Ogólne > Rodzina ...

jestem w ciazy, rodzic w Danii????

<< < (13/21) > >>

jeremi1234:

--- Cytat: ciacho w 25 Mar 2009, 19:42:07 ---turbo, a to trzeba wystepowac w ambasadzie osobno o nadanie PESEL czy to nadaja automatycznie przy wydaniu polskiego aktu urodzenia??

--- Koniec cytatu ---

Przerabiałem temat jesienią zeszłego roku. Wniosek o PESEL trzeba złożyć. Wniosek jak napisano powyżej można pobrać i złożyć w ambasadzie.

RybkaWillego:
Ja też byłam w takiej sytuacji i powiedziano nam że musimy złożyć wniosek o pesel w ambasadzie, ponieważ nie mieszkamy już w Polsce.

willy:
Cała sytuacja jest delikatnie mówiąc pop****. Aby uzyskać PESEL trzeba być zameldowanym w polsce, i należy się zgłosić do urzędu odpowiedniego do miejsca meldunku. Czyli - mieszkając w Danii (nie mając zameldowania w polsce) nie można tego zrobić.
Natomiast składając wniosek w ambasadzie, zostanie on przesłany dokładnie w to samo miejsce ... do miejsca ostatniego zameldowania.

ciacho:
Ech... a ja jakis czas temu w ambasadzie bylam zeby wyrobic malej paszport, przy okazji pytalam sie jakie jeszcze formalnosci musze zalatwicc i oprocz aktu urodzenia nic mi wiecej nie podpowiedzieli, argh!  ::)

willy:
Bo na dobrą sprawę puki nie wracacie do polandii to PESEL nie jest do niczego potrzebny. My też wyrobiliśmy go tylko dlatego żeby był, może się kiedyś do czegoś przyda :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej