Ogólne > Rodzina ...
gwarancja bankowa / kaucja/ na którego z małżonków?
Jomir:
Zobczymy, maj juz blisko, dam znac, jak nam poszlo, ale pewnie dopabuse w lipcu. Nie wierze, ze odpowiedza przed czasem :)
dzikiecytryny:
Powodzenia Pani Mirro.
Ja mam teraz jeden cel i jestem bardzo zdesperowana, nauka języka. Narazie w domu, ale mam nadzieje juz wkrótce także w szkole. Bez tego nie widze mozliwości, dochodzenia praw, że o wertowaniu przepisów nie wspomne.
A tak wracając do kaucji, wczoraj pojechalismy do komuny z ostęplwanym potwierdzeniem wpłaty z banku, po stepel i mały wpis z komuny potwierdzajacy zarejestrowanie kaucji, musimy na to czekac co najmniej do 23 kwiatnia...... Bo "nasza pani" jest na urlopie, a nikt inny sie tym nie zajmie. Ręce opadają. Tutaj trzeba miec naprawde DUŻO cierpliwości.
roga:
--- Cytat: dzikiecytryny w 09 Kwi 2009, 08:30:10 ---Powodzenia Pani Mirro.
Ja mam teraz jeden cel i jestem bardzo zdesperowana, nauka języka. Narazie w domu, ale mam nadzieje juz wkrótce także w szkole. Bez tego nie widze mozliwości, dochodzenia praw, że o wertowaniu przepisów nie wspomne.
A tak wracając do kaucji, wczoraj pojechalismy do komuny z ostęplwanym potwierdzeniem wpłaty z banku, po stepel i mały wpis z komuny potwierdzajacy zarejestrowanie kaucji, musimy na to czekac co najmniej do 23 kwiatnia...... Bo "nasza pani" jest na urlopie, a nikt inny sie tym nie zajmie. Ręce opadają. Tutaj trzeba miec naprawde DUŻO cierpliwości.
--- Koniec cytatu ---
Och jak sie ciesze, ze to tylko tutaj trzeba miec tak DUZO cierpliwosci. Jade wlasnie do kraju aby zalatwic kilka spraw urzedowych i spotka mnie na pewno wielka radosc, ze wszystko zalatwie od reki i wszedzie spotka mnie usmiech, zyczliwosc i kompetentna obsluga.
Jomir:
Wiesz co Rogo... zgodze sie, ze w Polsce tez nie jest latwo.
Ale problemem w Danii jest totalne niedoinformowanie urzednikow.
Bo co powiedziec, na to, ze RADCA PRAWNY urzedu emigracyjnego pisze mi oficjalnie, ze po zdaniu DP 3 zwrot polowy kaucji sie nie nalezy. Mozna go otrzymac dopabuse po 7 latach, po otrzymaniu stalego pobytu!!! Pismo oficjalne, podpisane imieniem i nazwiskiem.
A my te polowke kaucji juz otrzymalismy miesiac po jego pismie, (po poltorarocznym pobycie).
Sprawy w Danii zalatwia sie szybko, ale dotarcie do informacji i wlasciwych osob zajmuje mase czasu.
Szkole dla corki zalatwilam w 5 minut. Tyle, ze wczesniej spedzilam 2 dni na telefonach (wykonalam ich okolo 15), napisalam 5 pism do roznych urzedow i osobiscie bylam w 3 innych.
Problem polega na tym, ze czesto majac przepis w reku, slysze odpowiedz, ze nie, takiego przepisu nie ma. A jak pokazuje palcem, to slysze: acha.... a to ja nie wiem..."
Moja corka znalazla sie we wlasciwej szkole jezykowej, tylko dlatego, ze znalazlam odowiednie przepisy i polaczylam je ze soba.
WSZYSCY !!! urzednicy zgodnie odpowiadali, ze nie ma takiej mozliwosci. A jednak jest!.
Nie podlega dyskusji, ze obsluga tutaj jest mila i sprawna... jednak porazajacy jest brak kompetencji, albo inaczej bardzo waskie kompetencje, ktore siegaja tylko spraw typowych. Jesli sprawa jest nietypowa i trzeba dzialac niestereotypowo, rodza sie problemy.
marysha:
To znaczy, że mam się cieszyć i podskakiwać tylko dlatego, że pewne sprawy w Danii załatwia się trochę łatweij i żyje się przyjemnie i spokojniej? Jak porównamy biurokrację w Polsce z próbą załatwienia spraw np. w Afryce, to Polska też przedstawi się jako państwo z kompetentnym aparatem urzędniczym...
Żyjemy tutaj, i nie chodzi o to , żeby wytykac wszelkie możliwe wady tego państwa, ale o to , ze widać czasami wyraźnie niekompetencję urzędników, ich opieszałość, kłopot z załatwieniem prostych czasami spraw. Idealny obywatel to ten, który niczego nie chce, nie załatwia. Przez krótki czas pracowałam w komunie, wiem jak wygląda praca w takiej ,,firmie". Nie wolno pracowac zbyt wydajnie, bo reszta pracowników nie jest zbyt zadowolona...Na jaw wychodzi brak znajomości przepisów, ich dowolna interpretacja.
Pracownik,który jest opiekunem do spraw dalszego rozwoju zawodowego, poleca na przykład , abysmy sami znaleźli sobie kursy zawodowe lub szkolenia, które maja na celu przywrócenie do pracy. Mimo, że to on powinien dokładnie wiedzieć, ze jakich możliwości możemy skorzystać. On dostaje za to pieniądze.
W każdym kraju jest problem w urzędach publicznych. W Danii jest to może trochę ładniej opakowane niż w Polsce, ale ze skutecznością bywa różnie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej