Ogólne > Podatki
Małżenstwo a utrata diet i mieszkanie socjalne a utrata diet
Do Mirry:
Do Mirry. Pouczam. Prawo do pomocy socjalnej, polscy obywatele nabywaja po przepracowaniu NIEPRZERWANIE jednego roku. Trzeba tylko potrafic rozmawiac i wiedziec gdzie zapytac a nie sluchac bzdur na forum.
Tula:
Do Goscia
Na forum nie tylko bzdury sa, to raz. Dwa, czekam tylko, az sie im ten velfærdssystem zawali, bo to tak na dluzsza mete sie nie da.
Jomir:
Wklej mi Gosiu na to przepisy. Bo na to, ze nie otrzyma sie pobytu stalego w przypadku skorzystania z pomocy socjalnej moge CI wkleic, jak bede miala na to czas.
Dwa, co rozumiesz pod haslem pomocy socjalnej?
Faktycznie sa tacy, ktorym sie wszystko nalezy.....
[Posted on: 11 Listopad 2008, 14:46:58]
A tu masz Gosciu dyrektywy unijne, pragne zwrocic uwage, ze sa to dyrektywy, do ktorych Dania sie jeszcze nie ustosunkowala ostatecznie:
http://www.eufagligt.dk/upload/att/netopnu34.pdf
[Posted on: 11 Listopad 2008, 14:57:30]
Polecam jeszcze to:
http://www.kk.dk/Borger/Oekonomi/Kontanthjaelp/~/media/Job%20uddannelse/Ydelsesservice/Kontanthjaelp/YdelsesserviceServiceguideAug2008.ashx
Prosze przeczytac calosc, ale zwlaszcza polecam strone 4. Pragne zwrocic uwage, ze broszura zostala zredagowana w lipcu 2008r.
Po przeczytaniu wszytskiego zapraszam do dyskusji.
Osobisice doradzam czytanie przepisow prawnych, zamiast sluchac "dobrze poinformowanych".
Klingon:
--- Cytat: Mirra w 11 Lis 2008, 01:13:32 ---8. To nie sa zadne diety, to sa ulgi z tytuly podwojnego prowadzenia domu.
--- Koniec cytatu ---
Majac tymczasowe miejsce pracy sa trzy mozliwosci aby pokryc koszty podrozy:
- mozesz miec wyplacony nie podlegajacy opodatkowaniu zwrot kosztow od twojego pracodawcy (sa nazywane rowniez dietami ("diæter")).
- jako pracownik mozesz otrzymac ulge podatkowa
- twoj pracodawca pokryje twoje koszty wedlug rachunku
Musisz spelnic te same warunki i dwie pierwsze mozliwosci maja te same stawki.
Wiecej na Få godtgørelse eller fradrag for dine rejseudgifter
Mozliwe ze "diety" mozna uzywac tylko jak pracodawca pokrywa koszty podrozy a nie jak otrzymuje sie ulge za koszty podrozy, ale stad zaczalem uzywac, moze mylnie, tego zwrotu w zamian za "delegacyjne" i pelnej nazwy "ulga za koszty podrozy" - (Fradrag for rejseudgifter) ktora dla wielu byla niezrozumiala.
Ulga z tytulu podwojnego prowadzenia domu (Dobbelt husførelse) jest czyms innym.
PS. Aby otrzymac diety ulge za koszty podrozy nalezy przede wszystkim miec tymczasowe miejsce pracy, tzn. kontrakt na czas okreslony, nie mozliwosc nocowania w domu i przeprowadzenie z powodu pracy (a nie np. studiow). Dlatego jezeli zone bedziesz mial tutaj to tez tutaj bedzie twoj "dom".´
[Posted on: 11 Listopad 2008, 15:42:35]
Majac tutaj malzonka otrzymasz automaczynie jego niewykorzystana kwote wolna. Mozesz tez otrzymac kwote wolna na malzonka za granica, jezeli masz ograniczony obowiazek podatkowy w Danii (tylko na tym PIT jest rubryka na te ulge ???).
Zobacz "Wyzywienie i zakwaterowanie" i "Ulga na rzecz wspólmalzonka" na O podatku dochodowym - dla osób mieszkających za granicą i pracujących
Gość:
Dlaczego Państwo wypowiadają się na tematy, na które nie mają pojęcia i wprowadzają ludzi w błąd? Co ma wspólnego małżeństwo z odpisem delegacyjnym? Jak to kiedyś napisał tu pan Grzegorz z Odense: "W Danii jest taka zasada ze urzednikom nie wolno wymyslac zadnych ograniczen poza podanymi ustawowo .Wiec jezeli warunkiem odpisu \"delegacyjnego\" jest stale miejsce zamieszkania za granica ( daleko ), umowa na czas okreslonu oraz to ze pracodawca nie zapewnia bezplatnie wyzywienia i mieszkania a nie ma nic o rodzinie to nie wolno takiego warunku wprowadzac"
Ja przyjechałem tu wraz z żoną, mamy kontakt na 11 miesięcy, dostaliśmy pozwolenie na pobyt w Danii też na 11 miesięcy, byliśmy w SKAT i dostaliśmy odpis. Przecież nie ma nigdzie mowy o małżeństwie, jeśli chodzi o odpis za wyżywienie i nocleg. A jeśli jest, to proszę niech go ktoś tu pokaże, a nie robi ludziom mętlik w głowie. Dla Skat, to ja mogę wziąć ze sobą całą rodzinę z babką, szwagrem i wąsatym wujem i rwać truskawki przez 3 miesiące i urzędu to nie obchodzi. Jeśli przedstawię im kontrakt na krócej niż 12 miesięcy, stałe zameldowanie w Polsce, a pracodawca nie zapewnia mi wyżywienia ani noclegu, to świętym obowiązkiem SKAT jest dać mi odpis. Jak urząd może uznać mój pobyt z żoną jako „stały” a nie „tymczasowy” skoro nawet urząd emigracyjny dał nam pozwolenie na pobyt krótszy niż 12 miesięcy?
Ja wiem, że każdy chce być mądry, ale proszę Państwa, przez nierzetelne informacje ludzie mogą stracić nie małe pieniądze.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej