poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zwiazek Zawodowy 3F  (Przeczytany 11098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emil1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Zwiazek Zawodowy 3F
« dnia: 10 Paź 2008, 15:44:35 »
Witam
Czy ktos wie w jakiej wysokosci skladki placi sie w 3F

yoursoul

• Gość

Offline emil1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: Zwiazek Zawodowy 3F
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Paź 2008, 17:45:51 »
Dzieki za informacje.A przy okazji moze jakas madra glowa cos doradzi.Pracowalem przez kilka m.cy jako vikar dla Kommune (firma panstwowa).Poniewaz sie sprawdzilem jako pracownik zaoferowali prace bezposrednio u nich.I w tym miejscu zaczyna sie jazda.Jestem pierwszym obcokrajowcem w f.mie.Przed cala akcja tlumaczylem ze jestem z polskim pracownikiem i podlegam innym przepisom ale standardowa odpowiedz byla ze wszystko bedzie ok.No i zaczela sie zabawa.Dali kilka DKK wiecej na godzine i umowe na stale oczywiscie tylko w j.dunskim,ktorego ja nie znam,Umowy tej ja nie podpisalem.I teraz
1 Dotarlo do nich ze bez ulg podatkowych zarabiam za malo zeby sprowadzic rodzine a prowadzac dwa domy zdechne z glodu.
2 Pracuje od 1 09 bez umowy,bez karty podatkowej za uzgodniona stawke.Ale dostalem wyplate jak z pelnymi ulgami a przeciez powinni rabnac 60% podatku.
3 Byla ustna wersja ze dostane umowe na 1 rok a pozniej zobaczymy ale jest juz 10 pazdziernik i dalej cisza.
4 Firma twierdzi,ze dajac umowe na czas okreslony oszukuje system podatkowy co nie przystoi f.mie utrzymujacej sie z pieniedzy podatnikow
Tak wiec sytuacja jest patowa.Jak myslicie czy zw, zaw.moga cos pomoc w rozwiazaniu tej sytuacji bo wszyscy maja szczere checi a sytuacja jest taka jaka jest

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Paź 2008, 19:24:39 »
Nie wiem co oczekujesz od zwiazkow.
1. Umowe otrzymales w jezyku dunskim - bylo to zaskoczeniem?
2. Jak sam piszesz, nie chca dac umowy na czas okreslony bo to byloby oszustwem - praca jest na czas nieokreslony.
3. Otrzymujesz w dalszym ciagu pelna ulge bo nie zmieniles karty podatkowej - bedziesz musial wplacic zalegly podatek przy rozliczeniu rocznym.
4. Bez ulgi za malo zarabiasz - hmm, dostajesz wyplate zgodnie z ukladem zbiorowym i na rowni z innymi pracownikami na podobnym stanowisku.

W ktorym punkcie uwazasz ze prawo zostalo zlamane i chcesz pomocy zwiazkow?
Jedyne co moze jest niezgodne z prawem to to, ze pozwolili tobie pracowac bez podpisanej umowy i tu moglyby zwiazki wkroczyc i dac lekcje kommune zeby nigdy wiecej nie zatrudniala obcokrajowcow.
« Ostatnia zmiana: 10 Paź 2008, 19:39:51 wysłana przez Klingon »

Offline emil1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Paź 2008, 19:51:47 »
Z tego co sie doczytalem F.ma zatrudniajaca obcokrajowca ma obowiazek dac umowe w jezyku,ktory on rozumie np angielskim.Umowa musi byc dana w ciagu niesiaca.Jezeli rzad Danii wprowadza ograniczenia dla pracownikow z Polski (pobyt do roku z mozliwoscia przedluzenia na nastepne trzy lata)i daje wzamian ulgi podatkowe to umowa o prace bezterminowa jest chyba delikatnie mowiac nieporozumieniem

K3

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Paź 2008, 19:55:14 »
Z tego co sie doczytalem F.ma zatrudniajaca obcokrajowca ma obowiazek dac umowe w jezyku,ktory on rozumie np angielskim.

bzdura... urzędowym jest język duński... i żaden inny... moga dodatkowo dac tłumaczenie, ale to jest gest a nie obowiazek

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Paź 2008, 20:00:53 »
Jezeli rzad Danii wprowadza ograniczenia dla pracownikow z Polski (pobyt do roku z mozliwoscia przedluzenia na nastepne trzy lata)i daje wzamian ulgi podatkowe to umowa o prace bezterminowa jest chyba delikatnie mowiac nieporozumieniem
Rzad nie daje w zamian ulg - diety moga otrzymac wszyscy ktorzy maja tymczasowe miejsce pracy. Jest wielu Polakow ktorzy nigdy tej ulgi nie mieli. Moze masz racje, ze obcokrajowcy z pozwoleniem na pobyt na rok powinni miec ta ulge ale ta argumentacje musialbys przedstawic SKATowi, ze twoje miejsce pracy z tego powodu jest tymczasowe tak jak przy zatrudnieniu w okresie probnym, a nie oczekiwac ze pracodawca wpisze niezgodny z prawda okres zatrudnienia.

To stanowisko mogli dac Dunczykowi i nie mieliby zadnych problemow. Jestes tam pierwszym obcokrajowcem i narazie chyba ostatnim.
« Ostatnia zmiana: 10 Paź 2008, 20:28:16 wysłana przez Klingon »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Paź 2008, 20:00:53 »

Offline emil1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Paź 2008, 20:58:38 »
Panowie male sprostowanie nie jest moja intencja robienie kolo piora pracodawcy a wrecz przeciwnie pomoc w znalezieniu jakiegos tzw.dupochrona zeby mogli mnie zatrudnic w przyszlosci bo nie zamierzam sie tu lokowac na stale i kozystac z dobrodziejstw panstwa socjalnego a jedynie popracowac kilka lat dla obopulnej kozysci.

K3

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Paź 2008, 21:11:13 »
jedynie popracowac kilka lat dla obopulnej kozysci.

tak wiec wiedz, ze twoja ulga nie jest korzyścią dla pracodawcy (państwa duńskiego), bo zatrudniając Duńczyka, państwo dostaje z powrotem cześć kosztów w ramach płaconych podatków

skoro uważasz, że dla ciebie płacenie takich samych podatków jak inni jest złe, to co tu jeszcze robisz??
ciekaw jestem z drugiej strony, czy opłacasz podatek w PL od tego co w DK zarobisz

Offline emil1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Paź 2008, 23:24:35 »
Kompletnie odbieglismy od tematu.A sprawa jest prosta.Rzad Dunski prowadzi rekrutacje fachowcow w pewnych dziedzinach w Polsce.Daje jasne i przejzyste warunki:ograniczenia w prawie pobytu i dostepu do swiadczen socjalnych ale tez ulgi podatkowe i wszystko jest ok.Firma posredniczaca daje jasny kontrakt od-do i po pewnym okresie mozliwosc podjecia pracy bezposrednio u pracodawcy i ok.Pracownik przechodzi do bezposredniego pracodawcy i tutaj za pomoca prostego triku(kontrakt na stale)a przeciez pobyt jest ograniczony do roku zabiera sie wszystkie ulgi a ograniczenia zostaja tak jak byly.Firma zatrudniajaca ma zwiazane rece.I teraz Niewywiazanie sie rzadu dunskiego z obietnic jest ewidentne a moje pytanie jest;CZY MOZNA COS TAKIEGO RUSZYC W ZZ lub CZY KTOS ZNA MOZE JAKIS INNY DOBRY POMYSLJeszcze raz podkreskam przyjechalem do Danii w ramach rekrutacji pracownikow zarabiac kase a nie mieszkac na stale wiec interesuja mnie tylko konkrety a nie opinie na moj temat 

K3

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Paź 2008, 00:31:35 »
kontynuując dodam cos takiego:

bylem wczoraj na spotkaniu, gdzie pewna firma oferowała prace (poprzez umowę współtworzoną przez 3F także)
na dodatek na początek było trzymiesięczne, płatne szkolenie (intensywna nauka duńskiego + zdobycie uprawnień)

oczywiście podniosły sie głosy, że to za mało, że oni także mają wydatki, że chcą jeść normalnie itp....
najciekawsze jest, że ci najgłośniej krzyczący to byli ci, którzy właśnie stracili pracę i generalnie nie mieli innej szansy na zatrudnienie

tak więc takim ludziom powtarzam: "nie podoba się ?? to wy...alaj..."

Offline emil1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Paź 2008, 08:16:30 »
Koledzy dzieki za informacje.Troche mi sie otworzyly oczy.A tak na marginesie nie jestesmy ludzmi II kategorii To nas potrzebuja a nie my ich wiec nie na kolanach!!!I tym optymistycznym akcentem................

K3

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Paź 2008, 08:31:12 »
Koledzy dzieki za informacje.Troche mi sie otworzyly oczy.A tak na marginesie nie jestesmy ludzmi II kategorii To nas potrzebuja a nie my ich wiec nie na kolanach!!!I tym optymistycznym akcentem................

nie jesteśmy też nadludźmi, aby mieć lepiej niż Duńczycy...

micia1977

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Paź 2008, 16:55:24 »
szanowny K3 dlaczego opowiadasz bajki na temat tego spotkania firmy i związków???Ja również byłam na tym spotkaniu gdyż dostałam zaproszenie listowne na nie wnioskuje że skoro byłeś na tym spotkaniu to również takie zaproszenie dostałeś??. I nic mi niewiadomo o tym żeby ktokolwiek podnosił tam głos (krzyczał) no chyba że krzykiem nazywasz echo roznoszące się po sali??.A ludzie tam przybyli są w większości ludzmi pracującymi gdyż ci co nieznależli pracy pojechali już do domu.....

K3

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Paź 2008, 17:02:30 »
szanowny K3 dlaczego opowiadasz bajki na temat tego spotkania firmy i związków???Ja również byłam na tym spotkaniu gdyż dostałam zaproszenie listowne na nie wnioskuje że skoro byłeś na tym spotkaniu to również takie zaproszenie dostałeś??. I nic mi niewiadomo o tym żeby ktokolwiek podnosił tam głos (krzyczał) no chyba że krzykiem nazywasz echo roznoszące się po sali??.A ludzie tam przybyli są w większości ludzmi pracującymi gdyż ci co nieznależli pracy pojechali już do domu.....

o jakim mieście piszesz...??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Paź 2008, 17:02:30 »

związek partnerski czy ślub?

Zaczęty przez Mili27Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5130
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2006, 06:22:49
wysłana przez Grzegorz_Odense
Zwiazek Polakow w Danii, Fionia

Zaczęty przez neletopDział Odense