poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: A-kasse - pytanie szczegółowe  (Przeczytany 174219 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pankracy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
Odp: A-kasse - pytanie szczegółowe
« Odpowiedź #195 dnia: 26 Sty 2011, 16:08:16 »
Gafaran, gdybyś nie wypisał się z A-kasse będąc na bezrobociu i opłacał nadal składki to godziny by  Ci się zsumowały. W Twoim przypadku naliczają się dopabuse od momentu ponownego zapisania się.

Offline Gafaran

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #196 dnia: 27 Sty 2011, 22:15:10 »
A co z urlopem wlicza się do tych godzin czy nie??
I jak z dniami na chorobowym??

Offline polka99

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #197 dnia: 27 Sty 2011, 22:54:22 »
Urlop i chorobowe się nie wlicza. Tylko godziny przepracowane

keny79

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 29 Sty 2011, 18:06:25 »
witam,a jak to wygląda w przypadku zmiany członkostwa?w obecnym związku mam wypracowaną odpowiednią ilość godzin gwarantującą mi prawo do zasiłku.czy zmieniając a-kasse obowiązuje mnie jakiś okres przejściowy(kwarantanna)?czy może moje wypracowane godzinki przechodzą automatycznie do nowych związków i są dostępne już od pierwszego dnia członkostwa?pozdrawiam

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #199 dnia: 30 Sty 2011, 03:13:44 »
witam,a jak to wygląda w przypadku zmiany członkostwa?w obecnym związku mam wypracowaną odpowiednią ilość godzin gwarantującą mi prawo do zasiłku.czy zmieniając a-kasse obowiązuje mnie jakiś okres przejściowy(kwarantanna)?czy może moje wypracowane godzinki przechodzą automatycznie do nowych związków i są dostępne już od pierwszego dnia członkostwa?pozdrawiam

Jeśli w nowej akasse zgłosiłeś, że oni mają cie wypisać ze starej, to wszystko bezproblemowo przechodzi...

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #200 dnia: 30 Sty 2011, 13:09:49 »
Doradzam dopilnować wszystkiego osobiście. Sprawdzić czy jest zachowana ciągłość składek. W rzeczywistości nowa a-kasse załatwia wszystko sama ze starą ale różnie to bywa. Chodzi o to, żeby potem nie wyszło, że jakaś składka umknęła.

keny79

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: 30 Sty 2011, 22:33:46 »
tak,ale bardziej chodziło mi o to czy gdy utracę pracę następnego dnia(założenie czysto hipotetyczne) po zmianie związków to mogę liczyć na zasiłek czy może jest wymagany pewien okres członkostwa w nowym związku np miesiąc czy pół roku.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #201 dnia: 30 Sty 2011, 22:33:46 »

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #202 dnia: 01 Lut 2011, 01:42:19 »
tak,ale bardziej chodziło mi o to czy gdy utracę pracę następnego dnia(założenie czysto hipotetyczne) po zmianie związków to mogę liczyć na zasiłek czy może jest wymagany pewien okres członkostwa w nowym związku np miesiąc czy pół roku.

Nie, nie jest wymagany...

keny79

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: 01 Lut 2011, 19:36:18 »
dzięki za info

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #204 dnia: 21 Mar 2011, 15:45:03 »
A ktos moze przebywa na A-kasie?
Jak to wowczas jest?
Trzeba wysylac te 4-5 CV tyogodniowo?
Trzeba sie stawiac na kazde wezwanie, czesto wzywaja?
Na szkolenia czesto wysylaja, praktyki?

Bardzo bym prosil, zeby kompetentna osoba poruszyla powyzsze pytania ;) Z gory dzieki.

Offline robert73

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #205 dnia: 21 Mar 2011, 16:36:47 »
hej! nie trzeba wysyłać 4-5 cv tygodniowo, ale 2
trzeba sie stawiac na każde wezwanie a - kase , badz job center(istnieje mozliwosc przelożenie spotkania,lecz nalezy sie stawic),
pierwsze 2,5 miesiaca nie wzywaja(tylko raz po ok 3 tygodniach od zaczecia a kasse), pozniej sprawe przejmuje jobcenter i wysyłają na aktivering ok 25 godzin tygodniowo max 4 tyg u jednego pracodawcy, szkolenia w amu też są konieczne lecz w poczatkowej fazie jest to dobrowolne , lecz w pozniejszym okresie jest to konieczne

Offline nodan

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #206 dnia: 24 Mar 2011, 01:05:03 »
zwracam honor.faktycznie wysokość zasiłku otrzymywana jest  w wysokości jaka przysługuje mu w kraju ,w którym go uzyskał.

"Możliwość transferu do Polski zasiłku dla bezrobotnych uzyskanego w innym kraju UE
Obywatel UE, który chciałby poszukiwać pracy w Polsce i pobierać zasiłek dla bezrobotnych, do którego ma prawo w innym kraju UE, powinien:

pozostawać w dyspozycji służb zatrudnienia przez okres min. 4 tygodni przed wyjazdem z kraju, w którym ma prawo do zasiłku,
przed wyjazdem z kraju zaopatrzyć się w formularz E-303 dotyczący zachowania prawa do zasiłku dla bezrobotnych,
po przyjeździe do Polski zarejestrować się jako osoba poszukująca pracy w powiatowym urzędzie pracy właściwym ze względu na miejsce zamieszkania w Polsce - w ciągu siedmiu dni od daty wyjazdu z kraju,
udać się do wojewódzkiego urzędu pracy właściwego ze względu na miejsce zamieszkania w Polsce w celu złożenia tam formularza E-303 (wojewódzki urząd pracy przekazuje następnie do powiatowego urzędu pracy decyzję stwierdzającą zachowanie prawa do zasiłku dla bezrobotnych nabytego w państwie UE),
pozostawać w dyspozycji polskiego urzędu pracy.
Obywatel UE pobiera zasiłek dla bezrobotnych w wysokości takiej, jaka przysługuje mu w kraju, w którym go uzyskał - w przeliczeniu na polską walutę. Świadczenie to może pobierać przez okres, na jaki mu przysługuje, jednak nie dłużej niż przez trzy miesiące od wyjazdu z kraju. Jeżeli bezrobotny nie znalazł w tym czasie pracy i nadal przysługuje mu prawo do zasiłku, aby go nie stracić, powinien wrócić do państwa ostatniego zatrudnienia przed upływem tego okresu."

A co w przypadku, jeżeli będąc tu na zasiłku 5-6 miesięcy bez pracy podejmę decyzję o powrocie do Polski, także przysługiwać będzie mi prawo do zasiłku przez 3 miesiące w Polsce w wysokości duńskiego?

Offline Mrozik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #207 dnia: 15 Kwi 2011, 17:15:57 »
Moja zona jest na macierzynskim do lipca,w lipcu wraca do pracy.Mam pytanie czy jak zapisalaby sie do a-kasse dzisiaj i zaczela oplacac skladki to czy zaliczy sie tez maj czerwiec,czy dopabuse zacznie sie wliczac godziny potrzebne do a kasse od lipca??

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #208 dnia: 15 Kwi 2011, 19:55:09 »
 Jakie to godziny mialaby liczyc od dzisiaj?
Do A-kasse licza sie godziny przepracowane, pozniej w razie bezrobocia trzeba dostarczyc lønsedler od pracodawcy,
ale moglaby sie sie zapisac dzis, bo A-kasse wymaga dwoch rzeczy do zasilku: 12 miesiecy czlonkostwa i wymaganej liczby przepracowanych godzin, wiec gdyby miala duzo nadgodzin...

Offline nodan

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #209 dnia: 24 Kwi 2011, 22:08:53 »
Bycie na A-kasie, a ciąża. Jak wygląda sytuacja, kiedy będąc na A-kasie zachodzi się w ciąże lub w momencie zakończenia kontraktu jest się w ciąży. CZy należy się wtedy dalej a-kasse, czy przechodzi się na zasiłki z komuny. Czy może inna opcja?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #209 dnia: 24 Kwi 2011, 22:08:53 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7297
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15