Jak widać, nie potrafiłeś sobie odmówić , nawet odpowiadając zpatowi, uszczypliwości w moim kierunku i obrażania myślących inaczej.
Głowną cechą polskich "prawicowych" "patriotów" jest brak tolerancji i przeswiadczenie o własnej nieomylności i monopolu na "patriotyzm" .
Mieszanie np. orientacji seksualnej czy religii do tego, czy ktoś jest patriotą , czy nie, uważam za dyskwalifikujące.
Bo , niech ktoś mi wytłumaczy, dlaczego słuchanie poleceń i podporządkowanie swoich działań obcemu państwu, Watykanowi, ma być "patriotyczne" ?
Dlaczego ateista czy buddysta czy czciciel Potwora Spaghetti

-nie może być patriotą ?
A wyznawca Światowida?
Jest patriotą, czy nie ?

I na co poświęcali swój czas i srodki polscy "patrioci", gdy nie było "zagrożenia islamizacją" ?
"Zagrożeniu ateizacją" , "zagrożeniu zydowskiemu" ?
Brak słów...

A, jako , ze byłam przekonana, iż Habanero "troszkę" tendencyjnie podpiera się Wiki, pozwolę sobie przytoczyć tu kolejne cytaty :
Cechami patrioty jest umiłowanie własnej ojczyzny i narodu oraz szacunek dla swoich przodków. Może być ono realizowane poprzez kultywowanie tradycji i obrzędów, obchodzenie świąt i rocznic, oddawanie czci bohaterom narodowym oraz sławnym osobistościom zasłużonym dla kraju, a także kultywowanie pamięci o nich. Patriotyzm oznacza także postawę prospołeczną przejawiającą się również w pozytywnym działaniu na rzecz rozwoju swojej lokalnej społeczności w różnego rodzaju przedsięwzięciach o charakterze kulturalnym, politycznym, gospodarczym i społecznym; uczestnictwo w wyborach, świadomą postawą obywatelską, ochroną własnego dziedzictwa kulturowego.
Czy za ochronę dziedzictwa kulturowego uznamy wytrzebienie go przez KK ? KK wręcz zakazuje starych obrzędów, uznając je za zabobony. Co wybiera "patriota" ? Dziedzictwo kulturowe, czy religię ?
Dalej czytamy :
W pewnych sytuacjach, takich jak utrata niepodległości czy narzucenie danej społeczności rządów o charakterze tyrańskim, działania na szkodę represyjnego aparatu państwowego mogą być uznawane jako patriotyczne, jeżeli służą one budowaniu ojczyzny – nieposłuszeństwo obywatelskie.
Czy ja, załóżmy, mieszkając teraz w Polsce i uznając rząd PIS za tyrański , mogę działaś na szkodę "represyjnego aparatu państwowego" i to będzie "patriotyzm" ?
W mojej opinii państwo PIS BĘDZIE represyjne i tyrańskie.
A w następnym akapicie - "wisienka na torcie"

Patriotyzm to stawianie dobra kraju i swojej społeczności ponad interes osobisty. Wymaga on osobistego poświęcenia i podporządkowania interesom społeczności co może się niekiedy wiązać z rezygnacją z prywatnych korzyści, a nawet z odniesieniem straty. Wynika on z poczucia więzi społecznej i emocjonalnej z narodem, kulturą, tradycją oraz przodkami. Patriotyzm opiera się na poczuciu lojalności wobec społeczności, w której się żyje. Wiąże się także z poszanowaniem innych narodów i ich kultury.
Jak to się ma do wypowiedzi o innych narodach , już nawet nie mówię o arabskich nacjach. Ale wszystkie inne dla "prawiczków" to przeciez "dzikusy" i "brudasy". A Niemcy źli, a Żydzi, a Rosja zła, a Czesi to "Pepiki", a "Duny" to "tępe i naiwne", a Obama to "koniec cywilizacji białego człowieka" i tak dalej, możnaby wymieniac długo epitety, którymi "jedynie słuszni patrioci" obdarzają inne narody i kultury.
Jest taka zasada- chcesz, by cię szanowano, sam też musisz szacunek okazać.
Inaczej kończy się "Ustawami Norymberskimi" .