Ogólne > Podatki
Przedluzenie podatku 8%
8% cały czas:
--- Cytat: K3 w 18 Sty 2009, 16:42:53 ---
piszesz, że tak zrobiłeś i nadal masz tylko 8%...
--- Koniec cytatu ---
tak zrobiłem i nadal płacę 8%
--- Cytat: K3 w 18 Sty 2009, 16:42:53 ---
tyle, że ulga należna jest osobom posiadającym rezydencję podatkową w PL...
skoro w PL zgłosiłeś miejsce zamieszkania w DK, i zmieniłeś rezydencję podatkową to 8% ci sie nie należy....
--- Koniec cytatu ---
znajdź mi, proszę, wzmiankę w przepisach, że kiedy ma się rezydencję podatkową duńską to ulga nie należy się.
natomiast jest przepis, że jeżeli ma się zameldowanie w polsce i dojazdy do pracy z domu nie umożliwiają tego to można robić sobie odpis delegacyjny.
--- Cytat: K3 w 18 Sty 2009, 16:42:53 ---te wszystkie papierki, których SKAT oczekuje przy przyznawaniu ulgi (potwierdzenie zameldowania itp itd) służą właśnie określeniu miejsca rezydencji podatkowej
--- Koniec cytatu ---
rezydencja podatkowa nie wyklucza miejsca zameldowania w innym państwie
mirekkph:
--- Cytat: 8% cały czas w 18 Sty 2009, 20:47:26 ---tak zrobiłem i nadal płacę 8%
znajdź mi, proszę, wzmiankę w przepisach, że kiedy ma się rezydencję podatkową duńską to ulga nie należy się.
natomiast jest przepis, że jeżeli ma się zameldowanie w polsce i dojazdy do pracy z domu nie umożliwiają tego to można robić sobie odpis delegacyjny.
rezydencja podatkowa nie wyklucza miejsca zameldowania w innym państwie
--- Koniec cytatu ---
Kolega czyli jak
mam stale miejsce pracy,umowe na stale,miejsce zamieszkania w Dani ,rezydencje w Dani,dom w polsce i staly meldunek to moge sobie odliczac diety czy nie
cały czas 8%:
--- Cytat: t w 18 Sty 2009, 14:40:57 ---
a jak dlugo mozna ciagnac te ulgi
--- Koniec cytatu ---
według przetłumaczenia przez klingon'a stron skat można mieć ulgi tak długo jak ma się tymczasowy kontrakt do 12 m-cy.
ale są tutaj pewne reguły, które należy spełnić. wyjaśnienia poniżej do twojego kolejnego pytania.
--- Cytat: t w 18 Sty 2009, 14:40:57 ---a nie moge miec tego samego pracodawcy i tez wyjechac na 20 dni roboczych do polski a potem pracowac u tego samego pracodawcy i w tym samym miejsu
--- Koniec cytatu ---
są 3 punkty. jeżeli spełni się jeden z nich i będzie się miało nowy kontrakt do 12 m-cy to można liczyć od początku ulgi.
1. przy zmianie pracodawcy
1a. przy zmianie pracy pierwszej na drugą i powrocie do pierwszej, ale nowa praca(druga) musi trwać minimum 20 dni
2. przy zmianie projektu(np.stanowiska) u tego samego pracodawcy
3. przy tym samym projekcie u tego samego pracodawcy, ale projekt musi być oddalony jest o 8 km
tak więc odpowiedź na twoje pytanie według tych punktów pokazuje, że zmieniłaś pracodawcę na innego. pracowałaś 20 dni u drugiego i wróciłaś do pierwszego. jest więc zachowany punkt 1a.
małe ale!
nie wiem jak to ma się do pracodawcy duńskiego, polskiego i znowu (tego samego)duńskiego.
gdyby to byli duńscy pracodawcy to spełniony jest punkt 1a.
wcześniej napisałem o mojej opinii. proponuje więc na wszelki wypadek po spełnieniu 11 punktów z góry znaleźć nowego pracodawcę duńskiego.
zawsze istnieje możliwość napisania do skat zapytania i uzyskania odpowiedzi za 300 dek na twoje pytanie.
--- Cytat: t w 18 Sty 2009, 14:40:57 ---acha musze miec umowe na czas okreslony ???
--- Koniec cytatu ---
tak, do 12 m-cy.
kolega:
--- Cytat: mirekkph w 18 Sty 2009, 20:52:50 ---
Kolega czyli jak
mam stale miejsce pracy,umowe na stale,miejsce zamieszkania w Dani ,rezydencje w Dani,dom w polsce i staly meldunek to moge sobie odliczac diety czy nie
--- Koniec cytatu ---
jeżeli masz stałe miejsce pracy to musisz mieć umowę do 12 m-cy. wtedy będziesz miał ulgi przez pierwsze 12 m-cy od rozpoczęcia u tego pracodawcy pracy.
przy takiej umowie jak masz(bezterminowa)tylko 3 pierwsze m-ce uwzględniasz ulgi.
od polskiego domu zapłacić powinieneś podatek w danii.
Apolonia:
sŁuchajcie dlaczego wy ciągle kombinujecie jak nie zaplacic peŁnego podatku, mieszkacie tu, chcecie korzystać z lekarza, dodatków na dzieci, nie pracującą żone - dostać mieszkanie, dostać doplate do komornego i ciągle tylko jak oszukać system żeby było 8%.
Normalne duny płacą co sie należy i nie ma odwołania od tego. Co sie należy to sie należy ale uważam to za obrzydliwe takie spekulowania jak oszukac. Pracujecie za te same stawki co wasi duńscy koledzy o to walczyły związki zawodowe to jeżeli chcecie tu żyć dobrze i bezproblemowo
to przestańcie kombinować i żyjcie jak ludzie
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej