Ogólne > Podatki
prośba o pomoc w rozliczeniu
Klingon:
--- Cytat: misio_99 w 25 Sty 2009, 19:35:39 ---3. na podstawie wypowiedzi Klingona... skladka zdrowotna jest zawarta w podatku dochodowym placonym w Danii
--- Koniec cytatu ---
Tak, 8% podatek ktory jest nazywany skaldka zdrowotna (sundhedsbidrag) jest zawarty w tych 38-40% podatku ktore placimy.
Zobacz http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatki_w_Danii
Lusi70:
Witam wszystkich!Proszę o pomoc w rozliczeniu w Polsce.Przewertowałam już całe forum,i nawet znalazłam coś niecoś ale zrobił mi się mętlik w głowie.Mąż pracuje w Danii od 10.03.08r.więc pierwszy raz się za to biorę. Ja jestem w Polsce z dziećmi.Mam jego kwitki z wypłat dwutygodniowych,ale nie wiem które kwoty mam po przeliczać na złotówki.Które to dochód,które podatek.Podobno są też jakieś ulgi,odliczenia?Jak by znalazł się ktoś kompetentny,albo ktoś kto ma to już za sobą prosiłabym o łopatologiczne wyjaśnienie.
anuula:
W 2008r. pracowałam od stycznia do marca dla pośrednika, potem przeszłam na prywatny kontrakt i pracowałam do końca lipca. W sierpniu wymeldowałam się i wróciłam do kraju. Nie dostałam Selvangivelse. Zalogowałam się na stronie SKAT i miałam tam już Arsopgorelse. Widnieje tam kwota ponad 36tys. kr do oddania Skatowi. Moje pytanie brzmi - czy to normalne, jeśli nawet nie przekroczyłam fradragu? Obawiam się, że po wypełnieniu rubryk 51 i 53 ta kwota się niewiele zmniejszy, bo miałam blisko do pracy, a w Polsce byłam 2 razy... Miałam dużą wolną kwotę od podatku i wyjeżdżając myślałam, że będzie to uwzględnione w rozliczeniu rocznym? Czy jest jakaś szansa żeby z tego szybko wybrnąć, bo muszę się też rozliczyć z polskim US, a nie będę przecież jechała 900km do SKATA!?
Bardzo proszę o pomoc!!!
Z góry dziękuję :)
lilianka:
najpierw uzupełnij te rubryki , po wypełnieniu ulg na wyzywienie i nocleg powinno sie bardzo duzo zmienic.
MariuszSilkeborg:
witam
pracowalem w danii w delegacji miesiac potem wrocilem DO POLSKI potem za 3tygodnie wrociłem do dani na kontrakt na stale bo szef sie nie zgodzil abym placil 8% (umowa bez okresowa) zazdrosc dunczykow...... pracowalem 3miesiace okres probny potem z powodu tak zwanego kryzysu byly zwolnienia.płaciłem podatku 38%, teraz w polsce mam zaplacic 19% to ponad polowa co moge zrobic to makabra... :-(((( wrocilem do polski bo nie znalazlem pracy przez miesiac. :-((
i jeszcze zeby dostac tu kuronia w polsce musze miec druk E- 301 moge prosic o linka gdzie moge go uzyskac...
prosze o pomoc
i zgory dziekuje
MARIUSZ
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej