Ogólne > Rodzina ...

Jak radzą sobie wasze pociechy w szkole?

<< < (8/9) > >>

zorajda:
To dobrze, że to pomyłka, miałam taką cichą nadzieję, że chodzi o dwa lata. Moja córka, mam takie wrażenie, że więcej rozumie niż mi się wydaje, zauważyłam to jak ona obserwuje jak ktoś coś mówi, to jakby miała pojęcie o czym mówi, ale jak już ktoś zwraca się bezpośrednio do niej, wówczas ona zamyka się w sobie i nic nie wie. Ech ile to jeszcze nerwów będzie mnie to kosztowało?
Dziś była w SFO zapisać ją. Jutro mam czekać na telefon, czy przyjmą ją, powiedzieli że raczej tak, mam nadzieję, że to coś pomoże.

Jomir:
Moze Twoja corka jest typem dziecka podobnym do mojej corki?
Moja corka uczy sie po angielsku... po dunsku teretycznie nic nie mowi, choc w szkole ma tez dunski 3 godziny tygodniowo.

Ostatnio zapisalismy ja do FVU celem zwiekszenia dawki dunskiego. By sie tam dostac, trzeba byc na poziomie modulu 3. Moja corka zdala test wstepny, podczas, gdy w dniu codziennym nie uzywa nawet slowa po dunsku.

Podobnie bylo z angielskim, nie zaczela mowic dopoki nie opanowala go do perfekcji, wczesniej odpowiadala tylko polslowkami, lub kiwaniem glowa.

Sa osoby, ktore znaja piec slow, a z pomoca rak gadaja jak najeci. A sa tez tacy, ktorzy by zabrac glos, czekaja do czasu, az beda w stanie wypowiedziec sie poprawnie. Widocznie Twoja corka, tak jak i moja, naleza do grupy tych drugich...

Tula:
Dzis w radiu uslyszalam o stronie internetowej zalozonej z mysla o dzieciach z cudzoziemskim pochodzeniem, ktorych rodzice nie moga im pomoc w dunskim czy matematyce. Oto link:
http://www.lektier-online.dk/Foerstegang.aspx

Trzeba zalozyc konto emailowe w domenie gmail, klikajac na dole strony na nybruger, a potem rejestrowac sie loginem i haslem z niego. Nalezy tez pamietac o odblokowaniu pop-upów. Powodzenia ;)

misio99:

--- Cytat: Mirra w 03 Maj 2009, 23:11:15 ---Dzieci - to znaczy moj dwunastoletni syn, mieszkajacy od dwoch lat w Danii i trzyipolletnia coreczka znajomych, mieszkajaca w Danii niecaly rok...

Ku naszemu zdumieniu nasze dzieci w zabawie uzywaly dunskiego!!!

--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Mirra w 04 Maj 2009, 13:37:09 ---A ta mala, faktycznie chodzi do dunskiego przedszkola na cale 8 godzin dziennie...

Ostatnio mialam z nia tez smieszna sytuacje :)
Rozmawialam z mezem przez telefon i mowie mu po dunsku, ze jest u nas moja kolezanka z mala Malwinka...
A Malwinka na to do mnie "jeg er ikke lille, jeg er stor"...
Nie dosc, ze cala rozmowe zrozumiala, to jeszcze odpowiedziala :)

--- Koniec cytatu ---

A ja w uzupelnieniu dodam, ze "lille pige" chodzi do przedszkola od wrzesnia zeszlego roku. W tym miala ok 3 miesiecy przerwy (choroba i wyjazdy do Polski). Co do dunskiego, to u niej nie ma problemu... czasami sie zapomina i mowi do nas po dunsku...
W przedszkolu na poczatku roku miala testy z dunskiego... tak jak przewidywali nie wypadla najlepiej... dzieki temu przedszkole dostalo wiecej pieniedzy na nauke dla niej... testy zostaly przeprowadzone po tym jak potwierdzilismy, ze zostaniemy w Danii przynajmniej do konca jej przedszkola... no i przede wszystkim my pilnujemy jej dunskiego... co chwila pytamy sie w przedszkolu jak jej dunski... ostatnio nam powiedzieli, ze prawie wszystko rozumie... poprawnie odpowiada na pytania... natomiast co do mowienia to uwazaja, ze mowi 50% tego co jej rowiesnicy... telewizji polskiej praktycznie nie oglada... jak sie nam przypomni (mamy TVP Polonia) to bajke przed wiadomosciami lub "domisie" i inne po teleexpresie... tak to caly czas leca dunskie programy (mimo, ze nie oglada, ale przynajmniej slucha)

Wiec przede wszystkim:
1. wykazywac zainteresowanie... pytac sie wychowawcow (przynajmniej raz w miesiacu) jak wyglada sprawa z jej dunskim... oni wiedza wiecej niz nam sie wydaje, ale sami tego nie powiedza
2. koniecznie zapisac corke do "fritidshjem"... nie od dzisiaj wiadomo, ze dzieci najszybciej ucza sie poprzez zabawe

Jomir:
:)
 NO to juz wiadomo u jakich znajomych bylismy  ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej