poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: polak polakowi wilkiem  (Przeczytany 20499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: polak polakowi wilkiem
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Mar 2009, 19:49:13 »
Witam
Po krótce opiszę pewną historię.
Znam kilku polaków. Przez pewien czas zapraszali mnie na "spotkania". Okazało się, że są to imprezy nakrapiane. Niestety czy też na szczęście nie przepadam za takim czymś. W konsekwencji nie trzymam się z tym towarzystwem.

Morał jest tutaj następujący.
W Polsce nie byłoby z tym problemu bo na około znajdziesz osoby do siebie podobne (w mniejszym czy większym stopniu). W Dani nie mamy takiego wyboru polaków i niestety tutaj jest się albo z nimi albo przeciw nim. Nie ma innej możliwości.

Tak na koniec.
W Danii należy szukać sobie znajomych bardzo uważnie, a kiedy ich znajdziemy dbajmy o nich.
pozd.

p.s. A tak na marginesie przepraszam moderatora ale na forum jest strasznie dużo śmieci i ciężko odnaleźć tego czego się szuka. Często też odpowiedzi są sprzeczne.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Mar 2009, 19:53:51 »
p.s. A tak na marginesie przepraszam moderatora ale na forum jest strasznie dużo śmieci i ciężko odnaleźć tego czego się szuka. Często też odpowiedzi są sprzeczne.
Nie ma za co przepraszac, wiemy to dobrze. Niestety nas jest mniej niz uzytkownikow i zwyczajnie nie dajemy rady czyscic, zwlaszcza, ze nasza praca na forum, o czym juz pisalam, jest praca spoleczna. Ja na przyklad dzialu podatkowego nie tykam ;).

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Mar 2009, 20:00:21 »
Cytat: felis

Odpowiedzi sa sprzeczne, bo to nie jest forum "spytaj eksperta". Tutaj udzielaja sie Polacy mieszkajacy w Danii, ktorzy na podstawie swojej wiedzy (zazwyczaj niewyuczonej a nabytej praktycznie) i doswiadczen dyskutuja z rodakami. Dlatego nie mozna bezkrytycznie wierzyc we wszystko, co tu napisane  8)

asam

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Mar 2009, 20:14:58 »
roga napisała"co za ten podatek otrzymujecie?".powiesz>opieka lekarska,edukacja?a kiedy ja mam iść do lekarza?ha ha!płacę 40%.mój fradrag jest śmiesznie niski ale ok,jestem uczciwa!tylko kiedy chcę iść do lekarza widzę miny szefa i nie idę!nieważne,ze potem mdleję w pracy!może wy macie innych szefów,lepszą pracę ale ja tak niemam i widzę jak się duńczycy patrzą na chorych.także nie rozśmieszaj mnie,co ja mam z podatków.nie chcę używać wulgaryzmów ale mam wielkie g...nie bedę się rozpisywać na temat ich opieki medycznej bo to było na innych wątkach i zaraz mnie zjecie,że "to już było".

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Mar 2009, 20:42:36 »
zgadzam się, że opieka jest nie najlepsza. Ale przyznam, że dziwię się Tobie!. Piszesz, że mdlejesz w pracy i nic z tym nie robisz?. Cóż bez urazy ale dla mnie to już jest głupota. Co ma znaczenie, że szef się na ciebie patrzył? W Polsce też by się na ciebie patrzył i co też byś nie poszła do lekarza?

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Mar 2009, 21:06:59 »
jakby napisała przy czym robi to by się prawie wyjaśniło to samo.....

asam

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Mar 2009, 21:07:33 »
ja nie musiałam iśc do lekarza,to wtedy lekarz przyjechała do mnie i zabrano mnie do szpitala!i wiesz co?mimo 5 godzinnego pobytu,mimo wizyt 4 lekarzy dalej nie wiadomo,co mi jest.odesłano mnie do domu!ja wiem,ze w polsce jest ciężko z lekarzami ale tam chociaż neurolog mi pomógł.tu>nikt.mam czekać do następnego ataku i iśc do lekarza rodzinnego!sorki ale coś tu jest nie tak

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 21 Mar 2009, 21:07:33 »

asam

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Mar 2009, 21:10:39 »
robię w szklarni.przy opryskach są wszyscy i nikomu nic nie jest.w szpitalu wyjaśniane zostało wszystko,łącznie z tym ile palę,czy piję ,choroby rodziny i nic!!!!dodam,że drugi lekarz miał notes,na który zerkał,o co jeszcze się spytać.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Mar 2009, 21:11:09 »
Morał jest tutaj następujący.
W Polsce nie byłoby z tym problemu bo na około znajdziesz osoby do siebie podobne (w mniejszym czy większym stopniu). W Dani nie mamy takiego wyboru polaków i niestety tutaj jest się albo z nimi albo przeciw nim. Nie ma innej możliwości.

Trochę optymizmu, proszę.  :D Jest jeszcze trzecia możliwośc. Można byc obok nich. W tak małej, lokalnej grupie Polaków, każdy wie kto kradnie, kto pije i kto żonę bije. Nie mam zdolności pedagogicznych, nie będę ich pouczał jak mają życ. Jakie normy społeczne winny obowiązywac w tej grupie. Nie zamierzam walczyc, ani sie poddac i wyjechac. Po prostu żyjemy obok siebie. Czasami nawet w bliskim sąsiedztwie. Nie mamy ze sobą kontaktów. przy przypadkowym spotkaniu mrukniemy coś do siebie i..... jakoś leci.

Jak tak teraz pomyślę, to mieszkając w Polsce miałem zażyłe kontakty w kręgu rodzinnym. Było też kilku starych wypróbowanych kolegów, których znałem od dzieciństwa. I powiem wam, że nie brakowało mi towarzystwa. kontakty w pracy nie przenosiły się na sferę prywatną. Było OK. Tu nie mam rodziny. Z tego powodu od początku pobytu mam/mamy kontakt z kilkoma innymi rodzinami. Jest to takie zastępstwo rodziny. Funkcjonuje już od lat. Jedna rodzina odpadła, jedna się wyprowadziła dalej, dwie się rozpadły. Zostało nam jednak jeszcze kilka. I jakoś leci  ;D

Pozdrawiam

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Mar 2009, 21:26:00 »
Manior - masz całkowitą rację. Jedno mogę dodać. mam nadzieję, że kiedyś spotkam takich ludzi.

asam - Może masz uczulenie na coś. Jednak idź do lekarza i powiedz, że chcesz badania na co jesteś uczulona.

Zapomniałbym jeśli jesteś na coś chora i masz kartotekę w Polsce to przetłumacz ją i przynieś swojemu lekarzowi.

asam

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Mar 2009, 21:44:02 »
już kiedyś dałam lekarzowi wynik tomografii(rok przed teraźniejszym incydentem),przetłumaczonu ale lekarz zrobił swoje i wg.tutejszych lekarzy jest ok.pocieszam się tym,że w czerwcu jadę do polski i tam pójdę do neurologa bo jednak wolę naszych specjalistów.ale dzięki za posta

Roslinka

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Mar 2009, 02:10:29 »
robię w szklarni.przy opryskach są wszyscy i nikomu nic nie jest.w szpitalu wyjaśniane zostało wszystko,łącznie z tym ile palę,czy piję ,choroby rodziny i nic!!!!dodam,że drugi lekarz miał notes,na który zerkał,o co jeszcze się spytać.

A przy tych opryskach to macie maski na twarz? Prawdopodobnie sie podtruwasz. Ja jak sobie popryskam takim srodkiem przeciwchwastowym to sie od razu dusze i nie moge zlapac powietrza. Tak samo przy farbie, malowaniu i mocnych srodkach czyszczacych.

Arnold

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Mar 2009, 08:11:11 »
Witam. Ostatnio miałem okazję spotkać naszego rodaka. Pierwsze co miał do powiedzenia to to czy nie chcę kupić ropy.
Czyli co, z Polski wozi w kanistrach kupioną po 3.20 ? Nie sądzę. Można tylko przypuszczać skąd taka ropa pochodzi.
Takim polakom dziękujemy.
Pozdrawiam

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Mar 2009, 09:20:04 »
Oczywiście (nie wiem czy ja mam takiego pecha) ale za każdym razem jak spotkam nowego Polaka to standardowym pytaniem jest . Ile zarabiasz?

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Mar 2009, 09:57:58 »
Kradną ropę. Było o tym już w duńskich mediach. Kradną z maszyn budowlanych, podjeżdżają do gospodarstw rolnych, z zaparkowanych samochodów...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 22 Mar 2009, 09:57:58 »

Polak potrafi!

Zaczęty przez mariuszkDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5344
Ostatnia wiadomość 25 Lis 2009, 14:55:49
wysłana przez jamjurand
Polak zamordowany przez eks-dziewczyne

Zaczęty przez sopociankaDział Hydepark

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 8144
Ostatnia wiadomość 08 Gru 2013, 18:33:27
wysłana przez myszka0807
zginął Polak

Zaczęty przez maggie23Dział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4273
Ostatnia wiadomość 20 Sie 2008, 09:06:30
wysłana przez vera
Polak ostoja narodow

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 43
Wyświetleń: 16512
Ostatnia wiadomość 13 Wrz 2014, 20:31:07
wysłana przez s-pasko
Polak szefem a duńskie realia... (Budowlanka)

Zaczęty przez KoerOneDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6859
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2013, 23:51:39
wysłana przez aisak