poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: proszę o pomoc!  (Przeczytany 5817 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nika6661

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
proszę o pomoc!
« dnia: 04 Mar 2009, 10:50:56 »
witam wszystkich.zaczną od początku.pracuje w danii od 3 marca 2008.pozwolenie na pobyt dostałem 29 marca 2008 roku.jestem żonaty i mam córeczkę 4 letnią.posiadam żółtą kartę.żona przyjechała do mnie w listopadzie 2008.płace od początku 38% podatku.mam umowę na czas nieokreślony.żona i dziecko jest w trakcie

oczekiwania na pozwolenie na pobyt.sytuacja wygląda tak:dzisiaj dowiedziałem sie że moja firma splajtowała i muszę wrocic do polski.moje pierwsze pytanie-nie pobierałem w danii zasiłku na rodzine, ani w polsce.czy mam jakieś szanse na odzyskanie tych pieniedzy?drugie pytanie-niebawem bedę sie rozliczał ze skatem.czy mam jakies szanse odzyskac pieniądze za np. rozłąkowe,wyjazdy do Polski.na co wogóle mogę liczyc?może jakaś odprawa z firmy?proszę o pomoc i dziękuję

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
Odp: proszę o pomoc!
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Mar 2009, 16:59:32 »
Od kiedy masz rezydencję w Danii. Jeśli twoja żona przyjechała w listopadzie wnioskuję ze mniej więcej wtedy masz rezydencję w Danii. Do tego czasu możesz ubiegać się o zniżki na prowadzenie dwóch domów + diety+ przejazdy do Polski. Po listopadzie przysługuje ci kwota wolna od podatku żony + pieniądze na dziecko.

Wszystko zależy od kiedy masz rezydencję w Danii.

Offline polak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
    • Fotografia ślubna, portretowa, ciązowa, akt
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Mar 2009, 19:49:24 »
Dobre pytanie "czy w przypadku plajty firmy można na coś liczyć" znajduję się w podobnej sytuacji, moja firma plajtuje, wiem że wypłaty przejmie fundusz gwarancyjny, wiem że po roku pracy mam 21 dni wypowiedzenia, ale czy jest w Danii coś takiego jak odprawy?

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Mar 2009, 23:06:40 »
fundusz gwarancyjny przejmuje wyplate naleznych wynagrodzen.Odprawy wyplacane sa przez firmy w przypadku redukcji zatrudnienia,na ogol naleza sie odprawy pracownikom z dluzszym stazem pracy.Do polski nikt ci nie moze kazac wracac - mozesz przez 6 miesiecy poszukiac nowej pracy.Zglos sie w komunie po zasilek na czas gdy szukasz pracy i nie masz dochodow.Z rozlicznia ubieglego roku bedzieszmial zwrot podatku z powodu naleznych ulg - ale musisz naniesc poprawki na zeznaniu podatkowym.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Mar 2009, 08:25:47 »
Karma, czy Ty przestaniesz o tym zasilku? Wklejalismy wielokrotnie linki do strony komuny, gdzie jak byk stoi o warunkach przyznawania kontanthjælp, Polacy bedacy tu krotko sie na to NIE LAPIA.

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Mar 2009, 12:29:55 »
Nika 6661 lapie sie - jest w systemie.Nie nalezy zapominac o wyzszosci postanowien unijnych nad krajowymi.Radze sprobowac i nie dac sie zbyc.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Mar 2009, 14:56:22 »
Prawo dusnkie mowi wyraznie - nic sie nie nalezy.
Lecz prawo sobie, a praktyka w komunach sobie.
Walcze w tej chwili z podobna sprawa... nie o zasilek co prawda, ale z roznorodnoscia interpretacji przepisow w roznych komunach - czyli o tym, ze cos jest dozwolone w jednej komunie, a niedozwolone w innej.

W chwli obecnej odwolalam sie do 3 roznych departamentow w ministerstwie.... jestem bardzo ciekawa jak odpowiedza :).
Jesli stana po stronie komuny kopenhaskiej rozpetam wojne w prasie :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Mar 2009, 14:56:22 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Mar 2009, 15:01:52 »
Prawo dusnkie mowi wyraznie - nic sie nie nalezy.
Fakt, ale jak KARMA pisze, jest tez prawo unijne. Jest to jednak zapomoga dla osob bez srodkow do zycia a nie, bo stracilo sie prace. Prawo ustawodawcy tez nie mysleli o prawie unijnym i imigracji z innych krajow Unii. Bylo juz o tym na forum.

PS. Nadal nazywaja huragany kobiecymi imionami?
« Ostatnia zmiana: 05 Mar 2009, 15:22:46 wysłana przez Klingon »

kolega

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Mar 2009, 15:46:13 »
hej moj kole jest  w dani 2 lat i dostal bez problemu pomoc z komuny kontanthjælp a pani tula zawsze i wszedzie  musi dodac swoje 3 grosze kiedys to sie musi skaczyc

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Mar 2009, 16:40:01 »
Nie Panie kolego, to nie czepialstwo Tuli,  a to co napisalam powyzej.
Zgodnie z dunskimi przepisami NIC NAM SIE NIE NALEZY, a praktyka po prostu bywa rozna w roznych komunach.
Co odczulam rowniez na wlasnej skorze (napisalam o tym wyzej).

Z tym, ze o ile ja moge sie odwolac do ministerstwa, bo prawo jest po mojej stronie.
To osobom starajacym sie o zasilek juz sie to nie uda. Jezeli komuna przyzna, to po prostu ma ktos farta.
Jezeli nie przyzna, nie ma mozliwosci odwolania, bo prawo mowi jednoznacznie.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Mar 2009, 18:14:35 »
Przez 6 miesiecy w czasie poszukiwania pracy nalezy sie Polakowi pomoc panstwa jesli juz tutaj jest i pracowal.Niektor komuny podstawiaja papier z przepisami ze sie nie nalezy i udaje sie.Jesli nie znasz swoich praw to oczywiscie nic nie zalatwisz.Takim trzeba powiedziec na jakiej podstawie ubiegasz sie o chwilowa pomoc.Na Moja Europa(czy Twoja Europa?) jest mozliwosc poradzenia sie u specjalistow prawa Unii a nawet chyba kontaktu ze swoim komisarzem

K3

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Mar 2009, 18:40:54 »
Przez 6 miesiecy w czasie poszukiwania pracy nalezy sie Polakowi pomoc panstwa jesli juz tutaj jest i pracowal.Niektor komuny podstawiaja papier z przepisami ze sie nie nalezy i udaje sie.Jesli nie znasz swoich praw to oczywiscie nic nie zalatwisz.Takim trzeba powiedziec na jakiej podstawie ubiegasz sie o chwilowa pomoc.Na Moja Europa(czy Twoja Europa?) jest mozliwosc poradzenia sie u specjalistow prawa Unii a nawet chyba kontaktu ze swoim komisarzem

dużo słów, mało konkretów....

twierdzisz, że się należy: podaj przepisy !

ciamciaramciam

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Mar 2009, 20:27:54 »
w naszej firmie zwolnili wszystkich polaków  i przedstawiciele job center przyjechali na spotkanie z nami i pomoc się nalezy ,nazywa się to kontanthjelp, tłumaczem była pani Mariola z Workimport.dk, w razie czego możesz do niej zadzwonic i wszystko Ci wyjaśni.Numer znajdziesz na stronie,wazne jest tylko abyś miał/a minimum 10 tygodni pracy

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Mar 2009, 20:27:54 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15523
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1