poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Skat  (Przeczytany 4269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Karol

• Gość
Skat
« dnia: 19 Kwi 2009, 17:11:28 »
     Udbetalingen foretages via SKAT
   Udbetaling modtaget retur fra NemKonto pga fejl i kontonummer
    Bardzo prosze o przetlumaczenie

Tula

• Gość
Odp: Skat
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwi 2009, 17:24:55 »
Zwrot podatku wrocil do skata z powodu bledu w numerze konta.

Karol

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwi 2009, 17:38:21 »
Dziekuje

bylydunczyk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwi 2009, 08:30:24 »
A co znaczy to:

Her kan du bestille en TastSelv-kode.

Indtast dit personnummer og klik på knappen "Fortsæt".

Har du tidligere registreret et spørgsmål og svar samt e-mail/mobilnummer i TastSelv, så sender SKAT en ny kode til dig via mail/sms.

Få information om TastSelv koden.

SKAT anbefaler, at du får en digital signatur. Klik her og du bliver automatisk ført over til en side, hvor bestillingen fortsætter.

Du har tidligere bestilt en TastSelv kode, som du vil modtage med brev.
Du kan henvende dig personligt på et skattecenter eller i den kommunale borgerbetjening og få dannet en ny kode, hvis ventetiden på brevet er et problem.

bo za chiny ludowe nie moge zamowic kodu do rozliczenia :/

kop2500

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwi 2009, 12:53:28 »
tu mozesz zamowic kod, wpisz swoj cpr. numer tzn. dunski pesel ale pamietaj bez myslnika badz kropek w takiej formie 12345678 ale swoj i nacisznij na fortsæt i listem przyjdzie ci nowy kod badz mozesz to osobiscie u nich zrobic jesli oczekiwanie na list jest dla ciebie zbyt dlugie

to nie jest bezposrednie tlumaczenie bo nie chce mi sie ale podalem ci jaka jest proc edura no i jeszcze tam jest nadmienione o mailu i sms jesli oni go znaja jak podales im to wczesniej bedac na serwerze to nowy kod dostaniesz na maila badz smsem

proste jak ...  ;D

skat

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Kwi 2009, 17:27:06 »
kochani ratujcie dostałam rozliczenie SKAT i nie wiem o co chodzi Betalingsoplysninger
Din restskat for 2008 inkl.procenttilleg 15 065,kr.
Vi vedlegger indbetalingskort til brug for frivillig indbetaling-hel eller delvis..
Hvis du ikke foretager frivillig indbetaling,indregner vi din restskat til og med 17 700 kr plus procenttilleg 7% i din forskudsskat forindkomstaret 2010 .Restbelobet efter afrunding forfalder til betaling i 3 rater.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwi 2009, 10:42:38 »
Ma Pani do doplacenia podatek w kwocie 15.065. Ma Pani do listu dolaczone formularze do zaplaty, mozna wplacic calosc lub czesc. Jesli zaplaci to Pani do 1 lipca, uniknie Pani odsetek. Jesli nie, zostanie ta kwota wraz z odsetkami uwzgledniona w rozliczeniu za rok 2010. Kwota to zaplaty moze byc wplacona w trzech ratach.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwi 2009, 10:42:38 »

Offline haribo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Kwi 2009, 17:00:48 »
Witam!
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie wiem, czy mam jakiś dług wobec Duńczyków, czy nie. Dostałam pismo z rozliczeniem za 2008 rok, gdzie informują mnie, że beregnet skat, forskudsskat i restskat są równe zero, natomiast w punkcie "Beregning af helarsindkomst og -fradag" pisze:
"Specifikation af beregning af helars indkomst/fradag:
Helars kapitalindkomst: -7 x 365/72 = -35" w zawiązku z czym nie wiem, czy mam cos płacić, czy nie.
W następnym punkcie "Indberettede formueoplysninger fra pengeinstitutter m.fl." pisze "Indestaende i pengeinstitutter, obligationer, pantebreve 62kr.". Rozumiem, że te 62kr. to stan mojego konta w dniu 31.12.2008r, ale nie mam pojęcia co oznacza liczba "-35".
Błagam o informacje, czy muszę coś gdzieś wpłacać, czy moge to pismo po prostu schować do szuflady.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Kwi 2009, 23:32:14 »
Nie wiem co oni Ci wyliczali jako -7. Ale jeżeli w tej rubryce "kapitalindkomst" jest -35, to znaczy, że Twoje dochody np z oprocentowania Twojego kapitału są negatywne. Czyli Twój kapitał w 2008 przyniósł straty, lub miałaś więcej wydatków kapitałowych niż zysków.
Nie wiem co to za straty, ale w niektórych wypadkach taki wynik w dochodach kapitałowych może byc odciągany od podatku.
 Gdyby zyski kapitałowe były pozytywne to wtedy płaciłabyś z tego podatek, bo jest to rodzaj dochodu.
Suma 62kr. to faktycznie stan Twoich oszczędności na koncie bankowym i w papierach wartościowych.
Oni to notują i przez lata widzą czy Twoje zasoby konta odpowiadają zarobkom. Widac wtedy czy Twoje dochody (minus wydatki) i oszczędności balansują.

Pozdrawiam

Offline haribo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Kwi 2009, 00:10:31 »
Dzięki!  ;D

abc

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwi 2009, 20:09:36 »
zle zostalo podanne, chodzi o to ze przeksztalcili twoje zarobki w dannym roku ktore nie byly przez caly rok na zarobki calego roku - pracowalas w danym roku tylko 72 dni  :P zgadza sie czy nie  ;D apozniej zmiejszono go do zarobku za faktyczny okres zatrudnienia

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwi 2009, 20:09:36 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 18941
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17828
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23368
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12026
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie