ponad prawem i który uważa się za Boga i "uwalnia wymiar sprawiedliwości" od wymierzenia tejże sprawiedliwości. Hmmm, z obawy przed wyrokiem skazującym p. Kamińskiego???

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #158 dnia: 19 Lis 2015, 11:07:43 »
Habanero,

Pytalem o definicje "polskiego patrioty" nie o kopie z Wiki:) Pytalem, bo obserwujac polskie media nie widze wiele oznak wzajemnego szacunku,tolerancji, wspolnoty i solidarnosci. Wiec czy ta nalogowa niechec czy nienawisc do innych to istotna cecha polskiego patrioty?

Czytajac o tych licznych przestepstwach czy kombinacjach politykow, wybranych skadinad przez 50% procent ludnosci, wiec prawdziwych i obowiazkowych patriotow, zastanawiam sie jak gleboka jest niepoczytalnosc tego narodu.

Jestem tez pewien, ze w przypadku dobrze platnej pracy, bez najomosci jezyka, gdziekolwiek na swiecie, pod warunkiem zmiany obywatelstwa, miliony polskich patriotow daloby debaka.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #159 dnia: 19 Lis 2015, 14:03:29 »
Rynce opadajo.... szczególnie po kolejnej dawce rezolutnego bełkotu ze szczyptą jadu , zaserwowanego przez Happybeti....  Wieczorem postaram się ustosunkować do Twojej odpowiedzi @zpatentem

TWA kwitnie ;)
S.Lem

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #160 dnia: 19 Lis 2015, 14:06:07 »
@happybeti , mam pytanko. Jesteś tolerancyjna ?
S.Lem

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #161 dnia: 19 Lis 2015, 14:28:44 »
MIalam wkleic w dziale humor, ale to tak pasuje do majacej w tym i jeszcze drugim miejscu dyskusji, ze musze tu ... "musze, inaczej sie udusze" :)

Wiem, wiem, przynajmniej jeden z Was przyjalby to przynajmniej z ulga, jezeli nie nawet z rownoczesna radoscia :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #162 dnia: 19 Lis 2015, 14:42:57 »
Habanero, (czy to jedno z mocniejszych chili?)

Nie spiesz sie..wiem, ze bedzie nielatwo, zwlaszcza z w miare sensowna odpowiedzia :) :)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #163 dnia: 20 Lis 2015, 04:48:58 »
@happybeti , mam pytanko. Jesteś tolerancyjna ?
Pytanko podchwytliwe, jak rozumiem ?
Proszę sprecyzowac.
Do czego owa ma tolerancja ma się odnosić ?
Z góry powiem, że NIE JESTEM tolerancyjna dla faszyzmu, przekrętów KK , homofobii, ksenofobii , rasizmu, fanatymu religijnego itd.
Dewizą człowieka tolerancyjnego jest "żyj i daj żyć innym" . Jeśli "ci inni" nie chcą "dać żyć" ludziom o odmiennych od ich własnych poglądach , dlaczego mam być wobec nich tolerancyjna? To nie działa tak "Nadstaw drugi policzek". Innymi słowy- NIE JESTEM TOLERANCYJNA wobec NIETOLERANCJI.

" Polak gorszego sortu"

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #164 dnia: 20 Lis 2015, 05:03:02 »
Habanero, (czy to jedno z mocniejszych chili?)

Nie spiesz sie..wiem, ze bedzie nielatwo, zwlaszcza z w miare sensowna odpowiedzia :) :)
nie wysilaj się koleżko... bez tego  masz uznanie u trzech osób. Bawcie się dobrze i grzecznie sobie przytakujcie lewacy. Jesteście oderwani od rzeczywistości, a Wasza "Najjaśniejsza" jest wybitnym tego przykładem. Na szczęście znam kilka miejsc w sieci , gdzie można normlnie porozmawiać, niekoniecznie mając takie samo zdanie na dany temat. Podobnie jak "Najjaśniejsza" happybeti, jesteś hipokrytą... Skoro tak wszystkich, bez wyjątku, kochacie i uwielbiacie, bo tak Wam nakazuje Wasza lewacka "tolerancyjność", to dlaczego z taką zajadłością atakujecie i obrażacie mnie ?  Tylko dlatego że jestem sam ?  Mógłbym tu przyprowadzić kilka ciekawych osób. Są to ludzie, którzy takich "dyskutantów" łykają w całości jeszcze praed śniadaniem , że nie wspomnę o happybeti... Ale dla trójki lewaków nie warto im zaprzątać głowy. Zresztą forum też szału nie robi. Bawcie się dobrze, ja nie mam czasu na takie przepychanki. Nie sil się na odpowiedź bo już tu nie wejdę... Chyba że koniecznie musisz zagłuszyć resztki swojego sumienia to proszę bardzo, walnij jakąś błyskotkiwą wiązanką, od której happybeti się uśmiechnie
S.Lem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #164 dnia: 20 Lis 2015, 05:03:02 »