Ogólne > Kultura
Polećcie dobrych,współczesnych autorów duńskich..
lilia:
Świetnie :D
I "Smillę..." i "Wyjątek" zanalazłam w bibliotece.Lecę po książki ;D
Tula:
Oczywiscie Karen Blixen :). Zmarla w 1962 roku, wiec jeszcze sie lapie chyba na wspolczesna?
Poza nia ten pan od Smilli, czyli Peter Høeg (po polsku wydano jeszcze "Kobietę i małpę" w 1996 roku), noblista Johannes Jensen (sporo jest po polsku, uwazany jest ze czolowego przedstawiciela "realizmu jutlandzkiego" -- cokolwiek to znaczy :D), Martin Andersen Nexø (najbardziej znany z "Pellego zwyciezcy"; film na podstawie tej powiesci zdobyl pierwszego dla Danii Oskara w 1987 roku), Dorrit Willumsen (ocierajaca sie w swych powiesciach o fantastyke i groteske).
mala_z_Aarhus:
Jakos mam wrazenie, ze o tym juz kiedys pisalysmy, ale nie moge znalezc.
Tak "Upadek krola" jest klasykiem.
Tula:
--- Cytat: pli w 16 Wrz 2008, 16:41:45 ---Czytałem ostatnio dobrą nowelkę Leifa Panduro. Facet chyba celował w dramatach psychologicznych. Widziałem, że po Polsku wydana była jego książka 'Okna' choć sam jej nie czytałem, więc nie wiem czy dobra :) On taki dość średnio współczesny (chyba lata 60-70 o ile pamiętam)
pzdr
--- Koniec cytatu ---
A jaka te nowelke czytales? Bo my dzis w szkole czytalismy "Zamieszki na przedmiesciach" :).
Przy okazji sie dowiedzielismy, ze pan Panduro to absolutnie najwybitniejszy wspolczesny dunski pisarz i nie tylko pisarz (paral sie tez scenariuszami miedzy innymi) i ze kazdy Dunczyk cos jego kiedys czytal :).
mala_z_Aarhus:
Pojawilo sie tlumaczenie ksiazki Carsten'a Jensen'a "Vi, De druknede" na jezyk polski "My Topielcy"
Streszczenie za www.empik.com:
Marstal to duńskie miasto portowe. Mężczyźni wypływają dla zysku i przygód w długie, egzotyczne rejsy. Wielu nie wraca. Jest rok 1848, wybucha wojna z Niemcami ze Szlezwika i Holsztynu. Wśród dymu i pyłu, huku wystrzałów z dział, mieszkańcy portu heroicznie walczą na morzu. Najzuchwalszy z obrońców, Laurids Madsen, znika wkrótce w niewyjaśniony sposób. Po latach jego syn, Albert, wyrusza na poszukiwanie śladów ojca. Dopabuse na starość wróci do domu i wychowa kolejnego marynarza, który - jak i jego przodkowie - wypłynie w morze wbrew woli matki. My, topielcy to losy czterech pokoleń żeglarzy i ich rodzin, tworzące niezwykle barwną kronikę ewolucji współczesnej Danii ? od wojny niemiecko-duńskiej w 1848 roku po kapitulację Niemiec w 1945. To również zbiorowa opowieść wilków morskich, dzięki której możemy odbyć podróż od wybrzeży Danii, poprzez Morze Białe i Nową Funlandię, aż po Samoa.
[Posted on: 14 Grudzień 2008, 20:51:54]
Byc moze jeszcze w tym roku ukaze sie nowa ksiazka Peter Høeg. http://www.berlingske.dk/article/20090219/boeger/702190085
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej