Ogólne > Kultura
Polećcie dobrych,współczesnych autorów duńskich..
coma_berenices:
Sven Hassel, jeśli interesują Cię książki o tematyce wojennej. Szczególnie druga wojna światowa. Czytałam "Królestwo Piekieł. Powstanie Warszawskie". Podobało mi się. Wiem, że polski instytut wydawniczy Erica ma dostępne wszystkie jego książki.
mala_z_Aarhus:
Wpadlo mi w rece tlumaczenie Den åbne dør Anders'a Bodelsen'a. Polski tytul "Otwarte drzwi". Opowiadanie z 1997r ma 84 str i jest, jak wiekszosc tworczosci tego autora, z pogranicza kryminalu i psychologi.
Streszczenie z okladki:
Latem 1954r. grupa mlodych Dunczykow wyjezdza do Szwecji, zeby obejrzec ostatnie calkowite zacmienie Slonca w Skandynawii w tym stuleciu. W czasie ich pobytu w Smålandzie znika bez sladu interesujaca i pekna studentka medycyny, Frida. Nigdy nie zostaje odnaleziona - zywa ani martwa. Ponad czterdziesci lat pozniej jeden z uczestnikow wycieczki wysyla list do kolezanek i kolegow, proszac ich o pomoc w rozszyfrowaniu tej zagadki. Otrzymuje dziewiec relacji o trzech dobach spedzonych przez grupke mlodziezy w Szwecji, dziewiec roznych interpretacji tych samych wydarzen. Czy byly mu one rzeczywiscice potrzebne, by poznac prawde?...
andyandy:
Blixen trzeba przeczytać wszystko. Bije wszystkich na głowę. "Smilla..." Petera Høeg'a też absolutnie lektura obowiązkowa. Panduro (po polsku "Inny świat Daniela" i "Okna") trochę się przeterminował ze swoim buntem i absurdem. Trafił pod strzechy, bo pisał sztuki telewizyjne, ale żeby wybitny ... już lepszy chyba Klaus Rifbjerg (po polsku "Chroniczna niewinności", "Miłośnik opery" i "Sobowtór"). Można jeszcze poczytać "Anegdoty losu" - tomik opowiadań duńskich autorów.
hetman:
--- Cytat: Tula w 17 Wrz 2008, 14:42:59 ---Oczywiscie Karen Blixen :). Zmarla w 1962 roku, wiec jeszcze sie lapie chyba na wspolczesna?
Poza nia ten pan od Smilli, czyli Peter Høeg (po polsku wydano jeszcze "Kobietę i małpę" w 1996 roku), noblista Johannes Jensen (sporo jest po polsku, uwazany jest ze czolowego przedstawiciela "realizmu jutlandzkiego" -- cokolwiek to znaczy :D), Martin Andersen Nexø (najbardziej znany z "Pellego zwyciezcy"; film na podstawie tej powiesci zdobyl pierwszego dla Danii Oskara w 1987 roku), Dorrit Willumsen (ocierajaca sie w swych powiesciach o fantastyke i groteske).
--- Koniec cytatu ---
Pelle Erobreren - Pelle zdobywca , nie zwyciezca!
hetman:
--- Cytat: hetman w 29 Lis 2009, 00:38:07 ---Pelle Erobreren - Pelle zdobywca , nie zwyciezca!
--- Koniec cytatu ---
Politiet har erobret Ungdomshuset - Policja zdobyla dom mlodziezy[/b
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej