Ogólne > Podatki
prośba o pomoc w rozliczeniu
Lusi70:
Czyżby nikt nie rozliczał się w Polsce z dochodów w Danii?
Greg123:
Witam
Lusi70 W pierwszej kolejności od przychodu (w Twoim przypadku 10629,17) należy odjąć 30% diety za każdy dzień pracy, za 2 tygodnie jest to kwota 1360,80 DKK. Potem w ten sposób obliczony przychód należy przeliczyć na PLN wg. kursu średniego NBP z dnia otrzymania pieniędzy na konto. Zaliczkę na podatek A-Skat ( u Ciebie 992 DKK) też przelicza się na PLN, ale wg.kursu z dnia, w którym firma przekazała ta zaliczkę do Skat. Informacja ta jest dostępna po zalogowaniu się na swoja stronę w Skat i wybraniu Indkomstoplysinger mv. - detaljeret, data ta jest określona w pozycji Modtagelsestidspunkt. W ten sposób należy określić przychód i zaliczki ze wszystkich lonów w roku. Jeżeli feriepenge lub SH zostało wypłacone w tym roku też trzeba uwzględnić je w przychodach tego roku.
Po wyliczeniu sumy dochodów i zaliczek oblicza się podatek metodą wyliczenia proporcjonalnego oraz zaliczenia z progresja. Różnica między tak wyliczonymi podatkami jest ulgą (abolicyjną), którą wpisuje się w PIT-O. Rozliczenie roczne należy złożyć na formularzu PIT-36. Dzięki temu dochód uzyskany w Danii jest "zwolniony" z opodatkowania w Polsce.
Lusi70:
Greg123 jesteś Wielki! O to właśnie mi chodziło,bo nie wiedziałam z której strony mam się za to zabrać.W razie jakiś problemów będę pytać.Dzięki!
[Posted on: 20 Marzec 2009, 14:06:41]
Jeszcze jedno pytanko;Co jest potrzebne do zalogowania się w Skat?
[Posted on: 20 Marzec 2009, 14:19:19]
Czy sumuje się podatek zaplacony w Danii (38% +8%)?Czytałam coś że podobno od tego roku tak,ale nie jestem pewna.
Greg123:
Składkę AM-Bidrag 8% można odliczyć od dochodu, traktując ją jako składkę na ubezpieczenie społeczne zapłaconą za granicą. Wg. mnie nie powinno się jej traktować jako podatku i sumować z zaliczką podatku A-Skat.
[Posted on: 20 Marzec 2009, 16:07:16]
Kod do logowania się w Skat można uzyskać tutaj : http://www.tastselv.skat.dk/ wybierając : Bestil ny TastSelv-kode .
Kod zostanie wysłany pocztą. Będzie to jednorazowy kod, po pierwszym logowaniu trzeba stworzyć swoje hasło, które będzie używane potem.
Nowym hasłem należy się logować wybierając : Adgang med TastSelv-kode
radas103:
Czy wpisujac na TastSelv-kode. cpr numer trzeba wpisac z myślnikiem czy bez bo nie moge wejsc
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej