Ogólne > Rodzina ...
jestem w ciazy, rodzic w Danii????
martuchnam:
witam.wczesniej pytalam ile kosztuje porod itp.a teraz mam jeszczce jedno male pytanko.jak to jest potem z aktem urodzenia czy czyms podobnym.co gdzie i jak zalatwiac.jednak postanowilam zostac i rodzic tutaj.a i jeszcze jedno.czy ktos zna jakiegos ginekologa w roskilde lub okolicach???
dzieki za kazda odp.
pozdrawiam :) :) :D
ciacho:
Akt urodzenia zalatwiasz w pastoracie, tylko musisz pamietac zeby poprosic od razu z nadaniem imienia.
turbo:
--- Cytat: martuchnam w 25 Mar 2009, 16:51:44 ---witam.wczesniej pytalam ile kosztuje porod itp.a teraz mam jeszczce jedno male pytanko.jak to jest potem z aktem urodzenia czy czyms podobnym.co gdzie i jak zalatwiac.jednak postanowilam zostac i rodzic tutaj.a i jeszcze jedno.czy ktos zna jakiegos ginekologa w roskilde lub okolicach???
dzieki za kazda odp.
pozdrawiam :) :) :D
--- Koniec cytatu ---
a więc tak, ile kosztuje poród. moja żona ma żółtą kartę i nic nie zapłaciła. odnośnie aktu urodzenia dla maleństwa to sprawa ma się tak:
po porodzie tuż przed wypisaniem ze szpitala dostajesz CPR dla dziecka no i do wypełnienia druczek (po Duńsku), z którym udajesz się do Kościoła Narodowego czyli po prostu idziesz do pastora w miejscowości w której jesteś zameldowana. dajesz mu wypełniony druk. Pastor tego samego dnia wysyła ci pocztą lub osobiście dostarcza akt urodzenia dziecka po Duńsku oraz duńsko-angielski.
jako świeżo upieczony tatuś musiałem sam wszystko pozałatwiać :)
aaaaaa jest jeszcze jedna ważna sprawa musisz złożyć wniosek w Ambasadzie Polski o nadanie PESEL i o paszport dla malucha!!!
pozdrawiam. Turbo
ciacho:
turbo, a to trzeba wystepowac w ambasadzie osobno o nadanie PESEL czy to nadaja automatycznie przy wydaniu polskiego aktu urodzenia??
turbo:
--- Cytat: ciacho w 25 Mar 2009, 19:42:07 ---turbo, a to trzeba wystepowac w ambasadzie osobno o nadanie PESEL czy to nadaja automatycznie przy wydaniu polskiego aktu urodzenia??
--- Koniec cytatu ---
wiesz nie jestem pewien na 100% nie chcę wprowadzić Cię w błąd. w tym czasie gdy urodził się mój syn w polskich mediach głośno było o sprawach związanych z nadaniem nr PESEL dla dzieci urodzonych po za granicami Polski. a mianowicie chodziło tu o trudności w uzyskaniu w Polsce nr PESEL dla dzieci głównie urodzonych w USA ale i nie tylko. więc postanowiliśmy z żoną "dmuchać na zimne" i przy okazji składania wniosku o paszport tymczasowy złożyliśmy wniosek o nadanie dziecku PESEL. (wszystkie wnioski są do pobrania na stronach Ambasady RP w Danii).
gdy składaliśmy wniosek o polski akt urodzenia w Polsce, pani przyjmująca wniosek zapytała się nas czy już mamy nr PESEL dla dziecka. więc naprawdę nie wiem jak to jest z tym automatycznym nadaniem PESEL-u ???
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej