Ogólne > Hydepark

Kupno i remont domu

<< < (3/5) > >>

dania_d:
Obejrzyj tillstandraport, energiraport og elraport i na koncu plan zagospodarowania. Mam znajomego co by sie prawie wkopal. Byl dom obnizony o 400 tys i gosc z ceny zszedl bez gadania a  co sie okazalo ze buduja pomiedzy Aarhus a Horsen tory kolejowa. predkosc pociagu to okolo250km/t i to 400m od domu

roga:

--- Cytat: Kuszek w 07 Lut 2017, 17:32:33 ---ale poza tym wszystko wygląda dobrze.
--- Koniec cytatu ---
W Danii nie kupuje sie domow "na wyglad". Od tego sa zobowiazujace zgodnie z przepisamu wymienione 3 raporty i ubezpieczenie sie od wad ukrtych ejerskifteforsikring). Pertraktowalaes ze stauszka? Normalnie ze sprzedajacym nie ma sie kontaktu. Wszystko zalatwia sie przez posrednika.     

Kuszek:
To jest miasteczko nad morzem co by tu mogli budować ? Targowałem się przez pośrednika ale ona cały czas tam mieszka wiec pierwszy raz na wstępne oględziny umówiłem się z nią. Nie jest to taki prosty temat z tym domem  :)
O te dokumenty(tillstandraport, energiraport og elraport i plan zagospodarowania) mogę poprosić pośrednika i powinien mi je okazać tak ?

roga:
To jest pierwsze co sie robi ! Posrednik nie tylko moze ci je okazac ale ma obowiazek doreczenia tych 3 raportow. Normalnie jest to wpisane w umowie kupna/sprzedazy, ze raporty zostaly wydane stronie kupujacej. Obawiam sie, ze powininens wziac sobie dobrego doradce, ktory sie na tym zna. Ja bedac toba nie odwazylbym sie sam tego zalatwiac, ale jestesmy rozni. niektorzy stosuja zasade "do odwaznych swiat nalezy". sprobuj sie rowniez dowiedzic czy w ogole kreditforeningen bedzie chcial finansowac taka nieruchomosc a bank reszte, poniewaz coraz czesciej kreditforeninger odmawiaja udzielenia swojej czesci kredytu, szczegolnie odnosnie nieruchomoscom tego typu (oceniam to tylko na podstawie ceny). Coraz bardziej jestem przekonanym, ze nie bardzo wiesz jak takie sprawy w Danii wygladaja, tak od strony przepisow jak i praktyki. Swiadczy chocby o tym twoje zapytanie czy mozesz dostac ww raporty - sadze ze o nich nawet nie wiedziales. Nie obraz sie, ale mysle, ze nagle oswiecila cie mysl/idea, ze kupisz dom (najwazniejszy zeby byl tani), troche go wyremontujesz i bedziesz wynajmowal jego czesc. Takich jak ty jest wielu ale zawodowcow, håndværkere, ktorzy wlasnie tym sie zajmuje i doskonale wszystko o tym wiedza. Dziwne, ze ten wlasnie dom (taki tani) nie kupil zaden z nich od razu za gotowke i doprowadzil do porzadnego stanu (wlasna sila robocza i fachowa wiedza, tanszy dostep do materialow itp.) z mysla o sprzedazy za juz inna cene albo wynajem. Prawdopodobnie nieruchomosc jest dla nich nieatrakcyjna z takiego lub innego wzgledu. Tyle na ten  temat z mojej strony. 

happybeti:
Wynajecie adwokata to podstawa.  On dziala w Twoim interesie i zajmie sie wszystkimi "urzedowymi" sprawami, jak rowniez niejasnosciami.
Co do cen nieruchomosci- to zalezy tez od regionu...Inaczej pewnie jest na Zelandii, a inaczej na "zadupiu " ;)- jesli ktos chce sie po prostu szybko pozbyc, a rynek jest nasycony , chetnych na kupno brak, to mozna kupic bardzo tanio. Jasne,  ze wtedy mowa o starszych domach, o niskim standardzie energetycznym.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej