Ogólne > Rodzina ...

bez pracy

<< < (3/6) > >>

aneczka:
To ja moze do tego watku zadam pytanie zeby nie zaczynac nowego . Otoz pracowelam w Danii 11 miesiecy nieprzerwalnie u jednego pracodawcy tzn bezposredni kontrakt, po tym czasie zwolnilam sie po 1,5 miesiaca dostalam prace przez posrednika ktory przez ponad miesiac wysylam mnie codziennie do jednego miejsca pracy, w miedzy czasie dowiedzalam sie ze jestem w ciazy ale jeszcze nie zdazylam go o tym powiedomic, on mnie wezwal i powiedzial ze juz nie bede chodzila tam do pracy bo nie potrzebuja juz tylu ludzi, wtedy mu powiedzialam o ciazy. On zaznaczal ze nie jestem zwolniona tylko przeniesiona ale nie mial dla mnie zadnych ofert na ten dzien tzn mial jedna ale ona nie wchodzila w gre bo byla to praca ciezka- fizyczna, niby mial cos sie pojawic po miesiacu, zadzwonilam do nich z zapytaniem o jakos oferte i nagle ta ktora miala byc odpowiednia dla kobiety w ciazy okazal sie beznadziejna i tak siedze w domu... Czy naleza mi sie jakies pieniadze, okazuje sie ze jednak nie jest tak latwo utrzymac sie z jednej pensji w tym z 4 letnim dzieckiem chodzacym do przedszkola i oplacajac mieszkanie w kwocie ponad 6000 tys koron miesiecznie. Maz nie ma zadnych ulg podatkowych ma 2300zl wolne od podatku a od reszty 44%.

aneczka:
Zapomnialam dodac, ze posiadam pozwolenie i zolta karte.

eva77:
nie wiem czy bylas juz u lekarza i powiedzialas mu o swojej sytuacji.Pracodawca musi ci zapewnic lzejsza prace odpowiednia dla twojego stanu.Postaraj sie jednak o zwolnienie lekarskie, wiem ze ciezko tu jest takie dostac,ale mi sie udalo, i od poczatku ciazy placi mi komuna.A czy zapisalas sie do zwiazkow?

aneczka:
Bylam u lekarza i to  nie raz, u poloznej takze, wybralam szpital do porodu, karte ciazowa mam zalozona. Wiem ze tak jest ale to chyba dotyczy osob ktore maja bezposredni kontrakt z dunskim pracodawca a ja mam z posrednikiem, do zwiazkow tez naleze i bylam u nich ale posrednik jest na prawie tzn jezeli nie ma ofert to naturalne ze mi nie da i ciezko jest udowodnic ze posiada oferte pracy a mi jej nie chce dac. Mowiono mi u tego posrednika ze jak mam w Danii przepracowane 9 miesiecy to normanie urlop macierzynki i wychowawczy bedzie mi placic komuna nie wiem czy to prawda a co teraz.

P.S eva77 jak mozesz napisz swojego maila.

eva77:
Moj adres email to evamuller@wp.pl Napisz wogóle skad jestes. Ja rowniez pracuje przez posrednika.Zapisalam sie do zwiazkow 3F.W zwiazkach powiedzieli mi ze jesli na przyklad mam umowe do konca roku to pracodawca do konca roku musi mi jakas prace zapewnic. Kiedy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy od razu poszlam do lekarza i staralam sie zdobyc zwolnienie lekarskie (mam ciezka fizyczna prace a za soba dwa poronienia).Nie od razu dostalam zwolnienie.Jesli mieszkasz blisko Odense moglybysmy sie spotkac, badz porozmawiac przez telefon.Napisz na maila.Na pewno wszystko bedzie dobrze.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej