poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dlaczego wlaczaja przeciwmgilene  (Przeczytany 18610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: dlaczego wlaczaja przeciwmgilene
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lut 2009, 18:20:27 »
od leczenia światłami długimi to proszę się odstosunkować - póki co nielegalne i tyle, no chyba ze ktos ostry argument pociśnie.   ;) ;)

Póki co jeździć można bo nawet nie ma komu tego wyegzekwować  ;D ;D ;D ;D

Co do zabieranie dowodu za to, dwyanewade to to ewidentna bzdura. nawet jak używa żarówek bez homologacji.

K3

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lut 2009, 18:35:02 »
Nie może.
Homologacja samochodu to natomiast spis warunków technicznych jakim powinny odpowiadać pojazdy zanim bedą dopuszczone do ruchu drogowego Unii Europejskiej, Ameryki Północnej, itd...

i homologacje każdy kraj wystawia SAMODZIELNIE !!!
przykład: w PL każde auto musi mieć gaśnicę, a DK w osobowym nie trzeba

Cytuj (zaznaczone)
W homologacji jasno jest napisane jakie oświetlenie winny mieć pojazdy poruszające się po drogach Unii, opisane też jest, która część oświetlenia powinna być używana w danych warunkach drogowych.

Jeszcze raz: homologacja to określenie warunków jakie światła powinny spełniać, czyli np moc, kształt wiązki, natomiast każdy kraj odrębnie ustala warunki kiedy mogą i kiedy muszą być używane.
Inny przykład: w PL musisz jeździć na światłach przez 24h na dobę wszędzie, natomiast we Włoszech obowiązek jest tylko poza terenem zabudowanym.
W Niemczech natomiast nie ma takiego obowiązku !!

Cytuj (zaznaczone)
A w Danii z przeciwmgielnymi jest tak jak z xenonami, wsadzają w światła co tylko znajdą w thansen, a efekt jest taki, że oślepiają tylko tym badziewiem innych kierujących. W każdym cywilizowanym kraju odbierają za to dowód rejestracyjny.

Tu się kłania właśnie homologacja europejska, a dokładnie proces jej przeprowadzania.
Opisany problem masz tu: http://www.motofocus.com.pl/index.php?aid=1038
I w Polsce jest ten sam problem niestety.

Krótko:

Homologacja określa jakie warunki powinny spełniać światła, np światła mijania.
A każde państwo określa kiedy i gdzie tych świateł można lub trzeba używać.

[Posted on: 04 Luty  2009, 18:25:05]

ja straciłem już wiedze jak jest w DK, tych co znam mowią, że jest to karane mandatem. Tak więc osłabiony różnymi teoriami w nic nie wnikam  ;D

Ja też wątpię, jak słyszę niektóre rzeczy.
Ale jak mam wątpliwości, to otwieram to: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=22053 i studiuję.
Niestety czasami szukania jest dużo, ale jak na razie nauczycieli mam dobrych.

[Posted on: 04 Luty  2009, 18:28:29]

+ jeden dodatek odnośnie przednich przeciwmgielnych w DK

mogą być używane jako światła do jazdy w dzień tylko gdy są włączone pozycyjne, i nic więcej.
używanie jednocześnie przeciwmgielnych i krótkich w dzień bez mgły jest zabronione !!

po duńsku: tågelys + positionslys = godkendt KØRELYS uden for lygtetændingstid

Offline dwyanewade

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
  • I am what I am
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lut 2009, 18:44:40 »
Niestety nie masz racji K3
Gaśnica nie jest elementem na stałe zintegrowanym z samochodem, takim elementem jest jego oświetlenie.
Co do jeżdżenia na światłąch lub bez, to tak jak z dopuszczalnymi prędkościami.
Sprawa tyczy natomiast fabrycznego oświetlenia samochodu. Na kloszach fabrycznych lamp są odpowiednie oznaczenia, które mówią gdzie i w jakich warunkach tych lamp używać na terenie całej unii.
Trzeba wziąć też pod uwagę wartość cechowania i rozproszenia światłą. Przeciwmgielne to światła najbardziej rozproszone i przez to rażące innych kierujących jadących z naprzeciwka. Dlatego właśnie mogą być używane w ściśle określonych warunkach pogodowych.
K3 z tego co pisałeś wyżej wnioskuje, że dopabuse jesteś w trakcie kursu na PJ, lub niedawno go zdałeś, więc nie podważaj wypowiedzi ludzi, którzy jeżdżą dłużej niz Ty masz lat...
Co będzie w przypadku, kiedy jadąc w Danii na przeciwmgielnych w nocy lub dzień w warunkach normalnej przejrzystości powietrza oślepisz kierującego jadącego z naprzeciwka, a on w skutek tego uderz np. w drzewo i zostanie inwalidą do końca życia??
Będziesz mu płacił rentę, tak to się skończy.

K3

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lut 2009, 19:16:57 »
Niestety nie masz racji K3
Gaśnica nie jest elementem na stałe zintegrowanym z samochodem, takim elementem jest jego oświetlenie.

Nie musi być na stałe zintegrowane z samochodem. Homologuje się pojazd wraz z wyposażeniem i częściami.
Znów kłania się ustawa "Prawo o ruchu drogowym": "Art. 68.
   1. Producent lub importer nowego pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, motoroweru, tramwaju lub przyczepy oraz przedmiotów ich wyposażenia lub części jest obowiązany uzyskać dla każdego nowego typu tych pojazdów, przedmiotu ich wyposażenia i części świadectwo homologacji wydane przez ministra właściwego do spraw transportu."

Warunkiem uzyskania homologacji w PL jest spełnienie wymogów tego aktu prawnego: "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia"
A tam w paragrafie 11.1 podpunkt 14 jest mowa o gaśnicy właśnie.

Nie wiem czy wiesz, ale np auto jest homologowane z konkretnymi rozmiarami opon, a opony tez nie są zintegrowane z pojazdem na stałe, stanowią element eksploatacyjny. I w Niemczech gdy będziesz miał wypadek na innym rozmiarze opon niż homologowane, a nie uzyskasz dla tego innego rozmiaru opon dopuszczenia do ruch, to na tej podstawie ubezpieczyciel odmówi ci wypłaty odszkodowania.

Cytuj (zaznaczone)
Co do jeżdżenia na światłąch lub bez, to tak jak z dopuszczalnymi prędkościami.
Sprawa tyczy natomiast fabrycznego oświetlenia samochodu. Na kloszach fabrycznych lamp są odpowiednie oznaczenia, które mówią gdzie i w jakich warunkach tych lamp używać na terenie całej unii.

Mówią jakie warunki powinno światło spełniać, a nie określa zasad używania.

Cytuj (zaznaczone)
Trzeba wziąć też pod uwagę wartość cechowania i rozproszenia światłą. Przeciwmgielne to światła najbardziej rozproszone i przez to rażące innych kierujących jadących z naprzeciwka. Dlatego właśnie mogą być używane w ściśle określonych warunkach pogodowych.

To kiedy dopuścić używanie świateł, lub dopuścić określoną prędkość zależy już od danego państwa.
Sam też fakt spełnienia warunków homologacyjnych nie oznacza, że światło nie będzie oślepiało, bo to zależy też od wielu innych czynników.

Cytuj (zaznaczone)
K3 z tego co pisałeś wyżej wnioskuje, że dopabuse jesteś w trakcie kursu na PJ, lub niedawno go zdałeś, więc nie podważaj wypowiedzi ludzi, którzy jeżdżą dłużej niz Ty masz lat...

Skąd wiesz ile mam lat? Prawo jazdy mam już bardzo długo, a robię tu dodatkową kategorię.
Ponadto, stare dziadki wcale nie znają kodeksu lepiej, przyznaj się: ile razy zajrzałeś do kodeksu drogowego aby sprawdzić aktualizacje ??

Cytuj (zaznaczone)
Co będzie w przypadku, kiedy jadąc w Danii na przeciwmgielnych w nocy lub dzień w warunkach normalnej przejrzystości powietrza oślepisz kierującego jadącego z naprzeciwka, a on w skutek tego uderz np. w drzewo i zostanie inwalidą do końca życia??
Będziesz mu płacił rentę, tak to się skończy.

hehe he... nie czytasz ze zrozumieniem tego co napisałem wcześniej. C
Cały czas mowa o tym, że przeciwmgielnych można używać w dzień, duńczycy określają to jako "uden for lygtetændingstiden", co po tłumaczeniu na polski znaczy: "poza czasem zapalania świateł". Po prostu "lygtetændingstid" to okres od zachodu słońca do wschodu.

Ponadto, jak oślepi cię słońce, to co ??.... pozwiesz słońce o odszkodowanie ??
« Ostatnia zmiana: 04 Lut 2009, 19:31:50 wysłana przez K3 »

Offline dwyanewade

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • I am what I am
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lut 2009, 19:28:57 »
Jak grochem w ścianę
Znajdź jakikolwiek samochód z przeciwmgielnymi, pochyl się nad nim i przeczytaj co pisze na kloszu przeciwmgielnych.
Później powtórz to w kilku innych krajach Unii.
To co odczytasz z klosza, zapewniam Cię, że w każdym przypadku będzie to to samo oznaczenie, wpisz w google lub gdzie tam chcesz.
Może wtedy zmądrzejesz.

K3

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lut 2009, 19:35:25 »
Jak grochem w ścianę
Znajdź jakikolwiek samochód z przeciwmgielnymi, pochyl się nad nim i przeczytaj co pisze na kloszu przeciwmgielnych.
Później powtórz to w kilku innych krajach Unii.
To co odczytasz z klosza, zapewniam Cię, że w każdym przypadku będzie to to samo oznaczenie, wpisz w google lub gdzie tam chcesz.
Może wtedy zmądrzejesz.

co pisze to bardzo dobrze wiem
to jest oznaczenie gdzie została wydana homologacja i jakie warunki techniczne musi to źródło światła spełnić
oznaczenie może być od E1 do E20... cyfra oznacza kraj w którym homologacja została wydana

natomiast to gdzie możemy tego światła użyć, to już inna broszka
zasady użytkowania określa kodeks drogowy

natomiast jeśli to ma być taka mądrość, jaką reprezentujesz, to ja podziękuję....
wole trzymać się tego co było min tematem mojej pracy, i z czym mam do czynienia

bo jak na razie to piszesz tylko i wyłącznie swoimi zdaniami, bez podparcia się jakimkolwiek aktem prawnym
wyrocznią nie jesteś, nie masz wyłączności na prawdę....
mi to zwisa co sobie myślisz, póki nie wpłynie to w żaden sposób na moje życie

Offline dwyanewade

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • I am what I am
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lut 2009, 19:37:38 »
Nie musi być na stałe zintegrowane z samochodem. Homologuje się pojazd wraz z wyposażeniem i częściami.
Znów kłania się ustawa "Prawo o ruchu drogowym": "Art. 68.
   1. Producent lub importer nowego pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, motoroweru, tramwaju lub przyczepy oraz przedmiotów ich wyposażenia lub części jest obowiązany uzyskać dla każdego nowego typu tych pojazdów, przedmiotu ich wyposażenia i części świadectwo homologacji wydane przez ministra właściwego do spraw transportu."

Warunkiem uzyskania homologacji w PL jest spełnienie wymogów tego aktu prawnego: "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia"
A tam w paragrafie 11.1 podpunkt 14 jest mowa o gaśnicy właśnie.

Nie wiem czy wiesz, ale np auto jest homologowane z konkretnymi rozmiarami opon, a opony tez nie są zintegrowane z pojazdem na stałe, stanowią element eksploatacyjny. I w Niemczech gdy będziesz miał wypadek na innym rozmiarze opon niż homologowane, a nie uzyskasz dla tego innego rozmiaru opon dopuszczenia do ruch, to na tej podstawie ubezpieczyciel odmówi ci wypłaty odszkodowania.

Mówią jakie warunki powinno światło spełniać, a nie określa zasad używania.

To kiedy dopuścić używanie świateł, lub dopuścić określoną prędkość zależy już od danego państwa.
Sam też fakt spełnienia warunków homologacyjnych nie oznacza, że światło nie będzie oślepiało, bo to zależy też od wielu innych czynników.

Skąd wiesz ile mam lat? Prawo jazdy mam już bardzo długo, a robię tu dodatkową kategorię.
Ponadto, stare dziadki wcale nie znają kodeksu lepiej, przyznaj się: ile razy zajrzałeś do kodeksu drogowego aby sprawdzić aktualizacje ??

hehe he... nie czytasz ze zrozumieniem tego co napisałem wcześniej. C
Cały czas mowa o tym, że przeciwmgielnych można używać w dzień, duńczycy określają to jako "uden for lygtetændingstiden", co po tłumaczeniu na polski znaczy: "poza czasem zapalania świateł". Po prostu "lygtetændingstid" to okres od zachodu słońca do wschodu.

Ponadto, jak oślepi cię słońce, to co ??.... pozwiesz słońce o odszkodowanie ??

A poza tym, sama nazwa informuje nas do czego służą dane światła.
Znany i dobry polski instruktor jazdy Kuba Biela zaleca takim jak ty zamontowanie koguta policyjnego na dach
i używanie go 24 na dobę, to też dobry sposób wyróżnienia się z tłumu aut na drodze, bo przecież przeciwmgielne ma coraz wiecej ludzi i nimi już nie poszpanujesz.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lut 2009, 19:37:38 »

K3

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Lut 2009, 19:43:08 »
A poza tym, sama nazwa informuje nas do czego służą dane światła.

to jeżdzij caly czas na drogowych jak jesteś na drodze

Cytuj (zaznaczone)
Znany i dobry polski instruktor jazdy Kuba Biela zaleca takim jak ty zamontowanie koguta policyjnego na dach
i używanie go 24 na dobę, to też dobry sposób wyróżnienia się z tłumu aut na drodze, bo przecież przeciwmgielne ma coraz wiecej ludzi i nimi już nie poszpanujesz.

to napisz do niego i zapytaj, czy gaśnica jest elementem homologacyjnym pojazdu .....

i nigdzie nie piszę o szpanowaniu, tylko o tym co jest dopuszczone prawnie w Danii

Offline dwyanewade

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • I am what I am
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Lut 2009, 19:46:59 »
to jeżdzij caly czas na drogowych jak jesteś na drodze

to napisz do niego i zapytaj, czy gaśnica jest elementem homologacyjnym pojazdu .....
Nie gaśnica jest tematem.
Tylko światła przeciwmgielne, które jak sama nazwa na to wskazuje są przeciwmgielne.
Tak trudno to zrozumieć, przecież po Polsku pisze.

A na drogowych nie mogę jeździć mam bixenon w a5

K3

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Lut 2009, 19:52:30 »
Nie gaśnica jest tematem.
Tylko światła przeciwmgielne, które jak sama nazwa na to wskazuje są przeciwmgielne.
Tak trudno to zrozumieć, przecież po Polsku pisze.

ponieważ mowa o jeździe w Danii to przeczytaj i zrozum to:
Cytuj (zaznaczone)
§ 33 a. Ved kørsel uden for lygtetændingstiden skal nærlys (kort lys) anvendes på motordrevne køretøjer. Ved kørsel med motorredskab gælder dette dog kun, såfremt motorredskabet er forsynet med nærlyslygter. I stedet for nærlys kan anvendes tågeforlygter eller særligt kørelys.

A gdybyś z tłumaczeniem miał problem, to zawsze możesz napisać w odpowiednim dziale na forum

.

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Lut 2009, 20:09:23 »
A gdybyś z tłumaczeniem miał problem, to zawsze możesz napisać w odpowiednim dziale na forum

Kolega Dwyane wade ma racje ja zaplacilem tysiaka za jazde na przeciwmgielnych. Pomimo tlumaczen ze auto jesrt lepiej widoczne i takie tam pan z polity powiedzial naj. I dal mi mandacik.
Strzala panowie.
PS. dwyane wade to od rozgrywającego miami?????
Jak tak to wielki szacun.

Offline dwyanewade

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • I am what I am
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Lut 2009, 20:11:41 »

Nie mam problemu mam angielski w jednym palcu i w zupełności mi wystarcza.
A przeciwmgielne to przeciwmgielne i twoja znajomość duńskiego tego nie zmieni

K3

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Lut 2009, 20:26:59 »
Kolega Dwyane wade ma racje ja zaplacilem tysiaka za jazde na przeciwmgielnych. Pomimo tlumaczen ze auto jesrt lepiej widoczne i takie tam pan z polity powiedzial naj. I dal mi mandacik.

z ciekawości możesz podać jaki paragraf miałeś napisany ??

.

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Lut 2009, 20:33:43 »
Ja tam się na paragrafach nie znam, to bylo z dwa miech temu. Ponieważ nie znam dunskiego policjant powiedział po angielsku dokładnie tak "You can use this lights only when the rain falls or fog is outside" wskazując palcem na pzeciwmgielne.

K3

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Lut 2009, 20:52:07 »
Ja tam się na paragrafach nie znam, to bylo z dwa miech temu. Ponieważ nie znam dunskiego policjant powiedział po angielsku dokładnie tak "You can use this lights only when the rain falls or fog is outside" wskazując palcem na pzeciwmgielne.

szkoda... choć może na pokwitowaniu masz.....

bo 1000DKK trochę się kłóci z duńskim taryfikatorem... ciekaw jestem co wpisali

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Lut 2009, 20:52:07 »

dlaczego 38%

Zaczęty przez haryDział Podatki

Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 11766
Ostatnia wiadomość 31 Sty 2009, 17:37:14
wysłana przez mirekkph
Dlaczego dunscy mezowie nie mowia po polsku?

Zaczęty przez HektoDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 7076
Ostatnia wiadomość 12 Gru 2008, 14:53:28
wysłana przez Jomir
Wie ktoś dlaczego nie mogę kupić telefonu?

Zaczęty przez MuchomorDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3775
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2021, 08:33:23
wysłana przez jamjurand
grøn check dlaczego nie dostałem w tym roku

Zaczęty przez DunhillDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3949
Ostatnia wiadomość 05 Mar 2012, 21:36:15
wysłana przez daniaa
Dlaczego śmierdzi od kilku dni w centrum Århus?

Zaczęty przez micuraDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5744
Ostatnia wiadomość 09 Mar 2014, 21:50:04
wysłana przez hangedhorse