Ogólne > Rodzina ...
jestem w ciazy, rodzic w Danii????
martaW.:
No tak, masz racje, lepszy rydz niz nic.
Jednak jezeli bedzie ta "turystka" dluzej, to za kazda wizyte kontrolna czy usg bedzie musiala placic - chodzi mi o monitorowanie ciazy - a takze za porod i pobyt w szpitalu. Wspominano juz o tym na innym watku.
A gdy znajdzie legalna prace to i tak nie zalapie sie na macierzynskie. Nalezy miec przepracowane ok 9 miesiecy.
Jezeli sie myle, to prosze poprawic.
faja:
zapomnialam wstawic linka
http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/borgere_fra_eu_og_norden/eu_og_eos-statsborgere/
Kasiadejv:
Cały czas szukam pracy legalnej, jest to bardzo cięzkie, jeżeli ktos ma jakies namiary pracy w okolicy kopenhagi prosze o pomoc. moge nawet zapłacic, nie zalezy mi już tak na kasie co na zdrowiu mojego maleństwa. podejrzewam że jestem w 4 tyg ciąży.powinnam niedługo iść do lekarza. POMOCY
Liwia:
Spróbuj na www.jobnet.dk poszukać. Ja zawsze tam szukałam i po kilku tygodniach coś się znajdowało. Może bez rewelacji, ale zawsze lepsze to niż nic. Możesz też pójść do job center i tam zapytać o pomoc. Nie martw się. Na pewno coś znajdziesz jak będziesz szukała.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
horta:
--- Cytat: co zrobic.... w 21 Wrz 2008, 00:04:56 ---Zwracam sie z ogromna prosba o pomoc wszystkie informacje zapewne pomoga.
Moja sytuacja wyglada nastepujaco: chlopak zaczal prace w Dnii jest w trakcie zalatwiania papabusew, ja jestem w 20tygodniu ciazy bez pobytu, bez niczego.. On strasznie chce abym rodzila tu i zebysmy mieszkali razem. Aktualnie wynajmujemy mieszkanie jest to kawalerka, w Polsce przy naszych zarobkach nawet nie starczyloby na wynajecie mieszkania plus rachunki, jedzenie itd... natomiast tu przy jego penji spokojnie starcza na zaplate jedzenie na wszystko i sporo zostaje wiec spokojnie odkladamy na dzidziusia. Naprade nie wiem czy tu urodzic czy moze lepiej w polsce i pozniej starac sie o zlaczenie rodziny, o pobyt dla mnie i dziecka...
--- Koniec cytatu ---
A nie mozecie wziasc slubu?Sprawe bedziesz miala zalatwiona od reki:) jestes zona nalezy ci sie opieka,pobyt, twoj partner musi cie utrzymywac i to jest glowny warunek.Mozecie odrazu wziasc duze mieszkanie i komuna bedzie wam pomagala w oplkatach, tak samo jest z przedszkolem dostaje sie dotacje. Tak ze porozmawiaj z partnerem , wezcie slub cywilny.Moje wszystkie kolezanki taz zyja.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej