poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Komentarze powyborcze?  (Przeczytany 168315 razy)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: Komentarze powyborcze?
« Odpowiedź #330 dnia: 21 Lut 2016, 19:45:43 »
Czyli dla relaksu ?
Ja tam w "poetyce" "W sieci" czy innych tego typu mediów jakoś nie potrafiłabym się odnaleźć- razi mnie fatalna polszczyzna  i nabuzowany , napuszony język - pomijając już treść  ::).
Taka jest przykra prawda- "prawicy" brakuje po prostu profesjonalistów z klasą, muszą zadowalac się albo narybkiem od Rydzyka, albo tymi, którzy do dawnego "mainstreamu" się po prostu nie załapali.

A gdybyś Ty, Habanero, częściej pisał własnymi słowami, a mniej używał wyświechtanych sloganów wymyslanych przez pisowskich politruków i speców od propagandy , tez byłbys bardziej strawny.
Ot, taka bezinteresowna dobra rada. Chyba mam dziś dzień dobroci dla H.
" Polak gorszego sortu"

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #331 dnia: 22 Lut 2016, 15:01:48 »

Ja tam w "poetyce" "W sieci" czy innych tego typu mediów jakoś nie potrafiłabym się odnaleźć- razi mnie fatalna polszczyzna  i nabuzowany , napuszony język - pomijając już treść  ::).
Nie wierzę że  pisze to osoba którą rajcuje TOK Fm, Lisweek i Gazetka bez napletka... Tam przecież serwują prawdziwy bełkot i hejterkę...

A gdybyś Ty, Habanero, częściej pisał własnymi słowami, a mniej używał wyświechtanych sloganów wymyslanych przez pisowskich politruków i speców od propagandy , tez byłbys bardziej strawny.
Ot, taka bezinteresowna dobra rada. Chyba mam dziś dzień dobroci dla H.

Piszę zazwyczaj własnymi słowami Becia. Cytaty piszę zawsze w cudzysłowie. Raczej unikam wszelkiej partyjnej bibuły tak prawicowej , jak i wszelkiej przeciwnej. Lubię czytać informacje ze źródeł niezależnych i oceniać samemu. Gotowce mnie nie kręcą.

Jeżeli faktycznie masz dzień dobroci dla mnie to zrób mi jedną przysługę i przestań zarzucać mi jakieś PiS'owskie sympatie, tudzież tendencje. Nie głosowałem na nich, ale skoro wygrali w demokratycznych wyborach to nie będę ich opluwał. Ode mnie dostali kredyt zaufania i jestem za tym żeby zakasali rękawy i zabrali się do roboty, bo ostatnie osiem lat "rządów" PO to jeden wielki bałagan. Przyznam szczerze że po tych stu dniach nowego rządu nawet nie żałuję że im zaufałem ; moje oczekiwania spełniają i z tego co widzę i czytam, to też większości Narodu oczekiwania zostają spełnione. Jeżeli rząd nie popadnie z tego tytułu w samouwielbienie to ma spore szanse na zostanie najlepszym rządem po 89 roku

P.S. Czy ten "dzień dobroci" to tak przy okazji DMB ?
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #332 dnia: 22 Lut 2016, 19:11:26 »
Ty też mi zrób przysługę i nie pisz o mnie "Becia", bo to ZAREZERWOWANE dla bliskich , a za takowego Cię nie uważam.

Dzień dobroci bez przyczyny, nie bądź taki "dowciapny" .

W poście powyżej znów pełno słow-wytrychów, uzywanych nagminnie po różnych forach przez pisowskie płatne trolle- to jak mam postrzegać kogoś, kto tez ich używa ? Nie widzisz tego ? Bełkot? Odpowiada Ci bardziej napuszony, "dęty" język mainstreamu- Twoja rzecz. Ja , na szczęście , podniecac się tym nie muszę. Co znaczy "bełkot i hejterka" ? NIC- znów słowa- wytrychy, pod które można podpiąć wszystko. Umiesz choć raz napisać, co , Twoim zdaniem, oznacza ten "bełkot" ? Przypomnę jedynie, że jak dotąd, mimo usilnych starań "strony przeciwnej", Gazeta Wyborcza jest NAJPOCZYTNIEJSZYM dziennikiem w Polsce. Że chcecie ją zohydzić i umniejszyć jej rangę, to świadczy tylko o jej sile :).

Nie głosowałem na PIS, ale...;)- dostali ode mnie kredyt zaufania i mają szansę być NAJLEPSZYM RZĄDEM .
No, to jakby sympatyzujesz, nie ? Co się tak bronisz rękami i nogami ?
A tak w ogóle, to z tym "najlepszym rządem " to pojechałeś :)) :)) :)). Tylu "baboli" i kłamstw w ciągu pierwszych 100 dni żaden jak dotąd rząd nie zdołał popełnić, więc, nie bawiąc się we wróżkę, od 89 roku tych niby-rządów Straszydło &Co , nikt nie pobił. Zachwycać się tanim populizmem i igrzyskami może naprawdę tylko ciemny lud .

Habanero, nie jest moim zamiarem przekonywać Cię, że jesteś w błędzie, że Twoje sympatie polityczne są jakąś pomyłką itp itd- bo to i tak daremny trud.

Ale od czasu do czasu wyrażam tu swoje poglądy , różne od Twoich .
To jest właśnie cecha demokracji i wolności ...sumienia ;).

" Polak gorszego sortu"

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #333 dnia: 22 Lut 2016, 19:33:20 »
Gazeta Wyborcza jest NAJPOCZYTNIEJSZYM dziennikiem w Polsce. Że chcecie ją zohydzić i umniejszyć jej rangę, to świadczy tylko o jej sile :).

Taaaa.

Najpoczytniejszy jest fakt ,GW jak na razie na drugim miejscu ,gryzie sie po kostkach z SE.a to i tak dane z drugiego półrocza 2015

GW wylatuje z prenumerat państwowych wiec przerżnie pewnie nawet z przeglądem sportowym.

Goebbels byłby z ciebie dumny.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #334 dnia: 23 Lut 2016, 04:47:15 »
Ty też mi zrób przysługę i nie pisz o mnie "Becia", bo to ZAREZERWOWANE dla bliskich , a za takowego Cię nie uważam.

W poście powyżej znów pełno słow-wytrychów, uzywanych nagminnie po różnych forach przez pisowskie płatne trolle- to jak mam postrzegać kogoś, kto tez ich używa ? Nie widzisz tego ? Bełkot? Odpowiada Ci bardziej napuszony, "dęty" język mainstreamu- Twoja rzecz. Ja , na szczęście , podniecac się tym nie muszę. Co znaczy "bełkot i hejterka" ? NIC- znów słowa- wytrychy, pod które można podpiąć wszystko. Umiesz choć raz napisać, co , Twoim zdaniem, oznacza ten "bełkot" ? Przypomnę jedynie, że jak dotąd, mimo usilnych starań "strony przeciwnej", Gazeta Wyborcza jest NAJPOCZYTNIEJSZYM dziennikiem w Polsce. Że chcecie ją zohydzić i umniejszyć jej rangę, to świadczy tylko o jej sile :).

Nie głosowałem na PIS, ale...;)- dostali ode mnie kredyt zaufania i mają szansę być NAJLEPSZYM RZĄDEM .
No, to jakby sympatyzujesz, nie ? Co się tak bronisz rękami i nogami ?
A tak w ogóle, to z tym "najlepszym rządem " to pojechałeś :)) :)) :)). Tylu "baboli" i kłamstw w ciągu pierwszych 100 dni żaden jak dotąd rząd nie zdołał popełnić, więc, nie bawiąc się we wróżkę, od 89 roku tych niby-rządów Straszydło &Co , nikt nie pobił. Zachwycać się tanim populizmem i igrzyskami może naprawdę tylko ciemny lud .

Habanero, nie jest moim zamiarem przekonywać Cię, że jesteś w błędzie, że Twoje sympatie polityczne są jakąś pomyłką itp itd- bo to i tak daremny trud.

Praca wzywa... Wieczorem spróbuję Ci odpisać
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline onomatopeja

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +3/-4
« Odpowiedź #335 dnia: 23 Lut 2016, 05:11:02 »
Wrocilem wlasnie ze Szczecina, przez 4 dni probowalem kupic w kioskach czy centrach handlowych GW, zawsze byla wysprzedana.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #336 dnia: 23 Lut 2016, 15:31:31 »
Wrocilem wlasnie ze Szczecina, przez 4 dni probowalem kupic w kioskach czy centrach handlowych GW, zawsze byla wysprzedana.

Bo Szechter zmniejszył nakład... Teraz tylko na zapisy jest, jak za jego ukochanej komuny ;)
S.Lem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #336 dnia: 23 Lut 2016, 15:31:31 »

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #337 dnia: 23 Lut 2016, 16:06:46 »
A co ja na to poradzę że Cię polubiłem ?  Niniejszym zgłaszam wniosek o dopisanie mojej skromnej osoby do listy REZERWACJI...
A co w tym "dowciapnego"  ?

Co to są "słowa-wytrychy" ?  Myślę że używam zwykłych, słownikowych określeń , adekwatnych do sytuacji i ludzi o których piszę. Nie sympatyzuję z PiS kochanieńka... Sympatyzuję z kilkoma ugrupowaniami o poglądach narodowych. Ale poglądy są jak d... ; każdy ma swoją i każdy ma do nich prawo więc bardzo bym prosił o uszanowanie mojego konstytucyjnego prawa do wolności. Jeżeli chodzi o PiS to jest to pierwszy po 89 roku rząd polski i rząd pro polski... Za to ich szanuję i dlatego dobrze im życzę. Co do Szechterowskiego G... Wybiórczego to tak, potwierdzam! Masz absolutną rację w całej rozciągłości. To to ma ogromną siłę, powiedziałbym nawet : SZMOC. Najlepszym tego dowodem są Twoje wpisy ;) Ale nie łam się... Mnie one nastrajają bardzo pozytywnie ;)

Tylu "baboli" i kłamstw w ciągu pierwszych 100 dni żaden jak dotąd rząd nie zdołał popełnić, więc, nie bawiąc się we wróżkę, od 89 roku tych niby-rządów Straszydło &Co , nikt nie pobił. Zachwycać się tanim populizmem i igrzyskami może naprawdę tylko ciemny lud .

Jakie "babole" i kłamstwa ?  Skoro już przy tym stanęliśmy to podlicz ostatnie 8 lat "rządów"   Słońca Peru , Bula-Komorowskiego i niepełnosprytnej "przekopaliśmy ziemię na metr"... Tam były "babole" , oszustwa, matactwa i antypolskie działania. Teraz jest czas na podniesienie Polski z kolan po tym zeszmaceniu jakiego się dopuściła ta zgraja.

Kolejny raz masz rację Becia... Zadaniem dyskusji nie jest przekonanie adwersarza/y do swoich racji. Dyskusja ma na celu wymianę poglądów... z poszanowaniem prawa do własnych, niejednokrotnie odmiennych poglądów rozmówcy. Szkoda że dość często zdarza Ci się o tym zapominać. Ale wierzę w Ciebie... może wreszcie to zrozumiesz.

Tylko nie rozumiem jakim prawem piszesz o demokracji skoro Polski Naród , który zagłosował nie po Twojej myśli nazywasz "ciemnym ludem".
No i na zakończenie wisienka na torcie ; wybacz słodziutka, ale z Tobą nie mam zamiaru rozmawiać na temat sumienia
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #338 dnia: 23 Lut 2016, 19:43:01 »
O "ciemny lud " pretensje proszę zgłaszac do szefa propagandy IV RP,czyli szefa TVP, pana Jacka K.  8)
A myslałam, że już tę sprawę sobie dawno wyjaśniliśmy.
Faktycznie, pamięć masz krótką.

Co do rządu "polskiego i propolskiego", jakim niby ten miałby być pierwszym- ach, cóż za afront dla rządów J. Kaczynskiego  w latach 2005-2007  :)). Czyzby dlatego teraz nie został premierem, bo wtedy był nieudolny, czy antypolski ?  8)
" Polak gorszego sortu"

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #339 dnia: 23 Lut 2016, 19:47:42 »

A myslałam, że już tę sprawę sobie dawno wyjaśniliśmy.
Faktycznie, pamięć masz krótką.

ok.... faktycznie. Przepraszam w takim razie
S.Lem

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #340 dnia: 18 Mar 2016, 14:13:10 »
Becia jak chcesz tylko kontrować żeby kontrować to lepiej zrób sobie kisiel i obejrzyj serial... A jak masz coś konstruktywnego do powiedzenia to będzie mi bardzo miło.
Jakikolwiek by ten nasz nowy rząd był lub nie był, na pewno nie jest antypolski ; Ministerstwo Środowiska właśnie przygotowało projekt ustawy o lasach, w myśl której to ustawy państwo będzie miało prawo pierwokupu lasów i będzie mogło negocjować cenę kiedy ta będzie zawyżona w stosunku do wartości rynkowej. Polska ziemia zostanie w polskich rękach.... A kto dostanie po uszach ?  Hehehehe.... PSL-owskie słupy już mają dym wokół.... głowy ;)
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #341 dnia: 19 Mar 2016, 02:51:57 »
Nacjonalizacja ziemi- to brzmi dumnie  8)- i znajomo ...

Prawo pierwokupu - i to po ustalonej przez państwo cenie...Super. Zwłaszcza, gdy dodać taki "drobny " szczegół, że rolnik, chcący ziemię sprzedać , nie może już się z transakcji wycofać i musi Państwu tę ziemię sprzedać po cenie, jaką państwo (ANR) sobie ustali. Co to jest, jak nie zawłaszczanie przez Państwo prawa własności? Takie rzeczy to chyba tylko w Korei Płn...

Taka prosta sytuacja : pan Józek dogadał się z sąsiadem,Frankiem,  że sprzeda mu te dwa hektary , które przylegaja do ziemi Franka. Dogadali się co do ceny , obaj byliby zadowoleni. Ale wtedy wkracza ANR i mówi- "nie, nie, panie Józku. Nie może pan sprzedać panu Frankowi tej ziemi za 20 tys., to wartość zawyżona. My kupimy ją od pana, za pięć tysięcy. Nie podoba się panu ? Trudno, kogo to obchodzi, mamy prawo pierwokupu po cenie, jaką sobie ustalimy . I co nam pan zrobi, panie Józku ? I co nam pan zrobi, panie Franku ?  8)"

Zastanawia mnie jedno- PO CO ANR ta cała ziemia ?
Czy nie po to, by potem sprzedać ją "swoim" ?
Jak to p. Witek powiedziała ?
"Każdy ma jakichs znajomych"  8)
"Dobra zmiana "- "PSLowskie słupy" na "pisowskie ". Faktycznie, różnica kolosalna  ::)

W sprawie tego rządu nie mam NIC "konstruktywnego" do powiedzenia, bo się nie da.
Co krok- to "babol" .
Nie ma obowiązku opiewać wspaniałości w trójcy Kaczyńskiego, Szydło i Dudy.
Dla mnie ten cały rząd, prezydent i głowny nadprezes to banda szkodników.
Konstruktywnie niech myślą ich ministrowie.
Ja nie mam takiego obowiązku.
Przypomnieć ci, jak ty wyrażałeś się o poprzednim rządzie?
Jakoś wtedy nie mówiłes o "konstruktywnych wypowiedziach".

" Polak gorszego sortu"

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #342 dnia: 19 Mar 2016, 05:52:42 »
Sa dwie ustawy -o lasach i o ziemi . Nie jestem zdziwiony,po co czytać i zapoznać się z chodziarz w minimalnym stopniu ,lepiej tworzyć opowieści z mchu i paproci.

HB- nie znam się ,ale się wypowiem.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #343 dnia: 19 Mar 2016, 06:24:00 »
Nacjonalizacja ziemi- to brzmi dumnie  8)- i znajomo ...

Zastanawia mnie jedno- PO CO ANR ta cała ziemia ?

"Dobra zmiana "- "PSLowskie słupy" na "pisowskie ". Faktycznie, różnica kolosalna  ::)

W sprawie tego rządu nie mam NIC "konstruktywnego" do powiedzenia, bo się nie da.
Co krok- to "babol" .
Nie ma obowiązku opiewać wspaniałości w trójcy Kaczyńskiego, Szydło i Dudy.
.
Przypomnieć ci, jak ty wyrażałeś się o poprzednim rządzie?

Jak ja się wyrażałem ? Cały czas mówię to samo ; że to są kooorvy i złodzieje i trzeba ich rozliczyć za 8 lat pasożytowania na polskim narodzie. Projekt ustawy to Ty najpierw przeczytaj Becia... Później pisz historyjki. I nie miałem na myśli ziemi rolnej, tylko lasy... Lasy , które są własnością narodu i które własnością narodu pozostaną kiedy państwo je kupi. Gdyby nie ta ustawa to już od 1 maja przy leśnych drogach stałyby tabliczki z napisem "Eintritt verboten". Słupy miały przeczekać właśnie do 1 maja i szybciutko sprzedać nasze lasy Helmutom... Ot taki (kolejny) smrodek po Bulu i jego zgrai
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #344 dnia: 19 Mar 2016, 07:19:45 »
Co innego lasy panstwowe, a co innego- prywatne .
Może cię to zdziwi, ale w ciągu ostatnich 25 lat bardzo dużo ziemi o słabej klasie odrolniono i przenaczono pod zalesienie.
Robiły to nie instytucje państwowe, tylko prywatne osoby- sama miałam takiego znajomego, który kupował od okolicznych chłopów takie nieuzytki- Vkl itp. i je zalesiał. I co? Jego las, jego ziemia, a panstwo ma teraz decydować, co on moze z tym lasem zrobić?

Wiem, ze ustawa o lasach i ustawa o ziemi to dwie różne rzeczy.
Ale wyciąganie przez Państwo (w tym wypadku PIS) łapy po własność prywatną i roszczenie sobie praw do decydowania o prywatnej ziemi, to jest naduzycie i przegięcie.

A czytając...cóż, jak widac, kazdy widzi, co chce widziec.
"Ochrona polskiej ziemi" - taaa, jasne...chronmy polskiego rolnika przed nim samym  8).
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #344 dnia: 19 Mar 2016, 07:19:45 »